ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd partenerii Noerr evoluția firmei în perioada următoare. Prof. dr. Jörg K Menzer, Head CEE Offices, Noerr: În 2019 vom mări și echipele, dar și baza de clienți. În ciuda ultimelor schimbări juridice din Ungaria, România și Polonia – pe alocuri foarte controversate – am remarcat că există în continuare interes pentru fuziuni, achiziții și investiții noi în regiune

18 Februarie 2019   |   Ștefania Enache

Firma va lansa produse noi de consultanță, care ar putea fi interesante pentru toate țările din Sud-Estul Europei

Prof. dr. Jörg K Menzer (Partner, Head CEE Offices), Rusandra Sandu (Partner, Head of Corporate/M&A and Competition Department), Roxana Dudău (Associated Partner, Head of Real Estate & Construction Department), Iulian Sorescu (Associated Partner, Head of Financial & State Aid Department) si Alexandru Ene (Partner, Head of Litigation & Compliance Department) - Noerr

 
 
Piața avocaturii va avea un an 2019 dinamic, reprezentanții firmelor de profil anticipând că vor apărea o serie de provocări pe care experții trebuie să fie pregătiți să le depășească. Prof dr Jörg K Menzer, Partner, Head CEE Offices, Noerr, atrage atenția că marile provocări ale anului sunt, în primul rând, cele similare tuturor companiilor din economie, și anume schimbările surprinzătoare și constante din legislația națională, lipsa specialiștilor, Brexit-ul etc. ”Fiecare aspect are un cuvânt de spus în dezvoltarea noastră și încercăm să le reducem impactul la un minimum, chiar dacă în multe cazuri nu putem influența lucrurile”, declară partenerul Noerr.


Avocatura de business este un domeniu special, cu niște caracteristici aparte și de aceea trebuie avute în vedere și provocările specifice industriei.

Printre provocările specifice cabinetelor de avocatură, prof. dr. Jörg K Menzer include concurența acerbă sau schimbările permanente în tehnologia informației.

“Tehnologia a impulsionat foarte mult comunicarea internațională și domină inclusiv dinamica muncii noastre. Unele sarcini de bază au fost automatizate, inclusiv în avocatură. Rămâne astfel mai mult timp avocaților și consultanților pentru alte activități. Pe de altă parte, sunt factori cu privire la potențialul IT care pot induce și o mare incertitudine. Politica legată de prelucrarea datelor personale este un exemplu de factor care influențează puternic activitatea unei companii, iar noi am acționat din timp pentru a ne putea sfătui clienții. Sunt astfel de provocări la care firmele de avocați trebuie să țină pasul. Dacă nu îmbrățișăm această tendință tehnologică, rămânem în urmă. În 2019 ne vom concentra mult pe aceste aspecte”, explică Partenerul Noerr.

Practici mai active

Din informațiile care vin din piață rezultă că și în 2019 vom asista la tranzacții M&A în domeniile deja consacrate, precum cel industrial, manufacturing sau pharma.

“Mai putem menționa aici și concurența. Numărul de investigații a crescut în 2018 și pare să se mențină în 2019 atât local, cât și la nivel european. Ținând cont de amenzile foarte mari din acest domeniu, ne așteptăm ca interesul pentru consultanța privind măsurile concurențiale și nevoia de prevenție să crească. Pe de altă parte devine o componentă constantă implicarea multor companii în gestionarea, dezvoltarea, implementarea și funcționarea produselor software și de telecomunicații. E foarte vastă aria de acoperire și deja orice companie – indiferent de domeniul ei de activitate – trebuie să investească mai mult în domeniul IT și de protecție a datelor pentru a rămâne competitivă pe piață. Ne așteptăm așadar la un volum crescut de muncă și spețe diverse și de aici”, arată  Rusandra Sandu, Partner, Head of Corporate/M&A and Competition Department, Noerr.

Despre consultanța day-to-day business, Ruxandra Sandu spune că este un concept de business development deja consacrat de mulți ani în cadrul societății de avocatură Noerr. Prin urmare, va reprezenta în continuare un procent semnificativ din volumul de muncă al anului ce tocmai a început. “Day-to-day advisory este mai mult decât un concept de business. El reprezintă pentru noi atât fidelizarea clientului, cât și preocuparea activă pentru tendințele și provocările pieței. De asemenea, investim mult timp în găsirea unor soluții viabile și personalizate pentru fiecare client și industrie în parte”, adaugă avocatul.

La rândul său, Alexandru Ene, Partner, Head of Litigation & Compliance Department, Noerr, menționează că, având în vedere situatia economica din prezent, sectoarele juridice de interes pentru viitor vor include: domeniul fiscal, compliance, litigiile corporate, contenciosul administrativ și white collar crime.

