ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dezbatere publică privind autorizarea executării lucrărilor de construcții

25 Februarie 2020   |   BizLawyer

La ședință au participat reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România (OAR), ai Asociației Arhitecților Șefi de Județe și șeful Corpului profesional al arhitecților șefi de municipii din cadrul Asociației Municipiilor din România.

 
 
Astăzi, la sediul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), a avut loc dezbaterea publică a proiectului de modificare și completare a ordinului 839/2009, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Ședința a fost prezidată de Gheorghe Păsat, secretar de stat în MLPDA, care a vorbit despre necesitatea adaptării legilației la nevoile actuale: “Este esențială o abordare partenerială între cei care elaborează actele normative și cei ce le aplică, respectiv consultarea cât mai multor părți interesate (autorități locale, organizații profesionale, agenți economici, simpli cetățeni), implicate în procesele de autorizare a construirii, care să vină cu propria experiență. Procesul de actualizare a normelor metodologice pe marginea cărora discutăm astăzi este unul necesar pe termen foarte scurt, pentru a putea, pe cât posibil, să punem la dispoziția proiectanților, investitorilor și autorităților administrației publice locale, un instrument de lucru cât mai clar și mai aplicabil.”


La ședință au participat reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România (OAR), ai Asociației Arhitecților Șefi de Județe și șeful Corpului profesional al arhitecților șefi de municipii din cadrul Asociației Municipiilor din România.

“Salutăm demersul MLPDA de a modifica ordinul privind normele de aplicare a legii pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, întrucât noua formă propusă integrează o serie de propuneri de îmbunătățiri formulate de-a lungul ultimilor ani de către asociațiile profesionale. Totodată, remarcăm orientarea către simplificare și eficientizare a procesului autorizării în interesul cetățenilor, aceasta neînsemnând eliminarea filtrelor de control al calității. În același sens, insistăm asupra nevoii de menținere a solicitării dovezii de luare în evidență a proiectelor de arhitectură în procesul de autorizare, întrucât acest instrument constituie un sprijin fundamental pentru administrația publică și, desigur, sprijină organizația noastră să-și îndeplinească mandatul transmis prin lege”, a declarat Alexandru Găvozdea, președinte OAR.

MLPDA va aborda problematica de fond a legislației în procesul de elaborare a Codului amenajării teritoriului, urbanismului si construcțiilor, proces în curs de derulare în cadrul proiectului „Sistematizarea legislației din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor şi consolidarea capacității administrative a structurilor de specialitate din instituțiile publice centrale cu responsabilități în domeniu”, Cod SIPOCA 50.

Astfel, în lunile iunie și iulie, vor continua dezbaterile tematice și consultările publice pe marginea revizuirii în ansamblu a legislației și reformării unor procese.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3656 / 5128
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
A doua ediție a Summit-ului internațional pe teme de parteneriat public-privat, derulat sub egida IFC ̸ Băncii Mondiale, a reunit peste 100 de invitați speciali
CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...