ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiectul de OUG pentru acordarea granturilor pentru investiţii, în consultare publică

26 Mai 2022   |   AGERPRES

Potrivit unui comunicat al MIPE, IMM-urile a căror activitate a fost grav afectată de pandemia COVID-19 vor fi sprijinite prin acordarea de granturi pentru investiţii, finanţate în cadrul Acţiunii 411 - Programul Operaţional Competitivitate.

 
 
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a lansat miercuri în consultare publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care va reglementa acordarea granturilor pentru investiţii în activităţi productive, această măsură fiind una aşteptată de reprezentanţii IMM-urilor.

Potrivit unui comunicat al MIPE, IMM-urile a căror activitate a fost grav afectată de pandemia COVID-19 vor fi sprijinite prin acordarea de granturi pentru investiţii, finanţate în cadrul Acţiunii 411 - Programul Operaţional Competitivitate.

"Propunerea de act normativ vizează adoptarea de urgenţă a măsurilor de sprijin sub formă de granturi pentru investiţii necesare capacităţilor de prestare de servicii şi granturi pentru investiţii necesare retehnologizării, cu respectarea prevederilor legale în domeniul ajutorului de minimis şi ajutorului de stat", precizează MIPE în comunicat. Prin publicarea acestui proiect, MIPE răspunde solicitărilor mediului de afaceri, această măsură fiind una aşteptată de reprezentanţii IMM-urilor în condiţiile în care primele demersuri pentru acordarea de granturi pentru investiţii au fost făcute în anul 2020.


Astfel, pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de criza sanitară sunt propuse două măsuri, prima dintre ele - 4.1.1-1 Granturile pentru investiţii necesare capacităţilor de prestare de servicii se acordă pe proiect şi beneficiar, sub forma de ajutor de minimis. Fondurile alocate sunt de peste 58,82 milioane de euro, din care 50 de milioane de euro din FEDR-REACT EU şi 8,82 milioane de euro cofinanţare de la bugetul de stat. Valoarea grantului este de minimum 50.000 euro şi maximum 200.000 euro.

Firmele care vor putea beneficia de ajutorul de minimis sunt: IMM-urile care îşi desfăşoară activitatea în Clasa P - Invăţământ, Clasa Q - Sănătate şi asistenţă socială, Clasa R - Activităţi de spectacole, culturale şi recreative. Numărul beneficiarilor estimaţi este de 600 entităţi.

În ceea ce priveşte cea de-a doua măsură, 4.1.1-2 Granturile pentru investiţii necesare retehnologizării, sub formă de ajutor de stat, fondurile alocate depăşesc 352,94 milioane de euro, din care 300 de milioane de euro din FEDR-REACT EU şi 52,94 milioane euro cofinanţare de la bugetul de stat. Valoare grantului este între 50.000 euro şi 500.000 euro, în limita de cinci ori cifra de afaceri realizată în anul 2019.

Firmele care vor putea beneficia de ajutorul de stat sunt IMM-uri care îşi desfăşoară activitatea în domenii din Clasa C - Industria Prelucrătoare (fără codurile 11 fabricare băuturi, 12 fabricare tutun şi 254 fabricarea armamentului şi muniţiei); Clasa F - Construcţii; Clasa G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor; Clasa H - Transport şi depozitare; Clasa I - Hoteluri şi restaurante.

În context, MIPE reaminteşte că tot din Programul Operaţional Competitivitate va finanţa acordarea microgranturilor şi granturilor pentru capital de lucru destinate enităţilor din sectorul agroalimentar, măsură ce face parte din pachetul "Sprijin pentru România", adoptat de Guvernul României în vederea atenuării efectelor negative ale crizei economice atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru populaţie.

Microgranturile vor fi acordate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în parteneriat cu Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), iar granturile vor fi acordate de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), în parteneriat cu agenţiile pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului (AIMMAIPE).

MAT va lansa apelul pentru contractarea de granturi joi, 26 mai. De asemenea, MAT a publicat şi Manualul de utilizare a platformei IMM Recover. Atât cererile pentru contractarea de granturi, cât şi cele pentru microgranturi vor fi depuse în platforma IMM Recover. În ceea ce priveşte acordarea microgranturilor, ghidul solicitantului a fost publicat de APIA.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1277 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...