ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Popa (BNR): Listarea la bursă creşte credibilitatea în faţa bancherilor

27 Noiembrie 2020   |   Agerpres

Daniela Şerban, preşedinte & cofondator ARIR, consideră că acest an ne-a arătat că "volatilitatea poate prinde noi dimensiuni şi, dacă o scădere a pieţelor globale cu 30% părea imposibilă la începutul acestui an, februarie şi martie ne-a demonstrat că -30% se poate întâmpla când avem o situaţie de această magnitudine."

 
 
 Listarea la bursă creşte credibilitatea în faţa bancherilor, astfel că dezvoltarea companiilor prin piaţa de capital, accesul la capital de investiţii, dar şi transparenţa ce vine la pachet aduc şi o creştere a capacităţii de finanţare, a accesului la credit bancar, a afirmat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).
 
"Peste 7 milioane de români investesc de fapt la bursă, pentru că o parte din economiile lor pentru pensionare sunt investite în companiile listate la bursă. Mulţi români poate nu îşi dau seama, dar când cumpără unele produse, de exemplu petroliere (Petrom), unele servicii bancare (BRD, Banca Transilvania şi Patria), unele servicii medicale (Medlife) sau de alimentaţie publică (restaurantele KFC), unele utilităţi publice (Electrica, Transgaz, Transelectrica, Romgaz) sau unele servicii de telefonie (Digi), de fapt cumpără de la o companie la care sunt chiar ei acţionari, pentru ca deţin indirect acţiuni prin intermediul fondurilor private de pensii. Educaţia este baza pe care se construieşte viitorul, iar când vine vorba de educaţie financiară BNR este acolo, educă tinerii cu privire la activităţile sale: peste 200.000 de elevi au fost vizitaţi de colegii mei în ultimii cinci ani", a menţionat Cristian Popa, la dezbaterea lunară "Pulsul Pieţei Financiare", organizată de Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR).
 
La rândul său, Dragoş Manolescu, director general adjunct la OTP Asset Management, a precizat că, în această perioadă, a văzut "o întoarcere a fluxurilor de capital către pieţele emergente, iar acest lucru poate fi remarcat şi dacă ne uităm la Bursa de Valori Bucureşti, principalul indice înregistrând o creştere de peste 8% în luna noiembrie".
 
"Am observat o reacţie violent pozitivă după toate anunţurile legate de apariţia unui vaccin. În ultimii zece ani, la BVB nu s-a înregistrat în luna noiembrie o creştere atât de mare precum cea din 2020. Totodată, Ministerul de Finanţe a reluat Programul Fidelis, un lucru pozitiv şi pentru bursă. Cei interesaţi îşi deschid conturi la brokeri şi de asemenea pot investi o parte din bani direct în acţiuni. Ne-am dori să vedem o migrare sau cel puţin o diversificare a celor care investesc doar în obligaţiuni, depozite bancare sau titluri de stat şi către zona de acţiuni pentru că, pe termen mediu şi lung, pentru a 'bate' inflaţia, acţiunile sunt instrumente care nu trebuie să lipsească din portofoliul investitorilor", a susţinut Manolescu.
 
Pe de altă parte, Cosmin Mizof, Head of Risk Management la Certinvest, este de părere că "e dificil să precizăm ce se va întâmpla anul viitor când facem prognoze privind direcţia pe care o vor urma pieţele."
 
"Lucrurile par a urma o traiectorie bună, odată cu veştile îmbucurătoare legate de apariţia vaccinului, dar să nu uităm că în pieţele de capital eşti întotdeauna la o distanţă foarte mică de următorul eveniment neaşteptat. Cred că singurul răspuns pe care îl putem da este diversificarea, să fim disciplinaţi în demersul nostru investiţional, să economisim şi să investim în mod regulat. Vedem în piaţa de capital românească un interes crescut al investitorilor faţă de companii mici sau nou intrate pe bursă. Dacă ne referim la performanţa indicelui BET, observăm că a venit din segmentul companiilor mici unde TeraPlast, Medlife şi Nuclearelectrica ocupă podiumul, cu un procent total de 6% din componenţa indicelui BET. Un risc posibil pentru investitori, important de urmărit, este cum vor reacţiona companiile în momentul în care se va ridica moratoriul existent în prezent legat de plata dobânzilor şi creditelor bancare", a adăugat el.
 
Totodată, Irina Răilean, Head of Research la BT Capital Partners, a menţionat că rezultatele financiare aferente trimestrului trei au adus şi surprize pozitive din partea unor companii chiar mai afectate de criză decât se credea iniţial.
 
"Pentru trimestrul patru ne aşteptăm la o creştere din partea companiilor din sectorul energetic, prezente în număr mare şi în piaţa de capital din România, însă nu la nivelul pre-pandemie. Va exista în continuare presiune pe rezultatele financiare din cauza unui consum mai redus pe fondul restricţiilor de a ieşi la restaurante şi a faptului că în continuare mulţi angajaţi lucrează de acasă", a subliniat Irina Răilean.
 
Daniela Şerban, preşedinte & cofondator ARIR, consideră că acest an ne-a arătat că "volatilitatea poate prinde noi dimensiuni şi, dacă o scădere a pieţelor globale cu 30% părea imposibilă la începutul acestui an, februarie şi martie ne-a demonstrat că -30% se poate întâmpla când avem o situaţie de această magnitudine."
 
"A fost un an dificil, plin de provocări şi imprevizibil şi singura constantă este că trebuie să economisim sau, şi mai bine, să investim, dacă suntem în această etapă. Singura regulă care se păstrează este să gândim pe termen lung şi să investim constant", a menţionat Daniela Şerban.
 
ARIR este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit care a fost înfiinţată cu scopul de oferi emitenţilor actuali şi potenţiali o platformă pentru dezvoltarea profesioniştilor în relaţia cu investitorii (IR) şi pentru a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii şi în guvernanţă corporativă. A fost înfiinţată în Noiembrie 2018 şi are ca membri companii listate, companii cu potenţial de a deveni companii listate, administratori de fonduri,profesionişti în relaţia cu investitorii, precum şi consultanţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7034 / 8576
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...