ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sebastian Burduja: Cred că suntem în cel mai bun punct pentru transformarea digitală a României

29 Martie 2023   |   Agerpres

El a menţionat Legea interoperabilităţii, promovată în Parlamentul României de deputatul Sabin Sărmaş. Sebastian Burduja a afirmat că pentru prima dată statul vine şi spune instituţiilor statului că ele nu deţin datele românilor, românii îşi deţin propriile date, iar instituţiile sunt obligate să nu îi mai pună pe oameni pe drum.

 
 
România se află în cel mai bun punct pentru transformarea digitală având la cel mai înalt nivel al statului un angajament că transformarea digitală e prioritate zero pentru ţară, a declarat, miercuri, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
 
"Cred că suntem în cel mai bun punct pentru transformarea digitală a României din câteva motive. În primul rând, avem, la cel mai înalt nivel al statului, un angajament că transformarea digitală e prioritate zero pentru România. E un angajament luat de prim-ministrul României şi cred că este primul prim-ministru care face acest lucru. Transformarea digitală contează, este importantă şi trebuie continuată. Apoi, pe baza acestui angajament, noi am reuşit în ultimele 10 luni de zile câteva lucruri şi o să fiu succint: cloud-ul guvernamental, proiect de 600 de milioane de euro, care are o bază legislativă acum, are o documentaţie tehnică şi are licitaţii deja lansate de peste 100 de milioane de euro. În 2026, la finalul anului vom avea acest cloud guvernamental finalizat şi cel puţin 30 de instituţii ale statului migrate în cloud. Aşa cum s-a întâmplat de la bun început şi când am scris ordonanţa cloud-ului şi când am îmbunătăţit documentaţia tehnică, am făcut-o în acest spirit de parteneriat cu mediu privat şi inclusiv cu Microsoft şi vă mulţumesc pentru toate contribuţiile pe care le-aţi avut", a spus Sebastian Burduja, la evenimentul "Microsoft Envision Romania 2023".
 
El a menţionat Legea interoperabilităţii, promovată în Parlamentul României de deputatul Sabin Sărmaş. Sebastian Burduja a afirmat că pentru prima dată statul vine şi spune instituţiilor statului că ele nu deţin datele românilor, românii îşi deţin propriile date, iar instituţiile sunt obligate să nu îi mai pună pe oameni pe drum.
 
"Legea securităţii cibernetice. Discutam cu colegii de la Microsoft înainte de acest eveniment şi spuneau ce treabă bună fac alte state pentru combaterea dezinformării, pentru combaterea propagandei. Legea securităţii cibernetice a stat blocată 10 ani de zile până când am reuşit să o adoptăm în Parlament, la finalul anului trecut. A trecut şi de Curtea Constituţională şi a fost promulgată. Este prima lege după mulţi ani care amendează legile securităţii naţionale şi defineşte noi tipuri de ameninţări la adresa securităţii naţionale, inclusiv propaganda, inclusiv dezinformarea. Şi contez pe Microsoft să ne ajute să aducem bunele practici din Finlanda şi din alte state ale lumii pentru combaterea acestor ameninţări la adresa securităţii României", a subliniat Sebastian Burduja.
 
Ministrul Digitalizării a adăugat că transformarea digitală nu este doar pentru a avea o calitate a vieţii mai bune, ci pentru a fi mai competitivi.
 
"Din punctul meu de vedere, România este condamnată pur şi simplu să facă această transformare digitală dacă vrea să rămână competitivă. Apreciez foarte mult trei elemente pe care Microsoft le aduce. Le explic pe scurt şi închei. În primul rând, zona de educaţie. Degeaba digitalizăm servicii publice, degeaba reuşim cu chiu cu vai să digitalizăm cazierul judiciar sau înmatriculările auto sau alte documente pe care cetăţenii le solicită dacă nu le dăm oamenilor puterea de a accesa aceste instrumente. Şi aici contez pe Microsoft să ne ajute, aşa cum faceţi la Cluj, pe programe avansate de competenţe digitale, în inteligenţă artificială, în cuantum computing, să ne ajutaţi să extindem alfabetizarea digitală a României", a afirmat Burduja.
 
În opinia sa, în acest moment doar un sfert dintre români au competenţe digitale de bază, deşi undeva la peste 80% dintre români sunt conectaţi, sunt online. În acest context, el a menţionat că există potenţial şi a lansat o provocare pentru Microsoft, dar şi pentru restul sectorului IT&C, respectiv 1.000.000 de români alfabetizaţi digital în fiecare an. În acest fel, România va putea atinge ţinta pe care o setează Uniunea Europeană prin decada digitală până în 2030, şi anume 80% dintre cetăţenii Europei alfabetizaţi digital.
 
"De asemenea, apreciez al doilea element la Microsoft, cel de parteneriat. Şi vreau să vă mulţumesc că aţi primit cu atâta deschidere spaţiul digital comun între România şi Republica Moldova şi că ne ajutaţi să extindem programele, bunele practici, soluţiile aplicabile în România, în Republica Moldova şi cele din Republica Moldova în România. Pentru că nu mi-a fost jenă s-o spun. Chiar am fost mândru că din Republica Moldova putem lua exemple de bună practică şi deja avem trei soluţii în testare pe serverele noastre să le adaptăm şi să le implementăm cât mai rapid în România. Apreciez încrederea Microsoft în România, apreciez investiţiile pe care le-aţi făcut. Şi al 3-lea element şi ultimul, dar cel mai important, pe care-l apreciez la Microsoft sunt oamenii", a mai spus Sebastian Burduja.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1586 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...