ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

DNA: Căncescu promova la CJ candidaţi a căror loialitate o recompensa prin diverse beneficii (rechizitoriu)

05 Noiembrie 2016   |   Ioana Duta

printre persoanele care au beneficiat de privilegii se numără Gavril Matei, ales consilier judeţean în 2012, care, la rândul său, a fost trimis în judecată în acelaşi dosar.

 
 
Aristotel Căncescu promova pentru posturile de consilier judeţean candidaţi pe care îi considera de încredere şi pe care îi recompensa ulterior cu diverse beneficii, potrivit rechizitoriului prin care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Braşov a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un nou dosar de corupţie.

"Pentru a avea control asupra plenului CJ Braşov, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian s-a implicat în promovarea unor candidaţi la alegerile locale pe care îi aprecia de încredere şi a căror loialitate o recompensa prin diverse beneficii (funcţii în instituţii subordonate, excursii în străinătate plătite de CJ sau contracte cu CJ, cu instituţii subordonate sau cu autorităţi publice locale finanţate de CJ", se arată în rechizitoriu.


Conform sursei citate, printre persoanele care au beneficiat de privilegii se numără Gavril Matei, ales consilier judeţean în 2012, care, la rândul său, a fost trimis în judecată în acelaşi dosar. El era văzut ca un om de încredere al lui Căncescu, după cum reiese din declaraţiile unor martori şi din numărul mare de contracte de care au beneficiat firmele deţinute sau controlate de el.

Apropierea dintre cei doi inculpaţi rezultă şi dintr-o convorbire telefonică din septembrie 2015, interceptată de anchetatori:

"Matei Gavril: Alo!
Căncescu: Salut, Gabi! Ce faci, Gabi?
Matei Gavril: Vă... Uitaţi, pe acasă. Ce faceţi?
Căncescu: Gabi!
Matei Gavril: Da.
Căncescu: Miercuri fac un picnic la ora 5 după-amiază la mine şi invit membrii biroului PNL.
Matei Gavril: Bine.
Căncescu: Nu uiţi, miercuri la 5 la Râşnov.
Matei Gavril: Ok. No bine. Bine, şefu'! Bine.
Căncescu: Bun. Deci... nu te mai anunţ, decât dacă se schimbă ceva".

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Aristotel Căncescu, arestat preventiv în altă cauză, la data faptei preşedinte al CJ Braşov, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul, în formă continuată.

Alături de Căncescu au fost deferiţi justiţiei, tot sub control judiciar, Gavril Matei - consilier judeţean la data faptei, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi Lucia Cristina Grama - administrator al SC Licofrig SRL la data faptelor, pentru două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă continuată.

De asemenea, în faţa judecătorilor urmează să ajungă şi primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, Tudor Octavian Sfargiu - consilier în cadrul Serviciului urbanism din Primăria Braşov la data faptelor, Nicolae Paraschiv - secretar al municipiului Braşov la data faptelor, Emese Rad - consilier în cadrul Serviciului urbanism din Primăria Braşov la data faptelor şi Maria Dumitrescu - şef Serviciu autorizări construcţii din Primăria Braşov la data faptelor, fiind acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul.

În acelaşi dosar va fi judecată şi societatea Licofrig SRL, în sarcina căreia s-au reţinut două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă continuată.

Conform rechizitoriului întocmit de DNA, în perioada mai 2013 - octombrie 2014, Gavril Matei şi Lucia Cristina Grama, în baza unei înţelegeri prealabile frauduloase cu Aristotel Căncescu, ar fi făcut demersuri pentru obţinerea nelegală a unei suprafeţe de 110 mp teren în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

De fapt, spun anchetatorii, Gavril Matei identificase anterior oportunitatea deschiderii unei farmacii în curtea spitalului judeţean, locaţie care asigura cel mai bun vad comercial pentru o astfel de activitate, cu atât mai mult cu cât conducerea spitalului refuzase până la acel moment să permită amplasarea unei astfel de unităţi. Refuzul fusese motivat prin aceea că astfel ar fi fost avantajată o singură firmă care ar fi făcut concurenţă neloială celorlalte.

"Concret, inculpatul Aristotel Adrian Căncescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, îndeplinindu-şi în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, dar şi cu încălcarea prevederilor legale, ar fi făcut demersuri pentru adoptarea şi, ulterior, semnarea unei hotărâri prin care s-a aprobat închirierea terenului respectiv, fără existenţa unei justificări de necesitate şi oportunitate în interes public şi chiar în lipsa unei solicitări din partea conducerii spitalului", explică procurorii.

DNA consideră că, acţionând în această manieră, Aristotel Căncescu ar fi urmărit obţinerea de foloase necuvenite de către Gavril Matei care controla în fapt mai multe societăţi comerciale, printre care şi SC Licofrig SRL, constând în edificarea unei construcţii pe domeniul public în care ultimul să desfăşoare activităţi comerciale în interesul său privat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 8336 / 21774
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de Multimedia Est la achiziția Hotnews. Costin Tărăcilă (Managing Partner): Echipa de corporate ̸ M&A a semnat deja 18 tranzacții de la începutul anului, ne așteptăm să depășim recordul de 20 de tranzacții din 2021
Filip & Company asistă Alesonor la încheierea parteneriatului cu Pescariu Sports & Spa
Exclusiv - Finanțele plătesc anul acesta peste 10 milioane de lei avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate și ce onorarii primește fiecare
Deschiderea procedurii insolvenței societății Hidroconstrucția, recunoscută și în Iordania. Proiect gestionat de echipa ZVD Attorneys
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...