ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noerr: Procedura pentru amnistia fiscală

24 Iulie 2020   |   BizLawyer

În data de 20 iulie 2020, Guvernul român a adoptat Ordinul nr. 2100/2020 privind procedura pentru anularea unor obligații accesorii (”procedură pentru amnistie fiscală”) adoptată la începutul lunii mai a acestui an.

 
 

În data de 20 iulie 2020, Guvernul român a adoptat Ordinul nr. 2100/2020 privind procedura pentru anularea unor obligații accesorii (”procedură pentru  amnistie fiscală”) adoptată la începutul lunii mai a acestui an.

Ca memento, amnistia include anularea dobânzilor și penalităților de întârziere, penalităților de nedeclarare și altor taxe („accesorii”) plătite de contribuabili pentru obligațiile bugetare principale restante la data de 31 martie 2020 („datorii restante”). Amnistia este destinată tuturor contribuabililor cu datorii restante, de ex. persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice care desfășoară activități economice sau profesii liberale, entități fără personalitate juridică, instituții publice, debitori declarați insolvenți, debitori cu domiciliul fiscal în afara României, etc.

Amnistia se aplică datoriilor restante gestionate de către organul fiscal central și stabilite prin:

►†  Declarații fiscale;

†  Decizii de impunere;

†  Decizii referitoare la obligațiile fiscale accesorii;

†  Orice alte acte prin care se stabilesc impozite, taxe, contribuții sociale și drepturi vamale.

Amnistia fiscală cuprinde următoarele facilități fiscale:

†  Amânarea la plată a accesoriilor până la data soluționării cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, în cazul contribuabililor care nu au depus această cerere, dar care au notificat organul fiscal și

†  Anularea accesoriilor.

Principalele condiții pentru a beneficia de amnistia fiscală sunt:

†  Îndeplinirea tuturor obligațiilor fiscale declarative și de plată datorate începând cu data de 1 aprilie 2020;

†  Plata datoriilor restante în legătură cu care sunt stabilite accesoriile, inclusiv cele generate de rectificarea declarațiilor.

Accesoriile care fac obiectul amnistiei fiscale se referă la următoarele obligații bugetare principale:

1)        datorii restante la data de 31 martie 2020 inclusiv și datorii restante care la data de 31 martie 2020 inclusiv au fost stabilite prin decizii impunere contestate și garantate, după cum urmează:

  obligații fiscale restante pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată până la data de 31 martie 2020 inclusiv;

  diferențele de obligații fiscale stabilite prin decizii de impunere comunicate până la data de 31 martie 2020 inclusiv, precum și diferențe de obligații fiscale aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite prin decizii de impunere emise și comunicate până la data de 14 mai 2020, ca urmare a unei inspecții fiscale sau prin verificarea situației fiscale personale;

  obligații fiscale aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite printr-o decizie de impunere emisă din oficiu de către autoritățile fiscale sau printr-o declarație de impunere depusă cu întârziere de contribuabil, între data de 1 aprilie 2020 și data depunerii cererii pentru amnistia fiscală inclusiv;

  alte obligații de plată individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și existente în evidența autorităților fiscale pentru recuperare la data de 31 martie 2020 inclusiv, precum și obligații fiscale restante stabilite de alte organe decât autoritățile fiscale, aferente perioadelor fiscale până la data de 31 martie 2020, trimise spre recuperare autorităților fiscale în perioada cuprinsă între data de 1 aprilie 2020 și data depunerii cererii pentru amnistie fiscală inclusiv.

2)        diferențele de obligații fiscale declarate suplimentar de către contribuabil prin declarație rectificativă prin care se corectează obligațiile fiscale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020, inclusiv;

3)        obligații fiscale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv și care sunt plătite până la această dată;

4)        alte obligații de plată cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, individualizate în decizii de impunere emise ca urmare a unei inspecții fiscale sau a verificării situației fiscale personale în derulare la data de 14 mai 2020.

Facilitățile fiscale menționate mai sus nu se aplică sumelor reprezentând ajutor de stat de recuperat sau fonduri care se cuvin bugetului Uniunii Europene.

