ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dumitru Rusu, Partener Voicu & Filipescu: Experiența noastră îndelungată în domeniul asigurărilor ne permite să rămânem una dintre cele mai importante case de avocatură care activează în acest sector. Echipă, proiecte, clienți

16 Septembrie 2016   |   Stefania Enache

Cu un portofoliu bogat in clienti din “liga mare” a asigurarilor generale si de viata, firma de avocatura este implicata in cateva zeci de dispute si litigii care exced componenta de consultanta day-to-day a unui asigurator, avand ca obiect cu precadere asigurarile de property si business interruption, precum si politele de garantii autonome ale proiectelor complexe.

Dumitru Rusu, Partener Voicu & Filipescu

 
 
Jucatorii din industria asigurarilor intampina o serie de probleme in activitatea lor, cele mai multe aparand in urma recentelor modificari majore ale legislatiei principale. Nu sunt insa singurele greutati pe care firmele de profil le au de trecut. In acest context, nevoia de consultanta de specialitate este in crestere, expertiza avocatilor axati pe Dreptul asigurarilor & Pensii Private fiind tot mai ceruta pe piata.

Voicu & Filipescu este una dintre firmele de avocatura cu o practica solida in acest domeniu. Astfel, un numar de 8-10 experti sunt implicati in mandatele care vizeaza Dreptul asigurarilor & Pensii Private, atat pe partea de consultanta, cat si pe cea de litigii. Ei lucreaza sub coordonarea partenerilor Dumitru Rusu, Florin Dutu si Georgiana Badescu. Printre avocatii din cadrul echipei ii putem aminti pe Gabriela Badescu, Simona Merdariu, Victor Cochirleanu, Andreea Stan, Ciprian Frandes, Adriana Zamfirescu. “Experienta noastra indelungata in domeniul asigurarilor ne permite sa ramanem una dintre cele mai importante case de avocatura care activeaza in acest sector si le suntem recunoscatori clientilor nostri pentru increderea pe care ne-o acorda”, declara Dumitru Rusu, Partener Voicu & Filipescu.


Mandate complexe in corporate, regulatory, concurenta

Cu un portofoliu bogat in clienti din “liga mare” a asigurarilor generale si de viata, firma de avocatura este implicata in cateva zeci de dispute si litigii care exced componenta de consultanta day-to-day a unui asigurator, avand ca obiect cu precadere asigurarile de property si business interruption, precum si politele de garantii autonome ale proiectelor complexe. ”Totodata, asiguram consultanta cu privire la politele complexe contractate de clientii nostri, cele mai importante fiind cele in simbioza cu tranzactii complexe (respectiv politele privind raspunderea profesionala a organelor de conducere si politele ce acopera riscurile pentru declaratii si garantii din tranzactiile de M&A). Relevante sunt si proiectele de bancassurance”, explica partenerul Voicu & Filipescu.

Mandatele legate de Dreptul asigurarilor& Pensii private cele mai complexe sunt in zonele corporate, regulatory, concurenta. De asemenea, activitatea avocatilor axati pe componenta de consultanta este mai extinsa decat cea din litigii.

Case de avocatura ofera servicii de specialitate si in proiecte de M&A ce vizeaza atat o societate de asigurari pe piata locala, cat si transferul unui semnificativ portofoliu de asigurari al celui mai mare asigurator. “Separat de standardul mecanism de indemnificari pentru declaratii si garantii privind societatea, cel mai sensibil aspect il reprezinta mecanismul de stabilire, cat si de ajustare a pretului tranzactiei (volumul primelor brute subscrise nemaifiind singurul criteriu determinant), pe de o parte, cat si angajamentele asumate de catre achizitor conform proiectului de achizitie ce face obiectul avizarii autoritatii de supraveghere”, spune Dumitru Rusu.

De asemenea, un proiect aparte l-a reprezentat asistenta acordata actionarilor celui mai mare asigurator pe piata locala in procedura de redresare financiara prin administrare speciala conform masurilor stabilite de catre autoritatea de supraveghere, la acest moment asistenta Voicu & Filipescu constand in implicatiile aferente procedurii de faliment. Un alt proiect il reprezinta asistenta acordata asiguratorului (in faza de atragere si negociere cu investitorii strategici si in pregatirea si coordonarea exercitiului de due-dilligence), precum si a actionarilor celui mai mare  asigurator cu capital integral romanesc (in toate etapele aferente atragerii si integrarii investitorului strategic). Noutatea absoluta este reflectata de incidenta procedurii de rezolutie intervenita in timpul procedurii de redresare financiara, ceea ce a avut drept consecinta aparitia unei mai mari necesitati de adaptare a normelor in conditiile in care cadrul legislativ nu era complet. Toate aceste mandate au fost coordonate de Dumitru Rusu, Florin Dutu si Georgiana Badescu, parteneri in cadrul societatii, care au mobilizat echipe formate din mai multi avocati printre care Gabriela Badescu, Simona Merdariu, Andreea Stan si Adriana Zamfirescu.

