ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații TZA specializați în Drept bancar spun că din a doua jumătate a anului au revenit mandatele tradiţionale în Banking & Finance. Gabriela Anton, Partener: Trendul din ultimele luni ne-a depășit așteptările. Acum lucrăm în paralel la un număr mai mare de mandate de acest tip, peste nivelul anului trecut

23 Octombrie 2020   |   Ștefania Enache

Tranzacţiile de finanţare în care echipa TZA a asistat în acest an au fost preponderent finanţări noi, new money, şi mai puţin restructurări/refinanţări.

Gabriela Anton, Partener al Tuca Zbârcea & Asociatii

 
 
Pentru toată lumea avocaturii, 2020 a fost un an „special”. Modul de lucru al echipelor s-a schimbat profund, la fel și proiectele abordate. Țuca Zbârcea & Asociații a avut marele avantaj al unei infrastructuri deja existente, care le-a permis profesioniștilor accesul de la distanţă la toate resursele necesare activității lor, astfel încât trecerea de la birou şi întâlniri fizice la work from home şi virtual meetings s-a făcut fără probleme.

Gabriela Anton, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații (TZA) explică faptul că, în perioada stării de urgenţă, avocații din cadrul practicii de Banking & Finance, asemeni tuturor consultanților din cadrul firmei, au acordat o atenţie deosebită informării prompte a clienţilor cu privire la măsurile introduse de Guvernul României cu impact asupra contractelor de finanţare, deopotrivă din perspectiva facilităţilor de amânare la plată, dar și din cea care viza accesul la finanţări noi. „De altfel, acest tip de consultanţă a marcat cel de-al doilea trimestru al anului. Totuși, în această perioadă au continuat şi proiectele „uzuale” de finanţare, precum și tranzacţiile cu portofolii de credite neperformante (NPL), cu observația însă că durata de implementare şi negociere a acestora a fost mai lentă decât în mod normal. Începând cu a doua jumătate a anului, am constatat că au revenit mandatele tradiţionale în Banking & Finance, astfel încât în prezent activitatea departamentului nostru este una intensă, cu mandate diversificate, ce acoperă tot spectrul de acțiuni din zona de regulatory şi general banking, cât şi finanţări noi sindicalizate”, detaliază Gabriela Anton.


Analiza activității din ultimele luni mai arată faptul că, în această perioadă, avocații au primit mai multe solicitări din partea unor clienţi care doresc să acţioneze în zona de fintech, în special consultanță privind moneda electronică şi serviciile de plată. Acesta este un domeniu efervescent, dar şi provocator ţinând cont de costurile tehnologice angrenate, astfel încât multe astfel de proiecte sunt încă în zona de business plan.
În plus, firma de avocatură a avut în lucru mai multe proiecte de finanţare, atât finanţări noi, cât şi extinderi ale unor finanţări existente, prin acordarea de împrumuturi suplimentare. Majoritatea acestor finanţări au fost new money. „Deşi în prima jumătate a anului tranzacţiile s-au situat sub nivelul lui 2019, trendul din ultimele luni ne-a depășit așteptările, astfel încât, în prezent, lucrăm în paralel la un număr mai mare de mandate de acest tip, peste nivelul anului trecut. Tranzacţiile de finanţare în care am asistat în acest an au fost preponderent finanţări noi, new money, şi mai puţin restructurări/refinanţări. De altfel, activitatea echipei a fost destul de echilibrată, având proiecte diversificate atât din zona de tranzacţii de finanţare cât şi din sfera de regulatory şi servicii financiare. În domeniul hotelier avem în derulare un proiect de tip project finance, prin care un sindicat de bănci finanţează construcţia unui hotel, parte a unui important lanţ hotelier. De asemenea, am finalizat de curând negocierea a două contracte de tip sale and lease back în valoare de peste 7,5 milioane euro cu privire la două clinici medicale”, detaliază Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.

