ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Elementele cheie pentru succesul unei listari. Cum vad cei mai buni avocati de Capital Markets companiile cu sanse de finantare prin piata de capital si din ce sectoare ale economiei vor veni viitoarele listari. Care sunt ‘urgentele legislative’ (I)

29 Octombrie 2015   |   Stefania Enache

Avocatii consultati de BizLawyer au identificat cateva dintre elementele cheie care pot asigura succesul unei listari.

 
 
Piata de capital din Romania a cunoscut in ultimii ani schimbari majore. Domenii precum IT-ul, energia, agricultura sau farma sunt permanent in atentia posibililor finantatori, iar mai nou IMM-urile isi pot valorifica potentialul profitand de recent inaugurata piata AeRO.

Avocatii, regizori principali in cele mai importante afaceri de pe piata de capital, vorbesc despre proiectele “grele” in care s-au implicat si despre industriile de interes pentru investitori, dar si despre elementele care pot asigura succesul unei listari. De asemenea, profesionistii fac o radiografie a legislatiei din Romania si a problemelor care rezulta de aici. In plus, dau informatii cheie despre noutatile care au intervenit in activitatea avocatilor de Capital Markets.


Unde cautam cheia succesului

Desi Romania incita investitorii dornici sa descopere noi zone de dezvoltare, mai exista cateva bariere care trebuie trecute daca se doreste realizarea unor proiecte majore cu rezultate maxime pe piata de capital. Avocatii consultati de BizLawyer, au identificat cateva dintre elementele cheie care pot asigura succesul unei listari.

Madalina Rachieru, Partener Clifford Chance Badea, este de parere ca strainii privesc in continuare cu interes spre Romania si sunt dispusi sa investeasca, daca au argumentele necesare. “Dovada sta succesul de care s-au bucurat tranzactii precum listarea companiilor strategice Romgaz si Electrica. Sunt foarte importante domeniul de activitate si potentialul pentru afacerile companiei vizate. De asemenea, conteaza foarte mult transparenta, mai ales in ceea ce priveste guvernanta corporativa, disciplina financiara si existenta unui plan solid de dezvoltare pe termen lung. Nu in ultimul rand, o promovare strategica a proiectului de listare in comunitatile internationale de investitori”, afirma avocatul.

Un alt factor esential pentru succesul unui IPO este stabilitatea si predictibilitatea sistemului legislativ din jurisdictia respectiva, modul in care este stimulata piata de capital si gradul de maturizare al participantilor la tranzactii. „Pentru un avocat de business, provocarea este sa structurezi o astfel de tranzactie si sa o duci la bun sfarsit. Daca in centrele financiare mature stii in ce parametri te incadrezi si nu apar prea multe surprize neplacute, pe piata locala trebuie sa fii flexibil, sa te adaptezi si sa inovezi in permanenta. Uneori trebuie sa contribui la crearea legislatiei necesare unui anumit proiect”, puncteaza Madalina Rachieru.

Reclama este mama reusitei

Este vital sa identifici parghiile prin care poti combate prudenta investitorilor, iar acest lucru se poate face doar prin incercarea de a le castiga increderea in companiile potential listate. ”Astfel, aceste firme, pe langa indeplinirea tuturor conditiilor impuse de BVB, si aici ma gandesc in mod special la asigurarea unei transparente riguroase, cred ca ar trebui sa asigure publicitatea business-ului sau, astfel incat posibilii investitori sa poata observa atat potentialul de dezvoltare al companiei, cat si implicarea companiei insasi in a se dezvolta in mod continuu. De asemenea, informatiile puse la dispozitia publicului, implicit a investitorilor, trebuie sa fie de asa natura incat acestia sa poata urmari cu usurinta evolutia societatii”, mentioneaza Ionut Bohalteanu, Managing Partner Bohalteanu & Asociatii (BSMP).

O parte importanta din succes este data de „reclama” de care se bucura firma care se pregateste de listare, dar si de calitatea profesionala a echipei care asista emitentul. ”Elementele care asigura succesul unei listari, pe langa notorietatea si forta brandului societatii care doreste sa fie admisa la tranzactionare, constau in pregatirea si experienta membrilor echipei care asista emitentul, o colaborare eficienta intre emitent si consortiul de intermediere precum si armonizarea structurii tranzactiei cu practicile internationale. De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca piata din Romania nu se bucura de un numar atat de ridicat de investitori precum pietele tarilor din vest. Astfel, printre elementele care concura la succesul unei listari se pot numara prezentarea cat mai corecta si convingatoare a emitentului si a planurilor acestuia de viitor, inclusiv a destinatiei viitoare a sumelor obtinute de la public in cazul ofertelor primare de actiuni etc”, subliniaza Miruna Suciu (foto), Partener Musat& Asociatii.

