ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

DIICOT: Videanu şi Vosganian numeau la Romgaz “marionete“ controlabile în interesul lui Niculae

03 Septembrie 2013   |   Rares Teodor

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, luni, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

 
 
Foştii miniştri Adriean Videanu şi Varujan Vosganian au numit în AGA şi CA ale companiei Romgaz persoane fără pregătire de specialitate pentru a-şi putea impune cu uşurinţă deciziile prin care l-au sprijinit pe omul de afaceri Ioan Niculae, arată procurorii DIICOT.

"Faptul că gruparea infracţională iniţiată de învinuitul Ioan Niculae a continuat să fie sprijinită şi de ministrul Adriean Videanu rezultă şi din aceea că şi ministrul Adriean Videanu a numit în componenţa AGA/CA - SNGN Romgaz, ca şi ministrul Varujan Vosganian, persoane fără pregătire de specialitate, scopul fiind acelaşi, de a putea cu mai multă uţurinţă să-şi impună deciziile prin care să sprijine realizarea scopului asumat al grupului infracţional", notează procurorii DIICOT în referatul prin care cer avizul pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului ministrru al Economiei Adriean Videanu (2008 - 2010) şi al lui Varujat Vosganian, ministru al Economiei în 2007 - 2008 şi în prezent.


De pildă, arată anchetatorii, "învinuitul Marcel Adrian Piteiu, care, avea calitatea de director general al SNGN Romgaz SA şi făcea parte din CA al societăţii, întrebat fiind explicit cu privire la principiul nediscriminării pe linia livrării gazelor naturale, a declarat pur şi simplu că nu cunoaşte acest principiu".

Tot astfel, arată procurorii, şi învinuitele Monica Mitu şi Adriana Oros, membre în AGA-SNGN Romgaz, au declarat că nu cunosc noţiunile elementare în domeniu, de "furnizor", "consumator" sau "consumator întreruptibil", iar Monica Oros a recunoscut, de altfel, "că nu a citit niciodată legislaţia din domeniul gazelor".

"Relevantă pentru reţinerea sprijinirii de către ministrul Adriean Videanu a grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Ioan Niculae prin folosirea SNGN Romgaz SA este şi declaraţia martorului Corneliu Condrea, preşedinte al CA-SNGN Romgaz, care a arătat că în mod asemănător modului în care a procedat cu ministrul Varujan Vosganian, i-a atras atenţia şi lui Adriean Videanu că discounturile la preţul gazelor livrate sunt în fapt ajutoare de stat, care au cu totul alt statut şi acordarea lor trebuie să urmeze o altă procedură, însă nici Adriean Videanu nu a ţinut cont de aceste atenţionări, dimpotrivă a continuat şi el să emită acte prin care aproba acordarea de discounturi cu dedicaţie către SC Interagro SA", se mai arată în documentul citat.

Procurorii arată că la notele pe care în calitate de specialişti le întocmeau în cadrul Direcţiei Ţiţei şi Gaze, al cărei director era, Corneliu Condrea, a menţionat că nici Adriean Videanu nu le emitea niciun răspuns.

"În ceea ce priveşte fundamentarea invocată de Adriean Videanu în Memorandumurile emise pentru acordarea de facilităţi grupării infracționale iniţiată de Ioan Niculae cum ar fi aceea că SC Interagro SA ar fi abandonat achiziţionarea de gaze naturale de la SNGN Romgaz SA în condiţiile în care livrarea s-ar fi efectuat fără acordarea de facilităţi, martorul Corneliu Condrea a învederat că o asemenea situaţie este totalmente nereală, întrucât SC Interagro SA nu avea de unde să mai achiziţioneze gaze naturale, SC OMV Petrom SA, de la care achiziţionase uneori, nemailivrându-i, întrucât SC Interagro SA acumulase unele datorii şi la nivelul acestei societăţi, plus că SC OMV Petrom SA adoptase între timp politica de livrare a gazelor naturale doar cu plata în avans", arată anchetatorii.

Tot astfel, în vederea creării unei aparenţe de legalitate a Memorandumurilor prin care se susţinerea adoptării discounturilor, fostul ministru Videanu a încercat să introducă şi elemente relative la păstrarea locurilor de muncă, mai notează anchetatorii DIICOT. Potrivit acestora Varujan Vosganian, fost şi actual Ministru al Economiei, a emis ordine succesive cu privire la acordarea reducerilor de preţ la livrarea gazelor naturale vizând aceeaşi perioadă, începând cu data de 1 februarie 2008, în fiecare intervenind modificări care să satisfacă dorinţele "grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Ioan Niculae ce a avut ca efect subminarea economiei naţionale prin folosirea SNGN Romgaz SA"

