ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OUG privind aprobarea acordării unui ajutor de stat Complexului Energetic Oltenia, adoptată de Senat

11 Mai 2021   |   Agerpres

Într-o intervenţie în plen, senatorul AUR Mircea Dăneasă şi-a exprimat îndoiala că Guvernul va putea restructura complexul energetic, însă a adăugat că grupul pe care îl reprezintă va vota în favoarea proiectului.

 
 
Senatorii au adoptat, luni, proiectul iniţiat de Guvern care are ca obiect de reglementare modificarea OUG nr.21/2021 pentru aprobarea acordării unui ajutor de stat de restructurare Societăţii "Complexul Energetic Oltenia" - SA.
 
Într-o intervenţie în plen, senatorul AUR Mircea Dăneasă şi-a exprimat îndoiala că Guvernul va putea restructura complexul energetic, însă a adăugat că grupul pe care îl reprezintă va vota în favoarea proiectului.
 
"Acest proiect de lege, care se referă la Complexul Energetic Oltenia SA, are un fond de un 1.880.460.000 de lei din fondul de privatizare. Pentru certificatele verzi sunt alocate 182 de milioane euro, iar suma care va rămâne pentru restructurare, tradusă în euro, este aproape 48,5 milioane, bani cu care nu se poate restructura complexul, o companie cu o cifră de afaceri de 3 miliarde de lei, cu datorii de 2.277.000.000 lei şi care are un capital propriu mai mic decât datoria. Noi susţinem restructurarea", a spus, printre altele, Dăneasă.
 
Senatorul PNL Sorin Bumb a declarat la rândul său că acest proiect ţine de reorganizarea şi restructurarea Complexului Energetic Oltenia, care produce 21% din sistemul energetic naţional, menţionând că ar trebui să fie sprijinit de toată lumea, "pentru că nu avem ce pune în loc".
 
"În partea de centru şi de nord-est a ţării nu este altă sursă de producere a energiei decât Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, care are aproape două procente. Dar acest complex are 21% din mixul energetic al României şi nu ne putem permite ca peste noapte să-l înlocuim cu altceva. De aceea este nevoie de reorganizare şi restructurare, de aceea trebuie retehnologizat acest complex, pentru că România are nevoie de energia produsă aici şi întotdeauna ultimele guverne au avut grijă şi au susţinut acest complex energetic, pentru că fără el nu va funcţiona sistemul energetic naţional şi, în consecinţă, PNL-ul va vota pentru această sumă acordată ca ajutor pentru reorganizarea şi restructurarea Complexului Energetic Oltenia", a spus Bumb.
 
Senatorul PSD Maricel Popa a menţionat că grupul social-democraţilor va vota "pentru", însă a adăugat că Guvernul trebuie să acorde o importanţă deosebită restructurării şi modernizării, nu investiţiilor în "resuscitări" economice.
 
"Investim mai mult în resuscitări economice, decât în a trata problemele din timp - modernizare şi restructurare. Asta trebuie să ne fie nouă icoana şi actualului Guvern. Eu cred cu tărie în importanţa economică a Complexului Energetic Oltenia şi vreau să văd un interes deosebit pentru prioritizarea, modernizarea acestui sistem energetic. Ştiu că sunteţi promotorii energiei eoliene, energiei solare, dar ce facem atunci când nu bate vântul, atunci când este secetă, cum a fost anul trecut? Suntem în colaps sau importăm energie, iar noi avem unul dintre cele mai mari sisteme energetice din Europa de Est. Vom fi de acord şi vom aproba, grupul PSD, pentru că nouă ne pasă, nu vrem să mai importăm energie din Ucraina, din Ungaria şi din alte părţi", a susţinut Popa.
 
Senatorul UDMR Antal Istvan Lorand a arătat că Guvernul are o sarcină grea, pentru că trebuie să îmbunătăţească investiţii nefăcute în trecut.
 
"Într-adevăr, avem foarte multe probleme, însă acest Guvern de centru-dreapta şi-a asumat un program de guvernare în care apare definiţia de reindustrializare a României şi acest Guvern şi-a asumat şi acele intenţii de a investi în domeniul energetic din România. Guvernul are o sarcină grea, pentru că trebuie să îmbunătăţească investiţii nefăcute în trecut. Această OUG 27, pur şi simplu, face o modificare de definiţie în cadrul OUG 21. UDMR va vota 'pentru'", a punctat senatorul.
 
Cristian Bordei, de la USR PLUS, a insistat asupra faptului că există deja, la Comisia Europeană, un plan de restructurare în valoare de peste un miliard de euro.
 
"Pentru CEO există deja un plan de restructurare în valoare de peste un miliard de euro, este la Comisia Europeană, să sperăm că va fi aprobat. În orice caz, se lucrează la asta în acest moment, deci nu se poate spune că nu există un plan de restructurare pentru complex (...). De ce s-a ajuns la situaţia de acum cu multe dintre companiile de stat? Pentru că au rămas la conducere, în consilii de administraţii şi în funcţii de directori generali rude, amante, prieteni şi alţi tovarăşi de partid", a conchis Bordei.
 
Proiectul pentru aprobarea OUG nr.27/2021 privind modificarea OUG nr.21/2021 pentru aprobarea acordării unui ajutor de stat de restructurare Societăţii "Complexul Energetic Oltenia" - S.A. a fost trimis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2075 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...