La randul sau, Septemiu Stoica (foto), Counsel Capital Markets Dentons, a trecut in revista principalii factori care constituie componente importante pentru ca o oferta publica sa aiba sanse reale de reusita. Specialistul a insistat asupra faptului ca proiectul trebuie pregatit de o echipa interdisciplinara de profesionisti (intermediari, avocati, auditori, experti, etc), care sa lucreze la standardele internationale. De asemenea, oferta trebuie sa se refere la un emitent aflat intr-o conjunctura favorabila, care activeaza pe o piata atractiva. “Este important sa existe o evolutie economica, sociala si politica si o situatie curenta favorabila a tarii de origine.Sa existe un cadru legislativ favorabil si predictibil in evolutia ofertei publice a tarii de origine. Un alt element de care este bine sa se tina cont este ca oferta sa fie demarata intr-o perioada a anului obisnuita pentru ofertele publice si sa nu existe in acel moment o concurenta masiva investitionala pe piata regionala.In plus, oferta publica trebuie sa permita subscrieri atat de retail cat si pentru investitorii institutionali locali si straini, dupa o procedura corecta, echitabila si transparenta. Este necesar sa propuna un pret de subscriere atractiv. De asemenea, trebuie sa se implementeze mecanismele standard de sustinere initiala a pretului. Si nu in ultimul rand, este nevoie ca piata/pietele de listare sa fie usor accesibila/accesibile si frecventata/frecventate de catre investitorii internationali”, arata Septimiu Stoica.


Marian Dinu
, Country Managing Partner DLA Piper Dinu SCA, a indicat aceleasi elemente atunci cand a vorbit despre succesul unei listari, nominalizand: existenta unui cadru normativ favorabil si predictibil; calitatea muncii de pregatire a emisiunii; valoarea emitentului si capacitatea acestuia de a trezi interesul investitorilor; calitatea pietei pe care intentioneaza sa se listeze emitentul si conjunctura economica, atat la nivel de tara, cand si la nivel global. ”Vedem piata de capital din Romania ca pe o oportunitate de finantare pentru o gama foarte diversa de companii, de la cele cu capital majoritar detinut de stat pana la IMM-uri, care ar putea valorifica recent inaugurata piata AeRO. Avem relatii cu clienti ce activeaza in domenii variate (cum ar fi IT, energy sau pharma), care tatoneaza perspectiva listarii in Romania “, a explicat Marian Dinu.


Silvana Ivan, Partener al Tuca Zbarcea & Asociatii si coordonatoarea proiectelor firmei in domeniul pietelor de capital, considera ca succesul unei listari este un aspect de analizat in principal de catre firma de investitii, rolul avocatului fiind relevant mai ales atunci cand societatea prezinta anumite riscuri juridice, pe care acesta le poate remedia/reduce pana la listare (litigii sensibile, autorizatii/permise cu regim neclar/in curs de obtinere sau de incetare, titluri cu risc pe anumite active cheie etc). ”In orice caz, din experienta noastra, de esenta succesului unei oferte sunt mai ales un raport favorabil intre valoarea societatii si pretul actiunilor, atractivitatea pretului actiunilor oferite vs. cel al unor emitenti concurenti deja listati, soliditatea emitentului (lipsa unei expuneri mari la incertitudini de reglementare, lipsa de litigii majore, situatie financiara stabila) si perspectivele de dezvoltare ale acestuia, cat si ale industriei in care acesta activeaza, dar si strategia aleasa pentru implementarea ofertei (ex: tipul de investitori vizati, maniera de promovare etc). De asemenea, exista in prezent perceptia ca societatile producatoare ar detine o soliditate mai mari decat cele de servicii (exceptie fac industria IT si de comunicatii), iar fondurile de investitii sunt de regula atractive prin faptul ca asigura diversitatea indirecta a plasamentului si, ca atare, mitigarea riscului”, subliniaza avocatul.

