ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Alba: Consilier judeţean, audiat în dosarul căutătorilor de aur de la Roşia Montană (surse)

28 Octombrie 2015   |   Ioana Duta

Unelte şi instalaţii artizanale folosite pentru extragerea aurului, nisip aurifer, aur, sume de bani şi documente au fost ridicate de poliţişti în urma percheziţiilor efectuate marţi la persoane bănuite de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt şi spălare de bani.

 
 
Un consilier judeţean, un patron al unei discoteci din oraşul Cîmpeni, dar şi rude ale primarului din Roşia Montană se numără printre persoanele cercetate de poliţiştii din Alba într-un dosar privind executarea de activităţi miniere fără drept în Roşia Montană, unde a fost exploatat fără autorizaţie zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare.

Un număr de 45 de persoane au fost conduse marţi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba pentru audieri, trei dintre persoanele vizate nefiind găsite la domicilii, urmând ca acestea să fie audiate ulterior. Deocamdată au fost reţinute opt persoane, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, subcomisar Luminiţa Prodan.

Persoanele audiate şi lăsate să plece s-a aflat, potrivit unor surse judiciare, şi un consilier judeţean, fost candidat în 2012 la Primăria Roşia Montană. Marin Cenuşă a devenit consilier judeţean din partea PPDD, acesta trecând ulterior la PMP. El face parte din Comisia Amenajarea teritoriului, investiţii, turism, mediu şi gestiunea patrimoniului judeţului Alba.

De asemenea, printre persoanele audiate se numără, potrivit aceloraşi surse, şi doi nepoţi ai edilului din Roşia Montană. Urmează să fie audiat, acesta nefiind găsit la domiciliu, şi patronul unei discoteci din Cîmpeni.

Unelte şi instalaţii artizanale folosite pentru extragerea aurului, nisip aurifer, aur, sume de bani şi documente au fost ridicate de poliţişti în urma percheziţiilor efectuate marţi la persoane bănuite de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt şi spălare de bani.

Un număr de 160 de poliţişti din cadrul IPJ Alba, cu sprijinul celor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mureş, Cluj şi Bihor, au efectuat marţi 64 de percheziţii, din care în Roşia Montană 59, în Mureş trei, câte una în Cluj şi Bihor, la domicilii şi la sediile unor societăţi comerciale.

În cauză se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt calificat şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat IPJ Alba, în urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 8.000 de euro şi 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 grame de aur, alte documente de evidenţă şi contabile, unelte şi instalaţii folosite pentru extragerea aurului, precum şi cantitatea de 480 de kilograme de nisip aurifer şi aur.

De asemenea, au fost ridicate şi o armă neletală, deţinută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive/dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale şi diverse scule folosite în activitatea infracţională.

Cu ocazia activităţilor de cercetare desfăşurate anterior în cauză, poliţiştii au confiscat peste un kilogram şi jumătate de aur rezultat în urma extragerilor şi prelucrărilor ilegale.

În fapt, din cercetări a reieşit că, în perioada 2013 - 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare. Acestea ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, urmând să fie dispuse măsuri procedurale legale.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

În general, zăcământul a fost sustras din fosta uzină de preparare de la Gura Roşiei. Uzina, aflată în conservare, aparţine exploatării de stat şi nu mai era păzită, din lipsă de fonduri, de doi ani.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 11343 / 21767
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
LegiTeam | Bondoc & Asociații is expanding its team
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...