ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Angajatorii sunt obligaţi să îşi informeze noii salariaţi cu vârsta până în 45 de ani despre Pilonul II

29 Iulie 2021   |   AGERPRES

Modificarea legislativă intrată în vigoare la 19 iulie vizează în principal conştientizarea salariaţilor aflaţi la primul loc de muncă, respectiv cei care au obligaţia legală de a-şi alege fondul de pensii de Pilon II în primele 4 luni de la intrarea în piaţa muncii, potrivit comunicatului APAPR.

 
 
Angajatorii din România sunt obligaţi, începând cu data de 19 iulie, să informeze persoanele cu vârsta până în 45 de ani pe care le angajează în legătură cu înscrierea acestora într-un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II), se menţionează într-un comunicat remis miercuri de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

În acest context, organizaţia le recomandă angajatorilor să le transmită tuturor salariaţilor o scrisoare de informare despre pensiile administrate privat şi pune la dispoziţia angajatorilor, pe site-ul APAPR, un model pentru această scrisoare.

Modificarea legislativă intrată în vigoare la 19 iulie vizează în principal conştientizarea salariaţilor aflaţi la primul loc de muncă, respectiv cei care au obligaţia legală de a-şi alege fondul de pensii de Pilon II în primele 4 luni de la intrarea în piaţa muncii, potrivit comunicatului APAPR.


Noua obligaţie a angajatorilor vizează informarea tuturor salariaţilor prevăzuţi la Art. 30 din Legea 411/2004 care guvernează Pilonul II de pensii private: atât pe cei sub 35 de ani (aderare obligatorie la Pilonul II), cât şi pe cei între 35-45 de ani (aderare opţională). Deşi sunt obligaţi să facă această informare tuturor noilor salariaţi cu vârsta sub 45 de ani, angajatorii nu cunosc nici istoricul de muncă, nici starea de apartenenţă sau nu la Pilonul II a noilor salariaţi, se precizează în comunicatul APAPR.

În acest context, pentru a veni în sprijinul angajatorilor şi a uşura această nouă sarcină administrativă, APAPR a pregătit un model de scrisoare pe care angajatorii o pot descărca de pe site-ul organizaţiei şi o pot printa sau trimite tuturor salariaţilor. Potrivit comunicatului, modelul de scrisoare ţine cont de toate situaţiile posibile şi în acelaşi timp îndrumă salariaţii către site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru o informare deplină şi corectă privind Pilonul II.

Preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, Radu Crăciun, consideră că modificarea legislativă promovată de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale este extrem de utilă şi că va spori semnificativ gradul de informare al angajaţilor.

"Am avut un dialog instituţional foarte eficient cu conducerea Ministerului Muncii, în urma căruia a rezultat acest Ordin 585 / 2021. Implicarea angajatorilor în procesul de informare a salariaţilor cu privire la Pilonul II va creşte gradul de cunoaştere şi interes, cu beneficii certe pentru toţi salariaţii din România. Acest demers reuşit al APAPR vine în continuarea eforturilor noastre din ultimii 4 ani, în care am desfăşurat numeroase campanii naţionale de informare referitoare la drepturile şi beneficiile românilor din Pilonul II de pensii private obligatorii", a apreciat preşedintele APAPR.

Tinerii care nu îşi aleg fondul de pensii la care să contribuie sunt repartizaţi aleatoriu de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) la unul dintre cele 7 fonduri de Pilon II, precizează APAPR.

Salariaţii care nu se află la primul loc de muncă nu trebuie să îşi aleagă fondul de pensii, ei fiind deja integraţi în Pilonul II. În prezent, 7,7 milioane de români contribuie deja la un fond de pensii private obligatorii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1854 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...