ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

USR a iniţiat un proiect de modificare a legii Curţii Constituţionale; Stelian Ion: CCR şi-a arătat limitele

28 Noiembrie 2022   |   Agerpres

El a menţionat, printre modificările propuse, ca, pe viitor, CCR să poată sancţiona textele neconstituţionale, dar fără să poată să oblige Parlamentul să adopte vreo soluţie legislativă.

 
 
USR a depus în Parlament un proiect pentru modificarea legii Curţii Constituţionale, a anunţat, luni, deputatul USR Stelian Ion, susţinând că în ultimii ani CCR "şi-a arătat limitele" şi este momentul unei reforme a acestei instituţii.
 
"Este absolută nevoie de o asemenea lege. Nicio reformă serioasă în România nu poate avea loc fără a trece de filtrul Curţii Constituţionale. Invers, orice reformă se poate împiedica la Curtea Constituţională, cum am văzut că s-a întâmplat în ultimii ani. Legi importante, cum ar fi cele referitoare la legile privind pensiile speciale, legile care se referă la reglementarea Justiţiei, alte legi pe alte domenii s-au împiedicat de multe ori la Curtea Constituţională. De aceea, considerăm că este momentul pentru a porni această discuţie de reformă a Curţii Constituţionale. Curtea Constituţională în ultimii ani şi-a arătat limitele, a arătat că se bazează mai mult în deciziile sale pe argumente de ordin politic şi mai puţin de ordin juridic şi am văzut cum multe reforme s-au împiedicat la Curtea Constituţională", a afirmat Stelian Ion, la Parlament.
 
El a menţionat, printre modificările propuse, ca, pe viitor, CCR să poată sancţiona textele neconstituţionale, dar fără să poată să oblige Parlamentul să adopte vreo soluţie legislativă.
 
"În primul rând, considerăm că rolul Curţii Constituţionale nu este acela de legiuitor pozitiv. Din păcate, de foarte multe ori în ultima perioadă Curtea Constituţională s-a substituit Parlamentului, dând indicaţii şi stabilind obligaţii foarte clare în sarcina Parlamentului şi anume ce soluţii legislative să adopte Parlamentul. O asemenea posibilitate pentru Curtea Constituţională nu înseamnă altceva decât a încălca rolul Parlamentului ca putere legiuitoare, ca exprimare a suveranităţii poporului. Aşa încât am stabilit, prin aceste propuneri, ca pe viitor Curtea Constituţională să nu aibă un creion prin care să scrie ea legile în mod indirect, ci să aibă mai degrabă chiar radieră cu care să şteargă reglementările neconstituţionale", a explicat deputatul USR.
 
Stelian Ion a mai spus că, referitor la atribuţiile preşedintelui Curţii Constituţionale, acesta nu ar trebui ca, pe viitor, să poată să numească judecătorii raportori, menţionând că, în acest sens, USR propune ca judecători raportori ar trebui să fie numiţi prin tragere la sorţi.
 
Potrivit lui Stelian Ion, Curtea Constituţională nu ar trebui să mai ţină în sertar cu lunile, uneori cu anii, unele sesizări formulate fie de către unele instituţii, fie către de către cetăţeni, USR propunând instituirea obligativităţii pentru Curtea Constituţională de a se pronunţa într-un termen de maximum 60 de zile de la sesizare.
 
"Am dat posibilitatea şi altor instituţii să sesizeze Curtea Constituţională atunci când o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene sau a CEDO ar impune o revenire asupra practicii Curţii Constituţionale, să dăm posibilitatea acestor actori să sesizeze Curtea Constituţională printr-o procedură clar stabilită de revenire asupra propriei jurisprudenţe. De asemenea, am apreciat că este foarte important ca pe viitor să se reglementeze în mod corect şi chestiunea referitoare la ridicarea imunităţii a judecătorilor Curţii, menţionând că această chestiune trebuie să fie de competenţa celor care îi numesc, respectiv plenul Camerei Deputaţilor, al Senatului, respectiv preşedintele României", a mai spus deputatul USR.
 
Proiectul USR mai propune şi modificări în cazul excepţiilor de neconstituţionalitate, astfel încât ele să fie soluţionate în două etape, în primă fază de către un complet format din trei judecători ai Curţii Constituţionale, iar decizia acestui complet să poată fi contestată cu recurs de cei care au posibilitatea să sesizeze Curtea Constituţională, iar asupra recursului să se pronunţe un alt complet format din cinci judecători ai Curţii Constituţionale, a mai explicat Stelian Ion.
 
De asemenea, proiectul instituie expres pentru judecătorii CCR obligaţia de a nu se supune sub nicio formă organizaţiilor politice sau instituţiilor care i-au propus pentru respectivele funcţii. De asemenea, este prevăzută obligaţia ca judecătorii să facă cunoscut public orice interes care ar putea să le afecteze activitatea sau deciziile.
 
USR şi propune instituirea obligaţiei de a transmite online şedinţele şi de a publica actele care stau la baza deciziilor. De asemenea, înregistrările video ale şedinţelor vor fi disponibile pe site-ul instituţiei.
 
"Este un prim un prim pas pe care îl facem acum. Considerăm că este necesară această discuţie în societatea noastră şi că ea va continua la un moment dat când majoritatea parlamentară va fi destul de solidă şi orientată, spunem noi, către reforme reale, va continua cu o revizuire a Constituţiei. Până una, alta avem acest proiect concret de lege de modificare a Legii constituţionale, o mică reformă a Curţii Constituţionale, pentru că ea se referă la lege şi nu la Constituţie, dar o mare reformă, spunem noi, pentru că priveşte aspecte esenţiale ale funcţionării acestei instituţii", a adăugat deputatul USR.
 
Proiectul este iniţiat, alături de Stelian Ion, şi de deputatul USR Silviu Dehelean.
 
"Activitatea din ultima perioadă a Curţii a fost destul de controversată, culminând cu decizia care a dus la închiderea a mii de dosare penale, cu prejudicii de peste un miliard de euro doar în cazul celor de la DNA şi DIICOT. Am atras atenţia din 2017 asupra pericolului pe care îl reprezintă politizarea Curţii, dar acest aspect va putea fi rezolvat doar prin revizuirea Constituţiei. Până atunci, propunem o modificare a legii de funcţionare a CCR. (...) Ca să avem o democraţie sănătoasă, Curtea Constituţională trebuie reformată", a afirmat şi Silviu Dehelean, potrivit unui comunicat al USR. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 870 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...