ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Omul de afaceri Călin Mitică şi directori de la CFR, trimişi în judecată pentru corupţie

07 August 2015   |   Ioana Duta

Procurorii susţin că banii au fost daţi indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive, emise de SC Tevpag Plan SRL Bucureşti (societate comercială controlată de Teodor Alexandru Gavriş), în baza unor acte de recepţie fictive şi prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv.

 
 
Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Cluj l-au trimis în judecată pe Călin Mitică, om de afaceri care controlează companiile Transferoviar SA şi Remarul 16 Februarie SA, acuzat de dare de mită, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi complicitate la cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Dumitru Bărbăcuţi, director general al SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, la data faptelor; Teodor Alexandru Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi, ulterior, şeful Direcţiei tracţiune în cadrul CFR Călători SA; Adriian Ştefan, director de infrastructură al Transferoviar Grup SA; Laurenţiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi şi persoana juridică Remarul 16 Februarie SA.


De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Marian Panaite, inspector în cadrul Autorităţii Feroviare Române (AFER); Mircea Cristian Arnăutu, director al Oficiului Notificat Feroviar Român (ONFR) din cadrul AFER, Gelu Dan, director general al AFER, la data faptei; Ştefan Florin Andrei, administrator al unei societăţi comerciale; Liliana Luţa Seceleanu, Sorin Alexandrescu Trandafirescu, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanţare nerambursabilă din cadrul CFR SA.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 28 ianuarie 2013 - 16 iunie 2014, Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranşe succesive, a sumei totale de 414.392 lei către Teodor Alexandru Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi, ulterior, director la Direcţia tracţiune în cadrul CFR Călători SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale companiei Remarul 16 Februarie SA, astfel încât să obţină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro "Săgeata Albastră", în valoare maximă de 220.990.260 lei şi Revizie tip R8 la automotoarele Desiro "Săgeata Albastră" (ambele contracte fiind atribuite de CFR Călători).

Procurorii susţin că banii au fost daţi indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive, emise de SC Tevpag Plan SRL Bucureşti (societate comercială controlată de Teodor Alexandru Gavriş), în baza unor acte de recepţie fictive şi prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv.

La actele materiale săvârşite de Călin Mitică, în perioada 25 aprilie 2014 - 16 iunie 2014, a participat în calitate de coautor şi Dumitru Bărbăcuţi, director general al Remarul 16 Februarie SA.

DNA susţine că omul de afaceri Călin Mitică şi Dumitru Bărbăcuţi au urmărit astfel să obţină sprijinul lui Teodor Alexandru Gavriş în ceea ce priveşte reviziile R7 şi R8, atât în vederea atribuirii acestor servicii către Remarul 16 Februarie SA, cât şi pentru derularea raporturilor contractuale (ulterior eventualei atribuiri) în condiţii favorabile intereselor economice ale acestei companii.

De asemenea, în luna septembrie 2014, Călin Mitică şi Dumitru Bărbăcuţi i-au determinat pe Mircea Arnăutu, director al Organismului Notificat Feroviar Român din cadrul AFER şi Marian Panaite, inspector în cadrul AFER, să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cauzând prin aceasta o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime ale CFR Călători.

Concret, Mircea Arnăutu şi Marian Panaite au semnat acte oficiale prin care au omologat în condiţii abuzive compania privată Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, pentru ca această societate să poată participa la licitaţia privind "Servicii de reparaţii tip RR la locomotivele electrice 5100 KW, dotate cu ICOL", valoarea lucrărilor licitate fiind de maxim 55.284.858 lei.

Omologarea a fost efectuată în condiţiile în care Remarul 16 Februarie SA nu îndeplinea condiţiile legale obligatorii pentru a obţine omologarea în stadiul preliminar, condiţie obligatorie în vederea participării la licitaţie.

Astfel, demersurile ilegale efectuate de către Mircea Arnăutu şi Marian Panaite au condus în final la câştigarea licitaţiei de către Remarul 16 Februarie SA.

