ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Omul de afaceri Călin Mitică şi directori de la CFR, trimişi în judecată pentru corupţie

07 August 2015   |   Ioana Duta

Procurorii susţin că banii au fost daţi indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive, emise de SC Tevpag Plan SRL Bucureşti (societate comercială controlată de Teodor Alexandru Gavriş), în baza unor acte de recepţie fictive şi prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv.

 
 
Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Cluj l-au trimis în judecată pe Călin Mitică, om de afaceri care controlează companiile Transferoviar SA şi Remarul 16 Februarie SA, acuzat de dare de mită, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi complicitate la cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Dumitru Bărbăcuţi, director general al SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, la data faptelor; Teodor Alexandru Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi, ulterior, şeful Direcţiei tracţiune în cadrul CFR Călători SA; Adriian Ştefan, director de infrastructură al Transferoviar Grup SA; Laurenţiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi şi persoana juridică Remarul 16 Februarie SA.


De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Marian Panaite, inspector în cadrul Autorităţii Feroviare Române (AFER); Mircea Cristian Arnăutu, director al Oficiului Notificat Feroviar Român (ONFR) din cadrul AFER, Gelu Dan, director general al AFER, la data faptei; Ştefan Florin Andrei, administrator al unei societăţi comerciale; Liliana Luţa Seceleanu, Sorin Alexandrescu Trandafirescu, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanţare nerambursabilă din cadrul CFR SA.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 28 ianuarie 2013 - 16 iunie 2014, Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranşe succesive, a sumei totale de 414.392 lei către Teodor Alexandru Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi, ulterior, director la Direcţia tracţiune în cadrul CFR Călători SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale companiei Remarul 16 Februarie SA, astfel încât să obţină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro "Săgeata Albastră", în valoare maximă de 220.990.260 lei şi Revizie tip R8 la automotoarele Desiro "Săgeata Albastră" (ambele contracte fiind atribuite de CFR Călători).

Procurorii susţin că banii au fost daţi indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive, emise de SC Tevpag Plan SRL Bucureşti (societate comercială controlată de Teodor Alexandru Gavriş), în baza unor acte de recepţie fictive şi prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv.

La actele materiale săvârşite de Călin Mitică, în perioada 25 aprilie 2014 - 16 iunie 2014, a participat în calitate de coautor şi Dumitru Bărbăcuţi, director general al Remarul 16 Februarie SA.

DNA susţine că omul de afaceri Călin Mitică şi Dumitru Bărbăcuţi au urmărit astfel să obţină sprijinul lui Teodor Alexandru Gavriş în ceea ce priveşte reviziile R7 şi R8, atât în vederea atribuirii acestor servicii către Remarul 16 Februarie SA, cât şi pentru derularea raporturilor contractuale (ulterior eventualei atribuiri) în condiţii favorabile intereselor economice ale acestei companii.

De asemenea, în luna septembrie 2014, Călin Mitică şi Dumitru Bărbăcuţi i-au determinat pe Mircea Arnăutu, director al Organismului Notificat Feroviar Român din cadrul AFER şi Marian Panaite, inspector în cadrul AFER, să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cauzând prin aceasta o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime ale CFR Călători.

Concret, Mircea Arnăutu şi Marian Panaite au semnat acte oficiale prin care au omologat în condiţii abuzive compania privată Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, pentru ca această societate să poată participa la licitaţia privind "Servicii de reparaţii tip RR la locomotivele electrice 5100 KW, dotate cu ICOL", valoarea lucrărilor licitate fiind de maxim 55.284.858 lei.

Omologarea a fost efectuată în condiţiile în care Remarul 16 Februarie SA nu îndeplinea condiţiile legale obligatorii pentru a obţine omologarea în stadiul preliminar, condiţie obligatorie în vederea participării la licitaţie.

Astfel, demersurile ilegale efectuate de către Mircea Arnăutu şi Marian Panaite au condus în final la câştigarea licitaţiei de către Remarul 16 Februarie SA.

DNA mai arată că, în perioada decembrie 2014 - ianuarie 2015, Gelu Dae, în calitate de director general al AFER, a exercitat presiuni asupra membrilor unei Comisii de analiză constituită la nivelul ONFR (prin ameninţarea referitoare la pierderea funcţiilor de conducere deţinute, respectiv cercetarea şi sancţionarea disciplinară) în scopul îngreunării cercetărilor în prezenta cauză penală, prin împiedicarea tragerii la răspundere penală a lui Călin Mitică.

În acest fel, Gelu Dae i-a determinat pe membrii Comisiei să revizuiască raportul adoptat iniţial şi să întocmească Raportul revizuit din 19 decembrie 2014, prin care s-a decis, în mod vădit abuziv, menţinerea certificatului de omologare obţinut fraudulos de Remarul 16 Februarie.

