ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce fac avocatii specializati in Dreptul aviatiei. Cel mai des intalnite solicitari ale clientilor si proiectele remarcabile ale firmelor de avocati cu practica relevanta in Aviation

21 Iulie 2015   |   Stefania Enache

Marile case de avocatura din Romania sunt implicate de mult timp in acest domeniu, multe dintre ele avand echipe specializate in dreptul aviatiei.

 
 
Activitatea avocatilor care se ocupa de sectorul aviatiei este sofisticata si extrem de specializata, fiind necesare cunostinte tehnice multidisciplinare. De aici pleaca si provocarile de care se lovesc profesionistii atunci cand au de solutionat spete care tin de aceasta arie de practica. Marile case de avocatura din Romania sunt implicate de mult timp in acest domeniu, multe dintre ele avand echipe specializate in dreptul aviatiei.

In cadrul ONV LAW, departamentul este coordonat de avocatul partener Mihai Furtuna, membru al European Air Law Association (EALA) si al European Business Aviation Association (EBAA).

Profesionistul a declarat, pentru BizLawyer, ca in dreptul aviatiei proiectele se intind, de obicei, pe o perioada mare de timp datorita procedurilor administrative si judiciare care trebuie parcurse. In plus, proiectele necesita, cumulat, cunostinte juridice si tehnice multidisciplinare (aviatie, fizica, metalurgie etc). ”In majoritatea cazurilor provocarea avocatiala vine din abordarea multidisciplinara a problemelor si din necesitatea de organizare rapida a unei echipe formate din avocati, consultanti si experti tehnici. In cazul procedurilor judiciare, provocarea principala este aceea de a reusi sa prezinti informatiile, detaliile si procesele tehnice intr-o maniera cat mai ‘digerabila’ pentru autoritatile judiciare implicate (procurori si judecatori), precum si implicatiile acestora si semnificatia lor juridica. De cele mai multe ori, informatiile care compun situatia de fapt a cazului au un volum foarte mare, cu o deosebita incarcatura tehnica, fapt ce transforma cazul intr-unul destul de ‘neprietenos’ pentru majoritatea avocatilor”, arata Mihai Furtuna.


Trecand in revista cele mai intalnite solicitari venite din partea clientilor ONV LAW, avocatul a amintit o serie de provocari pe care a trebuit sa le depaseasca pentru a finaliza cu success proiectele incredintate. Intre provocari Mihai Furtuna a amintit: problemele tehnico – juridice inerente dezvoltarii proiectelor de infrastructura aeroportuara; asistenta juridica specializata in procedurile legale civile si penale care intervin ca urmare a incidentelor si accidentelor aviatice - atragerea raspunderii penale si civile, despagubirile pentru daune materiale si pentru daune morale, asigurarile; probleme legate de reglementare, respectiv modificarea si adaptarea legislatiei interne primare si secundare pentru a transpune legislatia comunitara sau pentru a crea cadrul pentru aplicarea directa a acesteia (exemplu - modificarea Codului Aerian, aflata in prezent in discutie).

De asemenea, in cazul aviatiei de business trebuie solutionate aspecte legate de inmatricularea aeronavelor in Romania si certificarea operatorilor aerieni. In plus, avocatii trebuie sa gaseasca raspunsuri la chestiuni referitoare la indisponibilizarea aeronavelor in cadrul unor proceduri judiciare – sechestru si executari silite. Ei trebuie sa rezolve problema finantarii aeroporturilor si companiilor aeriene – incidenta legislatiei privind ajutorul de stat si limitele in care acesta poate fi acordat in raport cu Orientarile Comisiei Europene nr. 2014/C 99/03 privind ajutoarele de stat destinate aeroporturilor si companiilor aeriene; dar si probleme juridice incidente in materia organizarii meeting-urilor si show-urilor aviatice si probleme juridice incidente in solutionarea unor demersuri vitale pentru aviatia civila, precum intocmirea hartilor pentru zborurile VFR (visual flight rules). De asemenea, clientii cer asistenta juridica in industria producatoare de aparatura tehnica in domeniul aviatiei – echipamente tehnice pentru simulatoarele de zbor, iar asociatiile pentru promovarea aviatiei si organizatiile reprezentative profesionale solicita consultanta in zona de reglementare.

