ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dan Nica şi Varujan Vosganian, cercetaţi de DNA într-un dosar disjuns din cazul Poşta

23 Februarie 2011   |   Rares Teodor

La data de 17 septembrie 2007, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a solicitat Preşedintelui României, în temeiul art.12,16 al.2 şi art.19 din Legea 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială cererea privind începerea urmăririi penale faţă de Zsolt Nagy - ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei şi Chiuariu Tudor Alexandru - ministrul justiţiei.

Sursa: Financiarul

 
 
Foştii miniştri Dan Nica şi Varujan Vosganian sunt cercetaţi de procurorii anticorupţie într-un dosar disjuns din cazul Poşta, în care au fost deja trimişi în judecată Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy, se arată în rechizitoriul înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit rechizitoriului prin care fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, alături de fosta conducere a Poştei Române au fost trimişi în instanţă, procurorul a decis disjungerea şi continuarea cercetărilor faţă de Dan Nica şi Varujan Vosganian, pentru abuz în serviciu, precum şi faţă de alte persoane.

Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul "Poşta Română". Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în decembrie 2010. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată şi preşedintele Consiliului de Administraţie director general al Companiei Naţionale Poşta Română S.A.(C.N.P.R.) din perioada 2005-2009, Dan Mihai Toader, precum şi fostul director economic executiv, Emanoil Lepădatu, şi fostul director executiv al CNPR, Andrei Marinescu.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada 2005 – 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei Române au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a S.C. Imopost Developments S.A. În acest demers au fost implicaţi şi foştii miniştru Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a „clarifica” situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel S.C. Imopost Developments S.A, potrivit DNA.

În acest mod, statul român a fost prejudiciat cu suma de 8.619.787 euro, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

S.C. Imopost Developments S.A. s-a constituit la data de 26 iulie 2005, fiind creată ca un parteneriat între C.N. Poşta Română S.A., S.C. Procema S.A., S.C. Comnord S.A. şi două persoane fizice. "Scopul constituirii S.C Imopost Developments  S.A. este demolarea de către societate a clădirilor existente pe terenul din Bucureşti, Calea Victoriei nr.133-135 şi edificarea unui imobil cu funcţiuni multiple. La data de 19 iulie 2005, conducerea Poştei Române a aprobat ca imobilul din Calea Victoriei nr.133-135 să fie adus de C.N. Poşta Română S.A. ca aport în natură la capitalul social al societăţii nou înfiinţate", potrivit DNA.

Procurorii spun că în tot acest demers s-a urmărit, de fapt, favorizarea concernului S.C. Procema S.A. - S.C. Comnord S.A. astfel că, în 2005, sprijinul acordat concernului s-a realizat concomitent pe două planuri: ignorarea faptului că imobilul din Calea Victoriei este bun proprietate publică a statului şi subevaluarea acestuia.

"Astfel, cu ocazia aportării imobilului la S.C. Imopost S.A., Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu, în calitate de director general, director economic executiv şi, respectiv, director al Direcţiei de Dezvoltare Strategică, au subevaluat imobilul din Calea Victoriei nr. 133 – 135, stabilind cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală a imobilului", se arată în rechizitoriul DNA.

Trecerea efectivă a imobilului din patrimoniul Poştei Române în cel al Imopost trebuia însoţită de o evaluare a terenului astfel că firma lui Ioan Folfă , S.C. Topcadex 99 S.R.L., a întocmit un Raport de evaluare a acestui teren, datat 21 iulie 2005, prin care a fost stabilită o valoarea imobiliară mult mai mică decât cea reală, diferenţa rezultată din subevaluare fiind de 3.652.244 euro. "Având în vedere faptul că acest raport de evaluare trebuia întocmit de către un expert judiciar, iar Folfă Ioan nu avea această calitate, acesta a modificat raportul, a semnat în fals în locul unui expert din cadrul firmei sale şi a aplicat ştampila acestuia de expert judiciar. Atât Folfă Ioan cât şi expertul avuseseră anterior colaborări cu S.C. PROCEMA S.A. şi S.C. COMNORD S.A. iar inculpatul Lepădatu Emanoil, în calitatea sa de preşedinte al comisiei de selecţie a ofertelor pentru serviciile de evaluare, s-a asigurat că S.C. TOPCADEX 99 S.R.L. va realiza evaluarea terenului, pentru ca imobilul să fie evaluat de o firmă apropiată consorţiului şi girând practic subevaluarea imobilului", potrivit DNA.

Având în vedere că exista un litigiu pe rolul Curţii de Apel cu privire la dreptul de proprietate al Poştei Române asupra terenului, respectiv că făcea parte din categoria bunurilor aflate în proprietatea publică al statului şi deci nu putea fi înstrăinat, ministrul Nagy Zsolt, în calitatea sa de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a iniţiat şi a avizat proiectul unei hotărâri de guvern prin care să se clarifice acest aspect, se arată în rechizitoriu.

Acest minister coordona activitatea Poştei Române în virtutea faptului că, până în anul 2006, statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologia Informaţiei, era acţionar unic al C.N.P.R., iar din anul 2006, acţionar majoritar.

Potrivit DNA, Zsolt Nagy a întocmit nota de fundamentare şi proiectul H.G. nr.377/2007 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.550/1996 privind transmiterea unui imobil, situat în Bucureşti, în administrarea Companiei Naţionale "Poşta Română" - S.A. Prin această Hotărâre de Guvern s-a stabilit că „imobilul care face obiectul acestui act nu avea destinaţie publică şi nu era afectat uzului sau interesului public” şi se elimină cuvântul „publică” din H.G. 550/1996. "Practic, Zsolt Nagy a iniţiat o de hotărâre de guvern cu caracter retroactiv asupra dreptului de proprietate a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135, în vederea promovării intereselor private ale consorţiului format din S.C. Procema S.A. şi S.C. Comnord S.A.", se arată în comunicatul DNA.