DNA mai arată că, în perioada decembrie 2014 - ianuarie 2015, Gelu Dae, în calitate de director general al AFER, a exercitat presiuni asupra membrilor unei Comisii de analiză constituită la nivelul ONFR (prin ameninţarea referitoare la pierderea funcţiilor de conducere deţinute, respectiv cercetarea şi sancţionarea disciplinară) în scopul îngreunării cercetărilor în prezenta cauză penală, prin împiedicarea tragerii la răspundere penală a lui Călin Mitică.

În acest fel, Gelu Dae i-a determinat pe membrii Comisiei să revizuiască raportul adoptat iniţial şi să întocmească Raportul revizuit din 19 decembrie 2014, prin care s-a decis, în mod vădit abuziv, menţinerea certificatului de omologare obţinut fraudulos de Remarul 16 Februarie.

Ulterior, AFER a expediat la dosarul de urmărire penală o adresă oficială, semnată de Gelu Dae în calitate de director general, în conţinutul căreia au fost inserate aspecte nereale, pentru a-l favoriza pe Călin Mitică.

Conform DNA, în luna decembrie 2012, Adriian Ştefan, director de infrastructură al Transferoviar Grup SA Cluj-Napoca, a promis şi remis efectiv un folos material necuvenit lui Sorin Trandafirescu, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanţare nerambursabilă din cadrul CFR SA, pentru ca acesta din urmă să determine funcţionari din subordine să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, în vederea avantajării intereselor economice ale Transferoviar Grup SA.

Folosul material necuvenit primit de Sorin Trandafirescu a constat într-un abonament conţinând 10 călătorii dus - întors cu avionul, pe relaţia Bucureşti - Iaşi, în valoare totală de 1.870 euro.

Totodată, în perioada martie 2013 - martie 2014, Adriian Ştefan a dat cu titlu de mită, în mai multe rânduri, suma totală de 105.665 lei lui Laurenţiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi (denumită anterior CREIR Galaţi), din cadrul Companiei Naţionale CFR SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele economice ale Transferoviar Grup SA.

Remiterea sumelor de bani a fost efectuată atât în numerar, cât şi în modalităţi disimulate, prin decontarea de către Transferoviar Grup a unor facturi fictive emise de o societate comercială administrată de Ştefan Florin Andrei sau prin angajarea fictivă în muncă a Lilianei Seceleanu, soţia directorului CREIR Galaţi.

În plus, remiterea sumelor de bani date cu titlu de mită de către Adriian Ştefan a fost efectuată cu complicitatea inculpaţilor Călin Mitică, Liliana Seceleanu şi Ştefan Florin Andrei.

În perioada 9 decembrie 2013 - 2 iulie 2014, Teodor Alexandru Gavriş a pretins şi a primit în mod repetat suma totală de 257.128 lei de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, pentru ca să îndeplinească/ să nu îndeplinească, să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri, toate aceste demersuri vizând avantajarea intereselor de afaceri ale societăţii respective, care avea în derulare contracte atribuite de CFR Călători.

Remiterea mitei a fost disimulată prin "subcontractarea" unor servicii de reparaţii în favoarea unei firme controlate de Teodor Alexandru Gavriş.

Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Călin Mitică, Kinga Mădărăşan, Teodor Alexandru Gavriş, Adriian Ştefan şi Georgel Mihuţ, într-un dosar separat, pentru alte infracţiuni comise de aceştia.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile şi sume de bani aparţinând inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 12089 / 21774
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de Multimedia Est la achiziția Hotnews. Costin Tărăcilă (Managing Partner): Echipa de corporate ̸ M&A a semnat deja 18 tranzacții de la începutul anului, ne așteptăm să depășim recordul de 20 de tranzacții din 2021
Filip & Company asistă Alesonor la încheierea parteneriatului cu Pescariu Sports & Spa
Exclusiv - Finanțele plătesc anul acesta peste 10 milioane de lei avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate și ce onorarii primește fiecare
Deschiderea procedurii insolvenței societății Hidroconstrucția, recunoscută și în Iordania. Proiect gestionat de echipa ZVD Attorneys
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...