ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Gheorghe Buta, Mușat & Asociații: Litigiile aduc peste 25% din încasări, estimăm o creștere considerabilă până la finalul anului

22 Iulie 2015   |   Andrei Cîrchelan

Printre clienții companii mari care au fost implicați în dosare noi de litigii în ultimele șase luni se numără bănci precum Banca Transilvania, Bank Leumi sau Piraeus Bank, dar și alți jucători de mari dimensiuni precum Allianz Global Corporate & Specialty, Biotest AG, Carpatica Asigurări, Enel Distribuție Dobrogea sau Farmexim.

Dr. Gheorghe Buta, coordonatorul departamentului de litigii si arbitraj si co-managing partner al firmei Musat & Asociatii

 
 
Clienții casei de avocatură Mușat & Asociații, unul dintre cei mai puternici jucători în piața locală a avocaturii de business, au fost implicați de la începutul anului în peste 240 de litigii noi, potrivit datelor de la Ministerul Justiției, cifre care arată doar o parte a activității de litigii pentru firma de avocatură.

Statisticile de pe portalul instanțelor se referă doar la dosarele în care apare menționat numele firmei de avocatură și includ dosarele legate de insolvență. Cifrele nu includ, însă, dosarele în care sunt implicați clienții firmei dar nu este precizat reprezentantul juridic.

În primele şase luni ale anului, volumul de muncă din cadrul departamentului de litigii și arbitraj al Mușat & Asociații a avut un trend ascendent, ponderea încasărilor fiind de peste 25%. Pentru următoarele 6 luni, estimăm o creștere considerabilă, datorită numărului mare de dosare aflate în derulare în acest moment”, a declarat pentru Bizlawyer avocatul Dr. Gheorghe Buta, coordonatorul departamentului de litigii și arbitraj și co-managing partner al firmei de avocatură.


Ca număr, cele mai multe dosare de litigii au venit la Mușat & Asociații pe filiera practicii de insolvență, unde firma administrează companii precum Energoconstrucția, Servicii Energetice Oltenia sau Termoelectrica. Aceasta din urmă, potrivit datelor Bizlawyer, are cel puțin 45 de dosare inițiate în instanță de la începutul anului, în timp ce SE Oltenia are 28 de dosare iar Energoconstrucția 19 dosare.

Dincolo de activitatea Mușat & Asociații Restructuring & Insolvency, însă, litiganții firmei gestionează o gamă largă și diversă de litigii, provenite de la clienți din toate sectoarele economice.

Departamentul nostru de Litigii şi Arbitraj are o experienţă de neegalat, fiind primul din România organizat în echipe specializate. Activitatea Mușat & Asociații în domeniul litigiilor acoperă toate tipuri de cauze, în principal litigii comerciale, de proprietate intelectuală, fiscale, de dreptul muncii,  imobiliare, garanţii, de dreptul familiei dar şi insolvenţă,  bancare şi financiare, asigurări,  maritime, succesiuni etc.”, a mai spus Buta.

Printre clienții companii mari care au fost implicați în dosare noi de litigii în ultimele șase luni se numără bănci precum Banca Transilvania, Bank Leumi sau Piraeus Bank, dar și alți jucători de mari dimensiuni precum Allianz Global Corporate & Specialty, Biotest AG, Carpatica Asigurări, Enel Distribuție Dobrogea sau Farmexim.

În primele șase luni ale anului 2015, activitatea privind litigiile comerciale şi civile, inclusiv cele de restituire a proprietăților preluate abuziv, a rămas constantă. În schimb, a crescut numărul cauzelor penale (white collar crime) având în vedere accentuarea luptei anticorupţie şi a creşterii numărului dosarelor privind infracţiunile economice.  O creştere similară se remarcă şi în domeniul  contencios fiscal datorită măsurilor de eficientizare a colectării impozitelor si taxelor din ultima perioadă”, a precizat avocatul.

Clienții cu cele mai multe litigii

Datele de la Ministerul Justiției arată că printre clienții cu cele mai multe dosare noi de litigii deschise anul acesta se găsesc nume percum COMCM și Caterpillar Financial Services, dar și Piraeus Bank și societatea Transport Urban Sinaia. De asemenea, chinezii ZTE apelează la serviciile Mușat & Asociații în bătălia de proprietate intelectuală pe care o duc contra americanilor Vringo.

Un alt client important al firmei este familia Voiculescu, mai precis omul de afaceri Dan Voiculescu și fiicele acestuia, Corina și Camelia, cu cel puțin 24 de litigii deschise în total de la începutul anului.

