ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața produselor agroalimentare ecologice se confruntă cu noi cerințe legale aplicabile în industria specifică

07 Septembrie 2021   |   Ana – Maria Corugă – Senior Associate si Andrei Dumbravă – Associate | Simion&Baciu

La nivel național, în contextul modificărilor legislative operate la nivelul Uniunii Europene, a fost adoptată Ordonanța 10/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice

 
 
Industria agroalimentară ecologică este subiect al unui cadru legal armonizat la nivelul Uniunii Europene încă din anul 1991, când legiuitorul european a ales soluția legiferării prin intermediul Regulamentului, dispozițiile normative adoptate devenind astfel direct aplicabile în legislația internă a Statelor Membre ale Uniunii Europene. Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 privind metoda de producție agricolă, ecologică și indicarea acesteia pe produsele agricole și alimentare a fost înlocuit de Regulamentul (CE) nr. 834/2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice (”Regulamentul nr. 834/2007”), act normativ aplicabil și în prezent.

La nivel național, cadrul legal de natură să asigure aplicarea Regulamentului nr. 834/2007 rezidă în Ordonanța de urgență 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice (”OUG nr. 34/2000”).

Operatorii economici din industria agroalimentară se pregătesc însă de implementarea unui nou cadru legal. Regulamentul (UE) 2018/848 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice (”Regulamentul nr. 848/2018”)  vine să abroge în întregime Regulamentul nr. 834/2007 și stabilește astfel un nou cadru legislativ aplicabil operațiunilor desfășurate cu produse agroalimentare.

Regulamentul nr. 848/2018 se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Cu toate că Regulamentul nr. 848/2018 este direct aplicabil în legislația națională a României, ca stat membru al Uniunii Europene, o serie de măsuri legislative naționale se impun a fi adoptate pentru a asigura o aplicare eficace a cadrului legislativ adoptat la nivelul Uniunii Europene.

Ordonanța 10/2021 pentru modificarea și completarea OUG nr. 34/2000 (”OG nr. 10/2021”) aduce o serie de modificări legislative la nivelul cadrului legal național, modificări de natură să impacteze activitatea unor operatori economici din industria agroalimentară ecologică.

Astfel, conform textului OG nr. 10/2021, se extinde sfera activitatilor supuse obligatiei de inregistrare si control. Începând cu 1 ianuarie 2022, operatorii și grupurile de operatori care realizează activități de producție agricolă, pregătire, distribuție, depozitare, import, export, introducere pe piață a produselor ecologice au obligația de a-și înregistra această activitate la direcțiile pentru agricultură județene și a municipiului București și de a se supune controlului unui organism de control aprobat.

Regulile specifice în baza cărora se va realiza înregistrarea activităților operatorilor/grupurilor de operatori în agricultura ecologică se vor aproba în viitor prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.
OG nr. 10/2021 stabilește în mod expres faptul că producția și etichetarea produselor ecologice în România se realizează cu respectarea deplină a prevederilor Regulamentului nr. 848/2018. Astfel, în ipoteza conturării unei practici unitare a autorității competente la nivel național în materia produselor agroalimentare ecologice, operatorii economici ar trebui să se alinieze cu un cadru legal transparent și previzibil prin raportare la operațiunile desfășurate.

O noutate a OG nr. 10/2021 rezidă în instituirea, la nivel național, a cadrului legal aplicabil catalogului de măsuri pentru cazurile de nerespectare a prevederilor Regulamentului nr. 848/2018. Se indică în mod expres faptul că gestionare catalogului național de măsuri se va realiza în considerarea dispozițiilor legale adoptate în acest sens la nivelul Uniunii Europene.

Este vorba astfel despre un catalog de măsuri pentru cazurile de nerespectare suspectată și de nerespectare constatată ce ar urma să fie aplicate pe teritoriul național al României de autoritățile de control și organismele de control. Gestionarea unui astfel de catalog va observa prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/279 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2018/848 în ceea ce privește controalele și alte măsuri de asigurare a trasabilității și conformității în cadrul producției ecologice și etichetarea produselor ecologice.

În ce privește competența de supraveghere și control, OG nr. 10/2021 menține aceeași competență unică în domeniu a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin structurile de specialitate și prin direcțiile pentru agricultură județene și a municipiului București. Se pune astfel întrebarea dacă intrarea în vigoare a OG nr. 10/2021 va schimba ceva în paradigma existentă în care comercializarea și etichetarea produselor ecologice sunt în mod frecvent subiect al controalelor repetate ale autorității competente în domeniul protecției consumatorilor.

OG nr. 10/2021 intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2022. Prin excepție, toate actele normative emise în temeiul OUG nr. 34/2000, care constituie cadrul de reglementare secundar, rămân în vigoare până la data adoptării noului cadru de reglementare secundar în concordanța cu prevederile OG nr. 10/2021.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 5047 / 8647
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
    BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...