ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senat: Experienţă de 5 ani, pentru funcţia de arhitect-şef în municipiile reşedinţă de judeţ, la a doua procedură de concurs

15 Septembrie 2021   |   Agerpres

Potrivit acestuia, în cazul în care, la concursul pentru ocuparea funcţiei de arhitect-şef de la nivelul municipiilor nu se prezintă persoane cu 7 ani de experienţă în domeniu, la a doua procedură acceptă şi candidaţi cu o vechime de cinci ani.

 
 
Senatul a adoptat marţi, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 79/2021, prin care sunt modificate condiţiile de acces la funcţia de arhitect-şef, aprobând totodată şi un amendament susţinut la nivelul Comisiei de administraţie publică.
 
Potrivit acestuia, în cazul în care, la concursul pentru ocuparea funcţiei de arhitect-şef de la nivelul municipiilor nu se prezintă persoane cu 7 ani de experienţă în domeniu, la a doua procedură acceptă şi candidaţi cu o vechime de cinci ani.
 
În forma iniţială, cea a ordonanţei, experienţa de cinci ani era acceptată pentru funcţia de arhitect-şef de la nivelul municipiilor, însă cu excepţia municipiilor reşedinţă de judeţ, a municipiului Bucureşti, precum şi a sectoarelor Capitalei.
 
Social-democratul Maricel Popa, secretar al Comisiei pentru administraţie publică, l-a felicitat pe ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, pentru iniţierea acestei ordonanţei de urgenţă. El a declarat că România se confruntă cu probleme de urbanism din cauza lipsei unor specialişti dornici să se angajeze în sistemul public, dar şi din cauza lipsei de interes din partea autorităţilor locale. El a oferit exemplul Iaşiului, care nu are Plan Urbanistic General de "mai bine de 24 de ani".
 
"Avem sute de instituţii fără specialişti în urbanism. Este clar că avem nevoie de măsuri, pentru că dezvoltarea haotică pe linie de urbanism şi amenajarea teritoriului va cauza probleme majore în viitor. Deja efectele anilor trecuţi se văd. Avem străzi pe care nu încap maşinile de intervenţie. Avem blocuri lângă case, fabrici lângă locuinţe. Iar acum este aproape imposibil să vii să reglementezi în acele zone", a spus el.
 
Senatorul USR PLUS Raoul Trifan a admis că OUG vine în întâmpinarea nevoii reale a multor administraţii locale, care nu reuşeşte să angajeze arhitecţi-şefi, însă a atras atenţia asupra dezvoltării "dezordonate" din localităţi unde "se construieşte mult şi haotic" şi a declarat că proiectul are "potenţialul real de a adânci problemele" deja existente.
 
"Ultimul lucru de care avem nevoie acum este ca postul de arhitect-şef, mai ales într-o reşedinţă de judeţ, să ajungă şi scriptic - pentru că faptic deja se întâmplă acest lucru în unele locuri - să fie un simplu purtător al unei ştampile care este aplicată pe orice document care are girul primarului. (...) Înţeleg raţiunile din spatele acestui proiect de lege, dar sunt de părere că soluţia la care s-a ajuns nu este de natură să rezolve adevărata problemă de fond pe care încercăm cu toţii să o rezolvăm", a susţinut el.
 
Guvernul a adoptat pe 30 iunie, la propunerea MDLPA, o ordonanţă care prevede extinderea categoriei de studii şi către alte domenii de specializare conexe arhitecturii şi urbanismului, de exemplu ingineria economică în construcţii, în cazul municipiilor (altele decât cele reşedinţă de judeţ), oraşelor şi comunelor, cu condiţia ca, în primul an de la numirea în funcţia de arhitect-şef, aceste persoane să absolve cursuri de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi autorizării construcţiilor.
 
Noile prevederi oferă posibilitatea comunelor şi oraşelor de a avea arhitect-şef prin asociaţii de dezvoltare intercomunitară pentru mai multe unităţi administrativ-teritoriale şi elimină necesitatea atestării arhitecţilor-şefi de către Registrul Urbaniştilor din România.
 
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a transmis la momentul respectiv că, dintre cele 3.228 de unităţi administrativ-teritoriale din România, doar 185 au un arhitect-şef, iar motivul îl reprezintă reglementarea strictă privind accesul în funcţie al acestora.
 
Pe 1 iulie, preşedinte Ordinului Arhitecţilor din România, Alexandru Găvozdea, dezaproba modificarea condiţiilor de acces la funcţia de arhitect-şef, susţinând că această decizie reprezintă "un pas major spre distrugerea" mediului construit. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1812 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...