ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ofiţer de poliţie, reţinut de DIICOT pentru favorizarea făptuitorului

01 Noiembrie 2017   |   Ioana Duta

Cu toate că Dumitru Oane Bogdan i-a comunicat textual ofiţerului de poliţie că a participat, alături de alte persoane, la comiterea acestei infracţiuni, poliţistul nu a constatat săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi contrabandă, împiedicând astfel tragerea la răspundere penală a autorului faptei.

 
 
Procurorii DIICOT au reţinut, miercuri dimineaţa, un ofiţer de poliţie acuzat de favorizarea făptuitorului, după ce acesta ar fi oferit informaţii unui bărbat cercetat pentru şantaj, furt calificat şi tâlhărie.

În acest caz, DIICOT a efectuat, marţi seara, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, două percheziţii pe raza municipiului Bucureşti, dintre care una la sediul unei instituţii publice.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în sarcina poliţistului s-a reţinut că, la data de 25 martie 2017, în cadrul unor discuţii telefonice purtate cu Dumitru Oane Bogdan (cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, furt calificat şi tâlhărie), acesta din urmă i-a adus la cunoştinţă ofiţerului că, în noaptea precedentă, a participat la comiterea unei infracţiuni în dauna unei persoane de la care a sustras 7 baxuri cu ţigări de contrabandă, transportate în cursul aceleiaşi nopţi la un apartament situat în municipiul Bucureşti.


Aceeaşi sursă arată că aceste convorbiri au fost purtate de către ofiţerul de poliţie sub aparenţa furnizării, de către Dumitru Oane Bogdan, a unor informaţii despre infracţiuni comise de persoane din anturajul său, cel din urmă acţionând ca un veritabil "colaborator" al poliţistului, în lipsa unei autorizări date în acest scop de procuror.

Cu toate că Dumitru Oane Bogdan i-a comunicat textual ofiţerului de poliţie că a participat, alături de alte persoane, la comiterea acestei infracţiuni, poliţistul nu a constatat săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi contrabandă, împiedicând astfel tragerea la răspundere penală a autorului faptei.

De asemenea, la data de 29 iunie 2017, după ce DIICOT a destructurat o grupare de contrabandişti de ţigări, coordonată de inculpatul Paul Iova zis "Ion Petrişor" (acţiune desfăşurată la data de 27 iunie 2017), ofiţerul de poliţie a discutat din nou cu Dumitru Oane Bogdan, aflat în Grecia la acel moment, căruia i-a adus la cunoştinţă despre descinderile efectuate şi l-a asigurat că se va interesa dacă este cercetat penal.

"Acţionând din nou 'la adăpostul' primirii de informaţii de la 'sursa' sa, ofiţerul de poliţie l-a sfătuit pe Dumitru Oane Bogdan, în mod voalat, să nu revină în ţară, până la momentul în care va afla, cu exactitate, stadiul urmăririi penale derulate împotriva celui din urmă, toate acţiunile sale fiind de natură să împiedice urmărirea penală a inculpatului", se mai menţionează în comunicatul de presă.

Potrivit DIICOT, în cursul lunii mai 2016, Dumitru Oane Bogdan zis "Bodi", împreună cu Paul Iova zis "Ion Petrişor", Aurel Iova zis "Ghiniţă" şi Cristian-Marius Dumitrescu zis "Buze", a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în vederea comiterii, în principal, a infracţiunii de şantaj.

Practic, aceştia se ocupau cu traficul de migranţi şi contrabanda de ţigări, însă tâlhăreau şi şantajau şi pe alţi contrabandişti.

Astfel, începând cu toamna anului 2016, scopul şi componenţa grupului au fost diversificate, fiind planificată comiterea unor noi infracţiuni, respectiv contrabandă, contrabandă asimilată, trafic de migranţi şi alte infracţiuni contra patrimoniului.

În sarcina lui Dumitru Oane Bogdan s-a reţinut că, împreună cu Paul Iova, Aurel Iova şi Cristian-Marius Dumitrescu, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane, pe care a ameninţat-o cu acte de violenţă îndreptate împotriva familiei şi bunurilor sale, precum şi cu darea în vileag a unor înregistrări compromiţătoare, pentru a obţine de la aceasta o sumă de bani. Inculpaţii au realizat acţiuni concertate de intimidare a persoanei respective, prin urmărirea acesteia, inclusiv prin GPS, agresarea unei persoane de încredere, aducerea de distrugeri autovehiculelor şi agresarea câinilor de pază ai acesteia. În baza acestor acte de constrângere, la data de 21 decembrie 2016, persoana vătămată a remis membrilor grupării suma totală de 2.400 de euro.

