ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Judecătorii nu mai aşteaptă dezlegare de la Instanţa supremă şi închid dosare de mare corupţie pentru prescrierea faptelor

13 Septembrie 2022   |   Agerpres

Alte instanţe au trecut direct la aplicarea deciziei CCR şi au dispus încetarea unor procese de corupţie.

 
 
Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au dispus recent încetarea procesului penal în două dosare de mare corupţie, fără a mai aştepta dezlegare de la Instanţa supremă pe o chestiune de drept privind retroactivitatea deciziilor Curţii Constituţionale privind prescripţia faptelor.
 
Pe 25 octombrie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să se pronunţe asupra unei probleme ridicate de mai multe instanţe din ţară, în legătură cu aplicarea deciziei CCR privind prescrierea faptelor. Astfel, instanţele au solicitat Înaltei Curţi să stabilească dacă deciziile CCR privind prescripţia retroactivează pe principiul legii penale celei mai favorabile.
 
Alte instanţe au trecut direct la aplicarea deciziei CCR şi au dispus încetarea unor procese de corupţie.
 
* Tribunalul Bucureşti a decis încetarea procesului penal împotriva membrilor fostei conduceri a Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, în două cauze conexate privind acordarea frauduloasă a unor contracte din bani publici cu prejudiciu de peste 14,5 milioane lei, pe motiv că faptele de care erau acuzaţi inculpaţii s-au prescris.
 
DNA solicitase instanţei ca decizia în acest dosar să fie amânată până în luna octombrie, în aşteptarea unei hotărâri a Înaltei Curţi, însă magistraţii au respins solicitarea procurorilor.
 
Astfel, instanţa a decis încetarea procesului penal în cazul Oanei Mihaela Alexandrescu-Duca, fost director economic al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), Dan Romulus Şerban, fost preşedinte al CoNAS, şi fostul director juridic Aracsia Magdalena Benţia.
 
Iniţial, Oana Mihaela Alexandrescu-Duca primise o condamnare de 5 ani închisoare, sub acuzaţia că a primit o mită de 1,5 milioane de lei de la reprezentanţii a două firme de prestări servicii. Condamnarea a fost anulată de Curtea de Apel Bucureşti, dosarul s-a întors la Tribunalul Bucureşti, pentru ca apoi un judecător să constate că faptele s-au prescris.
 
Separat, Oana Mihaela Alexandrescu-Duca a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, alături de fostul preşedinte şi fostul director juridic al CoNAS, în legătură cu acordarea la preţuri supraevaluate a unor contracte de prestări servicii, prejudiciul în acest caz fiind de peste 13 milioane lei.
 
Contractele se refereau la achiziţia unor servicii de arhivare electronică a documentelor, servicii de organizare şi gestionare a voiajelor, servicii de turism şi consultanţă juridică pentru angajaţii CoNAS şi pentru membrii unui grup ţintă dintr-un proiect ce trebuia finanţat din fonduri nerambursabile (respins de AM PODCA). Un alt contract se referea la servicii de consultanţă şi formare profesională a adulţilor pentru implementarea procedurilor şi metodologiei de acreditare a spitalelor, concretizate în vizite de bune practici în Andaluzia, Australia, Columbia, Brazilia şi Argentina. Conform DNA, Oana Mihaela Alexandrescu-Duca a primit de la reprezentanţii firmelor prestatoare de servicii sumele de 100.000 euro şi 1.080.000 lei.
 
* Un alt dosar închis de Tribunalul Bucureşti pe motiv că faptele s-au prescris se referă la fosta conducere a Poliţiei Locale Bucureşti, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu.
 
Este vorba de Ion Ţincu, la data faptelor director al Direcţiei Generale de Poliţie Locală Bucureşti, şi alţi patru foşti şefi de servicii din cadrul acestei instituţii: Mihaela Cărnaru - Serviciul Buget Financiar, Gabriel Florin Andrei - Serviciul Achiziţii Investiţii, Carmen Gabriela Barbu - Serviciul Juridic şi Camelia Ionescu - Serviciul Contabilitate.
 
Concret, foşti şefi ai de la Poliţia Locală Bucureşti erau acuzaţi de DNA că, în perioada 2010 - 2011, au încheiat două contracte cu o firmă privată, prin care au fost externalizate, în mod nelegal, serviciile de patrulare, intervenţie, constatare contravenţii şi aplicare sancţiuni.
 
Practic, "bodyguarzii" unei firmei private au fost asimilaţi agenţilor de la Poliţia Locală din Primăria Capitalei, aceştia aplicând ilegal 3.317 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 4,6 milioane lei.
 
Persoanele amendate ilegal de falşii poliţişti locali s-au constituit părţi civile în dosar, însă procesul în cazul lor a fost disjuns.
 
Pe 26 mai, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 - mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.
 
Unul dintre beneficiarii acestei decizii este fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, eliberat din închisoare după ce a executat o parte din condamnarea de 5 ani închisoare pentru trafic de influenţă.
 
De asemenea, Adrian Mititelu, patronul formaţiei de fotbal U Craiova 1948, a obţinut suspendarea executării unei pedepse de 3 ani închisoare pentru evaziune fiscală, el fiind eliberat din penitenciar.
 
Alţi inculpaţi care ar putea beneficia de această prevedere sunt Elena Udrea, Ioana Băsescu, Nelu Iordache sau fostul primar al Piteştiului, Tudor Pendiuc. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 859 / 4448
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...