Impletirea mai multor elemente reprezinta „secretul” unei listari de succes. Lucian Bondoc, Managing Partner Bondoc & Asociatii, considera ca reusita unui proiect este data de „cumulul mai multor elemente, unele in controlul societatii care intentioneaza realizarea operatiunii respective, precum echipele implicate in proiect (managementul societatii, sindicatul de intermediere si consultantii selectati), momentul lansarii (dupa o pregatire atenta pe termen lung, si profitand de anumite evolutii favorabile ale contextului economic si geopolitic), precum si piata aleasa, altele neputand fi controlate complet de aceasta, precum evolutiile pietei dupa initierea operatiunii respective”. In plus, avocatul spune ca „o mai buna predictibilitate si vizibilitate a cadrului legislativ aplicabil, un potential semnificativ de crestere a sectorului de activitate din care provine societatea ,si nu in ultimul rand, o echipa de management care sa inteleaga si sa aplice mecanismele specifice pietei de capital sunt factori esentiali in orice astfel de operatiune”.
Istoricul performantei financiare a emitentului, perspectivele emitentului, buna guvernanta corporativa, precum si calitatea si experienta intermediarului sunt ingrediente cheie pentru succesul unei listari. Credem ca transparenta, performanta emitentului si randamentul de perspectiva pe care il ofera investitorilor, alaturi de identificarea corecta a pretului sunt elementele cheie pentru a atrage interesul investitorilor.
Narcisa Oprea, Partener Schoenherr si Asociatii SCA


Primul si cel mai important astfel de element este stabilirea unei strategii de listare impreuna cu consultanti experimentati, care ar trebui sa se pronunte in prealabil si cu privire la fezabilitatea si oportunitatea listarii pe piata vizata. Apoi, initierea procesului de pregatire a companiei in vederea listarii ar trebui sa aiba loc cu suficient timp inainte pentru a permite parcurgerea in bune conditii a tuturor etapelor necesare. Nu in ultimul rand, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca orice listare este, prin ea insasi, o solicitare adresata publicului larg in vederea atragerii unei finantari. Prin urmare, strategia de comunicare a elementelor care ar putea sensibiliza potentialii investitori este deosebit de importanta. Asa cum am aratat mai sus, o parte importanta din succesul listarii poate sa se datoreze strategiei de comunicare si, evident, elementelor pozitive care o sustin, precum performantele operationale, potentialul de crestere, existenta unor planuri de administrare si investitii coerente si credibile etc.
Gabriela Petrea, Senior Associate Maravela& Asociatii.


Mai multe listari si emisiuni de obligatiuni

Pana acum atentia publicului a fost atrasa, in special, de firmele de stat scoase la privatizare pe Bursa. Lucrurile incep sa se miste cu viteza, iar avocatii sunt de parere ca ar trebui urmarite mai multe zone. Ei indica, printre altele, companiile private medii, subliniind faptul ca piata de capital a devenit o alternativa foarte buna de finantare. ”Cu privire la companiile cu sanse de finantare in viitorul apropiat, in afara societatilor de stat care se doresc privatizate in urmatorii ani, trebuie avute in vedere si companiile de dimensiune medie care pot incerca fie o listare pe piata principala, fie o listare pe un sistem alternativ de tranzactionare, ca pas intermediar listarii pe o piata principala. Principalele sectoare din care ne asteptam sa vedem viitoare listari sunt sectorul constructiilor, IT, auto-motive si industrie in general”, declara Miruna Suciu.

Si Madalina Rachieru considera ca un potential important exista atat in sectorul public, cat si in cel privat. “Pe de o parte, exista intentii exprimate in cazul unor companii importante, precum Romtelecom sau Hidroelectrica. Daca din 2008 - de la IPO-ul Teraplast, unde, de asemenea, am asistat, tranzactiile de piata de capital (in ceea ce priveste ofertele de actiuni) au implicat doar societati din sectorul public, in acest moment observam ca exista interes si din partea unor companii private, care au potential pentru oferte si listari internationale. Consideram ca piata locala de capital are nevoie si de societati din domeniul privat si in aproape fiecare domeniu se pot gasi companii care sa trezeasca interesul investitorilor, mai ales daca activeaza in domenii dinamice. In ultimii ani am colaborat indeaproape cu participantii la piata si cu institutiile publice implicate pentru a redacta o noua legislatie privind obligatiunile garantate cu creante (covered bonds), care consideram ca va crea premisele impulsionarii pietei de capital locale prin introducerea unui nou instrument financiar. Ne asteptam la mai multe listari si emisiuni de obligatiuni, atat in sectorul de stat, cat si in randul companiilor private, avand in vedere ca piata de capital devine o alternativa tot mai buna de finantare, iar interesul investitorilor straini se mentine. Industriile strategice si cele cu potential sunt primele vizate (energie, IT&C, agricultura), precum si industrii care isi reiau cresterea (cum este industria imobiliara)”, subliniaza avocatul.