De asemenea, în februarie 2017, Dumitru Oane Bogdan, Aurel Iova şi Cristian-Marius Dumitrescu au continuat acţiunea de hărţuire a victimei, de la care au obţinut o nouă sumă de bani, respectiv 1.200 de lei.

DIICOT mai susţine că, în dimineaţa zilei de 5 decembrie 2016, Dumitru Oane Bogdan şi alţi membri ai grupării, declinându-şi calitatea de poliţişti şi folosindu-se de o legitimaţie care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism, în care se aflau ţigări de contrabandă, autoturism pe care l-au sustras, prin acte de violenţă fizică exercitate asupra ocupanţilor acestuia. Autoturismul a fost abandonat în cursul aceleiaşi zile pe Calea Giuleşti, după ce membrii grupării au sustras din interiorul acestuia 50 de baxuri de ţigări.

În plus, pe 12 februarie 2017, Dumitru Oane Bogdan, împreună cu Paul Iova şi Marian Balcan zis "Marian Grasul", a asigurat "paza locului", în timp ce alţi inculpaţi au pătruns, prin escaladarea gardului şi apoi prin efracţie, în locuinţa unei persoane, de unde au sustras suma de 5.000 de lei, mai multe ceasuri, bijuterii din aur şi o icoană, prejudiciul fiind de 60.000 de lei.

Membrii grupării mai sunt acuzaţi că, în noaptea de 24/25 martie 2017, au pătruns într-o locuinţă din Bucureşti şi, prin ameninţare cu o armă şi acte de violenţă fizică, au sustras de la o persoană şapte baxuri cu ţigări de contrabandă.

Pentru săvârşirea acestor infracţiuni, Tribunalul Bucureşti a decis, pe 29 august 2017, emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Dumitru Oane Bogdan.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 5395 / 21030
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP a finalizat cu succes un litigiu arbitral complex privind pretenții în valoare de aproximativ 22 milioane lei
Electrica a achiziţionat un portofoliu de 207 MW de energie regenerabilă de la Monsson. Ţuca, Zbârcea & Asociaţii și Berechet Rusu Hiriţ, în tranzacție
Cum arată, la jumătatea anului, tabloul proiectelor din practica de Dispute Resolution a firmei Popescu & Asociații, despre care Legal 500 EMEA spune că este una dintre cele mai bune din România. Pentru că numărul clienților noi a crescut, iar solicitările sunt din ce în ce mai diversificate și complexe, firma a cooptat nouă avocați litiganți și continuă recrutările
Cassa Digital Software atrage investitori și securizează o finanțare importantă prin intermediul SeedBlink. Fondatorii Cassa: Dragoș Iamandoiu și Corina Roman (KPMG Legal - Toncescu și Asociații SPARL) au fost avocații noștri de încredere de la început și sperăm să îi avem alături și în următoarele runde de finanțare
Les jeux sont faits! După două achiziții majore, în industria de jocurilor de noroc sunt așteptate alte tranzacții. Horea Popescu, Managing Partner CMS România și Coordonator al practicii Corporate M&A din ECE: Credem că în următoarea perioadă vom asista la mișcări strategice interesante, atât din partea marilor jucători de profil, cât și al marilor fonduri de investiții interesate de diversificarea portofoliilor lor
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională
LegiTeam: Simion & Baciu is looking for an associate lawyer
Bondoc & Asociații asistă Cargus în achiziția unui pachet majoritar în QeOPS. Echipa, coordonată de partenerul Cosmin Stavaru, cu suportul avocaților Lucian Bondoc și Daniela Gladunea
Alianță strategică | JURIDICE.ro și BizLawyer.ro colaborează pentru a ridica standardele comunității
Poliana Gogu-Naum și Roxana Ionescu, RTPR Counsels, desemnate și anul acesta Rising Stars
13 români intră în liga celor mai apreciați specialiști, la nivel global, în domeniul mărcilor. Cine apare în WTR Global Leaders 2021
Anul 2021 a adus un număr mai mare de mandate firmei MPR Partners, în practica de Dispute Resolution. De vorba cu Gelu Maravela (Founding Partner) despre profilul și complexitatea acestora, dar și despre avantajele competitive ale firmei
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...