ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Motivare CCR: Aplicarea taxei clawback la o altă taxă este contrară prevederilor constituţionale. Victorie a avocaţilor Stoica & Asociaţii

06 Martie 2013   |   Rares Teodor

Echipa de avocaţi STOICA & Asociaţii formată din Dragos Bogdan, Bogdan Popescu şi Mihai Stănescu, sub coordonarea Prof. Valeriu Stoica, a asistat şi reprezentat cu succes un important jucător din piaţa farmaceuticelor în legătură cu declararea ca nelegală a includerii TVA în calculul taxei de clawback.

Sursa: Agerpres

 
 
Aplicarea taxei de clawback la o altă taxă este contrară prevederilor constituţionale referitoare la aşezarea justă a sarcinilor fiscale, motiv pentru care includerea TVA în valoarea totală a vânzărilor de medicamente în raport cu care se calculează aceasta este neconstituţională, susţine Curtea Constituţională a României (CCR).

CCR a publicat miercuri motivele pentru care a decis pe 5 februarie că este neconstituţională sintagma ''care include şi taxa pe valoarea adăugată'' din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului referitoare la taxa clawback. . .

Citeste si
STOICA & Asociaţii obţine eliminarea TVA din calculul taxei de clawback. Efect in cascada: notificarile CNAS pe trei trimestre sunt anulate


'Curtea constată că, în virtutea principiului general valabil în materie fiscală, impozitele şi taxele se aplică asupra materiei impozabile - venituri sau bunuri, nu şi asupra celorlalte impozite, or aplicarea taxei de clawback la o altă taxă este contrară prevederilor constituţionale referitoare la aşezarea justă a sarcinilor fiscale, motiv pentru care includerea taxei pe valoarea adăugată în valoarea totală a vânzărilor de medicamente în raport cu care se calculează taxa de clawback este neconstituţională, urmând ca excepţia de neconstituţionalitate să fie admisă sub acest aspect', se arată în motivarea CCR.

Echipa de avocaţi STOICA & Asociaţii formată din Dragos Bogdan, Bogdan Popescu şi Mihai Stănescu, sub coordonarea Prof. Valeriu Stoica, a asistat şi reprezentat cu succes un important jucător local din piaţa farmaceuticelor  în legătură cu declararea ca nelegală a includerii TVA în calculul taxei de clawback, taxă percepută deţinătorilor de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor în baza OUG nr. 77/2011.

Excepţia de neconstituţionalitate cu privire la includerea TVA în calculul taxei de clawback a fost iniţial ridicată de către avocaţii din cadrul STOICA & Asociaţii într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, dosar în care s-a solicitat anularea notificării trimise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin care erau comunicate agentului economic valorile necesare declarării taxei de clawback pentru trimestrul I 2012.

CCR a observat, luna trecuta, că dispoziţiile alin.(5) al art.31 stabilesc, în mod expres, că prin valoarea vânzărilor, în sensul celor reglementate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.77/2011, se înţelege valoarea medicamentelor suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii, care include şi taxa pe valoarea adăugată.

Contribuţia trimestrială reprezintă, aşadar, un procent aplicat nu numai asupra preţului în sine al medicamentelor, ci şi asupra taxei pe valoare adăugată aplicată preţului medicamentelor, ceea ce echivalează cu un impozit la impozit', mai spun judecătorii constituţionali.

Pe 5 februarie, plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate ridicată de SC Labormed Pharma SA cu sediul în Bucureşti, în dosarul nr.5121/2/2012 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma ''care include şi taxa pe valoarea adăugată'' din cuprinsul art.3 indice 1 alin.(5) al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2011, astfel cum a fost completată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.110/ 2011, este neconstituţională.

Pentru a ajunge la această concluzie, Curtea a avut în vedere un principiu general valabil în materie fiscală, potrivit căruia 'impozitele şi taxele se aşază asupra materiei impozabile - venituri sau bunuri, nu şi asupra celorlalte impozite'.

În opinia CCR, taxa de clawback, astfel cum a fost reglementată prin art.3 indice 1 din OUG 77/2011, introdus prin OUG 110/2011, urma a se calcula prin aplicarea unui procent ''p'' asupra valorii ''consumului de medicamente'' suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii, consum aferent vânzărilor fiecărui plătitor (deţinător de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor), în valoarea vânzărilor fiind inclusă şi taxa pe valoarea adăugată, începând cu trimestrul I al anului 2012.

