ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce spune despre „millennials” avocatul Alexandru George Lazăr, profesor în cadrul Universității Pompeu Fabra (Barcelona)

26 Martie 2018   |   Ștefania Enache

Alexandru George Lazăr, profesor în cadrul Universității Pompeu Fabra, din Barcelona și partener IntLaw, lucrează zilnic cu milenialii pe care îi îndrumă la cursurile sale.

 
 
”Milenialii” cuceresc treaptă cu treaptă piața muncii, aducând cu ei un suflu nou care va schimba profund relația angajat angajator.Generația celor născuți cu computerul și telefonul inteligent în mână obligă companiile să se adapteze la noile tendințe.Firmele care nu vor putea ține pasul cu energia milenialilor nu vor avea nicio șansă de a merge mai departe. Domeniul avocaturii trebuie să se adapteze și el noului curent. Generațiile se schimbă, iar profesioniștii tineri care acum intră sau se pregătesc să intre pe piața muncii vin cu alte obiceiuri, dar mai ales cu alte așteptări.

Alexandru George Lazăr, profesor în cadrul Universității Pompeu Fabra, din Barcelona și partener IntLaw, lucrează zilnic cu milenialii pe care îi îndrumă la cursurile sale.


Chiar dacă are în spate un parcurs profesional bogat și destul de lung, Alexandru se apropie ca vârstă de generația „millennials”, fapt ce îl ajută foarte mult în relația pe care a dezvoltat-o cu viitorii avocați sau juriști.
”Noul suflu adus de angajații din această categorie de vârstă se simte ca o gura de aer proaspăt. Fiind profesor în Spania am ocazia să lucrez cu ei și pot spune că milenialii au o sete de cunoaștere imensa. Dar sunt și foarte grăbiți. Societatea îi obliga, iar asta nu este bine. Am trecut de la fast food la fast learning. Studenții cu care interacționez la cursurile mele doresc răspunsuri albe sau negre și vor totul acum. Dar, sunt o generație extraordinara. Strălucită, aș spune”, subliniază avocatul.
„Din greșeli se învață mult mai repede decât din copiat”

Tinerii din această generație folosesc tehnica în mod natural, computerul și telefonul inteligent fiind părți importante din viața lor. ”Își iau notițe direct cu PC-ul. Iar asta este normal de ceva ani buni încoace în mai toate universitățile lumii. Orele mele nu le țin ca acum câteva decenii. Noi nu oferim cursuri pe care studentul să le învețe și după să le reverse pe foaia de examen. A apus timpul orelor magistrale în care nu aveai voie nici să strănuți. De la primul curs eu le transmit că formăm o echipă. Le spun foarte clar că ei ar putea învăța și fără noi, profesorii, doar cu ajutorul cărților, iar noi, profesorii, suntem călăuze. Relația trebuie să se bazeze pe un profund respect reciproc. Astfel, ei pot folosi internet-ul în timpul orelor și se întâmplă frecvent ca atunci când fac o afirmație sau explic o definiție să intervină un/o student/ă și să facă o adăugire legată de o sentința nouă sau să explice că a găsit o doctrină contrară online. Asta nu face decât să îmbogățească ora de curs și să îi ajute pe toți cei care sunt prezenți la oră. Mai mult, folosim tehnica în contactul cu studenții. Toate materialele și notificările le punem în campusul virtual”, explică Alexandru.

În relația sa cu studenții, profesorul Lazăr preferă să meargă pe o colaborare deschisă, benefică ambelor părți. „Noi, cei care avem ceva mai mulți ani de experiență nu trebuie să avem o atitudine de dictator, ci de îndrumător. Trebuie să le transmitem sentimentul că suntem persoana la care pot apela ca să poată înainta. Iar filozofia lor este foarte corectă: poate dacă eu dictez cum se face și ei doar copiază, dacă eu greșesc se va perpetua greșeală. Dacă arăt unde trebuie să se ajungă și o modalitate de a ajunge ei pot veni cu o alternativă care să fie mai bună sau mai rea. Dar din greșeli se învăță mult mai repete decât din copiat”, punctează partenerul IntLaw.
Piața avocaturii (mă refer la cea din Spania pe care o cunosc foarte bine) este foarte efervescentă, Avocatul prin natura sa este un liber profesionist. Este ceva natural profesiei să schimbe firma în care lucrează. Putem spune că piața dispune în tot momentul de talente. Ceea ce este evident este că talentele rămân/se duc cu cei care le oferă ceva pe măsura așteptării lor si conform cu meritele lor.

Alexandru George Lazăr, partener IntLaw


PCR-urile nu mai funcționează

Noile generații de profesioniști vin cu schimbări majore în toate zonele, obligând firmele să se adapteze la nou. De exemplu, casele de avocatură din Spania care au sute de angajați merg astăzi pe cu totul alte linii. “A apus vremea în care avocații erau dispuși să renunțe la viața personală pentru a avansa în cea profesională. Acest lucru este extrem de pozitiv. Trebuie să adoptăm modelul 8+8+8 pentru a avea un echilibru în viața noastră. Opt ore pentru birou, opt pentru familie și prieteni și noi, și opt ore pentru relaxare și odihnă. Tendința aceasta nu se aplică doar în avocatură. Îmi amintesc un protest al medicilor de la urgențe din Spania care aveau gărzi de peste 30 de ore și spuneau „nu am dormit de 24 de ore, vrei să te operez?” Este în detrimentul clientului ca echipa care prestează serviciul să fie obosită/nedormită”, arată avocatul. 

