ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce spune despre „millennials” avocatul Alexandru George Lazăr, profesor în cadrul Universității Pompeu Fabra (Barcelona)

26 Martie 2018   |   Ștefania Enache

Alexandru George Lazăr, profesor în cadrul Universității Pompeu Fabra, din Barcelona și partener IntLaw, lucrează zilnic cu milenialii pe care îi îndrumă la cursurile sale.

 
 
”Milenialii” cuceresc treaptă cu treaptă piața muncii, aducând cu ei un suflu nou care va schimba profund relația angajat angajator.Generația celor născuți cu computerul și telefonul inteligent în mână obligă companiile să se adapteze la noile tendințe.Firmele care nu vor putea ține pasul cu energia milenialilor nu vor avea nicio șansă de a merge mai departe. Domeniul avocaturii trebuie să se adapteze și el noului curent. Generațiile se schimbă, iar profesioniștii tineri care acum intră sau se pregătesc să intre pe piața muncii vin cu alte obiceiuri, dar mai ales cu alte așteptări.

Alexandru George Lazăr, profesor în cadrul Universității Pompeu Fabra, din Barcelona și partener IntLaw, lucrează zilnic cu milenialii pe care îi îndrumă la cursurile sale.


Chiar dacă are în spate un parcurs profesional bogat și destul de lung, Alexandru se apropie ca vârstă de generația „millennials”, fapt ce îl ajută foarte mult în relația pe care a dezvoltat-o cu viitorii avocați sau juriști.
”Noul suflu adus de angajații din această categorie de vârstă se simte ca o gura de aer proaspăt. Fiind profesor în Spania am ocazia să lucrez cu ei și pot spune că milenialii au o sete de cunoaștere imensa. Dar sunt și foarte grăbiți. Societatea îi obliga, iar asta nu este bine. Am trecut de la fast food la fast learning. Studenții cu care interacționez la cursurile mele doresc răspunsuri albe sau negre și vor totul acum. Dar, sunt o generație extraordinara. Strălucită, aș spune”, subliniază avocatul.
„Din greșeli se învață mult mai repede decât din copiat”

Tinerii din această generație folosesc tehnica în mod natural, computerul și telefonul inteligent fiind părți importante din viața lor. ”Își iau notițe direct cu PC-ul. Iar asta este normal de ceva ani buni încoace în mai toate universitățile lumii. Orele mele nu le țin ca acum câteva decenii. Noi nu oferim cursuri pe care studentul să le învețe și după să le reverse pe foaia de examen. A apus timpul orelor magistrale în care nu aveai voie nici să strănuți. De la primul curs eu le transmit că formăm o echipă. Le spun foarte clar că ei ar putea învăța și fără noi, profesorii, doar cu ajutorul cărților, iar noi, profesorii, suntem călăuze. Relația trebuie să se bazeze pe un profund respect reciproc. Astfel, ei pot folosi internet-ul în timpul orelor și se întâmplă frecvent ca atunci când fac o afirmație sau explic o definiție să intervină un/o student/ă și să facă o adăugire legată de o sentința nouă sau să explice că a găsit o doctrină contrară online. Asta nu face decât să îmbogățească ora de curs și să îi ajute pe toți cei care sunt prezenți la oră. Mai mult, folosim tehnica în contactul cu studenții. Toate materialele și notificările le punem în campusul virtual”, explică Alexandru.

