ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Safar (CEZ România): Atenţie la capcanele din noile contracte la energie; nu există miracole în ofertele ieftine

21 Ianuarie 2021   |   Agerpres

Este vorba despre oferte foarte bune la prima vedere, care însă fie nu arată toate costurile, fie sunt pentru o perioadă mică de timp. De asemenea, unii agenţi de vânzări merg din uşă în uşă şi sperie oamenii că trebuie să semneze urgent noi contracte, altfel rămân fără curent.

 
 
Oamenii ar trebui să fie foarte atenţi când semnează noi contracte de energie, întrucât furnizorii din acest domeniu au multe tactici de a păcăli clienţii, iar preţurile prea mici de obicei ascund diverse capcane, a declarat directorul general al CEZ România, Ondrej Safar, într-un interviu acordat AGERPRES.
 
Este vorba despre oferte foarte bune la prima vedere, care însă fie nu arată toate costurile, fie sunt pentru o perioadă mică de timp. De asemenea, unii agenţi de vânzări merg din uşă în uşă şi sperie oamenii că trebuie să semneze urgent noi contracte, altfel rămân fără curent.
 
Safar recomandă consumatorilor să nu intre în panică, pentru că nu rămâne nimeni fără curent. Cel mai bine ar fi să studieze ofertele de pe site-urile furnizorilor şi să aleagă ce li se potriveşte mai bine nu doar din punctul de vedere al preţului, ci şi, spre exemplu, al modului de plată sau al felului în care vor primi factura, online sau print.
 
Totodată, el a subliniat că CEZ vine cu o ofertă inedită, în care va acoperi, alături de o companie de asigurări, factura timp de şase luni dacă respectivul consumator se infectează cu Covid sau îşi pierde jobul în timpul contractului.
 
Ondrej Safar a vorbit, în interviu, şi despre preluarea CEZ România de către fondul de investiţii MIRA şi a arătat ce va însemna acest lucru pentru consumatorii din portofoliul companiei.
 
AGERPRES: Pentru început, spuneţi-ne ce se întâmplă acum pe piaţa de furnizare a energiei?
Ondrej Safar: Piaţa a fost liberalizată la 1 ianuarie şi consumatorii au opţiunea de a-şi alege furnizorul. Însă ei au avut această opţiune şi până acum, deci nu este ceva nou pentru România, a mai avut loc o liberalizare a pieţei anterior şi clienţii au avut această opţiune chiar şi în ultimul an.
 
Noutatea acum este că, aşa cum arată directivele europene, piaţa de electricitate nu mai poate fi reglementată şi România a trebuit să finalizeze acest lucru la sfârşitul anului trecut, altfel risca demararea unei proceduri de infringement din partea Uniunii Europene.
 
Acum, consumatorii sunt în situaţia în care au un furnizor de electricitate, sunt în piaţa de serviciu universal şi nu este nicio grabă să alerge undeva, pentru ei nu există niciun risc să fie deconectaţi de la electricitate.
 
În cazul nostru, pentru a linişti situaţia - întrucât unii consumatorii au intrat în panică, inclusiv în baza unor informaţii transmise prin mass-media, şi au mers la centrele de relaţii cu clienţii pentru a se lămuri - am decis să extindem cu şase luni perioada în care pot alege orice tarif pe piaţa concurenţială şi le vom acorda diferenţa dintre tariful ales şi cel de serviciu universal. Deci, nu există niciun motiv să intre în panică.
 
AGERPRES: Ce veţi face de acum încolo? Veţi trimite consumatorilor ofertele pe care le aveţi pentru piaţa concurenţială?
Ondrej Safar: Deja am început din decembrie să trimitem informaţii clienţilor noştri şi vom face acest lucru şi în perioada următoare, pentru ca ei să vadă ce oferte avem. De asemenea, ne pot vizita site-ul, pot suna la call-center, însă o opţiune corectă este şi aceea de a rămâne în piaţa serviciului universal, nu este nimic dramatic sau care i-ar afecta cumva negativ pe consumatori.
 
AGERPRES: Însă preţurile sunt mult mai mari pe piaţa de serviciu universal.
Ondrej Safar: Aceasta depinde foarte mult de aşteptările clientului şi de comportamentul lui. Spre exemplu, în tarifele noastre există mai multe tipuri de servicii, clienţii noştri pot opta pentru a primi factură electronică, în loc de factură printată - aceasta fiind una dintre cerinţele de pe piaţa serviciului universal - atunci desigur că va avea un preţ mai mic. La fel dacă un consumator optează pentru plata prin debit direct, aceasta este de asemenea o opţiune pentru care clientul poate avea un preţ mai mic.
 
Nu este important doar dacă tariful este mai mare sau mai mic, ci şi dacă tariful vine cu anumite condiţii. Aşa că, în cazul în care consumatorul acceptă anumite condiţii, el poate avea preţuri diferite.
 