'Este de reţinut şi faptul că în urma modificărilor aduse prin Ordonanţa Guvernului nr.17/2012 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetar, legiuitorul a stabilit în mod explicit că formula de calcul nu include şi taxa pe valoarea adăugată, începând cu trimestrul IV al anului 2012, revenind la soluţia legislativă anterioară modificării aduse prin OUG 110/2011', mai menţionează Curtea.

CCR arată că textul de lege este: '(5) Prin valoarea vânzărilor, în sensul alin. (1)-(3), se înţelege valoarea medicamentelor suportate, potrivit legii, din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii, care include şi taxa pe valoarea adăugată'.

Consecinţa principală şi imediată a acestei decizii a Curţii Constituţionale, odată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial, este că Guvernul va avea la dispoziţie un termen de 45 de zile – termen în care prevederile declarate ca neconstituţionale sunt suspendate de la aplicare - pentru a pune în acord prevederile OUG nr. 77/2011 cu dispoziţiile Constituţiei, altminteri forţa juridică a ordonanţei încetând de drept.

În plus, având în vedere că decizia Curţii este general obligatorie din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, un alt efect extrem de important este acela că vor fi anulate notificările emise de CNAS în baza dispoziției legale declarate neconstituționale, notificări care vizează trimestrele I, II şi III din 2012 şi care au fost deja atacate în contencios administrativ de către multe firme de farma.

La momentul emiterii notificărilor pe trimestrul IV din 2011, CNAS inclusese si TVA-ul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 14035 / 16767
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
PeliPartners a asistat Adventum în achiziția Hermes Business Campus de la Atenor. Echipa, coordonată de Francisc Peli și Alexandra Ioniță
Litigatorii firmei Radu & Asociații gestionează peste 50 de dosare aflate pe rolul instanțelor judecătorești de toate gradele, un arbitraj internațional și are în desfășurare mai multe proceduri prearbitrale, inclusiv ICSID. Firma colaborează cu fonduri de investiții specializate în finanțarea arbitrajelor internaționale și oferă clienților posibilitatea de a susține dosare complexe, fără presiunea costurilor ridicate
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Brândușa Andreea Enișor, a patra notă a generației sale: Dată fiind paleta vastă de profesii accesibile odată cu absolvirea, sunt tentată să cred că integrarea în piața muncii este facilă, cu condiția meritocrației, bineințeles. Iau în considerare și diplomația, pe lângă clasicele avocatură sau magistratură
NNDKP a finalizat cu succes un litigiu arbitral complex privind pretenții în valoare de aproximativ 22 milioane lei
Cum arată, la jumătatea anului, tabloul proiectelor din practica de Dispute Resolution a firmei Popescu & Asociații, despre care Legal 500 EMEA spune că este una dintre cele mai bune din România. Pentru că numărul clienților noi a crescut, iar solicitările sunt din ce în ce mai diversificate și complexe, firma a cooptat nouă avocați litiganți și continuă recrutările
Les jeux sont faits! După două achiziții majore, în industria de jocurilor de noroc sunt așteptate alte tranzacții. Horea Popescu, Managing Partner CMS România și Coordonator al practicii Corporate M&A din ECE: Credem că în următoarea perioadă vom asista la mișcări strategice interesante, atât din partea marilor jucători de profil, cât și al marilor fonduri de investiții interesate de diversificarea portofoliilor lor
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională
LegiTeam: Simion & Baciu is looking for an associate lawyer
Alianță strategică | JURIDICE.ro și BizLawyer.ro colaborează pentru a ridica standardele comunității
Poliana Gogu-Naum și Roxana Ionescu, RTPR Counsels, desemnate și anul acesta Rising Stars
Anul 2021 a adus un număr mai mare de mandate firmei MPR Partners, în practica de Dispute Resolution. De vorba cu Gelu Maravela (Founding Partner) despre profilul și complexitatea acestora, dar și despre avantajele competitive ale firmei
Avocatura în provincie | Hațegan Attorneys anunță restructurare organizațională. Ioana Hațegan, Managing Partner: Răspundem tendințelor internaționale din sectorul legal și adoptăm modelul de organizație orizontală pentru a promova dezvoltarea liberă profesională a membrilor echipei, multidisciplinaritatea și colaborarea în cadrul echipei și între echipe
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...