ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pe când primul credit garantat cu crypto-monede în România?

03 Iunie 2021   |   Veronica Das Alexeev și Silviu Lazăr, avocați în cadrul Schoenherr și Asociații SCA

Constituirea de ipoteci asupra crypto-monedelor pentru garantarea diverselor obligații este juridic posibilă. Cu o serie de măsuri legislative bine țintite în acest sens, o astfel de operațiune ar putea beneficia și de protecția necesară pentru a încuraja entitățile românești să o adopte.

 
 

În pofida avertismentelor repetate ale BNR și ale Autorității Bancare Europene privind volatilitatea deosebită și gradul de risc ridicat asociat crypto-monedelor, investitorii sunt în continuare entuziasmați de potențialele câștiguri, iar antreprenorii absorb acest interes printr-o ofertă virtual nelimitată de soluții și aplicații. În timp ce autoritățile pășesc ezitant și formalist în spectrul de reglementare centralizată a crypto-monedelor, analizele de piață prevăd o creștere consistentă în adoptarea acestor instrumente în perioada 2021-2026.

În acest context, se vehiculează deja în piață posibilitatea utilizării lor ca instrumente de garanție (soluție oferită deja de platforma Binance). Raționamentul e simplu: crypto-monedele, ca și monedele fiduciare (bancnotele obișnuite), sunt mijloace de schimb. O creștere a utilizării crypto-monedelor ca mijloc de schimb implică o scădere a utilizării monedelor fiduciare în același scop, iar dacă ipotecile asupra conturilor bancare sunt instrumente de garanție general acceptate, constituirea de garanții asupra portofelelor digitale în care sunt stocate crypto-monede pare un următor pas logic. În special, din perspectiva faptului că furnizorii de portofele digitale sunt printre puținele entități deja reglementate ce acționează pe piața crypto-activelor (termen mai larg, ce include atât crypto-monedele, cât și alte active ce utilizează tehnologia blockchain (sau alte tehnologii similare) și au o componentă investițională predominantă, nefiind utilizate neapărat ca mijloace de schimb).

Pot fi folosite crypto-monedele ca instrumente de garanție?

Răspunsul scurt e „da‟. Orice lucru, corporal sau incorporal, ce constituie obiectul unui drept patrimonial este un bun și orice bun mobil poate face obiectul unei ipoteci mobiliare. Crypto-monedele sunt definite ca o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată electronic. Nu par a exista dubii, crypto-monedele constituie obiectul unui drept patrimonial, fiind astfel bunuri mobile incorporale. O a doua condiție pentru existența validă a unei ipoteci mobiliare este descrierea suficient de precisă a bunului grevat. Majoritatea portofelelor digitale ce stochează crypto-monede pot fi identificate similar conturilor bancare, astfel încât nici descrierea suficientă nu pune probleme.

Deci, la nivel abstract, în România este posibilă constituirea unei garanții având ca obiect crypto-monede. Lipsa oricărui precedent poate îngreuna însă procesul la nivel practic, în special datorită atitudinii precaute adoptate implicit de instituțiile publice în fața necunoscutului.

De ce ar fi atractivă o garanție având ca obiect crypto-monede?

Investitorii sunt tot mai interesați de crypto-monede și de un acces cât mai facil, fără costuri ridicate, la credite acordate de fintech-uri, iar o astfel de garanție poate rezolva problema necesității de fonduri în monedă fiduciară pentru investitorii care, mizând pe o creștere accelerată a crypto-monedelor, nu vor să le schimbe în monede fiduciare. În plus, tendința la nivel european nu mai este de respingere completă a crypto-activelor, ci de reglementare a pieței lor, pentru a oferi protecție participanților ce nu acționează în calitate de profesioniști.

Ce probleme implică utilizarea crypto-monedelor ca instrumente de garanție și care ar fi soluțiile?

Potențialele dificultăți au două surse: (i) volatilitatea crypto-monedelor și (ii) cadrul legislativ ce nu a fost proiectat pentru o astfel de garanție flexibilă.

Volatilitatea implică un risc de scădere bruscă a valorii garanției. Acesta poate fi însă diminuat prin supra-garantare. În plus, în ipoteza unei garanții accesorii unei linii de credit revolving, valoarea liniei de credit ar putea fi ajustată la intervale regulate de timp în funcție de valoarea crypto-monedelor care garantează obligațiile de plată a creditului.

Tot volatilitatea face necesară posibilitatea lichidării rapide a garanției. Însă, procedurile de executare silită din România sunt inadecvate pentru acest tip de instrumente. În principal, nu permit vânzarea rapidă a crypto-monedelor utilizate ca instrumente de garanție, sporind astfel riscul nesatisfacerii creanței creditorului în ipoteza unei scăderi bruște a valorii crypto-monedelor.

În această zonă, ar fi nevoie de o reformă a cadrului legislativ care să permită proceduri rapide de executare silită, adaptate bunurilor puternic volatile, păstrându-se totuși protecții legale adecvate pentru debitorii obligației. Însă, cum bine știm, legiuitorul nu răspunde de obicei nevoilor pieței aflate într-o fază incipientă, ci doar în momentul apariției concrete a unor astfel de operațiuni. Așadar, cum se întâmplă adesea, pionierii unei idei trebuie să își asume anumite riscuri.

Deopotrivă, legislația consumatorilor este, deocamdată, crypto-alergică, întrucât impune un cadru rigid de informare, timp de reflecție, raportare și drepturi ale consumatorilor. O potențială soluție ar fi adoptarea unui cadru legislativ care oferă protecție consumatorilor în ceea ce privește operațiunile cu crypto-active (riscurile inerente fiind de necontestat).

Concluzie

În concluzie, constituirea de ipoteci asupra crypto-monedelor pentru garantarea diverselor obligații este juridic posibilă. Cu o serie de măsuri legislative bine țintite în acest sens, o astfel de operațiune ar putea beneficia și de protecția necesară pentru a încuraja entitățile românești să o adopte. E de așteptat ca primii pași în lansarea unui astfel de model să vină din rândul companiilor de tip fintech, însă rămâne de văzut la ce moment va fi considerat că avantajele în plan comercial ar putea depăși riscurile.

Articol scris de: Veronica Das Alexeev (senior attorney at law) și Silviu Lazăr (attorney at law), avocați specializați în financiar-bancar și piața de capital în cadrul Schoenherr și Asociații SCA

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 5718 / 8628
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
    Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
    CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
    Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
    SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
    Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...