ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ofiţer de poliţie, reţinut de DIICOT pentru favorizarea făptuitorului

01 Noiembrie 2017   |   Ioana Duta

Cu toate că Dumitru Oane Bogdan i-a comunicat textual ofiţerului de poliţie că a participat, alături de alte persoane, la comiterea acestei infracţiuni, poliţistul nu a constatat săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi contrabandă, împiedicând astfel tragerea la răspundere penală a autorului faptei.

 
 
Procurorii DIICOT au reţinut, miercuri dimineaţa, un ofiţer de poliţie acuzat de favorizarea făptuitorului, după ce acesta ar fi oferit informaţii unui bărbat cercetat pentru şantaj, furt calificat şi tâlhărie.

În acest caz, DIICOT a efectuat, marţi seara, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, două percheziţii pe raza municipiului Bucureşti, dintre care una la sediul unei instituţii publice.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în sarcina poliţistului s-a reţinut că, la data de 25 martie 2017, în cadrul unor discuţii telefonice purtate cu Dumitru Oane Bogdan (cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, furt calificat şi tâlhărie), acesta din urmă i-a adus la cunoştinţă ofiţerului că, în noaptea precedentă, a participat la comiterea unei infracţiuni în dauna unei persoane de la care a sustras 7 baxuri cu ţigări de contrabandă, transportate în cursul aceleiaşi nopţi la un apartament situat în municipiul Bucureşti.


Aceeaşi sursă arată că aceste convorbiri au fost purtate de către ofiţerul de poliţie sub aparenţa furnizării, de către Dumitru Oane Bogdan, a unor informaţii despre infracţiuni comise de persoane din anturajul său, cel din urmă acţionând ca un veritabil "colaborator" al poliţistului, în lipsa unei autorizări date în acest scop de procuror.

Cu toate că Dumitru Oane Bogdan i-a comunicat textual ofiţerului de poliţie că a participat, alături de alte persoane, la comiterea acestei infracţiuni, poliţistul nu a constatat săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi contrabandă, împiedicând astfel tragerea la răspundere penală a autorului faptei.

De asemenea, la data de 29 iunie 2017, după ce DIICOT a destructurat o grupare de contrabandişti de ţigări, coordonată de inculpatul Paul Iova zis "Ion Petrişor" (acţiune desfăşurată la data de 27 iunie 2017), ofiţerul de poliţie a discutat din nou cu Dumitru Oane Bogdan, aflat în Grecia la acel moment, căruia i-a adus la cunoştinţă despre descinderile efectuate şi l-a asigurat că se va interesa dacă este cercetat penal.

"Acţionând din nou 'la adăpostul' primirii de informaţii de la 'sursa' sa, ofiţerul de poliţie l-a sfătuit pe Dumitru Oane Bogdan, în mod voalat, să nu revină în ţară, până la momentul în care va afla, cu exactitate, stadiul urmăririi penale derulate împotriva celui din urmă, toate acţiunile sale fiind de natură să împiedice urmărirea penală a inculpatului", se mai menţionează în comunicatul de presă.

Potrivit DIICOT, în cursul lunii mai 2016, Dumitru Oane Bogdan zis "Bodi", împreună cu Paul Iova zis "Ion Petrişor", Aurel Iova zis "Ghiniţă" şi Cristian-Marius Dumitrescu zis "Buze", a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în vederea comiterii, în principal, a infracţiunii de şantaj.

Practic, aceştia se ocupau cu traficul de migranţi şi contrabanda de ţigări, însă tâlhăreau şi şantajau şi pe alţi contrabandişti.

Astfel, începând cu toamna anului 2016, scopul şi componenţa grupului au fost diversificate, fiind planificată comiterea unor noi infracţiuni, respectiv contrabandă, contrabandă asimilată, trafic de migranţi şi alte infracţiuni contra patrimoniului.

În sarcina lui Dumitru Oane Bogdan s-a reţinut că, împreună cu Paul Iova, Aurel Iova şi Cristian-Marius Dumitrescu, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane, pe care a ameninţat-o cu acte de violenţă îndreptate împotriva familiei şi bunurilor sale, precum şi cu darea în vileag a unor înregistrări compromiţătoare, pentru a obţine de la aceasta o sumă de bani. Inculpaţii au realizat acţiuni concertate de intimidare a persoanei respective, prin urmărirea acesteia, inclusiv prin GPS, agresarea unei persoane de încredere, aducerea de distrugeri autovehiculelor şi agresarea câinilor de pază ai acesteia. În baza acestor acte de constrângere, la data de 21 decembrie 2016, persoana vătămată a remis membrilor grupării suma totală de 2.400 de euro.