Topul spetelor solutionate de profesionistii ONV LAW

Specialistii ONV LAW s-au implicat in multe cazuri interesante atat prin impactul proiectelor cat si prin lipsa precedentelor in domeniu. De exemplu, ei au acordat asistenta si reprezentare in procedurile judiciare penale si civile declansate in urma accidentului aviatic produs pe Aeroportul International Otopeni la data de 30 decembrie 2007, cand o aeronava Tarom – Boeing 737 cu 120 pasageri la bord, aflata in procedura de decolare, a lovit pe pista de decolare-aterizare un autovehicul utilitar de curatare a balizajului. “Cazul a fost unul deosebit de interesant din punct de vedere avocatial, presupunand analiza exhaustiva si interpretarea reglementarilor juridice si tehnice in materia atributiilor controlorilor de trafic aerian din Turnul Otopeni, a procedurilor de operare si manevrare a aeronavelor, vehiculelor si persoanelor pe suprafetele de miscare aeroportuare in conditii de vizibilitate redusa. De asemenea, cazul a implicat gestionarea a peste 60 de cereri de constituire de parte civila prin care pasagerii aeronavei implicate in accident au solicitat despagubiri financiare considerabile pentru daunele morale si materiale invocate”, explica Mihai Furtuna.

Tot profesionistii ONV LAW au oferit asistenta si reprezentare in cadrul investigatiilor privind stabilirea cauzelor catastrofei aviatice militare produse la Tuzla, judetul Constanta, in 5 iulie 2010, in urma careia au decedat 12 militari, membri ai Fortelor Aeriene si Navale Romane. “Cazul Tuzla este de departe cel mai provocator si complex caz gestionat de catre Departamentul de aviatie al ONV LAW, debutand in anul 2010 cu reusita de a anula judiciar solutia de neincepere a urmaririi penale dispusa de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Parchetelor Militare. Ca urmare acestei solutii, Tribunalul Militar Bucuresti a dispus inceperea urmaririi penale, cu obligarea Parchetului de a administra in cauza o expertiza tehnica realizata de experti independenti, avand ca obiect stabilirea dinamicii, a cauzei/cauzelor determinante si a conditiilor favorizante de natura tehnica si metodologica care au condus la producerea catastrofei aviatice. Particularitatile acestui caz constau, pe de o parte in faptul ca zborul analizat a fost unul militar, situandu-se astfel in afara reglementarilor de aviatie civila, iar pe de alta parte investigarea presupune administrarea unor complexe expertize tehnice - specialitatea aeronautica si metalurgie - expertize ce sunt inca in curs de desfasurare. Totodata, o alta provocare avocatiala s-a nascut din faptul secretizarii ca informatii clasificate a celor mai relevante documente pe timpul anchetei, informatiile aflate la dispozitia avocatilor fiind astfel temporar limitate”, mai spune avocatul ONV LAW.

In lista succeselor firmei amintim si asistarea Consiliului Judetean Brasov in procedurile privind finantarea, construirea si autorizarea Aeroportului International Brasov Ghimbav (AIBG), proiect in valoare de peste 60 de milioane de euro, dar si asistenta si reprezentarea in procedurile penale declansate in urma accidentului aviatic produs la data de 20 ianuarie 2014 in Muntii Apuseni. Cel de-al doilea proiect, aflat in desfasurare, a presupus pana in acest moment un efort avocatial substantial, atat prin prisma audierii in cauza a peste 200 de martori, cat si prin prisma analizei sistematice a evolutiei zborului in toate sectoarele de trafic aerian pe care acesta le-a parcurs. Un alt aspect provocator al acestui caz consta in analiza si interpretarea modului in care s-au desfasurat operatiunile si procedurile de cautare si salvare a supravietuitorilor accidentului si a epavei aeronavei. De asemenea, mentionam proiectul Romanian Aviation Solutions, care reprezinta un joint venture intre ONV LAW si Regional Air Suport (RAS), singurul provider din Romania de servicii integrate juridice si tehnice pentru inmatricularea aeronavelor si pentru certificarea operatorilor aerieni.

Lista provocarilor

Experienta vasta pe care o are in aceasta arie de practica l-a ajutat pe avocatul Mihai Furtuna sa-si faca o imagine de ansambru asupra provocarilor  pe care trebuie sa le depaseasca operatorii din aviatie.

La solicitarea BizLawyer, specialistul ONV LAW a intocmit o lista a acestor provocari majore. Astfel, el a indicat alinierea legislatiei interne cu cea europeana – modificarea Codului Aerian cu privire, spre pilda, la atributiile autoritatilor de stat in domeniul aviatiei civile si aviatiei militare, la conditiile de operare in spatiul aerian national, la inmatricularea aeronavelor sau la aspecte legate de siguranta zborului, acestea fiind doar cateva exemple. De asemenea, a vorbit despre finantarea investitiilor de infrastructura aeroportuara – provocarile aparute, pe de o parte ca urmare a noilor reglementari europene privind ajutorul de stat destinat aeroporturilor si companiilor aeriene, iar pe de alta parte, provocarile ce deriva din  intocmirea si definitivarea Master Planului General de Transport al Romaniei (proiectele de dezvoltare, extindere sau modernizare a aeroporturilor nu vor mai vor putea beneficia de finantare din fonduri europene, decat in masura in care au fost incluse in Master Plan).

