ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fermierii români îşi pot asigura culturile agricole pentru toate riscurile climatice

14 Decembrie 2016   |   IOANA DUTA

Prima de asigurare este stabilită în funcţie de localizarea culturii, nivelul de producţie garantat şi franşiză şi se situează între 75 de lei şi 250 lei pe hectar, a precizat directorul general al Groupama Asigurări, Călin Matei.

 
 
Fermierii români îşi pot asigura culturile pentru toate riscurile climatice, după ce liderul pieţei locale de asigurări agricole a lansat miercuri, în premieră, un produs care oferă protecţie împotriva tuturor fenomenelor naturale care pot provoca pierderi de producţie - grindină, furtună, ploi, inundaţii, băltiri, secetă, arşiţă, exces de umiditate, incendiu din cauze naturale.

Noua asigurare agricolă, lansată de compania Groupama Asigurări, vizează exploataţiile agricole cu personalitate juridică, iar culturile asigurate sunt cele de porumb şi floarea soarelui, destinate consumului (obligatoriu va fi asigurată întreaga suprafaţă cultivată cu respectiva cultură).

Producţia asigurată reprezintă nivelul garantat al producţiei (70% din producţia medie din istoric) pentru întreaga suprafaţă cultivată şi orice pierdere de producţie faţă de acest nivel, ca urmare a producerii unor fenomene climatice, duce la acordarea despăgubirii, iar suma asigurată este stabilită împreună cu beneficiarul asigurării, fără a depăşi valoarea cheltuielilor directe şi indirecte.


Prima de asigurare este stabilită în funcţie de localizarea culturii, nivelul de producţie garantat şi franşiză şi se situează între 75 de lei şi 250 lei pe hectar, a precizat directorul general al Groupama Asigurări, Călin Matei.

Conform barometrului riscurilor realizat de companie în rândul fermierilor din portofoliu în anul 2015, 95% dintre respondenţi au desemnat seceta drept riscul cu cel mai mare impact asupra afacerii lor, iar jumătate dintre aceştia constată că frecvenţa sau violenţa fenomenelor climatice a crescut în zona în care îşi desfăşoară activitatea, a declarat François Coste, director general Groupama Asigurări.

El a subliniat că fermierii români sunt în concurenţă cu cei din alte state din UE, care beneficiază deja de subvenţii de până la 65% pentru primele de asigurare.

La rândul său, Călin Matei a menţionat că există o problemă de cost şi accesibilitate pentru acest tip de asigurare, iar subvenţiile ar rezolva o parte a acestei probleme. "Din acest motiv nu am lansat acest produs mai devreme, acum doi ani sau acum cinci ani", a spus directorul general adjunct al companiei.

În România agricultura reprezintă circa 6% din PIB, iar gradul de cuprindere în asigurare pe acest segment de piaţă este unul scăzut, de numai 30%.

Groupama Asigurări are un portofoliu de peste 3.100 de clienţi fermieri. Compania a plătit despăgubiri în valoare de 37 de milioane de lei pentru dosarele de daune agricole avizate în perioada septembrie 2015 - octombrie 2016. În anul agricol 2015-2016, au fost primite 1.778 de avizări de daune agricole, în creştere faţă de anii anteriori cu peste 300%. Cele mai multe avizări au fost efectuate în iunie, 912, majoritatea acestora fiind efectuate după 18 iunie.

Din punctul de vedere al intensităţii şi frecvenţei fenomenelor meteo care au produs pagube fermierilor, reflectat în numărul de avizări de daună, cel mai afectat judeţ a fost Teleorman (256 de avizări), urmat de Iaşi (209 de avizări) şi de Timiş (144 de avizări). Locul patru şi cinci sunt ocupate de Satu Mare (140 de avizări) şi Constanţa (128 de avizări).

În ceea ce priveşte valoarea daunelor, cele mai mari s-au înregistrat în Teleorman (13,9 milioane de lei lei), Iaşi (9,2 milioane de lei), Timiş (3,3 milioane de lei), Satu Mare (trei milioane de lei) şi Constanţa (2,69 milioane de lei).

Groupama Asigurări are peste 1,1 milion de clienţi individuali şi 67.000 de clienţi companii. Compania este parte a unui grup internaţional de asigurări şi servicii financiare, cu 34.500 de angajaţi deservind peste 13 milioane de clienţi la nivel global.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 7641 / 17041
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
KPMG Legal – Toncescu și Asociații asistă asociații Dentstore în tranzacția cu Abris Capital Partners. Laura Toncescu (Managing Partner) și Dragoș Iamandoiu (Senior Managing Associate) au coordonat asistența juridică acordată vânzătorilor
International arbitration for Romanian in house lawyers (24-25 februarie)
Echipa de arbitraj a ZRVP câștigă o nouă dispută arbitrală în domeniul construcțiilor. Partenerul Alina Tugearu a coordonat echipa
PNSA a asistat Pavăl Holding în achiziția complexului Dacia One. Partenerul Valentin Creața a coordonat echipa de avocați, iar Raluca Rusu (Tax Partner) a condus echipa care a asigurat consultanța fiscală în acest proiect
RTPR alături de Autonom Services la achiziția Premium Leasing. Echipă multidisciplinară de avocați coordonată de partenerii Costin Tărăcilă și Alina Stăvaru
Clienții BSMP din practica de Energie manifestă un apetit ridicat pentru proiecte în segmentele de oil&gas și regenerabile. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Din perspectiva practicii de Energie, putem afirma că anul 2021 a depășit nivelul anilor precedenți pandemiei COVID19
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Wolf Theiss a asistat Enercon GmbH în legătură cu vânzarea a 100% din părţile sociale deţinute în cadrul Ecoenergia SRL. Meinhard Stelte, Senior Consultant UEE Holding: ”Avocații noștri de la Wolf Theiss au acordat un sprijin remarcabil în această tranzacție”
SAA anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Doi avocați preiau roluri de partener, alți trei fac un pas înainte în carieră
Practica de Real Estate & Construction de la Wolf Theiss a derulat anul trecut unele dintre cele mai mari tranzacţii din piața locală | Interesul investitorilor se îndreaptă acum, cu precădere, către proiecte logistice şi industriale, dar şi către parcuri fotovoltaice şi eoliene. Piaţa rezidenţială continuă să fie atractivă, atât pe segmentul de high-end ̸ lux, cât şi al locuințelor ‘affordable’, spun avocații
De vorbă cu experții KPMG specializați în achiziții publice, despre modificările legislative, asistența acordată clienților și proiectele cheie din această arie de practică. Vlad Peligrad, Partener KPMG Legal – Toncescu și Asociații: Apartenența la rețeaua KPMG ne aduce avantaje unice pe piață. Echipele mixte de avocați și consultanți fiscali, tehnici, contabili abordează orice proiect din toate perspectivele
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...