În relația sa cu studenții, profesorul Lazăr preferă să meargă pe o colaborare deschisă, benefică ambelor părți. „Noi, cei care avem ceva mai mulți ani de experiență nu trebuie să avem o atitudine de dictator, ci de îndrumător. Trebuie să le transmitem sentimentul că suntem persoana la care pot apela ca să poată înainta. Iar filozofia lor este foarte corectă: poate dacă eu dictez cum se face și ei doar copiază, dacă eu greșesc se va perpetua greșeală. Dacă arăt unde trebuie să se ajungă și o modalitate de a ajunge ei pot veni cu o alternativă care să fie mai bună sau mai rea. Dar din greșeli se învăță mult mai repete decât din copiat”, punctează partenerul IntLaw.
Piața avocaturii (mă refer la cea din Spania pe care o cunosc foarte bine) este foarte efervescentă, Avocatul prin natura sa este un liber profesionist. Este ceva natural profesiei să schimbe firma în care lucrează. Putem spune că piața dispune în tot momentul de talente. Ceea ce este evident este că talentele rămân/se duc cu cei care le oferă ceva pe măsura așteptării lor si conform cu meritele lor.

Alexandru George Lazăr, partener IntLaw


PCR-urile nu mai funcționează

Noile generații de profesioniști vin cu schimbări majore în toate zonele, obligând firmele să se adapteze la nou. De exemplu, casele de avocatură din Spania care au sute de angajați merg astăzi pe cu totul alte linii. “A apus vremea în care avocații erau dispuși să renunțe la viața personală pentru a avansa în cea profesională. Acest lucru este extrem de pozitiv. Trebuie să adoptăm modelul 8+8+8 pentru a avea un echilibru în viața noastră. Opt ore pentru birou, opt pentru familie și prieteni și noi, și opt ore pentru relaxare și odihnă. Tendința aceasta nu se aplică doar în avocatură. Îmi amintesc un protest al medicilor de la urgențe din Spania care aveau gărzi de peste 30 de ore și spuneau „nu am dormit de 24 de ore, vrei să te operez?” Este în detrimentul clientului ca echipa care prestează serviciul să fie obosită/nedormită”, arată avocatul. 

Mai mult, partenerul IntLaw spune că a apus vremea PCR-urilor pe piața muncii (pile, cunoștințe, relații), cele care dictează astăzi fiind competențele profesionale.

”Recrutarea este o etapă dificilă deoarece toate firmele caută același tip de candidat: cu bază solidă de cunoștințe, dorință de a învăța, pro-activitate, independență și care sa aibă valori de bază la un avocat: loialitate, altruism și onestitate. Pot spune că la un interviu îți dai seama după primele minute de cum este persoana pe care o ai în fața ta. Asta prin ceea ce spune, cum spune, cum vorbește, cât de mult/puțin, tonalitate, poziție corporală, îmbrăcăminte etc. Nu în ultimul rând, nu trebuie să uităm că în orice profesie, așa cum spun spaniolii, „lumea încape într-o batistă”. Adică este relativ ușor să aflăm ce fel de profesionist/persoana este cel pe care îl avem în față. De asemenea, trebuie respectate cu sfințenie reguli pe care le avem bine stabilite. O regulă de aur este aceea că dacă vine un candidat ce spune că vine din partea lui X sau Y, automat va fi eliminat din proces. Noi nu căutam relații/conexiuni cu X sau Y, ci dorim să primim profesioniști ce doresc să facă parte dintr-un proiect și o echipa. Dacă o firma „primește” candidați pentru a-l mulțumi pe X sau pe Y atunci să închidă și să facă un ONG. Dacă faci acest compromis noul angajat va fi dezinteresat și va strica armonia echipei și calitatea serviciului prestat clientului”, precizează partenerul IntLaw.

Citește și

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1480 / 6080
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de Multimedia Est la achiziția Hotnews. Costin Tărăcilă (Managing Partner): Echipa de corporate ̸ M&A a semnat deja 18 tranzacții de la începutul anului, ne așteptăm să depășim recordul de 20 de tranzacții din 2021
Filip & Company asistă Alesonor la încheierea parteneriatului cu Pescariu Sports & Spa
Exclusiv - Finanțele plătesc anul acesta peste 10 milioane de lei avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate și ce onorarii primește fiecare
Deschiderea procedurii insolvenței societății Hidroconstrucția, recunoscută și în Iordania. Proiect gestionat de echipa ZVD Attorneys
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...