Gabriela Petrea, Senior Associate Maravela& Asociatii, este de parere ca mari sanse de obtinere a unor finantari vor avea firmele care sunt activeaza in acele domenii care sunt percepute acum ca avand un mare potential de dezvoltare. Avocatul aminteste industrii ca IT&C, farma, biotehnologie, energie (conventionala) si resurse naturale. „In plus, companiile ce detin obiective/infrastructuri/domenii de activitate strategice pot prezenta un interes deosebit, cu conditia detinerii unei echipe de management performante si a unor perspective de profitabilitate bine fundamentate”, subliniaza specialistul. Avocatul Maravela & Asociatii crede ca dimensiunea conteaza mai putin decat prezentarea unei povesti de succes credibile. ”De altfel, companiile de dimensiuni mai mici au la dispozitie piete precum AeRO, un sistem alternativ de tranzactionare al BVB lansat anul acesta si conceput pentru listarea companiilor la inceput de drum precum start-up-uri si IMM-uri care sunt in cautare de finantare pentru proiecte si cresterea vizibilitatii”, explica Gabriela Petrea.

In opinia noastra, pentru ca o societate sa starneasca interesul investitorilor este nevoie ca pe langa o evolutie pozitiva a businessului, sa existe un potential important pe termen lung. In acelasi timp, personal, consider ca inovatia si satisfacerea nevoilor specifice ale clientilor ar trebui sa fie pilonii unei companii ce doreste sa atraga investitori.
Ionut Bohalteanu, Managing Partnet  Bohalteanu& Asociatii ( BSMP)

Credem ca in Romania avem in continuare sectoare economice de interes pentru investitori. Dintre acestea, cele mai importante ar fi utiliatile, energia, institutiile financiare si IT. Consideram ca in timp, ar putea deveni atractive si investitiile in agricultura si industria alimentara, turism, sanatate cat si industria prelucratoare.Echipa noastra prospecteza piata permanet pentru a intalni clienti interesati de finantare pe piata de capital.
Septemiu Stoica, Counsel Capital Markets Dentons


Piata de capital are probleme cu … legea


O piata atat de complexa, cum este cea de capital, are nevoie de reglementari legale cat mai clare, astfel incat tranzactiile sa nu fie afectate de proceduri excesiv de complicate ce pot speria investitorii, in special pe cei straini. Deocamdata, Romania nu reuseste acest lucru, existand in continuare o serie de bariere rezultate dintr-o birocratie de care tara noastra nu poate scapa.

Marile probleme apar mai ales in acele zone in care legiuitorul national are libertate de reglementare, aici intervenind particularitatile specifice Romaniei. Avocatii sunt de parere ca efectele acestor situatii se reflecta mai ales asupra tranzactiilor care implica investitori straini.

Legislatia din acest domeniu este fara indoiala operabila, dar departe de ideal, probleme putand fi multiple (ex, transpunere necoforma sau incompleta a directivelor, lipsa de corelare intre legislatia pietei de capital si restul legislatiei aplicabile).Un exemplu concret care vizeaza nenumarate societati de pe Rasdaq care au decis delistarea este lipsa de corelare intre Legea 151/2014 si Legea 31/1990 privind societatile, in privinta surselor din care societatile pot face plata actionarilor are au decis sa se retraga din societate. In prezent, exista societati care refuza identificarea unor surse alternative de plata pentru actionarii care au decis retragerea (ex. creditarea/vanzarea anumitor active), motivand ca nu pot face plata decat in masura in care societatea realizarea profit distribuibil sau are rezerve disponibile, asa cum prevede un text al Legii 31/1990. Genul acesta de necorelari vor naste cu siguranta o serie de dispute care pot fi cu greu evitate.Este adevarat ca in ultima vreme legislatia a  suferit modificari importante, inclusiv cea secundara (imi amintesc de probleme grave de transpunere a Directivei Prospectului pe care la acel moment le-am surmontat obtinand diverse avize de interpretare de la autoritate)”, explica Diana Ispas, Asociat Manager in departamentul de Drept bancar, finantari si piete de capital NNDKP.

