ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senat: Experienţă de 5 ani, pentru funcţia de arhitect-şef în municipiile reşedinţă de judeţ, la a doua procedură de concurs

15 Septembrie 2021   |   Agerpres

Potrivit acestuia, în cazul în care, la concursul pentru ocuparea funcţiei de arhitect-şef de la nivelul municipiilor nu se prezintă persoane cu 7 ani de experienţă în domeniu, la a doua procedură acceptă şi candidaţi cu o vechime de cinci ani.

 
 
Senatul a adoptat marţi, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 79/2021, prin care sunt modificate condiţiile de acces la funcţia de arhitect-şef, aprobând totodată şi un amendament susţinut la nivelul Comisiei de administraţie publică.
 
Potrivit acestuia, în cazul în care, la concursul pentru ocuparea funcţiei de arhitect-şef de la nivelul municipiilor nu se prezintă persoane cu 7 ani de experienţă în domeniu, la a doua procedură acceptă şi candidaţi cu o vechime de cinci ani.
 
În forma iniţială, cea a ordonanţei, experienţa de cinci ani era acceptată pentru funcţia de arhitect-şef de la nivelul municipiilor, însă cu excepţia municipiilor reşedinţă de judeţ, a municipiului Bucureşti, precum şi a sectoarelor Capitalei.
 
Social-democratul Maricel Popa, secretar al Comisiei pentru administraţie publică, l-a felicitat pe ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, pentru iniţierea acestei ordonanţei de urgenţă. El a declarat că România se confruntă cu probleme de urbanism din cauza lipsei unor specialişti dornici să se angajeze în sistemul public, dar şi din cauza lipsei de interes din partea autorităţilor locale. El a oferit exemplul Iaşiului, care nu are Plan Urbanistic General de "mai bine de 24 de ani".
 
"Avem sute de instituţii fără specialişti în urbanism. Este clar că avem nevoie de măsuri, pentru că dezvoltarea haotică pe linie de urbanism şi amenajarea teritoriului va cauza probleme majore în viitor. Deja efectele anilor trecuţi se văd. Avem străzi pe care nu încap maşinile de intervenţie. Avem blocuri lângă case, fabrici lângă locuinţe. Iar acum este aproape imposibil să vii să reglementezi în acele zone", a spus el.
 
Senatorul USR PLUS Raoul Trifan a admis că OUG vine în întâmpinarea nevoii reale a multor administraţii locale, care nu reuşeşte să angajeze arhitecţi-şefi, însă a atras atenţia asupra dezvoltării "dezordonate" din localităţi unde "se construieşte mult şi haotic" şi a declarat că proiectul are "potenţialul real de a adânci problemele" deja existente.
 
"Ultimul lucru de care avem nevoie acum este ca postul de arhitect-şef, mai ales într-o reşedinţă de judeţ, să ajungă şi scriptic - pentru că faptic deja se întâmplă acest lucru în unele locuri - să fie un simplu purtător al unei ştampile care este aplicată pe orice document care are girul primarului. (...) Înţeleg raţiunile din spatele acestui proiect de lege, dar sunt de părere că soluţia la care s-a ajuns nu este de natură să rezolve adevărata problemă de fond pe care încercăm cu toţii să o rezolvăm", a susţinut el.
 
Guvernul a adoptat pe 30 iunie, la propunerea MDLPA, o ordonanţă care prevede extinderea categoriei de studii şi către alte domenii de specializare conexe arhitecturii şi urbanismului, de exemplu ingineria economică în construcţii, în cazul municipiilor (altele decât cele reşedinţă de judeţ), oraşelor şi comunelor, cu condiţia ca, în primul an de la numirea în funcţia de arhitect-şef, aceste persoane să absolve cursuri de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi autorizării construcţiilor.
 
Noile prevederi oferă posibilitatea comunelor şi oraşelor de a avea arhitect-şef prin asociaţii de dezvoltare intercomunitară pentru mai multe unităţi administrativ-teritoriale şi elimină necesitatea atestării arhitecţilor-şefi de către Registrul Urbaniştilor din România.
 
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a transmis la momentul respectiv că, dintre cele 3.228 de unităţi administrativ-teritoriale din România, doar 185 au un arhitect-şef, iar motivul îl reprezintă reglementarea strictă privind accesul în funcţie al acestora.
 
Pe 1 iulie, preşedinte Ordinului Arhitecţilor din România, Alexandru Găvozdea, dezaproba modificarea condiţiilor de acces la funcţia de arhitect-şef, susţinând că această decizie reprezintă "un pas major spre distrugerea" mediului construit. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 85 / 16891
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Arbitration Rules (Powered by ZRVP)
Despe norocul de a lucra cu profesionişti care îți conferă încrederea şi gradul de libertate necesare pentru a te dezvolta şi a nu rămâne în umbra lor. Andra Constantinescu, după primii 5 ani petrecuți la ZRVP: Un loc în care nu ai cum să nu evoluezi: tipul de proiecte la care eşti expus, complexitatea problemelor dezbătute, caracterul de noutate al mandatelor creează premisele unei evoluţii constante şi vizibile
Bohâlțeanu & Asociații, alături de acționarii Agra’s SA la vânzarea companiei către Scandia Food și ai Memento Group în procedura prin care Aegean Airlines preia pachetul de control în Anima Wings Aviation. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Sunt două tranzacții importante, prin care BSMP își consolidează poziția pe piața avocaturii și își lărgește portofoliul de clienți
Credit sindicalizat de 636 milioane de lei pentru Carmistin, coordonat de BCR. Ce avocați au asistat sindicatul bancar
VIDEO | Dicționar de arbitraj: IBA rules on taking of evidence (Powered by ZRVP)
Finanțări sindicalizate | Avocații de la Mușat & Asociații spun că, în ciuda tendințelor prudente de anul trecut, s-a văzut că nu există o problemă de lichiditate în piață și se așteaptă ca numeroase proiecte de investiții să primească undă verde în viitorul apropiat. Monia Dobrescu, Partener: Analizarea sustenabilității unei companii prin prisma factorilor ESG devine noua realitate și companiile vor fi nevoite să se conformeze și să își adapteze planul de afaceri în consecință
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Soft Law Instruments (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Environmental Law
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associate for the legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Ce calități trebuie să demonstreze tinerii stagiari care vor să se alăture echipei Stratulat Albulescu & Asociații. Cum sunt integrați nou-veniții și care sunt beneficiile apartenenței la firma în care jumătate dintre avocați au sub 30 de ani
Cum văd viitorul finanțărilor sindicalizate, în actualul context economic, avocații de Banking & Finance de la Wolf Theiss, care au asistat în ultima perioadă peste 50 de tranzacții de acest tip, printre care și cea mai mare finanțare de pe piața imobiliară din România. Claudia Chiper, Partener: Transparență, claritate cu privire la proiect şi situații financiare satisfăcătoare sunt ingredientele esențiale pentru succesul obținerii de fonduri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...