ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

DNA: Fostul primar de la Vitomireşti, trimis în judecată într-o cauză cu un prejudiciu de 29 milioane lei în dauna MDLPA

27 Octombrie 2022   |   Agerpres

Dosarul se va judeca la Tribunalul Olt, fostul primar Robert Rotea şi doi administratori de firme fiind sub control judiciar pe cauţiune, iar un fost viceprimar, Lucian Radu, este pus sub control judiciar. Ceilalţi inculpaţi din dosar sunt trimiţi în judecată fără măsuri preventive.

 
 
Fostul primar al comunei Vitomireşti, Robert Rotea, precum şi două firme şi alte 12 persoane, administratori şi angajaţi ai unor firme, angajaţi ai Primăriei Vitomireşti, inspectori în construcţii, au fost trimişi în judecată de DNA Craiova într-un dosar de corupţie cu un prejudiciu în dauna Ministerului Dezvoltării estimat la peste 29 de milioane lei, se precizează într-un comunicat al DNA, remis joi AGERPRES.
 
Dosarul se va judeca la Tribunalul Olt, fostul primar Robert Rotea şi doi administratori de firme fiind sub control judiciar pe cauţiune, iar un fost viceprimar, Lucian Radu, este pus sub control judiciar. Ceilalţi inculpaţi din dosar sunt trimiţi în judecată fără măsuri preventive.
 
Prejudiciul a fost creat prin efectuarea unor plăţi către o firmă de construcţii care trebuia să modernizeze drumurile din Vitomireşti, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri guvernamentale prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI), în perioada 2019 - 2021, deşi lucrările respective nu au fost neefectuate sau erau neconforme.
 
Totodată, fostul primar Robert Rotea, ar fi primit mită, prin intermediari, de la administratorul firmei de construcţii, contravaloarea unei locuinţe în sumă de 1,12 milioane lei, precizează sursa citată.
 
În octombrie 2019 între Primăria Vitomireşti, reprezentantă de edilul Robert Rotea şi şi firma SC Old & New Construct SRL a fost încheiat un contract de execuţie lucrări pentru modernizarea a 83 de străzi din localitate, în lungime totală de 23 de kilometri.
 
După încheierea contractului cu Primăria Vitomireşti, firma care trebuia să execute lucările a transferat execuţia parţială a acestora prin încheierea unui contract de prestări servicii cu un intermediar însă nu l-a înregistrat în actele oficiale încheiate cu beneficiarul.
 
"În contextul menţionat mai sus, în perioada 2019-2021, inculpaţii Rotea Ion Robert şi Radu Ion Lucian, în calităţile menţionate mai sus, cu încălcarea dispoziţiilor legislaţiei primare şi beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de recepţie, ar fi acceptat la plată mai multe facturi emise de societatea SC Old & New Construct SRL, în condiţiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate. Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu primăriei comunei Vitomireşti în cuantum de 19.073.538 lei (pagubă produsă şi nerecuperată), concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societatea respectivă. De asemenea, ar fi fost produs un prejudiciu de 29.737.646 lei în dauna Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, reprezentând finanţarea guvernamentală alocată prin FDI în baza unor justificări false pentru lucrări neexecutate sau neconforme", se arată în comunicatul DNA.
 
Sursa citată menţionează că fostul primar Robert Rotea ar fi obţinut fondurile necesare realizării proiectului prin depunerea mai multor documente false (puse la dispoziţie de alţi inculpaţi din dosar) la autoritatea de gestionare a fondurilor publice.
 
DNA mai arată că "în perioada 25 august - 08 octombrie 2021, pentru 'serviciile' de mai sus, omul de afaceri, administrator al SC Old & New Construct SRL, ar fi remis, prin intermediar, primarului Rotea Ion Robert, sub forma contravalorii unei locuinţe situate în municipiul Slatina, suma de 1.123.332 lei. Pentru a ascunde adevărata origine a banilor, locuinţa respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpaţi"..
 
Robert Rotea este trimis în judecată, sub control judiciar pe cauţiune, pentru infracţiunile de: abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave; luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, complicitate la obţinerea ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; complicitate la fals intelectual; instigare la spălare a banilor.
 
Un om de afaceri, administrator al SC Old & New Construct SRL este trimis în judecată sub control judiciar pe cauţiune pentru infracţiunile de: complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave; dare de mită; complicitate la obţinerea ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; complicitate la fals intelectual.
 
Fostul viceprimar al comunei Vitomireşti, Lucian Radu, fost preşedinte al comisiei de recepţie, este trimis în judecată sub control judiciar pentru infracţiunile de: abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave; fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată; obţinerea ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; două infracţiuni de fals intelectual.
 
Doi angajaţi ai Primăriei Vitomireşti, membri ai comisiei de recepţie, au fost trimişi în judecată pentru infracţiunile: complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave; fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată; complicitate la obţinerea ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.
 
Au mai fost trimiţi în judecată în această cauză doi inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial ăn Construcţii Olt pentru infracţiunile de fals intelectual, complicitate la obţinerea ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, abuz în serviciu.
 
Dirigintele de şantier, firma care a încheiat contractul de modernizare a drumurilor din Vitomireşti, o altă firmă, precum şi patru angajaţi ai celor două societăţi, au fost de asemenea trimişi în judecată în acest dosar, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la obţinerea ilegală de fonduri, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.
 
S-au constituit părţi civile în dosar, potrivit informaţiilor postate pe portalul instanţei, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), UAT Vitomireşti prin Consiliul Local Vitomireşti şi Ministerul Finanţelor.
 
În cauză, procurorii au dispus măsuri asiguratorii faţă de toţi inculpaţii, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Olt cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
 
În cauză procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 772 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...