La randul sau, Narcisa Oprea, Partener Schoenherr si Asociatii SCA, atrage atentia ca “per ansamblu, legislatia din Romania transpune legislatia europeana. Din pacate sunt unele zone in care legiuitorul national are libertate de reglementare si de cele mai multe ori particularitatile nationale sunt cele care ridica probleme. Desi au fost facute progrese in acest sens, in continuare birocratia si procedurile excesiv de complicate le ridica probleme investitorilor si emitentilor si ca atare aici este loc de imbunatatiri. Avem in continuare probleme in a explica investitorilor straini indeosebi de ce la achizitia unor actiuni noi, daca platesc astazi actiunile, vor putea sa beneficieze de acestea doar peste aproximativ trei saptamani, intr-un scenariu optimist”.

Avocatii insista asupra faptului ca, desi au fost luate masuri pentru diminuarea barierelor investitionale si transformarea pietei de capital din piata de frontiera in piata emergenta, legislatia de la noi  nu este inca aliniata la practicile si standardele europene.”Au fost emise acte normative pentru clarificarea statutului Pietei RASDAQ si a regimului aplicabil societatilor tranzactionate pe aceasta piata, pentru reducerea comisioanelor de tranzactionare si pentru reducerea timpului necesar pentru deschiderea unui cont de tranzactionare. De asemenea, au fost luate masuri privind procedura de participare si vot in adunarile generale, pentru reducerea perioadei de timp necesare admiterii la tranzactionare, pentru reducerea termenului de plata a dividendelor si pentru alinierea prevederilor referitoare la ofertele publice de vanzare la legislatia europeana. Insa aceste masuri, desi au avut un efect pozitiv, nu sunt suficiente pentru a creste lichiditatea pietei de capital.Autoritatea de Supraveghere Financiara ar trebuie sa modifice cu celeritate legislatia primara si secundara pentru a-si realiza obiectivele declarate, si anume relansarea pietei de obligatiuni corporatiste si municipale, intarirea functiei de protectie a investitorilor si modernizarea procesului de procesare a petitiilor, proiectul STEAM - statutul de piata emergenta si alinierea infrastructurii pietei la standardele europene. Problemele de care ne-am lovit recent in acest domeniu sunt legate de lacune si neconcordante legislative care au permis aplicari interpretabile. De exemplu, anumite aspecte nu au fost suficient de detaliat reglementate in actele normative adoptate in vederea clarificarii statutului Pietei RASDAQ si a regimului aplicabil societatilor tranzactionate pe aceasta piata. Problemele au fost rezolvate prin initierea unui dialog constructiv cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara si a Bursei de Valori Bucuresti”, arata Gabriela Petrea.

Probleme in aplicarea legii intervin si din cauza vitezei de raspuns a autoritatilor. „De asemenea, probleme mai intervin si din cauza excesului de legislatie secundara, insuficient grupata pe materii, structurata si usor accesibila”, puncteaza Septemiu Stoica, Counsel Capital Markets Dentons.Nevoia unor complete de judecata specializate

Un alt punct important de care ar trebui sa se tina seama este legat de completele de judecata. Silvana Ivan explica faptul ca, la nivel de solutionare a disputelor in materia pietei de capital, prin prisma complexitatii si caracterului extrem de tehnic al cauzelor, in anumite litigii s-a resimtit nevoia unor complete de judecata specializate. „Suntem insa realisti si trecem ‘completele specializate’ la stadiul de deziderat; un atare deziderat va deveni realitate numai odata cu dezvoltarea si maturizarea pietei de capital locale, ceea ce va genera in mod firesc o crestere exponentiala a disputelor in materie si a expunerii instantelor la problematica specifica”, spune avocatul Tuca Zbarcea & Asociatii.