AGERPRES: Ce îi sfătuiţi pe oameni să facă?
Ondrej Safar: Le-aş recomanda oamenilor să se uite pe cât mai multe oferte, majoritatea le găsiţi online şi nu trebuie să ieşiţi, dar trebuie să ştiţi că există anumite condiţii şi trebuie să fiţi atenţi la ele. Capcanele care se practică de obicei sunt, spre exemplu, că aceste oferte prezintă un preţ foarte mic, dar nu arată toate componentele preţului, ci se referă doar la o parte din preţul final. O altă practică este că oferta poate părea foarte atractivă la o primă vedere, dar dacă citeşti detaliile afli că acest preţ se aplică pentru doar trei luni, iar după aceea este vorba despre un alt preţ.
 
O altă capcană care se practică se referă la agenţi de vânzări care vin la uşă şi spun că sunt de la compania de energie, depinde de regiune, şi că trebuie să semnezi ceva foarte rapid, altfel rămâi fără electricitate.
 
Deci cam acestea sunt tacticile de a păcăli oamenii care se practică în mod obişnuit. În aceste cazuri, le recomand consumatorilor să verifice toate informaţiile cu furnizorul actual, să sune la call-center, să verifice pe site. Pot doar să le spun oamenilor că nu există miracole în ofertele ieftine. Acest lucru nu este valabil doar pentru electricitate, ci pentru orice lucru: când cumperi ceva, există un anumit preţ, iar dacă preţul este prea mic, cel mai probabil în spate se ascunde o păcăleală. Deci, este foarte important să fim atenţi.
 
AGERPRES: Ce ar trebui să facă oamenii pe termen lung pentru a-şi reduce factura la energie?
Ondrej Safar: În acest caz, cel mai bine ar fi să analizeze modul în care folosesc energia. Poţi economisi multă energie dacă foloseşti modalitatea optimă de încălzire şi dacă utilizezi produse eficiente energetic. În plus, există şi oportunitatea de a produce singur energie, ceea ce va avea un impact mai mare pe termen lung.
 
Aşa că noi le oferim clienţilor noştri posibilitatea de a-şi instala termostat, care poate ajuta la optimizarea consumului de energie pentru încălzire, fie că folosiţi electricitate sau gaze, sau pentru aer condiţionat în timpul verii. De asemenea, ne putem ajuta clienţii să acceseze fonduri europene pentru a-şi instala panouri fotovoltaice şi procedăm la fel şi pentru clienţii IMM-uri care vor să facă acest lucru accesând programul guvernamental ElectricUp.
 
Acestea sunt moduri în care îţi poţi reduce factura pe termen lung, în loc să te păcăleşti cu oferte miraculoase de preţuri.
 
AGERPRES: Câţi consumatori casnici aveţi pe piaţa liberă şi câţi în piaţa de serviciu universal?
Ondrej Safar: În total avem aproximativ 1,4 milioane de clienţi, din care în jur de o treime pe piaţa liberă şi două treimi pe piaţa de serviciu universal.
 
AGERPRES: Care este strategia CEZ România de a atrage noi clienţi din alte regiuni decât cea tradiţională?
Ondrej Safar: În acest moment, furnizăm energie pe întregul teritoriu al ţării, deci consumatorii ne pot alege indiferent de regiunea sunt sunt. Avem centre de relaţii cu clienţii în mai multe oraşe, precum Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi ne uităm la oportunităţile pe care le avem şi la cât de economic este să ne extindem. Trebuie să ţinem cont că, dacă vrem să ne extindem prea repede, nu vom mai putea fi atât de atractivi pentru clienţi (din punctul de vedere al preţului - n. r.).
 
Ne-am gândit la diferite moduri de abordare şi diferite servicii şi am venit cu un produs nou, numit CEZ Comfort Asigurat, iar pentru clienţii noştri, dacă pe perioada contractului, din orice motiv îşi pierd slujbele sau se infectează cu Covid noi plătim factura timp de şase luni. Am venit cu acest produs în parteneriat cu o companie de asigurări. Ne-am gândit că oamenii sunt îngrijoraţi de situaţia lor economică, precum şi de faptul că se pot infecta şi atunci am gândit acest produs.
 
AGERPRES: De ce credeţi că a apărut această panică în rândul consumatorilor, în contextul liberalizării pieţei de energie?
Ondrej Safar: Electricitatea şi factura la energie sunt subiecte sensibile şi oamenii reacţionează, pentru că le este frică să nu rămână fără energie. Mai ales în această perioadă foarte importantă, când oamenii stau mai mult pe acasă, lucrează de acasă online şi alimentarea cu energie este foarte importantă.
 