"Pentru urgentarea soluţionării cerinţelor lui Ioan Niculae, ministrul Varujan Vosganian, care iniţial mandata membrii din AGA-SNGN Romgaz «să analizeze şi să hotărască în condiţiile legii» cu privire la aspectele ce urmau să se concretizeze în Hotărâri ale AGA, ulterior a renunţat la o astfel de exprimare şi la o astfel de modalitate de lucru, înlocuind-o cu varianta imperativă «de a participa şi aproba», transformând astfel membrii AGA în simple marionete care se deplasau din Bucureşti până la Mediaş, unde are sediul SNGN Romgaz doar pentru a citi cele menţionate în Ordinele de mandat şi a le consemna ca atare în Hotărârile aferente şedinţelor AGA", se arată în referatul DIICOT prin care s-a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Vosganian.

Procurorii arată că Eufemia Muşat, angajată în cadrul Ministerului Economiei şi membră în CA-SNGN Romgaz, le-a spus că ministrul Vosganian "a emis ordin peste ordin,în aşa fel încât ei, membrii CA-SNGN Romgaz nici nu apucau să le pună în aplicare, întrucât imediat era emis un alt Ordin".

"Martora Muşat Eufemia a mai subliniat că l-a auzit personal pe secretarul de stat al ministrului Varujan Vosganian, învinuitul Meşca Darius spunând că «în situaţia în care nu vor găsi soluţii pentru acordarea acestor discounturi către SC Interagro SA, va fi vai şi amar de ei», discuţia ascultând-o într-o şedinţă a CA, când martora Coroian-Stoicescu Cornelia-Maria a comutat telefonul din privat pe speaker în timpul discuţiei avute cu învinuitul Meşca Darius", se arată în referatul anchetatorilor.

Muşat le-a mai spus procurorilor că în perioada respectivă, Vosganian nu ar mai fi emis şi alte ordine care să susţină şi altă ramură a economiei.

"Din dezbaterile consemnate în procesele verbale de şedinţă ale AGA şi CA - SNGN Romgaz rezultă explicit faptul că, de fiecare dată când se dispunea sistarea livrării de gaze naturale către SC Interagro SA, membrii AGA şi CA ai SNGN Romgaz «trebuiau» să identifice soluţii pentru reluarea de urgenţă a livrării gazelor naturale, solicitările imperative venind de la nivelul decizional al Ministerului Economiei, unde era de notorietate că Ioan Niculae are influenţă", se arată în documentul citat.

Anchetatorii arată că, în procesul-verbal de şedinţă al CA din data de 19 septembrie 2008, s-au consemnat discuţiile dintre martora Cornelia-Maria Coroianu-Stoicescu şi învinuiţii Kramer Alpar, Francisc Toth şi Lucian Stancu, ultimii doi foşti directori generali, respectiv adjunct în cadrul Romgaz, cu privire la faptul că "nu s-a reuşit niciodată o sistare efectivă a livrării gazelor naturale către Interagro, întrucât în maximum o oră sau două de la sistarea livrării, după intervenţia lui Ion Niculae la nivelul Ministerului Economiei, se primea dispoziţie verbală de reluare a livrării".

Procurorii mai arată că Vosganian a numit în componenţa AGA şi CA a companiei Romgaz persoane fără nicio pregătire de specialitate, tocmai pentru a conlucra fără piedici, în realizarea scopului asumat de într-ajutorare exclusivă a societăţii lui Niculae, între aceste persoane fiind şi Constantin Cătălin Canangiu, consilier personal al acestuia.

Procurorii notează că, la audieri, Canangiu, fiind întrebat privind atribuţiile legale ale CA le-a spus procurorilor "că nu le cunoaşte".

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, luni, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Solicitările au fost trimise Senatului şi şefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma cererii primite de la şeful DIICOT.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 17359 / 21092
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Mihaela Racleș, Legal Compliance Director - PROFI: Până nu înțelegi business-ul și piața în care compania își desfășoară activitatea, nu ai cum să excelezi în ceea ce faci. Cred că tocmai acest aspect diferențiază un legal in-house foarte bun de o casă de avocatură. Și mai cred că tot acest aspect, de înțelegere a business-ului, este cel care determină departamentele juridice să aleagă anumite case de avocatură cu care să construiască relații de colaborare pe termen lung
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
INTERVIU | Ovidiu Șerban, după 12 ani de la intrarea în echipa ZRVP - Colaborarea cu o societate de avocatură de calibru, în general, și cu ZRVP, în special, îți aduce mai multe avantaje. Privind retrospectiv, cred că a fost cea mai bună decizie, pentru că aici am avut ascensiunea profesională pe care mi-am dorit-o și îmi desfășor cu plăcere activitatea de avocat în fiecare zi
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: ZRVP recrutează 2 avocați definitivi pentru departamentul Litigii
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting senior associate for the legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...