ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dosarul Rompetrol, amânat după ce tribunalul nu a reuşit să găsească o parte din dosar

05 Martie 2010   |   NewsIn

În urma invocării unor probleme, şedinţa a fost suspendată pentru 10 minute, pentru a se verifica problemele invocate de avocaţi. Judecătorul s-a întors în sală după aproximativ 40 de minute, pentru a le explica avocaţilor că există o defecţiune în sistemul informatic al instanţei şi că nu au găsit rechizitoriul.

Sursa: Financiarul

 
 
Dosarul Rompetrol, în care este inculpat omul de afaceri Dinu Patriciu, s-a amânat, vineri, din nou, după ce avocaţii au arătat instanţei că la dosarul cauzei nu se găseşte rechizitoriul prin care a fost trimisă în judecată Irina Popovici, fost adjunct al CNMV, şi care a fost conexat la acest dosar.

Astfel, după ce s-a făcut apelul în cauză, avocaţii i-au spus judecătorului că la dosarul cauzei nu se găseşte rechizitoriul dintr-un alt dosar, în care a fost trimisă în judecată fosta adjunctă a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNMV), Irina Popovici, şi care a fost conexat la dosarul Rompetrol. Avocaţii au spus în instanţă că se impune să se facă verificări în acest caz, având în vedere că acel rechizitoriu nici măcar nu a fost citit.


De asemenea, avocaţii au invocat excepţii legate de nelegala învestire a completului cu acest dosar, prin încălcarea regulamentului de ordine interioară al instanţelor.

În urma invocării acestor probleme, şedinţa a fost suspendată pentru 10 minute, pentru a se verifica problemele invocate de avocaţi. Judecătorul s-a întors în sală după aproximativ 40 de minute, pentru a le explica avocaţilor că există o defecţiune în sistemul informatic al instanţei şi că nu au găsit rechizitoriul. De asemenea, legat de problema nelegalei învestiri a instanţei, judecătorul Constantin Marino Marin le-a spus avocaţilor că, tot din cauza defecţiunii sistemului informatic al Tribunalului, nu le poate aduce hotărârea Consiliului de conducere al instanţei, prin care a fost învestit cu judecarea acestui dosar, reamintidu-le că este al patrulea judecător căruia i s-a repartizat acest dosar. Referitor la problemele invocate vineri de avocaţi, judecătorul a comentat "S-a rupt lanţul" (referindu-se la circuitul dosarului în instanţă şi în parchete), la care unul dintre avocaţi a replicat "A ruginit!", iar judecătorul a conchis: "Are trei ani de când zace pe aici" (dosarul a fost trimis judecătorilor în septembrie 2006 - n.r.).

Drept urmare, procesul s-a amânat, din nou, fără ca niciunul dintre inculpaţi să fie audiat, deşi pentru termenul de vineri erau programaţi Sorin Pantiş, Petrică Grama şi Alexandru Bucşă. Pentru că avocaţii şi judecătorul nu au putut să cadă de acord asupra unui termen convenabil pentru toată lumea, nu a fost încă fixată o nouă dată.

La ieşirea din sală de judecată, Dinu Patriciu a spus: "Mi se pare o poveste de Kafka", referindu-se la problemele apărute în cadrul procesului. De asemenea, întrebat de jurnalişti cum comentează informaţiile apărute în presă, potrivit cărora judecătorul Constantin Marino Marin ar fi fratele unui lider al PDL Bucureşti, Patriciu a spus că ştie că acest lucru a apărut într-un ziar, amintind că la termenul anterior al procesului i-a spus judecătorului că acesta este un proces politic, afirmaţie la care Marino i-ar fi replicat "Asta nu e treaba mea!", potrivit lui Patriciu.

În decembrie 2008, Tribunalul Bucureşti a decis conexarea dosarului Rompetrol, în care este judecat Dinu Patriciu, cu dosarul fostului vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare, Irina Popovici, trimisă în judecată pentru fals intelectual, favorizarea infractorului şi aderare şi sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Procurorii au finalizat, în data de 8 septembrie 2006, urmărirea penală în dosarul Rompetrol, respectiv partea referitoare la creanţa Libia şi manipularea pieţei de capital, şi l-au trimis în judecată pe omul de afaceri Dinu Patriciu pentru şapte capete de acuzare. Patriciu este judecat pentru iniţierea unui grup de crimă organizată, spălare de bani în formă agravantă, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune, delapidare, divulgare de informaţii cu caracter secret.

Procurorii DIICOT au mai trimis în judecată în aceeaşi cauză alte 11 persoane, printre care şi patru reprezentanţi ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM): Gabriela Anghelache - preşedinte, Paul Miclăuş - vicepreşedinte, Victor Eros - membru şi Elena Albu - şefa Corpului de control din CNVM.