AGERPRES: Cum apreciaţi modul în care autorităţile au gestionat procesul de liberalizare?
Ondrej Safar: Procesul de liberalizare nu s-a întâmplat acum, ci se întâmplă de o perioadă lungă de timp. Orice se putea face mai bine, dar este ceva ce trebuia făcut pentru a nu fi declanşată procedura de infringement din partea Uniunii Europene.
 
Cel mai important lucru acum este să convingem şi să le explicăm consumatorilor că nu este niciun motiv să intre în panică, că au timp să ia o decizie şi nu există niciun risc pentru ei.
 
AGERPRES: Credeţi că în anii următori electricitatea va fi mai scumpă sau mai ieftină?
Ondrej Safar: Aceasta este o întrebare foarte interesantă şi există foarte mulţi analişti şi multe opinii. Preţul energiei depinde de mai mulţi factori. Suntem parte a pieţei europene, iar preţurile din România sunt influenţate de cele din pieţele vecine. Există strategii de ţară şi strategii la nivel european în ceea ce priveşte energiile regenerabile şi modul în care se vor dezvolta acestea, noi mecanisme care fac ca sursele clasice de energie să fie mai scumpe.
 
Aşa că este foarte dificil de a prezice care va fi direcţia, pentru că este vorba şi de decizii administrative, de multe ori. Deci, este un subiect fierbinte pentru toată lumea şi un mare semn de întrebare.
 
AGERPRES: În ceea ce priveşte preluarea CEZ România de către fondul de investiţii MIRA, care este stadiul şi ce paşi urmează?
Ondrej Safar: Aşa cum am informat publicul şi acţionarii, pe 22 octombrie CEZ şi MIRA au semnat acordul de preluare, iar acum este perioada în care finalizăm tranzacţia şi în care obţinem acordul autorităţilor şi, de asemenea, mai există lucruri în contract care trebuie realizate înainte de finalizarea tranzacţiei.
 
Pe 23 decembrie, MIRA a primit acordul Comisiei Europene de a prelua CEZ România, din perspectiva concurenţei, şi ne aşteptăm să finalizăm tranzacţia în prima jumătate a acestui an.
 
AGERPRES: Ce avize mai aşteptaţi?
Ondrej Safar: În România mai avem nevoie de acordul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi, de asemenea, există garanţii şi alte aspecte pe partea comercială pe care le discutăm.
 
AGERPRES: Consumatorii cum vor simţi acest transfer?
Ondrej Safar: CEZ România are aproximativ 2.000 de angajaţi, iar, pentru consumatori, electricienii care se ocupă de zona lor rămân aceiaşi. Oamenii cu care obişnuiau să vorbească şi centrele de relaţii cu clienţii vor rămâne aceleaşi. Deci, consumatorii nu vor simţi nicio diferenţă. Toate contractele şi toate obligaţiile vor fi preluate, astfel încât să nu existe nicio diferenţă pentru autorităţi şi pentru consumatori.
 
AGERPRES: Cumpărătorul are un plan de investiţii pentru anii următori?
Ondrej Safar: Noi am investit aproximativ 60 de milioane de euro anual în reţea şi aceste lucruri vor continua. Pentru MIRA este pentru prima dată când intră pe piaţa din România şi le place ţara, le plac activele CEZ şi le văd ca pe o oportunitate de a fi o platformă pentru o creştere pe viitor, dar nu ştiu în acest moment care sunt planurile de investiţii. Ştiu că sunt cu siguranţă interesaţi de România şi de regiune.
 
AGERPRES: Cum a gestionat CEZ România criza Covid?
Ondrej Safar: A fost foarte important pentru noi să ne adaptăm încă de la început. Erau multe necunoscute şi avem responsabilitatea să aducem energie către case, către spitale, aşa că a fost important pentru noi să ne asigurăm că angajaţii au tot ce le trebuie, să fie protejaţi, să nu fie nervoşi, să facă o treabă bună. Şi sunt mândru să spun că am făcut cu toţii o treabă bună anul trecut.
 
A fost foarte important să avem toate echipamentele necesare, am asigurat angajaţii că, în cazul nefericit în care se infectează, nu va fi vorba de reduceri salariale, compania va compensa tot ce pierd ca urmare a faptului că sunt bolnavi. Toţi cei care au putut lucra de acasă au făcut asta, cei care au venit la birou au avut toate condiţiile necesare, la fel şi cei din teren.
 
A fost important şi să le oferim informaţiile corecte de la experţi, în momente în care media transmitea informaţii contradictorii, să ştie care sunt riscurile şi cum să se poarte.
 
Am început lunea trecută vaccinarea angajaţilor, pentru că noi avem şi echipe de teren şi intrăm în valul al doilea. Este important să le oferim şi aici informaţiile corecte, care sunt avantajele vaccinării şi potenţialele riscuri şi este decizia lor dacă se vaccinează sau nu. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6806 / 8583
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...