ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce spune despre „millennials” avocatul Alexandru George Lazăr, profesor în cadrul Universității Pompeu Fabra (Barcelona)

26 Martie 2018   |   Ștefania Enache

Alexandru George Lazăr, profesor în cadrul Universității Pompeu Fabra, din Barcelona și partener IntLaw, lucrează zilnic cu milenialii pe care îi îndrumă la cursurile sale.

 
 
”Milenialii” cuceresc treaptă cu treaptă piața muncii, aducând cu ei un suflu nou care va schimba profund relația angajat angajator.Generația celor născuți cu computerul și telefonul inteligent în mână obligă companiile să se adapteze la noile tendințe.Firmele care nu vor putea ține pasul cu energia milenialilor nu vor avea nicio șansă de a merge mai departe. Domeniul avocaturii trebuie să se adapteze și el noului curent. Generațiile se schimbă, iar profesioniștii tineri care acum intră sau se pregătesc să intre pe piața muncii vin cu alte obiceiuri, dar mai ales cu alte așteptări.

Alexandru George Lazăr, profesor în cadrul Universității Pompeu Fabra, din Barcelona și partener IntLaw, lucrează zilnic cu milenialii pe care îi îndrumă la cursurile sale.


Chiar dacă are în spate un parcurs profesional bogat și destul de lung, Alexandru se apropie ca vârstă de generația „millennials”, fapt ce îl ajută foarte mult în relația pe care a dezvoltat-o cu viitorii avocați sau juriști.
”Noul suflu adus de angajații din această categorie de vârstă se simte ca o gura de aer proaspăt. Fiind profesor în Spania am ocazia să lucrez cu ei și pot spune că milenialii au o sete de cunoaștere imensa. Dar sunt și foarte grăbiți. Societatea îi obliga, iar asta nu este bine. Am trecut de la fast food la fast learning. Studenții cu care interacționez la cursurile mele doresc răspunsuri albe sau negre și vor totul acum. Dar, sunt o generație extraordinara. Strălucită, aș spune”, subliniază avocatul.
„Din greșeli se învață mult mai repede decât din copiat”

Tinerii din această generație folosesc tehnica în mod natural, computerul și telefonul inteligent fiind părți importante din viața lor. ”Își iau notițe direct cu PC-ul. Iar asta este normal de ceva ani buni încoace în mai toate universitățile lumii. Orele mele nu le țin ca acum câteva decenii. Noi nu oferim cursuri pe care studentul să le învețe și după să le reverse pe foaia de examen. A apus timpul orelor magistrale în care nu aveai voie nici să strănuți. De la primul curs eu le transmit că formăm o echipă. Le spun foarte clar că ei ar putea învăța și fără noi, profesorii, doar cu ajutorul cărților, iar noi, profesorii, suntem călăuze. Relația trebuie să se bazeze pe un profund respect reciproc. Astfel, ei pot folosi internet-ul în timpul orelor și se întâmplă frecvent ca atunci când fac o afirmație sau explic o definiție să intervină un/o student/ă și să facă o adăugire legată de o sentința nouă sau să explice că a găsit o doctrină contrară online. Asta nu face decât să îmbogățească ora de curs și să îi ajute pe toți cei care sunt prezenți la oră. Mai mult, folosim tehnica în contactul cu studenții. Toate materialele și notificările le punem în campusul virtual”, explică Alexandru.

În relația sa cu studenții, profesorul Lazăr preferă să meargă pe o colaborare deschisă, benefică ambelor părți. „Noi, cei care avem ceva mai mulți ani de experiență nu trebuie să avem o atitudine de dictator, ci de îndrumător. Trebuie să le transmitem sentimentul că suntem persoana la care pot apela ca să poată înainta. Iar filozofia lor este foarte corectă: poate dacă eu dictez cum se face și ei doar copiază, dacă eu greșesc se va perpetua greșeală. Dacă arăt unde trebuie să se ajungă și o modalitate de a ajunge ei pot veni cu o alternativă care să fie mai bună sau mai rea. Dar din greșeli se învăță mult mai repete decât din copiat”, punctează partenerul IntLaw.
Piața avocaturii (mă refer la cea din Spania pe care o cunosc foarte bine) este foarte efervescentă, Avocatul prin natura sa este un liber profesionist. Este ceva natural profesiei să schimbe firma în care lucrează. Putem spune că piața dispune în tot momentul de talente. Ceea ce este evident este că talentele rămân/se duc cu cei care le oferă ceva pe măsura așteptării lor si conform cu meritele lor.