De altfel, activitatea Voicu & Filipescu in aceasta practica este in crestere, fiind sustinuta cu un numar de 4-5 societati de asigurare consiliate in chestiuni curente, implicarea intr-un proiect de achizitie (pe partea vanzatorului) si asistarea actionarilor unei societati de asigurare in administrare speciala/faliment.
Elementele de inovatie sunt date de falimentul celui mare asigurator de pe piata locala cu implicatii de noutate din perspectiva Fondului de Garantare al asiguratilor, de aplicarea unui concept nou legislativ de rezolutie a asiguratorilor unui alt jucator semnificativ de pe piata din Romania, precum si legate de extinderea conceptului de pasaportare a licentei/autorizatiei pentru asigurarile RCA din state membre.

Dumitru Rusu, Partener Voicu & Filipescu

Cele mai mari probleme ale industriei asigurarilor


Expertul Voicu & Filipescu a indentificat cateva dintre problemele care macina in acest moment industria asigurarilor. Dumitru Rusu a amintit recentele modificari majore ale legislatiei principale, dar si a normelor secundare. “O problema extrem de sensibila, dar din ce in ce mai mult constientizata de catre jucatorii de pe piata asiguratorilor o constituie aspectele legate de concurenta. Experienta noastra include si asistenta pe parcursul derularii controalelor tematice sau inopinate ale autoritatii de supraveghere si in dialogul ulterior cu aceasta, incluzand si propunerea si implementarea mecanismelor de remediere”, arata avocatul.

In acest context, cele mai multe solicitari venite din parte clientilor au in vedere interpretarea si aplicarea noilor cerinte sub regimul de solvabilitate II, revizuirea politicilor, dar si consultanta cu privire la activitatea curenta,  guvernanta corporatista, revizuirea conditiilor generale aferente diferitor tipuri de produse  de asigurari (cu accent pe partea de asigurari de garantii). “Am fost implicati de asemenea si in proiecte de M&A pe piata asigurarilor”, completeaza Partenerul Voicu & Filipescu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1196 / 5179
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr și Stratulat Albulescu, în tranzacția prin care Aareon, liderul european în furnizarea de sisteme și servicii de consultanță pentru industria imobiliară, preia controlul grupului CalCon. Ce avocați au fost implicați
Rundă de promovări la Țuca Zbârcea & Asociații | Dan Cristea și Ciprian Timofte intră în echipa partenerilor, alți cinci avocați fac un pas înainte în carieră
Confesiunile unui avocat din prima linie, partener al biroului Dentons din București și autor de cărți pentru copii vândute azi în SUA și UK. Bogdan Papandopol vorbește despre pasiunea secretă pentru scris și desenat, inspirată de ”muza” sa, care iubește ”cărțile colorate ale lui tati”
LegiTeam | Job Opportunity: DLA Piper Dinu SCA – Associate, Litigation
În spatele scenei, alături de avocații de Employment de la Wolf Theiss | Experiență vastă, acumulată într-un spectru larg de proiecte, implicare profundă, conexiuni internaționale și “outside the box thinking”
RTPR Allen & Overy, alături de AUTONOM în debutul pe piața reglementată a Bursei de Valori București
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman. Alexandra Rîmbu, Partener: Suntem atenți și la alte ramuri de drept adiacente, care ar putea impacta situația analizată. Când este necesar, lucrăm în echipe mixte pentru a asigura acoperirea tuturor aspectelor relevante
Procedurile de recunoaștere și cererile de clemență sunt tot mai des folosite de companiile investigate de Consiliul Concurenței | Tendințele pieței, analizate de avocații Țuca Zbârcea & Asociații. Echipă și proiecte
Din vorbă-n vorbă cu Amelia Teis, partener după ultima rundă de promovări de la D&B David și Baias. ”Nu poate exista succes și leadership individual, fără oamenii din jurul tău. Conceptul de “dream big” este realizabil în avocatură, însă presupune muncă, implicare și o depășire constantă a propriilor limite”
Avocații văd o “specializare” a tranzacțiilor din segmentul High-Tech ̸ Start-ups. Sergiu Gîdei, Parter CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații: Se negociază intens pe aspecte de randament, exit facil al investitorilor și asigurarea mecanismelor de control
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv și avocat stagiar pentru departamentul Consultanță
Ce îi ține ocupați pe avocații de IP de la Stratulat Albulescu. Cele mai dificile proiecte din practica de proprietate intelectuală și domeniile din care vin cele mai multe solicitări
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...