ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PNL propune măsuri pentru consolidarea sistemului de pensii private; majorarea contribuțiilor la pilonul II - o necesitate

12 Martie 2025   |   Agerpres

PNL își propune să elaboreze, în colaborare cu patronate, sindicate și cu administratorii de pensii private, un 'cadru legislativ mai flexibil și adaptat nevoilor actuale, care să permită diversificarea opțiunilor de economisire și să crească gradul de implicare a angajatorilor în susținerea securității financiare a angajaților lor'.

 
 
Grupul parlamentar al deputaților PNL a anunțat, miercuri, că inițiază un set de măsuri privind sistemul de pensii private din România, precizând că scopul acestora este de a asigura 'venituri mai sigure și sustenabile pentru viitorii pensionari'.

'Este esențial să acționăm rapid pentru a consolida mecanismele de economisire și investiție din cadrul sistemului privat de pensii, astfel încât toți angajații care vor ieși la pensie după anul 2035 să beneficieze de venituri decente', a informat PNL, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, la inițiativa deputatului PNL Raluca Turcan au fost demarate, în acest sens, consultări cu administratorii de fonduri de pensii private, reprezentanți ai patronatelor și sindicatelor, specialiști din sectorul financiar și parlamentari.


'Obiectivul acestor discuții este identificarea celor mai eficiente soluții pentru creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii, astfel încât economiile acumulate de participanți să se majoreze într-un ritm mai accelerat. Totodată, analizăm modalități prin care angajatorii să poată contribui suplimentar la conturile angajaților, sporind astfel siguranța financiară a acestora pe termen lung', arată PNL.

Potrivit liberalilor, 'majorarea contribuțiilor pentru pensiile private administrate devine o necesitate, în contextul în care sistemul public de pensii (Pilonul I) se confruntă cu presiuni demografice și economice care îl pot face insuficient pentru a acoperi nevoile viitorilor pensionari'.

PNL își propune să elaboreze, în colaborare cu patronate, sindicate și cu administratorii de pensii private, un 'cadru legislativ mai flexibil și adaptat nevoilor actuale, care să permită diversificarea opțiunilor de economisire și să crească gradul de implicare a angajatorilor în susținerea securității financiare a angajaților lor'.

'Marea provocare pentru sistemul clasic de pensii începe după anul 2030, când se estimează că circa un milion de angajați părăsesc piața muncii, devenind pensionari. Fără o evoluție pozitivă la nivelul numărului de angajați și a capitalizării economiei, sustenabilitatea Pilonului I de pensii este pusă la mare încercare. Evoluția pozitivă trebuie să existe și la nivelul sistemului de pensii private prin creșterea contribuțiilor, raportat la contribuțiile de asigurări sociale de stat, și diversificarea acestora pentru a completa pensiile rezultate din pilonul pensiilor din sistemul public', afirmă Raluca Turcan.

Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a reamintit că liberalii s-au opus oricăror forme de naționalizare a sistemului privat de pensii.

'În calitate de lider al Grupului parlamentar al deputaților PNL vreau să transmit că sprijinim necondiționat îmbunătățirea sistemului de pensii private. Grupul parlamentar al PNL a fost întotdeauna un garant al pensiilor private, ne-am opus permanent - în trecutul nu prea îndepărtat - oricăror forme de naționalizare a sistemului privat de pensii', a afirmat Gabriel Andronache.

În opinia liberalilor, 'consolidarea Pilonului II și dezvoltarea Pilonului III sunt esențiale pentru echilibrarea sistemului de pensii din România și pentru asigurarea unui viitor financiar sustenabil pentru toți cetățenii'.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 106 / 5489
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...