Principalele etape pentru aplicarea amnistiei fiscale sunt următoarele:

a)         depunerea unei notificări scrise către autoritățile fiscale care să ateste intenția de a solicita amnistia fiscală - această etapă preliminară este opțională, iar contribuabilul are posibilitatea de a depune direct cererea pentru amnistia fiscală.

b)        autoritățile fiscale verifică dacă contribuabilul și-a îndeplinit toate obligațiile declarative până la data depunerii notificării și emite decizia de accesorii și certificatul de atestare fiscală în termen de 5 zile lucrătoare. Toate notificările transmise înainte de publicarea prezentelor proceduri, adică 20 iulie 2020, vor fi soluționate de către autoritățile fiscale până la data de 27 iulie 2020.

c)         dacă există neconcordanțe între datoriile fiscale evidențiate în certificatul de atestare fiscală și evidența contribuabilului, acestea se clarifică în termen de 3 zile lucrătoare.

d)        după analiza întregii documentații, autoritățile fiscale vor emite decizia de aprobare / respingere a amânării la plată a accesoriilor, după caz. Începând cu data în care decizia  de aprobare a amânării de plată a accesoriilor a fost emisă:

  procedura de executare silită nu va începe sau va fi suspendată, după caz;

  accesoriile nu se sting până la data soluționării cererii de amnistie fiscală sau până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, după caz.

e)        depunerea cererii de amnistie fiscală până la data de 15 decembrie 2020. Pentru sumele individualizate în decizii de impunere ca urmare a unei inspecții fiscale sau a verificării situației fiscale personale, cererea trebuie depusă după achitarea datoriilor fiscale dar în cel mult 90 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

f)          autoritățile fiscale verifică dacă toate condițiile pentru amnistia fiscală sunt îndeplinite și vor emite decizia de aprobare / respingere a anulării obligațiilor accesorii în termen de 5 zile lucrătoare.

În cazul contribuabililor care au o eșalonare la plată a obligațiilor fiscale în conformitate cu legea și doresc să beneficieze de amnistia fiscală, trebuie să depună cererea, fără a fi necesară notificarea autorităților fiscale despre intenția lor, emițând certificatul de atestare fiscală și decizia de aprobare / respingere a amânării la plată a obligațiilor accesorii.

Notificarea și cererea de amnistie fiscală pot fi transmise autorităților fiscale (i) direct la registratura autorităților fiscale competente, (ii) prin poștă sau (iii) electronic, folosind spațiul privat virtual (SPV) al contribuabilului.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2939 / 5101
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
De vorbă cu Monica Mihăilă, Head of Legal CEZ Romania, unul dintre cei mai experimentați consilieri juridici din domeniul energiei | ”Mi-am dorit crearea unui climat de încredere, în care fiecare membru al echipei să își poată exprima opinia și în acest fel mi-am creionat stilul de leadership. Trăim o perioadă plină de schimbări și comunitatea juriștilor va trebui să se adapteze”
NNDKP promovează 14 avocați în 2024 și consolidează șase arii de practică ale firmei
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2024 | Filip & Company, Wolf Theiss și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
Filip & Company a asistat ROCA Industry în procesul de majorare a capitalului social cu o valoare de 71,7 milioane RON și de transfer al acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
VF Insolvență finalizează transferul de afacere în reorganizarea judiciară a UCM Reșița către Hidroelectrica
Gabriel Resources a pierdut arbitrajul cu statul român pentru proiectul aurifer Roșia Montană, cu pretenții de cca. 6,7 mld. usd | Arbitrul Horacio A. Grigera Naón a opinat separat, în favoarea reclamanților care l-au nominalizat. România a plătit avocaților săi tarife orare cuprinse între 137 și 139 euro ̸ oră, iar Gabriel Resources a cuantificat costuri de 56,5 mil. $ cu avocații săi americani și români. Reclamanții ar ataca decizia, dar au, oare, bani pentru o nouă acțiune?
Reff & Asociații și Deloitte România au obținut sesizarea CJUE de către Curtea de Apel București într-un litigiu care vizează impunerea TVA pentru operațiuni care nu implică livrarea de bunuri sau prestarea unor servicii
Doi avocați români, evidențiați drept Global Market Leaders de ghidul juridic internațional Chambers | Cosmina Maria Simion și Ana-Maria Baciu, pentru al treilea an consecutiv printre cei mai buni profesioniști la nivel global în domeniul Gaming and Gambling. ”Prin promovarea transparenței și a comportamentului etic, ne străduim să contribuim la o creșterea aliniată la reglementări a acestei industrii”, spun coordonatoarele firmei Simion & Baciu
Popovici Nițu Stoica & Asociații, alături de Simona Halep în decizia istorică a Curții de Arbitraj Sportiv. Partenerul Bogdan C. Stoica a condus echipa care a acordat consultanță cu privire la toate aspectele legate de caz
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...