ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fostul şef al Loteriei Române Gheorghe Benea, trimis în judecată pentru luare de mită

27 Septembrie 2017   |   Ioana Duta

Mai mult, din analiza documentaţiei existente la dosar a rezultat faptul că nu se impunea schimbarea parcului auto în integralitatea lui, pentru anul 2010 fiind solicitate de către centrele din Maramureş şi Bistriţa Năsăud doar 5 autoutilitare şi un autovehicul.

 
 
Gheorghe Benea, fost director general al Companiei Naţionale Loteria Română, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, într-un dosar legat de trucarea unei licitaţii pentru înnoirea parcului auto al CNLR.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Ovidiu Rîpanu, fost şef Serviciu Achiziţii în cadrul CNLR, pentru luare de mită în formă continuată şi participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată; Remus Leonard Lăzărescu, fost director executiv al CNLR, pentru luare de mită în formă continuată; Cornelia Olaru, la data faptei referent în cadrul CNLR - Serviciul Achiziţii şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor, pentru luare de mită; Nicolae Virgil Sorescu, administrator al unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, pentru spălare de bani în formă continuată, Constantin Brăduţ Răducanu, administrator de firmă, pentru dare de mită şi participaţie improprie la spălare de bani.


Potrivit DNA, la data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naţionale Loteria Română a atribuit unei societăţi cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de Nicolae Virgil Sorescu, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost iniţiat, fundamentat şi atribuit anume pentru a favoriza respectiva societate comercială.

În acest sens, au fost preluate de la Nicolae Virgil Sorescu specificaţiile tehnice ale autoturismelor ce urmau a fi comercializate - date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fişa de date a achiziţiei s-a impus introducerea unor condiţii restrictive de participare, în scopul eliminării concurenţei.

Mai mult, din analiza documentaţiei existente la dosar a rezultat faptul că nu se impunea schimbarea parcului auto în integralitatea lui, pentru anul 2010 fiind solicitate de către centrele din Maramureş şi Bistriţa Năsăud doar 5 autoutilitare şi un autovehicul.

În aceste condiţii, până la sfârşitul anului 2010, Compania Naţională Loteria Română a virat dealer-ului auto suma totală de 9.902.498 lei.

Pentru atribuirea contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea companiei au primit sume de bani şi bunuri.

Astfel, în cursul lunii februarie 2010, Ovidiu Rîpanu, în calitate de şef Serviciu Achiziţii în cadrul Loteriei şi în calitate de membru în comisia de evaluare a ofertelor, împreună cu Remus Leonard Lăzăreanu, Cornelia Olaru şi Gheorghe Benea, a pretins suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv un autovehicul Cadillac, un autovehicul marca Hummer, un autovehicul marca Opel şi un autovehiculului marca BMW, precum şi 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy-back.

Din aceste foloase, Ovidiu Rîpanu a primit suma totală de 831.062 lei, în perioada iulie - septembrie 2010 (bani remişi din conturile societăţii administrate de Nicolae Sorescu în contul unei firme aparţinând lui Rîpanu); două autovehicule noi - marca Cadillac în sumă de 160.683 lei şi marca Hummer în valoare de 139.365 lei; autovehicule second hand în valoare de 1.179.029 lei, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011.

Dintre cele patru autovehicule pretinse anterior, în cursul lunii iulie 2010, Gheorghe Benea a primit, prin intermediul fiicei sale, Laura Benea, un autovehicul marca BMW în valoare de 139.230 lei.

De asemenea, Cornelia Olaru, referent în cadrul Loteriei şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, în cursul lunii septembrie 2010, un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentaţia legată de licitaţie.

DNA mai arată că Remus Lăzăreanu a primit de la Nicolae Sorescu suma de 250.000 lei.

De asemenea, Constantin Brăduţ Răducanu, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale (care a vândut Loteriei 51 de autoturisme, prin intermediul firmei lui Sorescu), a remis inculpaţilor Ovidiu Rîpanu şi Remus Lăzăreanu suma de 41.347 lei, din care 16.000 lei au ajuns la Lăzăreanu, iar diferenţa de 25.347 lei a rămas în contul unei societăţi controlate de Rîpanu.

Pentru a ascunde adevărata provenienţă a bunurilor/banilor ce fac obiectul infracţiunii de luare de mită, Rîpanu a preconstituit relaţii comerciale nereale, vizând prestări de servicii fictive, folosindu-se de două firme pe care le controla.

