ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

O firmă a lui Mircea Dinescu, printre beneficiarele contractelor de arendă pe terenurile Academiei. Dinescu: Mi-am plătit arenda, nu văd problema

16 Iulie 2014   |   Mediafax

Unul dintre contractele menţionate este, potrivit anchetatorilor, cel încheiat la 10 decembrie 2002, între Academia Română şi SC MD Agricola SRL. Această firmă îi are ca asociaţi pe poetul Mircea Dinescu şi pe soţia acestuia, Maria Dinescu, informeaza Mediafax.

 
 
O firmă a lui Mircea Dinescu - al cărei obiect principal de activitate este, conform datelor de la Registrul Comerţului, fabricarea de dispozitive, aparate şi instrumente medicale şi stomatologice - se numără printre beneficiarele contractelor de arendă pe terenurile Academiei Române.

In documente din dosarul în care este urmărit penal fostul preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu a Academiei Alexandru Bogdan, anchetatorii enumeră 20 de contracte de arendă, prin care ar fi fost favorizate tot atâtea "entităţi".

Unul dintre contractele menţionate este, potrivit anchetatorilor, cel încheiat la 10 decembrie 2002, între Academia Română şi SC MD Agricola SRL.

Această firmă îi are ca asociaţi pe poetul Mircea Dinescu şi pe soţia acestuia, Maria Dinescu. Sediul social este în satul Potelu, comuna Ianca, judeţul Olt, iar activitatea principală - "fabricarea de dispozitive, aparate şi instrumente medicale şi stomatologice", potrivit datelor înregistrate la Registrul Comerţului.


Referitor la contractul încheiat cu această firmă, anchetatorii susţin, conform unor documente obţinute de MEDIAFAX, că Fundaţia Patrimoniu, "fără a avea avizul Consiliului Director, a aprobat, prin Acordul nr. 396 din 25 iunie 2007, derularea lucrărilor privind reconversia plantaţiilor viticole în suprafaţă de 50 hectare, prelungirea termenului de arendare şi transformarea Contractului de arendă în Protocol de colaborare tehnico-ştiinţifică şi economică".

Anchetatorii precizează, în aceleaşi documente, că "în contractul de arendă nu pot fi introduse alte clauze comerciale şi nu se poate transforma contractul de arendă în protocol sau convenţie tehnico-ştiinţifică şi economică".

De asemenea, este menţionat faptul că "arenda pentru perioada 2007-2008 nu a fost calculată de Fundaţia Patrimoniu pentru a fi comunicată arendaşului, în vederea achitării, şi nici nu a fost achitată".

Totodată, arată anchetatorii, bugetul de venituri şi cheltuieli al arendaşului nu a fost aprobat de Fundaţia Patrimoniu, nefiind respectate prevederile Regulamentului din 10 martie 2006.

Fostul preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu, Alexandru Bogdan, ar fi prejudiciat Academia Română, prin "acţiuni ilicite", cu peste 10 milioane de euro, printre colaboratorii fundaţiei ce ar fi fost favorizaţi de acesta numărându-se şi SC Grupul Industrial Voiculescu şi Grivco SA, susţin anchetatorii.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, miercuri, că Alexandru Bogdan, preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu la data comiterii faptelor, este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada 2006-2010, Bogdan "şi-a exercitat atribuţiile de preşedinte al fundaţiei în scopul de a favoriza colaboratorii Fundaţiei Patrimoniu, care şi-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esenţă, în neplata unor obligaţii contractuale".

Prin aceste acţiuni, desfăşurate cu ocazia administrării patrimoniului silvic şi funciar al Academiei Române, au fost prejudiciate atât patrimoniul privat, cât şi bugetul acestei instituţii, susţin anchetatorii.

"Astfel, au fost favorizate mai multe persoane juridice, prin aceea că marea majoritate a contractelor au fost încheiate fără să fie respectate prevederile Statutului Fundaţiei «Patrimoniu» şi fără să fie respectată procedura de avizare a actelor juridice încheiate de către Fundaţie, conform unei decizii a preşedintelui Academiei Române", a precizat DNA.

Alexandru Bogdan a fost miercuri la DNA, pentru a-i fi adusă la cunoştinţă calitatea de suspect în acest dosar.

La ieşirea de la DNA, el a declarat că instituţia a avut profit din arendarea unor terenuri, precizând că nu a închiriat terenuri ale Academiei unor oameni de afaceri şi nu a produs nicio pagubă.

Dinescu: Am un teren de la Academia Română; arenda este plătită la zi, deci nu văd care e problema

Poetul Mircea Dinescu a declarat miercuri, că a luat în arendă 50 de hectare de teren din patrimoniul Academiei Române şi a precizat că "nu vede unde este problema", având în vedere că "arenda este plătită la zi".

"E un teren de la Academia Română pe care eu l-am luat în arendă şi pe care am plantat vie. (...) Eu mi-am plătit arenda, sunt la zi, nu văd care ar fi problema", a declarat Dinescu.

Întrebat dacă l-a cunoscut pe Alexandru Bogdan, Dinescu a precizat că "atunci când s-au semnat (actele - n.r.), el era responsabil acolo". "Academia Română are nu ştiu câte hectare, zeci de mii de hectare şi eu am luat 50 de hectare în arendă de la Academia Română şi sunt cu arenda la zi plătită. Nu văd care este problema", a mai spus poetul.

"E ca şi cum eu aş cumpăra de la alimentară nişte brânză, iar vânzătoarea este arestată şi eu sunt condamnat că am cumpărat brânză", a completat el.

Totodată, Mircea Dinescu a precizat că el este "unul dintre arendaşii mici", din cele 50 de hectare rămânând doar cu 35, unele pământuri fiind revendicate.

De asemenea, Dinescu a spus că arenda este "aceeaşi pentru toată lumea". "Există nişte chestii în anii în care nu e pe rod, sunt nişte lucruri, dar la astea nu mă pricep. Dar nu este nicio problemă. Se poate verifica la Academie dacă sunt cu arenda la zi. Arenda este aceeaşi pentru toată lumea", a mai declarat Dinescu.

Pe de altă parte, acesta a precizat că Alexandru Bogdan avea un patrimoniu uriaş. "Ăsta săracu' (Alexandru Bogdan - n.r.) avea un patrimoniu uriaş şi probabil că... am înţeles că e chestie cu Voiculescu, că are multe. (...) Eu cred că am cele mai puţine hectare. Am 35 de hectare luate în arendă, dar sunt cu arenda la zi", a completat Mircea Dinescu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 15614 / 21694
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EXCLUSIV | MPR Partners intră în al treilea arbitraj ICSID, cu pretenții de cca. 383 mil. €, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți stă o firmă cu 1200 de avocați și 30 de birouri pe mai multe continente
RTPR, lead counsel pentru GreenGroup la achiziția UAB Ecso din Lituania | Avocații au lucrat în 15 tranzacții de M&A, semnate de la începutul anului. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Echipa noastră de Corporate ̸ M&A a avut o vară „fierbinte”
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...