Modul in care autoritatile romane vor gestiona provocarile legate de implementarea cadrului juridic, economic, tehnic si institutional privind Cerul Unic European, astfel incat spatiul aerian al Romaniei sa poata raspunde eficient nevoilor europene viitoare in termeni de capacitate, de siguranta si de securitate aeriana. La nivel intern, criza economica a perturbat grav zona aviatiei de business; piata cumparatorilor si utilizatorilor de avioane mici a scazut considerabil, aflandu-se astazi la 20% fata de nivelul pe care il inregistra 2008; finantarile in aceasta zona au devenit greu accesibile, bancile aratandu-se excesiv de prudente in a finanta astfel de proiecte. La nivel global, piata aviatiei de business a fost de asemenea grav afectata, pe de o parte ca o consecinta a aceleiasi crize economice, dar si din cauza recentului conflict din Ucraina, de sanctiunile economice impuse Federatiei Ruse, precum si din cauza noii legi anticoruptie din China care face ca unii dintre principalii cumparatori de jet-uri private sa adopte o atitudine low-profile cu privire la achizitionarea bunurilor de lux”, puncteaza Ioana Anghel, Associate (foto).  

Pe lista respectiva regasim si dezvoltarea de noi rute de zbor – piata concurentiala dintre companiile aeriene comerciale traditionale si operatorii low cost, dar si provocarile cu care se confrunta operatorii privati din aviatia generala, cauzate indeosebi de concurenta cu operatorii din sectorul de stat.

Avocatul ONV LAW considera ca lipsa unor politici publice coerente si consecvente in materia aviatiei civile afecteaza stabilitatea si dezvoltarea structurata a acestui sector.

Un portofoliu de clienti foarte vast


Trebuie punctat ca ONV LAW are structurat un portofoliu constand atat din clienti din sectorul privat – proprietari de aeronave, operatori privati in aviatia de business si aviatia utilitara, proprietari si operatori de aeroporturi si aerodromuri, producatori de echipamente tehnice destinate industriei aviatice, controlori de trafic aerian, organizatii reprezentative sindicale in industria aviatica, ONG-uri semnificative in promovarea si dezvoltarea aviatiei; cat si clienti din sectorul public – autoritati publice implicate in diverse proiecte in zona aviatiei. “Practica este diversificata, constand atat in consultanta, cat si in asistarea si reprezentarea in litigii. De cele mai multe ori, pentru gestionarea cu succes a proiectelor este imperativa asigurarea unor prestatii avocatiale integrate, echipele de lucru fiind formate atat din avocati specializati in aviatie, cat si din avocati din celelalte arii de practica ale ONV LAW, indeosebi din ariile de concurenta, asigurari, drept fiscal, achizitii publice, drept penal. In anumite proiecte, in special in cele privind investigarea accidentelor si incidentelor aviatice, este vital aportul expertilor tehnici - specialisti in domeniul aviatiei”, subliniaza Mihai Furtuna.

Pe de o parte este vorba de experienta pe care am dobandit-o in zona proiectelor de aviatie cu inalta specializare tehnica, reactia prompta, organizarea rapida a unor echipe de lucru multidisciplinare (avocati si experti tehnici) precum si de accesul la expertiza internationala prin intermediul retelelor profesionale de avocatura - Interlaw si LNA. Pe de alta parte este vorba despre modul in care intelegem sa ne respectam valorile profesionale si organizationale – pasiune, calitate, creativitate, integritate si spirit de echipa. In plus, oferim avantaje specifice in functie de clienti. Pentru clientii privati, faptul ca Partenerul care coordoneaza Departamentul de Dreptul Aviatiei este direct implicat in fiecare dintre proiecte permite un nivel de client-service care cu greu poate fi egalat in firmele foarte mari. Pastram o relatie apropiata cu fiecare dintre clientii nostri pentru ca intelegem ca avocatul trebuie sa fie un bun sfatuitor nu doar un tehnician, si nu poti sfatui pe cineva pe care nu-l cunosti decat din perspectiva unui aspect legal punctual cu care se prezinta la tine pentru solutionare. Pentru autoritati publice, faptul ca avem practici solide de Achizitii Publice, Infrastructura si Constructii – practici care au fost si validate la nivel international prin numirea firmei ca top provider de servicii juridice de catre topuri precum IFLR – le asigura ca putem sa oferim solutii integrate atunci cand vorbim de exemplu de proiecte precum dezvoltarea infrastructurii aeroportuare.
Mihai Furtuna, Partener ONV LAW

Musat& Asociatii are traditie in aceasta practica


Practica Musat & Asociatii in domeniul aeronautic este una de traditie, echipa acumuland o bogata experienta in cei 25 de ani de prezenta pe piata locala. Echipa este coordonata de Iulian Popescu, Partener in cadrul casei de avocatura. De altfel, profesionistul este implicat impreuna cu cei 5 membri ai departamentului dedicat acestui sector, in majoritatea mandatelor cu componenta de drept aeronautic cu relevanta pe piata din Romania.

