ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vasilescu: BNR pledează pentru un credit pentru bunăstare, dar nu acordat direct populaţiei, ci firmelor

27 Noiembrie 2014   |   Ioana Duta

"Circuitul trebuie să fie aşa: credit de la bancă pentru întreprindere, întreprinderea să ia banii şi să dea locuri de muncă şi salarii şi prin acestea să ajungă creditul pentru bunăstare la populaţie. Acesta este circuitul normal, cel puţin pentru următorii cinci ani, până la orizontul anilor 2019 - 2020, când România va trece la moneda unică europeană".

 
 
Banca Naţională a României pledează, în această perioadă, pentru stimularea creditului pentru bunăstare, dar nu acordat direct populaţiei, ci firmelor, care să creeze această bunăstare prin locuri de muncă şi salarii, a declarat, joi, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, în cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de Alpha Bank, BNR şi ARB.

"BNR, în momentul de faţă, pledează pentru ideea creditului pentru bunăstare, care să nu ajungă direct la populaţie, deocamdată, pentru că mare parte a populaţiei ori şi-a consumat dreptul de îndatorare ori nu are carte de muncă pentru a justifica primirea unui credit. Circuitul trebuie să fie aşa: credit de la bancă pentru întreprindere, întreprinderea să ia banii şi să dea locuri de muncă şi salarii şi prin acestea să ajungă creditul pentru bunăstare la populaţie. Acesta este circuitul normal, cel puţin pentru următorii cinci ani, până la orizontul anilor 2019 - 2020, când România va trece la moneda unică europeană", a explicat Adrian Vasilescu.


El a precizat că procesul de creditare trebuie să se întoarcă la fundamente solide bazate pe analiza de credit, iar băncile ar trebui să angajeze specialişti care să facă şi analiza garanţiilor şi analiza perspectivelor.

"Dacă ne uităm în istorie, o să vedem că în timp de 25 de ani după cel de-al Doilea Război Mondial a existat un moment în care creditarea a fost restrânsă, iar apoi a prins viteză, dar cu foarte mare grijă pentru a pune semnul egal între pofta de consum şi pofta de muncă performantă, în aşa fel încât asigurarea locului de muncă să fie legat direct de procesul de creditare. Ei bine, trebuie să ne întoarcem acolo, pentru că un sistem de creditare aşa cum a fost în Occident din '80 până în 2008 şi aşa cum a fost la noi din 2004 până în 2008 nu mai este posibil să se întoarcă. (...) Trebuie să ne întoarcem la o analiză de risc de credit, sistemul de analiză din bănci trebuie perfecţionat", a explicat Vasilescu.

În opinia sa, dacă s-ar porni acum la o amplificare rapidă a creditului, fără să se respecte reguli stricte, ne putem aştepta la o nouă criză.

Adrian Vasilescu a prezentat şi evoluţia creditării în România prin comparaţie cu avansul Produsului Intern Brut şi a arătat că nu au existat motive întemeiate ca Banca Naţională să stopeze creditarea în perioada de boom 2004 - 2008.

Potrivit datelor prezentate de consilierul guvernatorului BNR, în anul 2004, creditarea s-a ridicat la 36,7 miliarde de lei, la un PIB de 247,4 miliarde de lei. În 2008, volumul creditării a ajuns la 168,8 miliarde de lei, la un PIB de 514,7 miliarde de lei, iar la jumătatea acestui an s-a situat la 213,8 miliarde de lei, la un Produs Intern Brut estimat pentru 2014 la 644,3 miliarde de lei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 11467 / 13635
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bondoc si Asociatii is looking for a Real Estate lawyer
Sistemul de sănătate și-a dezvăluit anul trecut mai multe vulnerabilităţi care pot fi reglementate şi combătute. Cele mai mari probleme cu care s-au confruntat jucătorii din sectorul Healthcare & Pharma și provocările anului 2021, analizate de Livia Zamfiropol și Alina Lăcătuș, Parteneri DLA Piper România
Stratulat Albulescu a asistat compania americană ThoughtWorks cu privire la achiziția Gemini Solutions, o companie românească de software
Debutul anului 2021 aduce schimbări majore în sectorul energetic. Noutățile, explicate de avocații Maravela Popescu & Asociații | Mihaela Nyerges, Managing Associate: Am sesizat un interes crescut pentru proiectele de producere a energiei regenerabile; țara noastră redevine o destinație atractivă pentru investiții în acest sector
CMS România îl promovează pe Andrei Tercu în poziția de Tax Director
In-houseLegal.ro | Cum s-au adaptat marile companii private la ‘noua normalitate’ și ce sprijin oferă echipele de Legal în perioada pandemiei. Simona Vasiliu: Paradoxal, desfășurarea activității „la distanță” a menținut și chiar a crescut performanța echipei
LegiTeam | WOLF THEISS recrutează pentru echipa locală de Litigii și Arbitraj
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is expanding its team, looking for SENIOR ATTORNEYS to join the firm’s DISPUTE RESOLUTION practice.
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2020 | Piața globală de M&A a pierdut doar 5% anul trecut, iar piața europeană a crescut cu 36% în pandemie. Mai multe firme cu prezență la București au intrat în Top 25 global, european și regional
Mușat & Asociații cooptează 3 noi parteneri equity și promovează alți 7 în poziții de senioritate în firmă
Avocații Bondoc & Asociații au coordonat toate aspectele de lege română ale parteneriatului dintre Restart Energy şi Interlink Capital Strategies, cu proiecte viitoare în energie de 500 mil. E. Partenerul Monica Iancu, în prim plan
NNDKP, alături de grupul DKV în preluarea Smart Diesel. Partenerul Ruxandra Bologa a coordonat echipa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...