ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiect PNL: Cabinetele de medicină de familie şi punctele lor de lucru să devină unităţi sanitare de utilitate publică

24 Martie 2023   |   Agerpres

Propunerea legislativă, iniţiată de 33 de deputaţi şi senatori liberali, completează în acest sens Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

 
 
Mai mulţi parlamentari de la PNL propun, printr-un proiect de lege depus la Parlament, declararea cabinetelor de medicină de familie, precum şi a punctelor de lucru ale acestora drept unităţi sanitare de utilitate publică, menţionând că, în acest fel, autorităţile administraţiei publice locale vor putea decide darea în folosinţă gratuită a spaţiilor aflate în proprietatea publică pentru funcţionarea acestor cabinete.

Propunerea legislativă, iniţiată de 33 de deputaţi şi senatori liberali, completează în acest sens Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

"Asistenţa medicală primară este asigurată prin cabinetul de medicină de familie, unitate sanitară de utilitate publică", prevede proiectul.


De asemenea, actul normativ stabileşte şi ca punctele de lucru ale cabinetelor de medicină de familie să aibă statutul de utilitate publică.

"Medicina primară asigurată prin reţeaua de cabinete medicale de familie reprezintă primul contact al populaţiei cu sistemul sanitar, atât pentru diagnosticarea şi tratarea unor boli, cât şi pentru realizarea examenelor medicale preventive. La nivelul anului 2021, cele mai multe cabinete de medicină de familie au funcţionat în mediul urban (6,3 mii cabinete, comparativ cu 4,1 mii în mediul rural). În mediul rural, unui cabinet de medicină de familie i-au revenit de 1,3 ori mai mulţi locuitori, comparativ cu un cabinet din mediul urban", arată iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Aceştia au arătat că "medicul de familie este furnizorul de îngrijiri de sănătate care coordonează şi integrează serviciile medicale furnizate pacienţilor de către el însuşi sau de către alţi furnizori de servicii de sănătate şi asigură accesul în sistemul sanitar pentru pacienţii săi, la nivelurile de competenţă cele mai adecvate nevoilor acestora".

"Deşi art. 74 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede posibilitatea acordării de către autorităţile administraţiei publice locale de facilităţi şi stimulente aferente instalării unui medic, înfiinţării şi funcţionării cabinetului de medicină de familie, s-a semnalat imposibilitatea încheierii cu medicii de familie a unor contracte de comodat - dare de folosinţă gratuită a spaţiilor de proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, cu destinaţie de cabinet de medicină de familie", mai menţionează iniţiatorii.

Ei au susţinut că, "deoarece, spre deosebire de spitale, cabinetele de familie nu sunt declarate prin lege unităţi de utilitate publică, autorităţile administraţiei publice locale se află în imposibilitatea de a decide, în condiţiile legii, darea în folosinţă gratuită a spaţiilor aflate în proprietatea publică, domeniul public, deşi există astfel de proiecte asumate de administraţia publică locală pentru a facilita accesul cetăţenilor la asistenţa medicală primară".

Potrivit acestora, comunitatea, prin autorităţile administraţiei publice locale, trebuie să dispună de pârghiile legislative necesare pentru a hotărî în cadrul forului deliberativ tipurile şi facilităţile pe care le poate acorda cabinetului de medicină de familie.

"În contextul statistic deosebit de îngrijorător care arată lipsa asistenţei medicale primare în multe unităţi administrativ-teritoriale din mediul rural, scăderea constantă a numărului cabinetelor de medicină de familie şi creşterea corelativă a numărului de pacienţi arondaţi unui medic de familie, având în vedere importanţa strategică a asistenţei medicale primare, propunem completarea art. 63 şi modificarea alin. 2 al art. 75 din Legea 96/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii în sensul declarării cabinetului de medicină de familie ca unitate sanitară de utilitate publică. De asemenea, propunem ca statutul de utilitate publică să fie acordat şi punctelor de lucru ale cabinetelor de medicină de familie", au menţionat iniţiatorii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 655 / 5130
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...