Aspectele de care sunt interesati clientii nostri care activeaza in acest domeniu sunt variate, vizand atat probleme de drept international, cat si consultanta specifica de drept aeronautic national. Clientii urmaresc cu precadere alinierea politicilor comerciale la rigorile impuse de statele unde isi desfasoara activitatea si nu de putine ori ne confruntam cu neconcordante de perceptie si de transpunere a practicilor internationale din acest domeniu. In afara de activitatile inerente de reglementare si gestionare a relatiei cu autoritatile implicate, in special Autoritatea Aeronautica Civila Romana, suntem adesea solicitati in tranzactii cross-border si de finantare ce vizeaza aeronave sau flote angajate in operatiuni international”, mentioneaza Iulian Popescu.

Avocatul subliniaza faptul ca Musat&Asociatii reprezinta clienti din toate segmentele industriei aeronautice, incluzand transportatori aerieni, operatori aeroportuari, producatori de aeronave,  furnizori de servicii de mentenanta, precum si provideri de servicii tip fractional-ownership, finantatori sau societati de leasing. “Printre tranzactiile recente in care am fost solicitati se numara cele privind vanzari/cumparari de aeronave, contracte de inchiriere si rezervare, dar si structurarea unor pachete de credit, garantii, relatii fiduciare si ipoteca in legatura cu acestea. Totodata, am fost implicati recent si in proceduri de instituire a unor masuri asiguratorii si de executare asupra aeronavelor”, arata Partenerul Musat& Asociatii.

Iulian Popescu a insistat asupra faptului ca evolutia sectorului aviatiei comerciale este strans legata in general de mersul economiei si in special de frecventa si amploarea schimburilor comerciale internationale. ”In mod direct, cresterea investitiilor straine, dar si a nivelului de trai este in masura sa genereze un trafic constant atat in ceea ce priveste transportul de pasageri, cat si cel comercial de marfuri. Una dintre pricipalele probleme cu care se confrunta sectorul aeronautic romanesc este dezvoltarea infrastructurii aeroportuare pe termen mediu si lung. Lipsa unei viziuni coerente la nivelul autoritatilor, cat si neadecvarea cadrului legislativ, impiedica atragerea investitiilor in dezvoltarea de facilitati aeroportuare noi in Romania (inclusiv a aeroporturilor regionale si a celor private) precum si dezvoltarea comerciala in incinta si in imprejurimile acestora”, mai spune specialistul.

El face trimitere si la impactul reglementarilor Schengen si al Orientarilor Comisiei Europene 2014/C99/03 privind ajutoarele de stat destinate aeroporturilor si companiilor aeriene, precum si la posibilitatile limitate de finantare a businessului si de asigurare pentru industria aviatica. Toate acestea creeaza un mediu dificil in contextul unei piete internationale deosebit de competitive. “Astfel, din estimarile Comisiei Europeane, pana in 2030 se preconizeaza o tranzitie relativa catre zone din afara UE, asteptandu-se ca in special Asia si Orientul Mijlociu sa devina punctul central al fluxurilor de trafic aerian international”, subliniaza Iulian Popescu.

Balanta inclina spre consultanta

Domeniul dreptului aeronautic este unul foarte complex, in care niciun proiect nu se aseamana cu altul, fiecare reusind sa ridice un alt gen de probleme si provocari. Din acest motiv, avocatilor le este greu sa faca o clasificare a spetelor in care s-au implicat in functie de complexitate. “Dintre ultimele proiecte am putea totusi desprinde pe cel in care am asistat CHC Helicopter in problemele de reglementare generate de standardele aplicabile pilotilor inregistrati in diferite jurisdictii atunci cand acestia efectueaza zboruri specializate pe teritoriul Romaniei. Provocarea acestui proiect a fost generata de diferentele intre legislatia internationala si cea nationala in domeniu, fapt ce a necesitat consultari repetate la nivelul autoritatilor de reglementare”, precizeaza Partenerul Musat& Asociatii.