Chiar dacă s-a lucrat sub presiune, situațiile litigioase au fost evitate, avocații fiind de părere că atât băncile, cât şi clienţii au dat dovadă de mai multă maturitate în această perioadă, astfel încât tensiunile nu au fost atât de acute. În mod evident, toate părţile implicate au fost motivate de dorinţa de a găsi o soluţie pentru depăşirea acestei perioade de criză fără a afecta iremediabil relaţia de finanţare.

În mod tradițional, firma de avocatură este deosebit de activă în domeniul tranzacţiilor NPL, având privilegiul de a asista în cele mai importante proiecte derulate în această regiune. „După o perioadă extrem de intensă pe fondul crizei financiare din 2008/2009, în ultimii ani nivelul de lucru s-a menținut relativ constant, cu o pondere mai mare a proiectelor gestionate de echipa noastră la nivel regional (Grecia, Serbia, Muntenegru, Croația, Bosnia și Herțegovina). În prezent avem un derulare un proiect important, care însă este confidenţial, negocierile dintre părţi fiind încă în desfăşurare”, spune Gabriela Anton.

Avocatul mai amintește faptul că Țuca Zbârcea & Asociații se implică în mod frecvent în proiecte cu componentă multijurisdicțională. „De regulă în astfel de tranzacții serviciile noastre vizează conformitatea contractului de finanţare şi a pachetului de garanţii cu legea română. Colaborăm foarte bine cu mai multe firme de avocatură străine din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii ș.a.m.d. De asemenea, acţionăm ca lead counsel pentru mai multe tranzacţii în Europa de Sud-Est, preponderent în tranzacţiile de NPLs din țări precum Muntenegru, Serbia, Bosnia şi Herţegovina. O tranzacţie importantă multijurisdicțională recentă a vizat grupul Amethyst, unul dintre cei mai mari operatori în domeniul radioterapiei, în care am asistat atât cu privire la restructurarea unui împrumut de tip mezanin, cât şi de atragere a fondului de investiţii The Rohatyn Group pentru a finanţa expansiunea grupului şi deschiderea de noi clinici. Tranzacţia a acoperit mai multe jurisdicţii, printre care România, Olanda, Franţa, Austria, Polonia, Italia, Cipru, firma noastră coordonând întregul proiect în calitate de lead counsel pentru grupul Amethyst”, susține Gabriela Anton.

Referindu-se la cele mai importante proiecte în derulare ca ordin de mărime, dar şi complexitate şi volum de muncă, Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații indică finanţările şi tranzacţiile NPL. În zona finanţărilor, avocații asistă în prezent cu privire la o facilitate sindicalizată, consorţiul de bănci implicând bănci din jurisdicţii diferite, inclusiv din România, în contextul în care grupul finanţat activează în mai multe jurisdicţii europene şi are o prezenţă puternică pe piaţa din România.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Task force pentru nevoile clienților

Principala preocupare a avocaților a fost aceea de a se afla aproape de clienții firmei. Ei au abordat o atitudine care le-a permis să fie proactivi, astfel încât partenerii Țuca Zbârcea & Asociații să afle imediat informațiile legate de măsurile de sprijin la care pot avea acces.

„Firma a creat o echipă dedicată, un task force COVID-19, la care a contribuit şi departamentul de banking. Am primit solicitări din partea clienților pentru a le acorda sprijinul în discuţiile cu băncile pe marginea contractelor existente şi am lucrat intens în zona moratoriilor pentru clienţii afectaţi de pandemie, pornind şi de la Instrucţiunile emise de Autoritatea Bancară Europeană privind condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru ca un astfel de moratoriu să nu fie calificat drept o măsură de restructurare. Ca un aspect particular, am constatat că, în ultima perioadă, au crescut solicitările din zona de reglementare, în special cele care vizează verificarea conformității cu măsurile privind combaterea spălării banilor, ţinând cont şi de faptul că, recent, România a implementat directiva AML 5”, menționează Gabriela Anton.