De altfel, Silvana Ivan crede ca in general, legislatia locala este in linie cu standardele Directivelor U.E. si, de regula, tine pasul cu nevoile unei piete de capital ce isi doreste dobandirea, intr-un timp cat mai scurt posibil, statutului de piata emergenta, ceea ce este foarte bine. “Totusi, de-a lungul timpului au existat si anumite derapaje legislative, care au condus la un cadru normativ ambiguu si/sau inadecvat. In practica noastra relativ recenta, cele mai mari provocari le-a generat (dupa multi ani de incertitudine privind regimul pietei RASDAQ) asa-numita Lege RASDAQ (Legea nr. 151/2014) – o lege, fara indoiala, perfectibila din multe puncte de vedere. Aceasta lege a dat nastere unor numeroase probleme de aplicare, in special cauzate de ambiguitatea unor prevederi sau de absenta acestora in situații care ar fi impus transarea aspectului relevant pe cale legislativa. Gestionarea in practica a unor atare probleme a presupus eforturi de identificare a argumentelor legale si de interpretare a normelor existente care sa corespunda unor solutii legale rezonabile si echitabile, dar si corespondente cu ASF pe diverse aspecte legate de implementarea legii”, puncteaza profesionistul Tuca Zbarcea & Asociatii.


Legislatia pietei de capital din Romania trece printr-o perioada de armonizare cu legislatia europeana. Unul dintre riscuri din aceasta perspectiva este fie nearmonizarea corecta sau completa a reglementarii europene cu cea locala, fie, in multe situatii, supra reglementarea la nivel secundar fie lipsa sau intarzierea in emiterea normelor de acest nivel.
Miruna Suciu, Partener Musat& Asociatii

Legislatia privind piata de capital a inregistrat in cursul acestui an modificari semnificative, urmand ca si pe final de an sau la inceputul anului viitor sa avem de-a face cu implementarea unor reglementari comunitare astfel ca pot spune ca din perspectiva legislativa, Piata de Capital este in plina dezvoltare.Totusi acest asepct nu ne-a influentat activitatea. Legea este instrumentul avocatului, astfel ca prin inovatie, asa cum afirmam anterior, am incercat, iar uneori chiar am reusit, sa gasim solutia pentru situatii mai mult sau mai putin complexe, complexitate fara de care lucrul avocatial nu ar fi la fel.
Ionut Bohalteanu, Managing Partnet  Bohalteanu& Asociatii ( BSMP)

In linii mari, legislatia este sincronizata cu cerintele europene. Probleme apar mai ales la nivel de legislatie secundara, extrem de stufoasa si uneori nearmonizata cu cea primara. Spre exemplu, inca proaspatul Regulament 4/2015, care introduce, in premiera in tara noastra, subconturile globale la nivel de participant la sistemul depozitarului central, contine dispozitii incomplet conciliate cu legea pietei de capital si/sau cu codul depozitarului central (eg pragul de detinere la SIF-uri si obligatiile de raportare specifice). De asemenea, reglementarea lantului de custodie de valori mobiliare ar trebui completata si armonizata. O alta problema, pusa in discutie de (deja) multi ani, – si speram ca in fine aproape de a fi rezolvata - tine de imbunatatirea legislatiei privind obligatiunile ipotecare.”
Alexandra Ovedenie, Counsel, Head of Finance & Projects DLA Piper Dinu SCA.

O legislatie prea stufoasa

Una dintre dificultatile majore de care se lovesc jucatorii implicati in piata de capital pleaca de la legislatia mult prea haotica.

Simona Petrisor, Partener Bondoc & Asociatii, spune ca „desi a cunoscut imbunatatiri in ultima perioada inclusiv prin modificarile aduse in ultima jumatate a anului trecut si inceputul acestui an, legislatia din domeniul pietelor de capital este inca stufoasa si dezorganizata”. Avocatul apreciaza eforturile pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara le face in prezent in vederea eliminarii acelor acte normative din legislatia secundara a caror aplicabilitate in prezent este cel putin discutabila, dar insista ca legislatia neclaritati care pot da nastere unor interpretari variate. „Interpretarile cele mai conservatoare si birocratice sunt (inca deseori, din pacate) preferate de catre autoritatea competenta sau de catre anumiti emitenti. Nici transpunerile anumitor directive in legislatia primara nu se realizeaza intotdeauna corect, nefiind realizate uneori corelarile necesare cu legislatia existenta sau fiind asumate prerogative de catre autoritatea locala ce nu sunt prevazute expres de directiva in cauza. Astfel de situatii genereaza in practica riscul unei legislatii cu disfunctionalitati, care poate descuraja o dezvoltare a pietei la potential. In aceste cazuri a fost nevoie de argumente extrase din dreptul european relevant, jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, pozitiile adoptate pe subiectele in cauza de catre Autoritatea Europeana de Supraveghere a Pietelor sau alte autoritati de supraveghere din state membre pentru a putea depasi dificultatea de interpretare aparuta in practica si pentru a putea implementa cu succes proiectul respectiv si, uneori, chiar si asa au existat dificultati”, explica profesionistul Bondoc& Asociatii.