El mai spune ca in aceasta arie de practica balanta inclina in favoarea consultantei, care primeste solicitari diverse ce rezulta in principal din tranzactiile cu aeronave, solicitari ce implica participarea unor echipe multidisciplinare, cu focus pe partea de finantari si asigurari, dar si consultanta fiscala sau de dreptul muncii. “Cu precadere, in proiectele de mare anvergura cu componenta de due diligence este necesar sa implicam avocati din diverse domenii. Pe de alta parte, nici departamentele de litigii si arbitraj nu sunt ‘scutite’ de cereri din partea clientilor privitoare la executare, instituire masuri asiguratorii ori diverse diferende ce decurg din acest domeniu. In ultima perioada putem spune ca activitatea de reprezentare in fata instantelor cu privire la probleme ce deriva din activitatea aeronautica a fost in crestere, inclusiv in aria procedurilor de insolventa. In definitiv, fiecare companie care desfasoara activitate in domeniul aeronautic are nevoi complexe generate de specificul activitatii, incheie contracte de finantare, are salariati, marci ce trebuie protejate, astfel ca solicitarile companiilor de gen nu sunt adresate numai departamentului specializat pe obiectul lor principal de activitate”, sustine Iulian Popescu.

Cazuri complexe

Majoritatea mandatelor in care specialistii Musa&Asociatii au fost consultanti au generat rezolvari complexe si de multe ori inedite, iar acest lucru nu poate decat sa dea satisfactie echipei de avocati care reuseste sa le finalizeze cu succes. ”Spre exemplu, in prezent acordam asistenta unui operator international de servicii de locatiune si vanzare aeronave in procesul de inchiriere a unor aeronave de tip Boeing 737-800 catre unul dintre operatorii de transport aerian low-cost ce activeaza cu precadere pe piata din Europa. Tranzactia este inedita din prisma imbinarii si coabitarii regulilor de drept anglo-saxon, aplicabile contractului, cu cele prevazute de legea romana. Suplimentar de asistenta privind negocierea contractului, reprezentarea acordata de Musat & Asociatii include si elaborarea unor opinii legale privind diverse mecanisme contractuale aplicate tranzactiei, dar si efectuarea inregistrarilor necesare in Romania”, afirma Iulian Popescu.

Pe lista clientilor straini care solicita serviciile firmei Musat& Asociatii apar producatorii de aeronave, companiile de servicii de leasing si inchiriere aeronave, operatorii de transport aerian, dar si societati care isi desfasoara activitatea in alte domenii si care solicita asistenta in vederea utilizarii aeronavelor sau a serviciilor aeroportuare, achizitiei de aeronave ori instituirea de masuri asiguratorii asupra acestora.

Clientii nostri in acest sector apeleaza la serviciile noastre atat pentru activitatea acestora day-to-day cat si in anticiparea unor tranzactii de anvergura. In ultima perioada am avut solicitari din partea unor societati de servicii auxiliare transportului aerian care urmaresc sa isi exinda afacerile pe teritoriul nostru, dar si cereri de asistenta in incheierea unor contracte de finantare pentru sustinerea sau dezvoltarea activitatii. Printre clientii nostri se numara Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane Tarom S.A., CHC Helicopter, unul dintre cei mai mari operatori de elicoptere la nivel global, CIT Aerospace International, un important furnizor de servicii de inchiriere aeronave si solutii financiare, sau Aircastle Limited, avand un portofoliu de 152 avioane inchiriate unui numar de 54 clienti din 34 de tari. Majoritatea clientilor nostri sunt societati de talie internationala care apeleaza la serviciile extinse ale societatii noastre pentru implementarea sau dezvoltarea afacerilor in Romania, dar si pentru solutionarea unor tranzactii punctuale de profil in decursul desfasurarii activitatii. Avocatii Musat & Asociatii acorda asistenta juridica si reprezentare in probleme diverse, incepand cu elemente de reglementare si autorizare, in legatura cu structurarea, negocierii si incheierii contractelor comerciale, pana la reprezentare in fazele litigioase sau pre-litigioase derivand din relatia contractuala cu parteneri locali”, mai spune avocatul.

De exemplu, un  proiect recent coordonat de Iulian Popescu si finalizat cu succes a constat in asistarea unui operator aeronautic de servicii de leasing de talie internationala, in legatura cu inchirierea mai multor aeronave Boeing si subansamble (motoare) catre principalul operator aerian „low-cost” din Romania, negocierea cesiunii contractelor, dar si proceduri de recuperare care au generat inclusiv necesitatea reținerii la sol pe teritoriul romanesc a unor aeronave. In privinta clientilor nationali, un alt mandat recent finalizat cu succes a constat in asistarea celui mai mare lanț romanesc de magazine ce activeaza pe piața de bricolaj cu privire la incheierea unui contract de vanzare-cumparare pentru un private jet de ultima generatie din clasa business, precum si in legatura cu indeplinirea tuturor formalitaților legate de aceasta, inclusiv trainingul personalului navigant si inregistrarile necesare la Autoritatea Aeronautica Civila.