De asemenea, în februarie 2017, Dumitru Oane Bogdan, Aurel Iova şi Cristian-Marius Dumitrescu au continuat acţiunea de hărţuire a victimei, de la care au obţinut o nouă sumă de bani, respectiv 1.200 de lei.

DIICOT mai susţine că, în dimineaţa zilei de 5 decembrie 2016, Dumitru Oane Bogdan şi alţi membri ai grupării, declinându-şi calitatea de poliţişti şi folosindu-se de o legitimaţie care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism, în care se aflau ţigări de contrabandă, autoturism pe care l-au sustras, prin acte de violenţă fizică exercitate asupra ocupanţilor acestuia. Autoturismul a fost abandonat în cursul aceleiaşi zile pe Calea Giuleşti, după ce membrii grupării au sustras din interiorul acestuia 50 de baxuri de ţigări.

În plus, pe 12 februarie 2017, Dumitru Oane Bogdan, împreună cu Paul Iova şi Marian Balcan zis "Marian Grasul", a asigurat "paza locului", în timp ce alţi inculpaţi au pătruns, prin escaladarea gardului şi apoi prin efracţie, în locuinţa unei persoane, de unde au sustras suma de 5.000 de lei, mai multe ceasuri, bijuterii din aur şi o icoană, prejudiciul fiind de 60.000 de lei.

Membrii grupării mai sunt acuzaţi că, în noaptea de 24/25 martie 2017, au pătruns într-o locuinţă din Bucureşti şi, prin ameninţare cu o armă şi acte de violenţă fizică, au sustras de la o persoană şapte baxuri cu ţigări de contrabandă.

Pentru săvârşirea acestor infracţiuni, Tribunalul Bucureşti a decis, pe 29 august 2017, emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Dumitru Oane Bogdan.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 5505 / 21140
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Arbitration Rules (Powered by ZRVP)
Despe norocul de a lucra cu profesionişti care îți conferă încrederea şi gradul de libertate necesare pentru a te dezvolta şi a nu rămâne în umbra lor. Andra Constantinescu, după primii 5 ani petrecuți la ZRVP: Un loc în care nu ai cum să nu evoluezi: tipul de proiecte la care eşti expus, complexitatea problemelor dezbătute, caracterul de noutate al mandatelor creează premisele unei evoluţii constante şi vizibile
Bohâlțeanu & Asociații, alături de acționarii Agra’s SA la vânzarea companiei către Scandia Food și ai Memento Group în procedura prin care Aegean Airlines preia pachetul de control în Anima Wings Aviation. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Sunt două tranzacții importante, prin care BSMP își consolidează poziția pe piața avocaturii și își lărgește portofoliul de clienți
Credit sindicalizat de 636 milioane de lei pentru Carmistin, coordonat de BCR. Ce avocați au asistat sindicatul bancar
VIDEO | Dicționar de arbitraj: IBA rules on taking of evidence (Powered by ZRVP)
Finanțări sindicalizate | Avocații de la Mușat & Asociații spun că, în ciuda tendințelor prudente de anul trecut, s-a văzut că nu există o problemă de lichiditate în piață și se așteaptă ca numeroase proiecte de investiții să primească undă verde în viitorul apropiat. Monia Dobrescu, Partener: Analizarea sustenabilității unei companii prin prisma factorilor ESG devine noua realitate și companiile vor fi nevoite să se conformeze și să își adapteze planul de afaceri în consecință
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Soft Law Instruments (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Environmental Law
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associate for the legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Ce calități trebuie să demonstreze tinerii stagiari care vor să se alăture echipei Stratulat Albulescu & Asociații. Cum sunt integrați nou-veniții și care sunt beneficiile apartenenței la firma în care jumătate dintre avocați au sub 30 de ani
Cum văd viitorul finanțărilor sindicalizate, în actualul context economic, avocații de Banking & Finance de la Wolf Theiss, care au asistat în ultima perioadă peste 50 de tranzacții de acest tip, printre care și cea mai mare finanțare de pe piața imobiliară din România. Claudia Chiper, Partener: Transparență, claritate cu privire la proiect şi situații financiare satisfăcătoare sunt ingredientele esențiale pentru succesul obținerii de fonduri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...