Ulterior, AFER a expediat la dosarul de urmărire penală o adresă oficială, semnată de Gelu Dae în calitate de director general, în conţinutul căreia au fost inserate aspecte nereale, pentru a-l favoriza pe Călin Mitică.

Conform DNA, în luna decembrie 2012, Adriian Ştefan, director de infrastructură al Transferoviar Grup SA Cluj-Napoca, a promis şi remis efectiv un folos material necuvenit lui Sorin Trandafirescu, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanţare nerambursabilă din cadrul CFR SA, pentru ca acesta din urmă să determine funcţionari din subordine să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, în vederea avantajării intereselor economice ale Transferoviar Grup SA.

Folosul material necuvenit primit de Sorin Trandafirescu a constat într-un abonament conţinând 10 călătorii dus - întors cu avionul, pe relaţia Bucureşti - Iaşi, în valoare totală de 1.870 euro.

Totodată, în perioada martie 2013 - martie 2014, Adriian Ştefan a dat cu titlu de mită, în mai multe rânduri, suma totală de 105.665 lei lui Laurenţiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi (denumită anterior CREIR Galaţi), din cadrul Companiei Naţionale CFR SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele economice ale Transferoviar Grup SA.

Remiterea sumelor de bani a fost efectuată atât în numerar, cât şi în modalităţi disimulate, prin decontarea de către Transferoviar Grup a unor facturi fictive emise de o societate comercială administrată de Ştefan Florin Andrei sau prin angajarea fictivă în muncă a Lilianei Seceleanu, soţia directorului CREIR Galaţi.

În plus, remiterea sumelor de bani date cu titlu de mită de către Adriian Ştefan a fost efectuată cu complicitatea inculpaţilor Călin Mitică, Liliana Seceleanu şi Ştefan Florin Andrei.

În perioada 9 decembrie 2013 - 2 iulie 2014, Teodor Alexandru Gavriş a pretins şi a primit în mod repetat suma totală de 257.128 lei de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, pentru ca să îndeplinească/ să nu îndeplinească, să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri, toate aceste demersuri vizând avantajarea intereselor de afaceri ale societăţii respective, care avea în derulare contracte atribuite de CFR Călători.

Remiterea mitei a fost disimulată prin "subcontractarea" unor servicii de reparaţii în favoarea unei firme controlate de Teodor Alexandru Gavriş.

Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Călin Mitică, Kinga Mădărăşan, Teodor Alexandru Gavriş, Adriian Ştefan şi Georgel Mihuţ, într-un dosar separat, pentru alte infracţiuni comise de aceştia.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile şi sume de bani aparţinând inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 11345 / 21031
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP a finalizat cu succes un litigiu arbitral complex privind pretenții în valoare de aproximativ 22 milioane lei
Electrica a achiziţionat un portofoliu de 207 MW de energie regenerabilă de la Monsson. Ţuca, Zbârcea & Asociaţii și Berechet Rusu Hiriţ, în tranzacție
Cum arată, la jumătatea anului, tabloul proiectelor din practica de Dispute Resolution a firmei Popescu & Asociații, despre care Legal 500 EMEA spune că este una dintre cele mai bune din România. Pentru că numărul clienților noi a crescut, iar solicitările sunt din ce în ce mai diversificate și complexe, firma a cooptat nouă avocați litiganți și continuă recrutările
Cassa Digital Software atrage investitori și securizează o finanțare importantă prin intermediul SeedBlink. Fondatorii Cassa: Dragoș Iamandoiu și Corina Roman (KPMG Legal - Toncescu și Asociații SPARL) au fost avocații noștri de încredere de la început și sperăm să îi avem alături și în următoarele runde de finanțare
Les jeux sont faits! După două achiziții majore, în industria de jocurilor de noroc sunt așteptate alte tranzacții. Horea Popescu, Managing Partner CMS România și Coordonator al practicii Corporate M&A din ECE: Credem că în următoarea perioadă vom asista la mișcări strategice interesante, atât din partea marilor jucători de profil, cât și al marilor fonduri de investiții interesate de diversificarea portofoliilor lor
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională
LegiTeam: Simion & Baciu is looking for an associate lawyer
Bondoc & Asociații asistă Cargus în achiziția unui pachet majoritar în QeOPS. Echipa, coordonată de partenerul Cosmin Stavaru, cu suportul avocaților Lucian Bondoc și Daniela Gladunea
Alianță strategică | JURIDICE.ro și BizLawyer.ro colaborează pentru a ridica standardele comunității
Poliana Gogu-Naum și Roxana Ionescu, RTPR Counsels, desemnate și anul acesta Rising Stars
13 români intră în liga celor mai apreciați specialiști, la nivel global, în domeniul mărcilor. Cine apare în WTR Global Leaders 2021
Anul 2021 a adus un număr mai mare de mandate firmei MPR Partners, în practica de Dispute Resolution. De vorba cu Gelu Maravela (Founding Partner) despre profilul și complexitatea acestora, dar și despre avantajele competitive ale firmei
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...