Ce solutii au avocatii?


Profesionistii consultati de BizLawyer au oferit mai multe solutii care pot reprezenta un raspuns la problemele pe care le intampina jucatorii implicati in piata de capital.

Septemiu Stoica atrage atentia ca „ar fi profitabil pentru piata de capital autohtona, pe de o parte, sa rezolve de urgenta solicitarile Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, in ceea ce priveste eliminarea barierelor sistemice aflate in calea dezvoltarii pietei de capital moderne in Romania, si, pe de alta parte, sa implementeze rapid prevederile MiFID 2 si ale planului de constituire a pietei unice de capital europene (mai ales in ceea ce priveste transformarea pietei de capital in principala sursa de finantare a societatilor)”.

De asemenea, Ionut Bohalteanu crede ca se impune infiintarea unui fond de investitii. „Desi am demarat, impreuna cu clienti de-ai nostri, mai multe proiecte de infiintare si autorizare a unor fonduri de investii, dat fiind faptul ca reglementarile ASF sunt extrem de greoaie si uneori inaplicabile, aceste proiecte sunt inca in stadiu incipient. Astfel, cred ca ar fi util pentru piata de capital din Romania ca infiintarea unui fond de investitii sa se faca mult mai usor si mai putin birocratic, beneficiul fiind in mod evident atragerea fondurilor atat de necesare pentru crearea lichiditatii de care bursa din Romania are atata nevoie”, precizeaza avocatul.

La randul sau, Diana Ispas spune ca legislatia pietei de capital are o complexitate aparte, mentionand ca de departe, felul in care este structurata necesita imbunatiri rapide si un proces de codificare a legislatiei este mai mult decat necesar. ”La acest moment, legislatia este destul de neprietenoasa atat pentru emitenti, cat si pentru entitatile reglementate. Inteleg ca autoritatea de reglementare are in vedere imbuntariri in acest sens (inclusiv prin eliminarea celebrelor dispuneri de masuri, acte nepublicate in MOF, care au creat atatea dezbateri si complexitati inutile). Am avea enorm de castigat daca ne-am inspira mai mult felul in care autoritati de reglementare din juridictii cu experienta trateaza legislatia si prezentarea acesteia. In acest sens autoritatea din Marea Britanie (FCA) ramane un etalon in materie. La nivel de substanta, sunt multe de imbuntatit, dar amintesc un exemplu concret in legislatia in domeniul emisiunilor de obligatiuni, in a carei imbuntatire suntem implicati, ca parte dintr-un grup de lucru mai larg”, declara avocatul NNDKP.

In plus, Gabriela Petrea vine cu propunerea introducerii unor facilitati fiscale pentru investitiile pe piata de capital, similare cu cele adoptate in alte state europene, si amendarea cadrului normativ privind piata obligatiunilor. ”De asemenea, ar trebuie adoptate masuri in vederea imbunatatirii guvernantei corporative, cum ar fi introducerea unui sistem centralizat de plata a dividendelor in vederea simplificarii procedurii de incasare si reducerii perioadei in care se vor acorda dividendele”, sustine avocatul Maravela& Asociatii.

Cateva sugestii are si Silvana Ivan, care atrage atentia ca din punct de vedere tehnic este recomandabila codificarea legislatiei secundare/ghidarilor de implementare din cadrul dispunerilor de masuri, instructiunilor, deciziilor si avizelor ASF/CNVM, pentru facilitarea accesului  la legislatia relevanta. ”Pe fond, ca si cap de afis, am mentiona clarificarea regimului juridic aplicabil tranzactiilor FOREX si asigurarea unei supravegheri corespunzatoare din partea autoritatilor. De asemenea, merita discutata si necesitatea extinderii regimului juridic sanctionator al abuzului de piata in ceea ce priveste SAT-urile (mai ales in contextul migrarii emitentilor de pe RASDAQ pe SAT). Totodata, cunoastem investitori care s-au aratat interesati de existenta unei palete mai largi de vehicule investitionale alternative supuse supravegherii ASF (decat cele permise de legislatia romaneasca), in special cu o mai mare libertate cu privire la tipurile/numarul de active in care acestea pot investi si maniera in care le pot valorifica/exploata”, arata avocatul Tuca Zbarcea & Asociatii.