Cu siguranta experienta pe care am acumulat-o in cei 25 de ani de existenta a societatii noastre, ani in care proiectele si totodata provocarile nu au fost deloc putine si nici usoare, ne recomanda ca prima alegere pentru clientii din domeniul industriei aeronautice. Desigur ca cea mai buna carte de vizita a societatii noastre este echipa, construita si testata in ani de practica, precum si rezultatele reflectate in satisfactia clientilor nostri. Prin constinciozitate, rigurozitate si inventivitate, consideram ca reusim sa anticipam cu succes nevoile clientilor nostri, fapt ce a condus in timp la fidelizarea acestora si cresterea practicii pe fondul unor mandate noi. In contextul ultimilor ani, in ciuda dinamicii reduse privind dezvoltarea infrastructurii aeroportuare necesare cresterii sustentabile a acestui domeniu de activitate, observam totusi o sporire a activitatii clientilor din domeniu, in special societati internationale care isi extind serviciile specializate pe piata din Romania. In acest sens, ne propunem o crestere a practicii proportional cu cresterea interesului investitorilor in acest domeniu, creionand totodata solutii flexibile de gestionare multidisciplinara a mandatelor, pentru a ne mentine in pas cu asteptarile de eficienta ale actorilor din acest sector extrem de competitiv.Totodata, punem accent pe dezvoltarea relatiei cu clientii nostri traditionali, fiind implicati intr-un dialog permanent cu acestia si oferind oportunitati de interactiune prin seminarii specializate si stagii de pregatire in diverse arii de interes in legatura cu reglementarile si practicile aeronautice de actualitate.
Iulian Popescu, Partener Musat & Asociatii

ZRP, in prima linie


Si avocatii Zamfirescu Racoti&Partners sunt implicati in multe proiecte care vizeaza acest domeniu. Departamentul de consultanta al firmei este coordonat de Anca Danilescu, Senior Partner ZRP, dar activitatea in sectorul aviatiei presupune apelarea la echipe multidisciplinare, in functie de particularitatile fiecarui proiect in parte.

Anca Danilescu ne-a vorbit despre provocarile pe care le implica desfasurarea unei activitati specializate, sofisticate, care necesita o intreaga suita de autorizatii, aprobari, certificari, conformari cu protocoale si standarde ultra-detalitate de securitate si calitate etc. ”Solicitarile clientilor sunt diverse, variind de la cereri de asistenta pentru achizitionarea sau vanzarea de aeronave, inmatricularea acestora, leasing si inchiriere de aparate de zbor, finantari pentru operatiunile indicate anterior si constituirea garantiilor aferente, pana la solicitari privind asistenta in materia dreptului muncii (ex. redactarea si negocierea contractelor de munca ale personalului aeronautic navigant), drept societar sau litigii in domeniu”, precizeaza avocatul.

Profesionistul ZRP considera ca principalele provocari sunt generate nu atat de legile existente, cat de contextul economico-social pe plan local si international. ”Pe de o parte, anii de criza au avut un impact semnificativ si asupra operatorilor in domeniu, acestia fiind nevoiti sa gandeasca strategii complexe de restructurare, diminuare a costurilor, eficientizare la capitolul resurselor umane etc. Pe de alta parte, tragediile aviatice din ultimii ani au accentuat preocuparea, extrem de justificata de altfel, de a implementa sisteme si reguli tot mai performante privind securitatea zborurilor, costurile aferente fiind considerabile”, mai spune Anca Danilescu.

Un proiect in premiera

Unul dintre cele mai importante proiecte pe care le-a avut de solutionat echipa coordonata de Anca Danilescu  in domeniul aviatiei este, fara indoiala, achizitionarea, de catre Tarom, a aeronavelor Boeing 737 Iasi si Hunedoara, in 2003. “Pentru firma noastra a fost o premiera in domeniu, colaborarea cu specialistii Tarom fiind o experienta extrem de utila. In prezent acordam consultanta grupului Menzies, important furnizor de servicii aeroportuare”, sustine avocatul ZRP.

Anca Danilescu mai spune ca profilul clientilor a variat de-a lungul timpului. “Serviciile noastre juridice au fost solicitate atat de operatori aerieni si companii de servicii aeroportuare, cat si de societati activand in cu totul alte domenii, dar interesate sa isi achizitioneze aeronave pentru scopuri private. Tarom, Jetran, Menzies si Romaero sunt cateva exemple. Preponderent oferim consultanta, dar am acordat adesea si asistenta in litigii clientilor nostri din acest domeniu. Rigorile impuse operatorilor si furnizorilor de servicii in domeniul aviatic fac de fiecare data ca asistenta juridica acordata acestora sa presupuna analizarea, cu foarte mare atentie, a tuturor autorizatiilor, avizelor si certificatelor de care acestia au nevoie pentru a-si desfasura activitatea”, arata Anca Danilescu.