A crescut, de asemenea, semnificativ şi numărul cauzelor împotriva Agenției Naționale de Integritate (ANI). Creşterea numărului dosarelor se datorează şi succeselor de până acum ale echipei Musat & Asociatii, în dosarele în care l-am reprezentat pe Klaus Iohannis, Mircea Diaconu, Lucia Longin Hossu şi alte personalităţi cu funcţii publice, inclusiv primari ai unor oraşe din ţară. De remarcat este și creșterea numărului de arbitraje comerciale interne şi internaţionale, datorată primelor semne de  reviriment al economiei după criză'', a explicat Gheorghe Buta.

Echipa de litigii și arbitraj a firmei este formată din peste 45 de avocați, majoritatea dintre ei managing associates și senior associates, și este coordonată de Gheorghe Buta. Echipa care gestionează dosarele de arbitraj este formată din 10 avocați, fiind coordonată de Luminița Popa, partner. Alți patru parteneri coordonează fiecare câte o echipă din cadrul departamentului de litigii pe diverse arii de practică: Octavian Popescu – litigii comerciale, civile, penale, Mădălina Berechet – litigii civile, comerciale, contencios administrativ şi fiscal, Cosmin Libotean – litigii comerciale, de contencios administrativ, dreptul muncii şi de dreptul familiei. Acestora li se alătură şi echipa care gestionează dosarele penale, alcătuită din opt avocaţi şi coordonată de Mădălin Enache, partner.

Cu alte cuvinte, ”departamentul nostru de Litigii şi Arbitraj are o experienţă de neegalat, fiind primul din România organizat în echipe specializate. Activitatea Mușat & Asociații în domeniul litigiilor acoperă toate tipuri de cauze, în principal litigii comerciale, de proprietate intelectuală, fiscale, de dreptul muncii,  imobiliare, garanţii, de dreptul familiei dar şi insolvenţă,  bancare şi financiare, asigurări,  maritime, succesiuni etc”, a mai declarat avocatul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2754 / 6144
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
CMS, alături de Alpha Bank în proiectul finanţării de cca. 70 mil. €, acordată eMAG. Ana Radnev (Partener CMS), evidențiată pentru soluțiile multi-jurisdicționale oferite
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting: Junior Associate ̸ Associate (Consultancy Team)
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting: Associate (Employment Team)
Avocații ZRVP obțin o nouă victorie pentru Agenția Națională pentru Resurse Minerale într-un arbitraj internațional ICC Paris | Tribunalul arbitral a admis pretenții de 10,1 mil. USD, plus dobânzi. Cosmin Vasile (Managing Partner) și Cosmin Cojocaru (Partner), în prima linie
Practicile de M & A și Corporate, precum și consultanța day-to-day acordată clienților, au adus cele mai mari încasări pentru Mitel & Asociații în 2022 | Sorin Mitel, Senior Partner: În ciuda climatului destul de incert, clienții par că nu așteaptă o stabilizare care nu se vede la orizont și tratează acest mediu ca pe noua normalitate. Inflația post-pandemică nu se manifestă în onorarii, ci mai curând în costurile pe care le suportă firmele de avocatură, iar o creștere reală de doi digiți este mai greu de atins
POPESCU & ASOCIAȚII a început anul în forță, după un parcurs excepțional în 2022, când echipa s-a consolidat prin cooptarea unor avocați de elită și a obținut victorii răsunătoare pentru clienți, care i-au adus și un important premiu european | Octavian Popescu, Managing Partner: Suntem pregătiți să răspundem tuturor oportunităților și provocărilor. Investiția în oameni este și va rămâne primul nostru obiectiv
Băiculescu & Asociații accelerează procesele de dezvoltare și consolidare. După recenta deschidere a unui birou la Cluj, firma îl recrutează pe Liviu Bosoancă pentru a coordona noua practică de Litigii & Arbitraj
Wolf Theiss a asistat SPEEDWELL în procesul de obținere a finanțării pentru dezvoltarea SpacePlus. Echipa, condusă de partenerul Claudia Chiper
Raportul CMS Emerging Europe M&A 2022-23: Optimism precaut pentru piața de fuziuni și achiziții din Europa emergentă, în contextul creșterii volumelor și scăderii valorilor tranzacțiilor în 2022
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting: Junior Associate ̸ Associate (Pharma & Public Procurement Team)
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Departament Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...