Fostul ministru PNL al comunicaţiilor, Sorin Pantiş, este acuzat de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care ar fi putut da semnale false sau care ar fi putut induce în eroare participanţii la piaţa de capital în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare.

Alexandru Bucşă, vicepreşedinte The Rompetrol Group Olanda, este judecat pentru complicitate la delapidare pentru că, în calitate de administrator şi director economic la SC Rompetrol SA l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu să îşi însuşească, în cursul anului 2001, suma de 85 milioane dolari rezultată din Acordul EPSA şi cuvenită bugetului de stat, sumă pe care a traficat-o în interesul Rompetrol Internaţional Ltd şi The Rompetrol Group BVB Olanda. De asemenea, el este acuzat şi de complicitate la spălarea de bani pentru că, în aceeaşi perioadă, l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Dinu Patriciu să transfere în mod succesiv fondurile Rompetrol SA, în suma de 15 milioane dolari, pe care le administra în baza Acordului EPSA, cu intenţia de a ascunde şi disimula originea ilicită a acestora. Nu în ultimul rând, el răspunde în faţa instanţei şi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, întrucât în cursul anului 2001 s-a asociat cu Dinu Patriciu, Philip George Stephenson, Petrică Grama şi John Hamilton Works, în vederea săvârşirii infracţiunilor de delapidare şi spălare de bani.

Petrică Grama, fost director al Direcţiei Generale a Bugetului de Stat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice este acuzat de complicitate la delapidare pentru că l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu, care avea calitatea de administrator la SC Rompetrol SA, să-şi însuşească suma de 85 milioane dolari rezultată din Acordul EPSA şi cuvenită bugetului de stat şi pe care ar fi traficat-o ulterior în interesul Rompetrol Internaţional Ltd şi The Rompetrol Group BVB Olanda. Şi el este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Cerasela Rus, agent de servicii de investiţii financiare şi trader la SSIF Alpfa Finance, a fost acuzată de complicitate la manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial. De asemenea, mai este acuzată şi de sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Sorin Roşca Stănescu a fost acuzat de utilizare de informaţii privilegiate şi aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Florin Iulian Aldea, agent de servicii de investiţii financiare, reprezentant al SSIF Alpfa Finance, a fost acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei şi complicitate la spălare de bani.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 20342 / 21140
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  VIDEO | Dicționar de arbitraj: Arbitration Rules (Powered by ZRVP)
  Despe norocul de a lucra cu profesionişti care îți conferă încrederea şi gradul de libertate necesare pentru a te dezvolta şi a nu rămâne în umbra lor. Andra Constantinescu, după primii 5 ani petrecuți la ZRVP: Un loc în care nu ai cum să nu evoluezi: tipul de proiecte la care eşti expus, complexitatea problemelor dezbătute, caracterul de noutate al mandatelor creează premisele unei evoluţii constante şi vizibile
  Bohâlțeanu & Asociații, alături de acționarii Agra’s SA la vânzarea companiei către Scandia Food și ai Memento Group în procedura prin care Aegean Airlines preia pachetul de control în Anima Wings Aviation. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Sunt două tranzacții importante, prin care BSMP își consolidează poziția pe piața avocaturii și își lărgește portofoliul de clienți
  Credit sindicalizat de 636 milioane de lei pentru Carmistin, coordonat de BCR. Ce avocați au asistat sindicatul bancar
  VIDEO | Dicționar de arbitraj: IBA rules on taking of evidence (Powered by ZRVP)
  Finanțări sindicalizate | Avocații de la Mușat & Asociații spun că, în ciuda tendințelor prudente de anul trecut, s-a văzut că nu există o problemă de lichiditate în piață și se așteaptă ca numeroase proiecte de investiții să primească undă verde în viitorul apropiat. Monia Dobrescu, Partener: Analizarea sustenabilității unei companii prin prisma factorilor ESG devine noua realitate și companiile vor fi nevoite să se conformeze și să își adapteze planul de afaceri în consecință
  VIDEO | Dicționar de arbitraj: Soft Law Instruments (Powered by ZRVP)
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Environmental Law
  LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
  LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associate for the legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
  Ce calități trebuie să demonstreze tinerii stagiari care vor să se alăture echipei Stratulat Albulescu & Asociații. Cum sunt integrați nou-veniții și care sunt beneficiile apartenenței la firma în care jumătate dintre avocați au sub 30 de ani
  Cum văd viitorul finanțărilor sindicalizate, în actualul context economic, avocații de Banking & Finance de la Wolf Theiss, care au asistat în ultima perioadă peste 50 de tranzacții de acest tip, printre care și cea mai mare finanțare de pe piața imobiliară din România. Claudia Chiper, Partener: Transparență, claritate cu privire la proiect şi situații financiare satisfăcătoare sunt ingredientele esențiale pentru succesul obținerii de fonduri
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...