Avocatul atrage atentia asupra faptului ca echipa pe care o coordoneaza rezolva spete care vizeaza exclusiv dreptul romanesc. “Am participat insa la proiecte internationale in care au fost implicate mai multe jurisdictii, situatii in care am colaborat cu avocati si alti consultanti specializati in jurisdictiile respective. Avioanele Tarom, de care am amintit mai sus, au fost achizitionate de la producatorul american Boeing, prin intermediul unei companii europene, si inregistrate in cele din urma in Romania. Astfel, pe diverse segmente ale procesului de achizitie, avocati specializati in cel putin trei jurisdictii au fost implicate”, mai spune specialistul ZRP.

Referindu-se la unul dintre c ele mai complexe proiecte in care s-a implicat, Anca Danilescu a nominalizat asistenta acordata clientilor Jetran si Menzies. ”In cazul celui dintai, am fost implicati inca din faza incipienta, a achizitionarii operatorului aerian si a flotei acestuia, continuand cu redactarea si negocierea contractelor de leasing relevante si acordarea de asistenta juridica in chestiuni curente de drept societar, dreptul muncii, dreptul concurentei etc. Si asistenta juridica acordata catre Menzies a fost variata: consultanta legala privind achizitionarea unui furnizor de servicii cargo, redactarea si negocierea contractelor de leasing, asistenta in diferite operatiuni de fuziune, chestiuni de dreptul muncii si dreptul concurenței etc”, afirma senior partenerul ZRP.

Experienta diversificata in domeniu si caracterul integrat al serviciilor pe care le furnizam (consultanta juridica, asistenta in litigii, consultanta fiscala etc.). Ne-am propus sa functionam ca un one stop shop si avem resursele necesare in acest sens. Fiind vorba de o specializare de nisa si o piata destul de concentrata a operatorilor in domeniu, deci a clientilor potentiali, una dintre strategiile de dezvoltare este aceea de a conserva clientela existenta, de a continua sa ii furnizam asistenta la standarde inalte de calitate si de a diversifica, in masura necesitatilor acesteia, serviciile juridice acordate.”
Anca Danilescu, Senior Partner ZRP

Iordache Partners  solutioneaza spete multi-jurisdictionale


Un alt aspect important de care trebuie sa tina cont avocatii care au de pus la punct afaceri care tin de aceasta arie de practica este faptul ca, in general, spetele sunt multijurisdictionale.

Tranzactiile cu avioane sunt intens multijurisdictionale, de aceea problemele cele mai mari sunt la coordonarea tranzactiei si la estimarea riscurilor specifice din fiecare jurisdictie implicata. Sa spunem ca un utilizator de leasing doreste sa vanda avionul pe care il utilizeaza (si pe care, comercial, il considera ca un asset propriu). Firma utilizatoare poate fi in statul X, compania de leasing (care detine proprietatea nuda) in statul Y, operatorul de zbor (care are si licenta de operare) in statul Z. Vanzarea  se face de catre cumparatorul A, dintr-un alt stat. El doreste sa cumpere tot in leasing, deci proprietar va fi B, poate din cu totul alta jurisdictie, iar operatorul dintr-un stat tert. Asta ca sa nu vorbim de structuri in care compania de leasing in sine se imprumuta de la o banca, sau unde structura in sine e construita pentru scopul optimizarii impozitelor unor participanti la structura cumparatorului. In situatia asta avocatul trebuie sa structureze (subcontractand in mare parte intrebarile juridice specifice altor jurisdictii) probleme de transfer de proprietate, de constituire de garantii, de punere in executare, regulile specifice de inregistrare a aparatului, implicatiile fiscale etc. Schema poate deveni foarte complicata, iar singura persoana cu viziunea de ansamblu este avocatul si tot el trebuie sa gestioneze coordonarea tuturor partilor”, puncteaza Adrian Iordache, Managing Partener Iordache Partners.

Avantajul firmei este acela ca Adrian Iordache este un avocat international cu dubla calificare in New York si Bucuresti. Profesionistul este educat in Anglia si detine  o larga si diversa experienta de drept comercial international. Aceasta experienta diversa si eclectica, precum si dimensiunea internationala, il ajuta sa gestioneze cu usurinta si mai eficient din punct de vedere al costurilor, complexitatea atat juridica cat si de organizare a unei tranzactii aviatice.