Mai mult, partenerul IntLaw spune că a apus vremea PCR-urilor pe piața muncii (pile, cunoștințe, relații), cele care dictează astăzi fiind competențele profesionale.

”Recrutarea este o etapă dificilă deoarece toate firmele caută același tip de candidat: cu bază solidă de cunoștințe, dorință de a învăța, pro-activitate, independență și care sa aibă valori de bază la un avocat: loialitate, altruism și onestitate. Pot spune că la un interviu îți dai seama după primele minute de cum este persoana pe care o ai în fața ta. Asta prin ceea ce spune, cum spune, cum vorbește, cât de mult/puțin, tonalitate, poziție corporală, îmbrăcăminte etc. Nu în ultimul rând, nu trebuie să uităm că în orice profesie, așa cum spun spaniolii, „lumea încape într-o batistă”. Adică este relativ ușor să aflăm ce fel de profesionist/persoana este cel pe care îl avem în față. De asemenea, trebuie respectate cu sfințenie reguli pe care le avem bine stabilite. O regulă de aur este aceea că dacă vine un candidat ce spune că vine din partea lui X sau Y, automat va fi eliminat din proces. Noi nu căutam relații/conexiuni cu X sau Y, ci dorim să primim profesioniști ce doresc să facă parte dintr-un proiect și o echipa. Dacă o firma „primește” candidați pentru a-l mulțumi pe X sau pe Y atunci să închidă și să facă un ONG. Dacă faci acest compromis noul angajat va fi dezinteresat și va strica armonia echipei și calitatea serviciului prestat clientului”, precizează partenerul IntLaw.

Citește și

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1549 / 6141
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Practicile de M & A și Corporate, precum și consultanța day-to-day acordată clienților, au adus cele mai mari încasări pentru Mitel & Asociații în 2022 | Sorin Mitel, Senior Partner: În ciuda climatului destul de incert, clienții par că nu așteaptă o stabilizare care nu se vede la orizont și tratează acest mediu ca pe noua normalitate. Inflația post-pandemică nu se manifestă în onorarii, ci mai curând în costurile pe care le suportă firmele de avocatură, iar o creștere reală de doi digiți este mai greu de atins
Băiculescu & Asociații accelerează procesele de dezvoltare și consolidare. După recenta deschidere a unui birou la Cluj, firma îl recrutează pe Liviu Bosoancă pentru a coordona noua practică de Litigii & Arbitraj
Wolf Theiss a asistat SPEEDWELL în procesul de obținere a finanțării pentru dezvoltarea SpacePlus. Echipa, condusă de partenerul Claudia Chiper
PBC Attorneys-at-Law își extinde numărul de Parteneri. Sebastian Drumaru face un pas înainte în carieră
Raportul CMS Emerging Europe M&A 2022-23: Optimism precaut pentru piața de fuziuni și achiziții din Europa emergentă, în contextul creșterii volumelor și scăderii valorilor tranzacțiilor în 2022
Mușat & Asociații, alături de HAVI Logistics într-o nouă tranzacție. Echipa, coordonată de Monia Dobrescu (Partner) și Mădălina Trifan (Managing Associate)
Deloitte Legal „New Roads to Dispute Resolution” | Numărul, complexitatea şi valoarea litigiilor au crescut, la nivel global, de la începutul pandemiei, susțin peste 50% din companii. În schimb, încrederea în instanțele de judecată s-a îmbunătățit
POPESCU & ASOCIAȚII a început anul în forță, după un parcurs excepțional în 2022, când echipa s-a consolidat prin cooptarea unor avocați de elită și a obținut victorii răsunătoare pentru clienți, care i-au adus și un important premiu european | Octavian Popescu, Managing Partner: Suntem pregătiți să răspundem tuturor oportunităților și provocărilor. Investiția în oameni este și va rămâne primul nostru obiectiv
Schoenherr a asistat Nofar Energy în achiziția unui parc fotovoltaic de 73 MW. Monica Cojocaru, partenerul care a coordonat echipa: În ultimii doi ani, am acordat asistență juridică în peste 20 tranzacții de M&A derulate pe piața energiei. Majoritatea proiectelor se referă la parcuri solare și eoliene
Wolf Theiss a asistat RBI Group cu privire la nouă tranzacții pe piețele de capital din Austria, România și Ungaria. Claudia Chiper (Partener) şi Andreea Tudorache (Senior Associate), în echipa internațională Debt Capital Markets (DCM) a firmei de avocați
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting: Junior Associate ̸ Associate (Pharma & Public Procurement Team)
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Departament Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...