ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tudorel Toader, propus ministru al Justiţiei (fişă biografică)

28 Iunie 2017   |   Ioana Duta

Face parte din colegiile de redacţie ale unor numeroase publicaţii juridice, printre care Revista de Drept Penal (din 1998) şi Journal of Eastern European Criminal Law.

 
 
Tudorel Toader s-a născut la 25 martie 1960, în localitatea Vulturu din judeţul Vrancea.

Între 1975 şi 1979, a studiat la Liceul de matematică - fizică ''Unirea'' din Focşani, potrivit https://laws.uaic.ro.

Este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (1982-1986). Este doctor în ştiinţe juridice. În 2004, a urmat un curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare.

După absolvirea studiilor universitare, a fost numit în funcţia de procuror la Procuratura locală Panciu, jud. Vrancea (1986-1990). Ulterior a profesat ca avocat în cadrul Baroului de avocaţi Iaşi (1991-2006).

În octombrie 2006 a fost numit judecător la Curtea Constituţională, pentru o diferenţă de mandat, care a expirat în iulie 2007. A fost reconfirmat în aceeaşi postură, de Camera Deputaţilor, pentru un mandat de 9 ani. A deţinut funcţia până în 11 februarie 2016, când a fost ales prin vot rector al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza".


A început cariera didactică pe postul de asistent universitar, în perioada 1990-1993, apoi a fost lector universitar (1993-1998), conferenţiar universitar (1998-2002), iar în 2003 a devenit profesor universitar la Facultatea de Drept, din cadrul "Universităţii Alexandru Ioan Cuza" Iaşi.

În mediul universitar a desfăşurat şi o bogată activitate administrativă: membru în Senatul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi (1995-2012); membru în Consiliul Facultăţii de Drept, Universitatea ''Alexandru Ioan Cuza'', Iaşi (1993-2003); secretar ştiinţific al Consiliului Facultăţii de Drept (1993-1995); prodecan al Facultăţii de Drept (1995-2003); decan al Facultăţii de Drept (2004-2016). Începând cu anul 2016, a fost rector la Universitatea ''Alexandru Ioan Cuza'' din Iaşi, funcţie din care s-a suspendat, începând cu 24 februarie 2017, pe perioada exercitării mandatului de ministru al Justiţiei.

Între 2005 şi 2016, a fost director al Şcolii doctorale din cadrul facultăţii de Drept. Este vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Juridice din România.

Este membru în Comisia naţională de specialitate pentru confirmarea titlurilor de profesor universitar, conferenţiar universitar, începând cu 2001. Din 2004, este membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii. Începând cu 2015, este membru şi al Agenţiei Naţionale a Cercetării Ştiinţifice. De asemenea, este membru în Asociaţia Română de Drept Constituţional şi membru în Asociaţia Internaţională de Drept Penal şi Comitetul de Direcţie al Asociaţiei Române de Ştiinţe Penale.

Face parte din colegiile de redacţie ale unor numeroase publicaţii juridice, printre care Revista de Drept Penal (din 1998) şi Journal of Eastern European Criminal Law.

A fost distins cu Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler, la 5 iunie 2012. În acelaşi an, la 20 iunie, a primit Ordinul ''Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena'', conferit de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii ''Bogdan Petriceicu Haşdeu'' din Cahul, Republica Moldova. A obţinut Premiul ''Anibal Teodorescu'' din partea Uniunii Juriştilor din România, pentru lucrarea ''Dialogul judecătorilor constituţionali'', publicată la editura Universul Juridic, 2015.

A fost învestit în funcţia de ministru al Justiţiei în Cabinetul Sorin Grindeanu, la 23 februarie 2017. La 15 iunie 2017, şi-a înaintat demisia din funcţie, în semn de solidaritate cu majoritatea membrilor Cabinetului Grindeanu, care-şi prezentaseră demisia la 14 iunie 2017. La 21 iunie 2017, Guvernul Grindeanu a fost demis prin Moţiune de cenzură.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 6692 / 17041
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
KPMG Legal – Toncescu și Asociații asistă asociații Dentstore în tranzacția cu Abris Capital Partners. Laura Toncescu (Managing Partner) și Dragoș Iamandoiu (Senior Managing Associate) au coordonat asistența juridică acordată vânzătorilor
International arbitration for Romanian in house lawyers (24-25 februarie)
Echipa de arbitraj a ZRVP câștigă o nouă dispută arbitrală în domeniul construcțiilor. Partenerul Alina Tugearu a coordonat echipa
PNSA a asistat Pavăl Holding în achiziția complexului Dacia One. Partenerul Valentin Creața a coordonat echipa de avocați, iar Raluca Rusu (Tax Partner) a condus echipa care a asigurat consultanța fiscală în acest proiect
RTPR alături de Autonom Services la achiziția Premium Leasing. Echipă multidisciplinară de avocați coordonată de partenerii Costin Tărăcilă și Alina Stăvaru
Clienții BSMP din practica de Energie manifestă un apetit ridicat pentru proiecte în segmentele de oil&gas și regenerabile. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Din perspectiva practicii de Energie, putem afirma că anul 2021 a depășit nivelul anilor precedenți pandemiei COVID19
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Wolf Theiss a asistat Enercon GmbH în legătură cu vânzarea a 100% din părţile sociale deţinute în cadrul Ecoenergia SRL. Meinhard Stelte, Senior Consultant UEE Holding: ”Avocații noștri de la Wolf Theiss au acordat un sprijin remarcabil în această tranzacție”
SAA anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Doi avocați preiau roluri de partener, alți trei fac un pas înainte în carieră
Practica de Real Estate & Construction de la Wolf Theiss a derulat anul trecut unele dintre cele mai mari tranzacţii din piața locală | Interesul investitorilor se îndreaptă acum, cu precădere, către proiecte logistice şi industriale, dar şi către parcuri fotovoltaice şi eoliene. Piaţa rezidenţială continuă să fie atractivă, atât pe segmentul de high-end ̸ lux, cât şi al locuințelor ‘affordable’, spun avocații
De vorbă cu experții KPMG specializați în achiziții publice, despre modificările legislative, asistența acordată clienților și proiectele cheie din această arie de practică. Vlad Peligrad, Partener KPMG Legal – Toncescu și Asociații: Apartenența la rețeaua KPMG ne aduce avantaje unice pe piață. Echipele mixte de avocați și consultanți fiscali, tehnici, contabili abordează orice proiect din toate perspectivele
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...