De altfel, avocatul se ocupa direct de tranzactiile din zona aviatiei in care este implicata firma pe care o coordoneaza, focusandu-se pe aviatia privata. Din punctul sau de vedere, doua piete importante sunt in continuare problematice pentru producatori din cauza embargourilor internationale: Iran si Rusia. “E posibil insa ca ambele piete sa inceapa un dezghet politic anul viitor, odata cu clarificarea acordului de principiu incheiat cu Iranul si cu expirarea restrictiilor impuse de UE Federatiei Ruse”, subliniaza Adrian Iordache.
Referindu-se la proiectele importante pe care firma le are in derulare, avocatul a vorbit despre faptul ca pregateste o achizitie partial finantata institutional si partial cu compensare de tip trade-in a unui aparat existent. El este ajutat in acest caz de Raluca Danes, avocat colaborator. In plus, firma Iordache Partners a incheiat o vanzare in afara Uniunii Europene. De asemenea, pregateste o achizitie  si urmareste  un litigiu fiscal legat de importul de avioane in UE. ”Cea mai problematica a ramas disputa fiscala, datorita faptului ca regimul TVA la importul de avioane este reglementat de o Directiva UE dar implementata uneori discrepant in statele membre”, mentioneaza Adrian Iordache.

Clientii casei de avocatura provin din zone diferite. „Pe private si business aviation clientii sunt investitori individuali privati mari, care, pe langa afacerile curente, se gandesc sa plaseze o parte din venituri in asset-uri potential aducatoare de venit si, de ce nu, prestigiu”, explica Manafing Partner-ul Iordache Partners. El mai atrage atentia ca problemele colaterale curente cu tranzactiile de aviatie sunt de finantare, asigurari si dispute comerciale si fiscale. „Urmarim in prezent o astfel de disputa fiscala legata de regimul TVA in UE la importul in anumite scopuri de aparate de zbor”, spune avocatul.

Profesionistul a vorbit si despre faptul ca , in mod curent, tranzactiile pot fi complet delocalizate fata de consultantul principal, prin natura acestor tipuri de structuri. „Ultima achizitie am facut-o pentru un grup german, printr-un holding din afara Uniunii, de la un vanzator din Uniune. Nu exista o jurisdictie principala propriu-zis intr-o tranzactie cu avioane, chiar daca un avion nu poate fi inmatriculat decat intr-o singura jurisdictie, pentru inmatricularea este un aspect practic relativ minor ca pondere in complexitatea unei astfel de tranzactii”, arata Adrian Iordache.

Vrem sa continuam sa ne extindem ca optiune reala si viabila pentru tranzactii in Europa, fara o legatura necesara cu Romania. Avem odeja o colaborare buna cu o casa nord-americana specializata si cu care vom colabora in tranzactiile din aceasta parte a lumii.O a doua prioritate este extinderea in aviatia comerciala (de linie), avand de asemenea in pregatire doua tranzactii cu privire la flote comerciale, care speram sa prinda contur in cursul acestui an.”
Adrian Iordache, Managing Partener Iordache Partners


Nume cu greutate in portofoliul Tuca Zbarcea & Asociatii


In cadrul firmei Tuca Zbarcea& Asociatii, Catalin Baiculescu este avocatul asociat care coordoneaza practica din acest sector. Informatiile BizLawyer arata ca profesionistul a  reprezentant clienti precum Deutsche Bank Equipment Leasing, Wells Fargo Bank, Blue Air – Airline Management Solutions, Carpatair.

Pe lista partenerilor casei de avocatura apar atat clienti care solicita servicii in zona de consultanta (vanzari de aeronave, inchirieri de aeronave, probleme de dreptul concurentei, asigurari etc.), cat si clienti care cauta sprijin in zona de litigii. De asemenea, Tuca Zbarcea & Asociatii a acordat asistenta juridica in legatura cu achizitia si inchirierea de aeronave, actionand atat de partea proprietarilor de aeronave sau a finantatorilor, cat si de partea unor operatori aerieni locali.

In general, in domeniul aviatiei, Romania a reusit sa implementeze reglementari si proceduri in linie cu practica internationala. Desi mai apar cateodata diferente, ele nu au fost de natura sa creeze blocaje. Problemele cel mai dificil de solutionat sunt cele legate de documentarea in fata autoritatilor a diverselor drepturi asupra aeronavelor (dreptul de proprietate sau drepturi de garantie), in contextul in care actele juridice relevante sunt de regula guvernate de un drept strain si sunt utilizate structuri juridice complexe inexistente in dreptul roman (cum ar fi institutia trust-ului). In cazul in care lucram de partea proprietarilor de aeronave sau a finantatorilor, pe langa activitatea normala de redactare si negociere a documentelor tranzactiei, cel mai adesea ni se solicita sa emitem si opinii legale pentru confirmarea legalitatii intregii documentatii”, a declarat Catalin Baiculescu. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2644 / 6035
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Wolf Theiss a asistat un sindicat de bănci în legătură cu acordarea unei facilități de credit către Romgaz S.A. în cadrul tranzacției de preluare a participaţiei Exxon în proiectul de gaze din Marea Neagră
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | M&A | Competition
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...