Echipa de Banking & Finance

Echipa Țuca Zbârcea & Asociații include avocați cu experiență de peste 20 ani în asistența oferită în principal băncilor comerciale naţionale şi internaţionale, băncilor de investiţii, băncilor de dezvoltare, societăţilor de leasing, societăţilor de asigurare, aranjorilor şi altor instituţii financiare.

De asemenea, echipa firmei asistă și creditorii - companii private în relația cu finanțatorii.
Departamentul include 11 avocați, fiind coordonat de Ștefan Damian (Deputy Managing Partner), Mihai Dudoiu (Partner) și Gabriela Anton (Partner). De asemenea, clienții firmei beneficiază și de expertiza lui Cătălin Băiculescu (Partener), avocat cu experiență de 22 ani în ceea ce priveşte operaţiunile din domeniul financiar-bancar şi al asigurărilor (tranzacţii financiare, finanţări de proiecte şi refinanţări, restructurări, leasing etc).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 31 / 5487
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat fondatorii în vânzarea Te-Rox Prod. RTPR a anunțat 7 tranzacții de M&A în ultima lună
Pandemia a generat mandate complexe pentru avocații din practica de Healthcare & Pharma de la Wolf Theiss. Ileana Glodeanu (Partener): Continuăm să fim implicați în câteva tranzacții în sfera biotech și anticipăm câteva mișcări în piață, atât în Pharma, cât și în Healthcare
BERD acordă un împrumut de 5 mil. EUR combinatului siderurgic Donalam Călăraşi. Finanţare asistată de DLA Piper Romania
Studiu CMS: Companiile din Europa Centrală și de Est sunt interesate de oportunitățile „verzi” oferite de Inițiativa „Belt & Road”. Varinia Radu, Partner CMS România: Investitorii chinezi și-au exprimat interesul pentru finanțarea și construirea proiectelor feroviare în România, a celor de infrastructură mare, dar și in domeniul energiei regenerabile
Dubla impozitare și ignorarea prescripției de către Administrația Fondului pentru Mediu, confirmate definitiv ca nelegale de către ICCJ într-o cauză în care avocații D&B au asistat cu succes un contribuabil în disputa fiscală
Clifford Chance, avocații băncilor în ultima emisiune de eurobonduri pe 2020. Ministerul Finanţelor a împrumutat 2,5 mld. € de pe pieţele externe
Presiunea bugetară din ce în ce mai mare va obliga statul să caute soluții pentru creșterea încasărilor. Cum lucrează echipele specializate în soluționarea problemelor legate de fiscalitate de la Popescu & Asociații, ce mandate primesc și ce sfaturi le dau clienților în această perioadă
În spatele scenei, alături de echipa de litigii de la CMS România, a cărei activitate a continuat la turație maximă în perioada crizei medicale. Horia Drăghici, Partener coordonator al practicii: Profilul activității contencioase a rămas în general neschimbat, remarcabilă fiind consolidarea poziției noastre în disputele strategice, ceea ce a generat o creștere a activității și a veniturilor
Situație “excepțională” în arbitrajul ICSID legat de Roșia Montană. Tribunalul admite o „nouă cerere” introdusă de reclamanți, cu mai multe variante de obținere a unor compensații
O nouă rundă de promovări la MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații. Trei avocați fac un pas înainte în carieră
Cum lucrează performanta echipă de litigii fiscale a firmei Reff și Asociații|Deloitte Legal și ce sfaturi oferă clienților intrați în vizorul Fiscului. Mihnea Galgoţiu-Săraru, Partener: E posibil să vedem un fenomen ce se manifestă deja în Europa, al investitorilor privați care solicită daune de la stat pentru măsurile restrictive, pe motiv de discriminare, lipsă de proporționalitate sau absenţa unor măsuri compensatorii corespunzătoare
„The Lawyer European Awards 2020”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | TZA și Popescu & Asociații, pe lista scurtă a premianților. ZRVP concurează, din nou, la titlul „European litigation team of the year”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...