La scurt timp, ministrul Justiţiei de la acea vreme, Tudor Chiuariu,  a avizat acest proiect de hotărâre de guvern "cu ignorarea opiniei specialiştilor din subordine care susţinuseră că acest demers este ilegal", reiese din rechizitoriu.

Cei doi miniştri de resort au avizat acest proiect în regim de urgenţă, cu eludarea prevederilor legale ce reglementau procedura de avizare a actelor normative şi a prevederilor legale care stabileau că trecerea unui imobil din proprietate publică în proprietatea privată a statului se putea face numai printr-o hotărâre care să prevadă expres acest lucru.

Cu toate acestea, la data de 25 aprilie 2007, Guvernul României a adoptat H.G. nr.377/2007 prin care s-a consfinţit definitiv trecerea bunului în domeniul privat al statului. Prin aceasta S.C. Imopost Development SA a obţinut un avantaj patrimonial constând în dreptul de proprietate asupra imobilului din Calea Victoriei, nr.133-135 şi, în mod indirect, consorţiul S.C. Procema S.A. - S.C. Comnord S.A. a obţinut beneficiile rezultate în urma subevaluării imobilului cu ocazia aducerii ca aport la capitalul social al S.C. Imopost Development S.A.

Prejudiciul cauzat statului român prin înstrăinarea în mod ilegal a imobilului proprietate publică a statului român din Calea Victoriei nr.133-135 este în valoare de 8.619.787 euro, reprezentând valoarea de piaţă a terenului. Prejudiciul s-a raportat la valoarea terenului liber de construcţii din care s-a scăzut costul demolării clădirii, întrucât clădirile existente pe teren au fost demolate de către S.C. Imopost S.A.

Preşedintele Consiliului de Administraţie şi director general al Companiei Naţionale Poşta Română S.A. (C.N.P.R.), din perioada 2005-2009, Dan Mihai Toader, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial şi pentru stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, cu ocazia unei operaţiuni comerciale. De asemenea, în cazul fostului director economic al Poştei Române, Emanoil Lepădatu, s-a reţinut infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, cu ocazia unei operaţiuni comerciale, în timp ce fostul director executiv, Andrei Marinescu, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial şi de stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, cu ocazia unei operaţiuni comerciale. În acelaşi dosar va mai fi judecat şi Ioan Folfă, pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşită în legătură cu o faptă de corupţie.

La data de 17 septembrie 2007, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a solicitat Preşedintelui României, în temeiul art.12,16 al.2 şi art.19 din Legea 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială cererea privind începerea urmăririi penale faţă de Zsolt Nagy - ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei şi Chiuariu Tudor Alexandru - ministrul justiţiei.

Prin cererea din data de 16 ianuarie 2008 a Preşedintelui României, adresată Ministrului Interimar al Justiţiei, s-a solicitat declanşarea procedurilor legale pentru urmărea penală a numiţilor Zsolt Nagy - fost ministrul al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei şi Chiuariu Tudor Alexandru - fost ministrul al justiţiei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 19610 / 21031
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP a finalizat cu succes un litigiu arbitral complex privind pretenții în valoare de aproximativ 22 milioane lei
Electrica a achiziţionat un portofoliu de 207 MW de energie regenerabilă de la Monsson. Ţuca, Zbârcea & Asociaţii și Berechet Rusu Hiriţ, în tranzacție
Cum arată, la jumătatea anului, tabloul proiectelor din practica de Dispute Resolution a firmei Popescu & Asociații, despre care Legal 500 EMEA spune că este una dintre cele mai bune din România. Pentru că numărul clienților noi a crescut, iar solicitările sunt din ce în ce mai diversificate și complexe, firma a cooptat nouă avocați litiganți și continuă recrutările
Cassa Digital Software atrage investitori și securizează o finanțare importantă prin intermediul SeedBlink. Fondatorii Cassa: Dragoș Iamandoiu și Corina Roman (KPMG Legal - Toncescu și Asociații SPARL) au fost avocații noștri de încredere de la început și sperăm să îi avem alături și în următoarele runde de finanțare
Les jeux sont faits! După două achiziții majore, în industria de jocurilor de noroc sunt așteptate alte tranzacții. Horea Popescu, Managing Partner CMS România și Coordonator al practicii Corporate M&A din ECE: Credem că în următoarea perioadă vom asista la mișcări strategice interesante, atât din partea marilor jucători de profil, cât și al marilor fonduri de investiții interesate de diversificarea portofoliilor lor
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională
LegiTeam: Simion & Baciu is looking for an associate lawyer
Bondoc & Asociații asistă Cargus în achiziția unui pachet majoritar în QeOPS. Echipa, coordonată de partenerul Cosmin Stavaru, cu suportul avocaților Lucian Bondoc și Daniela Gladunea
Alianță strategică | JURIDICE.ro și BizLawyer.ro colaborează pentru a ridica standardele comunității
Poliana Gogu-Naum și Roxana Ionescu, RTPR Counsels, desemnate și anul acesta Rising Stars
13 români intră în liga celor mai apreciați specialiști, la nivel global, în domeniul mărcilor. Cine apare în WTR Global Leaders 2021
Anul 2021 a adus un număr mai mare de mandate firmei MPR Partners, în practica de Dispute Resolution. De vorba cu Gelu Maravela (Founding Partner) despre profilul și complexitatea acestora, dar și despre avantajele competitive ale firmei
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...