ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Autoritatea Vamală: 1,2 milioane euro prejudiciu constatat şi 360.000 euro reţinuţi, în ianuarie 2023

07 Februarie 2023   |   Agerpres

”Paleta infracţionalităţii este foarte variată, iar asigurarea securităţii şi siguranţei cetăţenilor Uniunii Europene împreună cu facilitarea comerţului legal sunt priorităţile noastre", a declarat Bogdan - Lari Mihei, preşedintele Autorităţii Vamale Române.

 
 
Echipele mobile din cadrul Autorităţii Vamale Române au constatat, în prima lună a acestui an, un prejudiciu de 1,2 milioane euro şi au reţinut 360.000 euro, conform unui comunicat remis marţi.

"Autoritatea Vamală Română depune zilnic toate eforturile pentru asigurarea colectării corecte şi eficiente a taxelor, în principal prin dezvoltarea unor metode eficiente de evaluare a riscurilor care să contribuie la lupta împotriva fraudelor şi abuzurilor în domeniul legislaţiei vamale, identificarea activităţi infracţionale, tragerii la răspundere a vinovaţilor şi recuperării prejudiciilor", se menţionează în comunicat.

În acest context, pentru protejarea societăţii şi a intereselor financiare ale comunităţii, inspectorii vamali, ca urmare a analizei de risc efectuate la nivelul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, au identificat riscuri privind descărcarea frauduloasă pe teritoriul României a unor transporturi de mărfuri, în special articole textile, aflate în regim vamal de tranzit deschis în Turcia şi având ca destinaţie ţările din vestul Uniunii Europene.


Astfel, potrivit sursei citate, echipele mobile din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, Direcţiei Regionale Vamale Craiova şi Serviciul Coordonare Echipe Mobile şi Control Operativ din cadrul Autorităţii Vamale Române, în cooperare cu Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, au desfăşurat ample acţiuni de supraveghere şi control a mai multor ansambluri rutiere.

În urma acţiunilor întreprinse, suspiciunile legate de descărcarea ilegală pe teritoriul României a mărfurilor aflate în regim vamal de tranzit au fost confirmate, stabilindu-se că două camioane intrate în România prin Punctul de Trecere al Frontierei Turnu Măgurele, respectiv Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu au descărcat mărfurile fraudulos pe raza a două localităţi din judeţul Ilfov. Mărfurile urmau să fie comercializate pe piaţa internă fără plata taxelor vamale şi fiscale aferente, prejudiciul fiind estimat la 800.000 euro.

De asemenea, AVR, prin structurile specializate, a desfăşurat în continuare acţiuni de supraveghere şi control descoperind încă un mod de operare pentru acelaşi tip de infracţiune. Astfel, două mijloace de transport încărcate tot cu articole textile, aflate în regim vamal de tranzit deschis în Turcia, având ca destinaţie ţările din vestul Uniunii Europene, au fost descărcate fraudulos pe teritoriul Bulgariei. Mărfurile, ulterior reîncărcate în autocare de transport persoane sau autoutilitare, au fost introduse pe teritoriul României în acelaşi scop, respectiv comercializare ilegală. În acest caz prejudiciul creat este de aproximativ 60.000 euro.

"Având în vedere amploarea acestui fenomen, Autoritatea Vamală Română a continuat acţiunile specifice de depistare a încălcării legislaţiei vamale şi fiscale, identificându-se un alt mod de acţionare. Astfel, un camion care transporta mărfuri din China cu formalităţile de import efectuate în Grecia şi destinaţie declarată Olanda, a descărcat, în realitate, tot fraudulos, pe raza judeţului Ilfov. Prejudiciul cauzat de comercializarea bunurilor fără plata taxelor şi impozitelor este estimat la aproximativ 350.000 euro", mai precizează sursa citată.

Pentru alte două alte autoutilitare care transportau mărfuri de origine China, facturate de o societate comercială din Grecia pentru o societate comercială din Bucureşti, inspectorii vamali au descoperit că respectivele transporturi nu au fost declarate în sistemele informatice. În aceste situaţii au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 40.000 lei, operatorii economici fiind obligaţi şi la plata contravalorii mărfurilor, aproximativ 50.000 lei.

Alte două cazuri semnificative, rezultate din activitatea inspectorilor vamali, au constat în depistarea a 14,22 milioane grivne ucrainene (aproximativ 360.000 euro) ascunse în două autocare care veneau din Turcia. În aceste cazuri sumele de bani au fost reţinute şi au fost aplicate amenzi contravenţionale în cuantum de 10.000 lei. Totodată a fost sesizat Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor care cercetează provenienţa şi destinaţia respectivelor sume de bani.

"În ultima perioadă, am consolidat capacitatea operaţională a vămii române. Vama este prezentă atât la frontiera externă a Uniunii Europene, cât şi în interiorul ţării unde, prin structuri de supraveghere şi control vamal, asigurăm controlul mijloacelor de transport care au intrat pe teritoriul României. Paleta infracţionalităţii este foarte variată, iar asigurarea securităţii şi siguranţei cetăţenilor Uniunii Europene împreună cu facilitarea comerţului legal sunt priorităţile noastre", a declarat Bogdan - Lari Mihei, preşedintele Autorităţii Vamale Române.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 614 / 4454
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...