ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Constituirea stocurilor de urgenta medicala generale si pentru Coronavirus

12 Martie 2020   |   Vass Lawyers

OUG nr. 11/2020 a fost adoptata in primul rand pentru constituirea in general a stocurilor de urgenta medicala, care se constituie ca rezerve materiale, destinate actiunilor pentru protectia populatiei in situatii de urgenta generate de tipul de risc epidemii si alte evenimente generatoare de victime multiple, stocuri care au caracter complementar in raport cu stocurile rezerva de stat.

 
 
In M.Of. nr. 102 din data de 11 februarie 2020 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenta medicala, precum si unele masuri aferente instituirii carantinei (OUG nr. 11/2020).

OUG nr. 11/2020 a fost adoptata in primul rand pentru constituirea in general a stocurilor de urgenta medicala, care se constituie ca rezerve materiale, destinate actiunilor pentru protectia populatiei in situatii de urgenta generate de tipul de risc epidemii si alte evenimente generatoare de victime multiple, stocuri care au caracter complementar in raport cu stocurile rezerva de stat.

Actul normativ include insa si prevederi speciale pentru gestionarea infectiilor cu noul Coronavirus, in contextul in care analiza realizata de reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sanatatii si Ministerului Apararii Nationale a relevat lipsa ori insuficienta tipurilor de echipamente necesare interventiei pentru transportul pacientilor suspectati sau confirmati cu noul Coronavirus. Avand in vedere contagiozitatea extrem de inalta a virusului, aceasta nu poate fi tinuta sub control in lipsa unor echipamente speciale de protectie pentru personal si pentru efectuarea transportului izolat al persoanelor afectate.


Oficiul National pentru Achizitii Centralizate (ONAC) a fost desemnata institutie abilitata pentru organizarea si derularea procedurilor de atribuire, in timp ce stocurile de urgenta se constituie, se gestioneaza si se administreaza de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) .

Ordonanta reglementeaza asadar, inter alia, achizitia centralizata a produselor aferente stocurilor de urgenta medicala, avand in vedere ca achizitionarea in mod descentralizat a acestor echipamente ar inregistra perioade de timp foarte lungi, care ar intarzia dotarea unitatilor beneficiare cu posibil risc asupra sanatatii populatiei, dar si faptul ca achizitia centralizata creeaza premisele obtinerii unor produse de calitate la preturi inferioare.

Achizitia de catre ONAC a produselor aferente stocurilor de urgenta medicala se va realiza potrivit legislatiei achizitiilor publice. Actul normativ face distinctia intre achizitiile in regim de urgenta, necesare pentru gestionarea pandemiei de Coronavirus, si cele generale, ce vor fi efectuate pentru constituirea si refacerea stocurilor de urgenta medicala.

Astfel, atribuirea acordurilor-cadru se va realiza de ONAC dupa cum urmeaza:

→    in regim de urgenta, pentru acoperirea necesitatilor de produse stocuri de urgenta medicala enumerate in Anexa la OUG nr. 11/2020 (e.g. scannere termice, camere de izolare, izolete, ventilatoare medicale, monitoare medicale, injectomate, combinezoane, viziere de protectie, manusi, masti de protectie, dezinfectanti), pana la atingerea cantitatilor maxime prevazute pentru fiecare categorie in Anexa, prin procedura de negociere fara publicare prealabila a unui anunt de participare, conform prevederilor art. 68 alin. (1) lit. f) coroborat cu art. 69 alin. (4) si art. 104 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016; sumele necesare acestor achizitii se asigura prin suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, cu suma de 000 mii lei;
→    ori de cate ori este nevoie, pentru acoperirea necesitatilor cuprinse in Nomenclatorul produselor stocuri de urgenta medicala, prin aplicarea uneia dintre procedurile de atribuire prevazute de art. 68 alin. (1) din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice (e.g. licitatia deschisa; licitatia restransa; negocierea competitiva; dialogul competitiv; parteneriatul pentru inovare; negocierea fara publicare prealabila; concursul de solutii; procedura simplificata); Nomenclatorul produselor stocuri de urgenta medicala, precum si metodologia de utilizare sau de reintregire si improspatare a acestor stocuri se aproba prin ordin comun al ministrului afacerilor interne si al ministrului sanatatii, in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG nr. 11/2020; pana la data de 11 martie 2020, ordinul nu a fost publicat in monitorul oficial.

Pentru realizarea acestor achizitii, ONAC primeste de la IGSU si Ministerul Sanatatii necesitatile, valoarea estimata pentru fiecare produs in parte, specificatiile tehnice si specialistii care vor acorda suport tehnic pe toata perioada de organizare si derulare a procedurilor de atribuire, precum si persoanele care vor face parte din comisiile de evaluare.

IGSU va fi insa responsabil pentru monitorizarea acordurilor-cadru si incheierea contractelor subsecvente. Astfel, ulterior semnarii acordurilor-cadru atribuite, ONAC le va pune la dispozitia Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta in termen de 1 zi lucratoare de la semnarea acestora.

Scannerele termice achizitionate in regim de urgenta vor fi date de IGSU in folosinta aeroporturilor internationale sau deschise traficului international.

Pe pagina oficiala de internet a ONAC au fost publicate deja anunturi pentru o serie de proceduri de atribuire prin negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare pentru acoperirea necesitatilor de produse stocuri de urgenta medicala, unele proceduri fiind deja finalizate (prin atribuire sau anulare), iar altele in plina derulare.

Chiar daca pandemia de Coronavirus impune atribuirea acordurilor-cadru prin procedura rapida si flexibila a negocierii fara publicare prealabila, legislatia achizitiilor publice impune respectarea principiilor din materia achizitiilor publice, precum cel al tratamentului egal sau al transparentei, inter alia, prin invitarea unui numar cat mai mare de operatori economici la proceduri si stabilirea unor termene adecvate pentru depunerea ofertelor preliminare.

Textul intergral al Ordonanei de urgenta a Guvernului nr. 11/2020 este disponibil aici:

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3625 / 5135
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...