În acest sens, Rîpanu, în înţelegere cu Sorescu, a inventat în sarcina firmei care a obţinut contractul cu Loteria o "datorie" fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operaţiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparenţa că banii nu ar fi fost primiţi drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate.

În acelaşi mod s-a procedat şi cu mascarea mitei constând în cele patru autovehicule. Iniţial, o sumă echivalentă cu valoarea acestora a fost transferată în conturile dealer-ului auto, însă, după câteva zile, suma a fost restituită sub pretextul achitării unor servicii IT neefectuate.

În paralel, după preluarea autovehiculelor învechite de la Loterie (în baza contractului de buy-back), societatea - dealer auto a emis către una dintre firmele controlate de Rîpanu 182 de facturi fiscale (câte una pentru fiecare autovehicul primit de la CNLR în sistem buy-back) în valoare de 1.212.935 lei.

Cu toate acestea, firma controlată de Rîpanu nu a achitat decât suma de 33.905 lei.

"Aşadar, conform înţelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Rîpanu Ovidiu şi autovehiculele second-hand preluate în baza contractului buy-back, ulterior fiind inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Rîpanu Ovidiu figura în evidenţele contabile ale dealer-ului auto. În cursul lunii aprilie 2010, în acelaşi sens, inculpatul Răducanu Constantin Brăduţ a determinat două persoane din cadrul firmei pe care o administra să primească şi să avizeze plata sumei de 41.347 lei către una dintre societăţile controlate de Rîpanu Ovidiu drept contravaloarea unor servicii care în realitate nu s-au realizat", mai spun procurorii.

DNA a pus sechestru asupra unor imobile ce aparţin inculpaţilor Gheorghe Benea, Cornelia Olaru şi Constantin Brăduţ Răducanu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Faţă de Iulian Cătălin Niculae, Dan Gheorghiu, Laura Benea şi Marius Bran Marius, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5634 / 21030
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP a finalizat cu succes un litigiu arbitral complex privind pretenții în valoare de aproximativ 22 milioane lei
Electrica a achiziţionat un portofoliu de 207 MW de energie regenerabilă de la Monsson. Ţuca, Zbârcea & Asociaţii și Berechet Rusu Hiriţ, în tranzacție
Cum arată, la jumătatea anului, tabloul proiectelor din practica de Dispute Resolution a firmei Popescu & Asociații, despre care Legal 500 EMEA spune că este una dintre cele mai bune din România. Pentru că numărul clienților noi a crescut, iar solicitările sunt din ce în ce mai diversificate și complexe, firma a cooptat nouă avocați litiganți și continuă recrutările
Cassa Digital Software atrage investitori și securizează o finanțare importantă prin intermediul SeedBlink. Fondatorii Cassa: Dragoș Iamandoiu și Corina Roman (KPMG Legal - Toncescu și Asociații SPARL) au fost avocații noștri de încredere de la început și sperăm să îi avem alături și în următoarele runde de finanțare
Les jeux sont faits! După două achiziții majore, în industria de jocurilor de noroc sunt așteptate alte tranzacții. Horea Popescu, Managing Partner CMS România și Coordonator al practicii Corporate M&A din ECE: Credem că în următoarea perioadă vom asista la mișcări strategice interesante, atât din partea marilor jucători de profil, cât și al marilor fonduri de investiții interesate de diversificarea portofoliilor lor
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională
LegiTeam: Simion & Baciu is looking for an associate lawyer
Bondoc & Asociații asistă Cargus în achiziția unui pachet majoritar în QeOPS. Echipa, coordonată de partenerul Cosmin Stavaru, cu suportul avocaților Lucian Bondoc și Daniela Gladunea
Alianță strategică | JURIDICE.ro și BizLawyer.ro colaborează pentru a ridica standardele comunității
Poliana Gogu-Naum și Roxana Ionescu, RTPR Counsels, desemnate și anul acesta Rising Stars
13 români intră în liga celor mai apreciați specialiști, la nivel global, în domeniul mărcilor. Cine apare în WTR Global Leaders 2021
Anul 2021 a adus un număr mai mare de mandate firmei MPR Partners, în practica de Dispute Resolution. De vorba cu Gelu Maravela (Founding Partner) despre profilul și complexitatea acestora, dar și despre avantajele competitive ale firmei
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...