Alexandru George Lazăr, partener IntLaw


PCR-urile nu mai funcționează

Noile generații de profesioniști vin cu schimbări majore în toate zonele, obligând firmele să se adapteze la nou. De exemplu, casele de avocatură din Spania care au sute de angajați merg astăzi pe cu totul alte linii. “A apus vremea în care avocații erau dispuși să renunțe la viața personală pentru a avansa în cea profesională. Acest lucru este extrem de pozitiv. Trebuie să adoptăm modelul 8+8+8 pentru a avea un echilibru în viața noastră. Opt ore pentru birou, opt pentru familie și prieteni și noi, și opt ore pentru relaxare și odihnă. Tendința aceasta nu se aplică doar în avocatură. Îmi amintesc un protest al medicilor de la urgențe din Spania care aveau gărzi de peste 30 de ore și spuneau „nu am dormit de 24 de ore, vrei să te operez?” Este în detrimentul clientului ca echipa care prestează serviciul să fie obosită/nedormită”, arată avocatul. 

Mai mult, partenerul IntLaw spune că a apus vremea PCR-urilor pe piața muncii (pile, cunoștințe, relații), cele care dictează astăzi fiind competențele profesionale.

”Recrutarea este o etapă dificilă deoarece toate firmele caută același tip de candidat: cu bază solidă de cunoștințe, dorință de a învăța, pro-activitate, independență și care sa aibă valori de bază la un avocat: loialitate, altruism și onestitate. Pot spune că la un interviu îți dai seama după primele minute de cum este persoana pe care o ai în fața ta. Asta prin ceea ce spune, cum spune, cum vorbește, cât de mult/puțin, tonalitate, poziție corporală, îmbrăcăminte etc. Nu în ultimul rând, nu trebuie să uităm că în orice profesie, așa cum spun spaniolii, „lumea încape într-o batistă”. Adică este relativ ușor să aflăm ce fel de profesionist/persoana este cel pe care îl avem în față. De asemenea, trebuie respectate cu sfințenie reguli pe care le avem bine stabilite. O regulă de aur este aceea că dacă vine un candidat ce spune că vine din partea lui X sau Y, automat va fi eliminat din proces. Noi nu căutam relații/conexiuni cu X sau Y, ci dorim să primim profesioniști ce doresc să facă parte dintr-un proiect și o echipa. Dacă o firma „primește” candidați pentru a-l mulțumi pe X sau pe Y atunci să închidă și să facă un ONG. Dacă faci acest compromis noul angajat va fi dezinteresat și va strica armonia echipei și calitatea serviciului prestat clientului”, precizează partenerul IntLaw.

Citește și

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1400 / 6001
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Employment)
În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is loooking for an associate | Banking & Finance
Bondoc și Asociații anulează în instanță o decizie a Consiliului Național al Audiovizualului
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for a junior lawyer (Banking&Finance)
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for a senior lawyer (Banking & Finance)
Băncilă, Diaconu și Asociații | Formalismul excesiv al ANAF, invalidat de Înalta Curte de Casație și Justiție. Lipsa rapoartelor de lucrări si existența unui departament propriu de vânzări nu influențează tratamentul fiscal al unor servicii suplimentare de vânzări
Noile tendințe și schimbarea priorităților pe piața muncii, analizate de avocații ZRVP | Cătălin Micu, Partener: Firmele se vor concentra pe gestionarea celor două segmente de salariați care vor prinde cel mai probabil contur: „angajații inhouse” și „angajații freelanceri” . Proiectele cu un consum semnificativ de resurse sunt cele în care se lucrează la „rescrierea” procedurilor ̸ politicilor necesare pentru implementarea pe termen lung a sistemului de lucru hibrid
Prof. Univ. Dr. Gheorghe BUTA se alătură POPESCU & ASOCIAȚII în calitate de Senior Partner | ”Pentru mine, acest parteneriat reprezintă un pas firesc, bazat pe un amplu set de valori profesionale comune și pe cei peste 10 ani de prietenie și colaborare extraordinară cu Octavian și întreaga echipă de avocați”, spune acesta
SIMION & BACIU primește, la Londra, pentru al doilea an consecutiv, prestigiosul premiu ”Firma anului în România” acordat de Managing IP. Ana-Maria Baciu, Managing Partner: Acest premiul este încă o sursă de inspirație pentru noi toți să continuăm să creștem și să depășim atât așteptările noastre, cât și ale celor din jurul nostru
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...