Noerr va lucra la regionalizarea business-ului

Firma de avocatură Noerr va pune în practică în acest an mai multe decizii strategice, accentul fiind pus pe o mai puternică regionalizare a business-ului.

“Avem cinci birouri în Europa de Sud-Est și încercăm să le dezvoltăm pe toate, dar mai ales pe cele din Cehia și Polonia. În 2019 vom mări și echipele, dar și baza de clienți. În ciuda ultimelor schimbări juridice din Ungaria, România și Polonia – pe alocuri foarte controversate – am remarcat totuși că există în continuare interes pentru fuziuni, achiziții și investiții noi în regiune. Așadar, încercăm pe toate planurile să menținem standardele noastre și să fim prezenți în aceste piețe. Lucrăm inclusiv la produse noi de consultanță, care ar putea fi interesante pentru toate țările din Sud-Estul Europei unde suntem prezenți – România, Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia”, detaliază Prof. dr. Jörg K Menzer.


Profesia de avocat va evolua

Pentru a putea supraviețui în lumea noilor tehnologii, avocații sunt obligați să evolueze.

“Evoluție în sensul de a include în cadrul pachetului de servicii oferite clienților, pe lângă serviciile pur juridice sau cele adiacente – cum sunt cele financiare și de taxe, acesta fiind un trend al anilor anteriori, și anume acela de a oferi servicii integrate de legal, tax & financial /„full service law firm” cum este, de altfel, și casa de avocatură Noerr – , și alte servicii care vor fi împachetate ca „valoare adăugată”. Cred că avocatul, pentru a supraviețui în lumea nouă care va fi propulsată de tehnologie și AI (inteligență artificială), va evolua de la un simplu legal advisor la statutul de business advisor. Cred că avocații se vor specializa din ce în ce mai mult, și nu atât în ramuri de drept cum o făceau până acum (drept comercial, drept imobiliar, dreptul concurenței, dreptul muncii etc.), cât în industriile relevante pentru clienții lor cei mai importanți (spre exemplu retail, automotive, aerospace, real estate development, energie etc.). Avocații vor integra în serviciile și soluțiile oferite clienților lor din ce în ce mai multe resurse care vor fi foarte variate și din cu totul alte domenii decât cel juridic, astfel încât să poată oferi soluția optimă la o anumită problemă a clientului, integrând toate aspectele adiacente necesare în scopul rezolvării acelei probleme: astfel, avocatul va avea mai curând rolul unui project manager. Și clienții, în special firmele mari, au devenit mai sofisticați și se așteaptă de la avocați să aibă o înțelegere profundă a business-ului lor, să fie pro-activi și să vină cu soluții concrete de business chiar dacă asta presupune integrarea în oferta lor de expertize specifice ale altor specialiști”, explică Roxana Dudău, Associated Partner, Head of Real Estate & Construction Department, Noerr.

La rândul său, Alexandru Ene consider că firmele de avocatură vor trebui din ce în ce mai mult să aducă plus-valoare prin consultanța pe care o oferă. În plus, avocatii vor trebui să își formeze o imagine de ansamblu pentru a putea înțelege în detaliu business-ul și nevoile clienților lor și a putea oferi soluții juridice integrate și eficiente.

Firmele își adaptează investițiile la condițiile din economie

În ceea ce privește apetitul pentru proiecte sau investiții noi, Iulian Sorescu, Associated Partner, Head of Financial  & State Aid Department, Noerr, amintește faptul că de câțiva ani economia românească este într-o creștere continuă deja de câțiva ani. Avocatul crede că va continua să crească și în 2019, însă la un nivel mai redus, în condițiile în care diferiți analiști preconizează majorarea nivelului fiscalității, evoluția negativă a cursului și scumpirea finanțării bancare - elemente care pot limita nivelul investițiilor de la începutul acestui an.

“În această conjunctură, deși societățile cu care lucrăm au în plan diferite tipuri de investiții în acest an, vizând tipuri de proiecte de la extinderi până la înființări de unități independente noi, deopotrivă finanțate prin diferite surse sau investiții derulate în regie proprie, acestea depind de condițiile fiscale, în acest moment impredictibile, de scumpirea utilităților cauzată de evoluția negativă a cursului și posibila depreciere a leului. În mod cert, mare parte din societățile cu care colaborăm vor adopta investițiile în etape sau așa zisa “metodă a pașilor mărunți” pentru a face față mai bine provocărilor care vor apărea”, a conchis Iulian Sorescu.

Noerr este o societate de avocatură internațională de prim rang, cu birouri în Germania, Londra, New York, Bruxelles, Alicante și Europa Centrală și de Est, precum și în Rusia.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1662 / 1703
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...