Lucian Bondoc subliniaza faptul ca in prezent cadrul legislativ in materia pietei de capital din Romania face obiectul unei reforme semnificative, insistand asupra faptului ca este prima reforma de la adoptarea legii pietei de capital actuale in 2004. ”Sunt in lucru in acest moment la nivelul autoritatii proiecte de legislatie primara extrem de importante, precum cel privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni pe piata sau cel privind alte organisme de plasament colectiv. Initiativa de reforma a autoritatii de reglementare este buna, oferind oportunitatea corectarii anumitor deficiente manifestate de legislatia veche in ultimii zece ani, precum si a dezvoltarii anumitor instrumente (in linie si cu Planul de Actiune al Comisiei Euroepene privind uniunea pietelor de capital), insa trebuie implementata cu grija, pentru a nu conduce la un nivel si mai accentuat de suprareglementare si birocratie decat cel din prezent. In acest context, ca exemple, credem ca ar fi de dorit o clarificare la nivel de legislatie primara a regimului juridic al instrumentelor financiare si ale diverselor categorii de instrumente financiare recunoscute si in legislatia europeana aplicabila, cu mentinerea la nivel de legislatie secundara a anumitor aspecte, pentru a beneficia de flexibilitate in modificarea lor. Pe de alta parte, cu privire la reglementarea organismelor de plasament colectiv in contextul transpunerii directivei privind administratorii de fonduri de investitii alternative, ar trebui avut in vedere evitarea capcanei dublei reglementari a acelorasi aspecte, atat prin raportare la administrator, cat si prin raportare la fondul de investitii. In plus, ar fi utila o miscare de codificare a legislatiei din acest sector, mai degraba decat o mentinere sau accentuare a fragmentarii acesteia”, declara expertul Bondoc & Asociatii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2164 / 5642
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BUCHAREST ARBITRATION DAYS - 2021 | Towards a reform in arbitration - a particular view on construction disputes -- June 3rd and 4th
Cum văd investitorii, băncile și autoritățile al doilea val de investiții în energia regenerabilă. Concluziile evenimentului Schoenherr și Asociații SCA dedicat acestui sector
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Banking&Finance Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Corporate and M&A Practice Group
Victorie definitivă la ICCJ a echipei de litigii de la RTPR, care a apărat interesele Electrica. Miza a fost menținerea sistemului de distribuție a energiei electrice din România
Avocații Bondoc & Asociații au asistat Restart Energy în emisiunea de obligațiuni ‘verzi’. Trei parteneri au coordonat echipele implicate în proiect
Ana Radnev, Cristina Reichmann și Varinia Radu, partenere CMS România, desemnate Women Leaders 2021 de către IFLR1000. Horea Popescu, Managing Partner: Nominalizările atestă o dată în plus statutul CMS de lider global în ceea ce privește promovarea egalității de șanse și susținerea în carieră de care se bucură avocații noștri
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Stratulat Albulescu își extinde practica de Drept Societar ̸ Fuziuni și Achiziții prin cooptarea a doi avocați colaboratori seniori
Cum comentează specialiștii în insolvență de la Mușat & Asociații modificarea legislației. Proiectele gestionate anul trecut au generat profit substanțial, iar avocații anticipează că o creștere semnificativă se va înregistra în continuare în materia insolvenței și preinsolvenței | Cristi Tudor, Partener: Ne așteptăm ca serviciile noastre de asistență și analiză pe perioada unui management de criză să fie la mare căutare
Bondoc si Asociații, succes în recurs într-un litigiu complex cu privire la fonduri europene. Partenerul Viorel Dinu a coordonat echipa
Numiri noi pe poziții de coordonare la Kinstellar București | Magdalena Răducanu (ex-Dentons) se alătură cu titlul de Of Counsel și Coordonator al departmentului local de Banking & Finance, iar partenerul Zsuzsa Csiki va prelua conducerea departamentului local de Corporate M&A
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...