ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Lady Lawyers, ZRVP: „Încrederea acordată de coordonatori și șansa de a lucra în proiecte complexe, precum și munca și efortul depuse individual sunt esențiale în evoluția unui avocat”

13 Martie 2020   |   Ștefania Enache

Un bun avocat trebuie să fie membru de bază în echipa clientului său, să îi înțeleagă business-ul, să îi aducă constant plus valoare și să îl sprijine în identificarea celor mai bune soluții pentru afacere.

Alina Guler, Senior Associate în cadrul ZRVP, Alina Cristea, Associate si Lidia Trandafir, Associate

 
 
Profesia de avocat necesită o pregătire continuă. În plus, presupune asumarea unor responsabilități majore.Performanța în această meserie merge mână în mână cu vocația.Doar cei care se implică total în ceea ce fac pot ajunge în linia întâi a avocaturii.Doamnele, care au ales această profesie, dovedesc în mod constant că au toate calitățile enunțate mai sus.Mai mult, prin performanțele realizate zi de zi arată că avocatura de business nu este un domeniu consacrat bărbaților.Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) este una dintre firmele de avocatură de top în care activitatea doamnelor avocat este relevantă. Prin proiectele pe care le gestionează, ele s-au făcut remarcate dovedind faptul că, în avocatură, profesionalismul este cel care face diferența.


Alina Guler, Senior Associate în cadrul ZRVP, atrage atenția că profesia de avocat presupune, în general, asumarea unei vocații prin eforturi susținute încă de la debutul în carieră. „Evident, există cicluri de vârstă, și în cadrul firmei noastre, unde profesionalismul este apreciat nu numai din perspectiva performanței individuale ci și a capacității de a se integra în mod eficient într-un proiect comun. În devenirea unui avocat măsura performanței este o reflectare directă a rezultatelor obținute. Profesia de avocat implică perfecționarea permanentă, individuală în primul rând, cu sprijinul unor mentori, în ipoteza fericită. Profesia de avocat se deprinde prin muncă asiduă individuală și prin studiu continuu. Linia întâi este o exprimare echivocă, trebuie să ne întrebăm ce trebuie să facă în general un profesionist în orice domeniu ar activa. Nu trebuie să își propună o competiție cu ceilalți confrați, trebuie să își propună să fie sincer cu el însuși și să trateze cu seriozitate orice proiect, indiferent de gradul de complexitate. Toți clienții sunt la fel de importanți pentru un profesionist, iar avocatura nu este supusă unui orar”, punctează avocatul.

În avocatura de business, la fel ca în majoritatea domeniilor, există cicluri de vârstă corespunzătoare etapelor în carieră. La toate acestea se adaugă însă și modul individual de evoluție în profesie, fiecare persoană având ritmul ei de dezvoltare.

Alina Cristea, Associate ZRVP, consideră că atingerea unui nivel superior ar trebui să se realizeze mai degrabă prin dovedirea unui interes serios față de domeniul avocaturii și prin perseverență, decât prin trecerea anilor. „Ca atare, depinde și de fiecare avocat în parte cât de mult dorește să-și depășească nivelul curent, pentru a stabili cât de mult pot fi reduse sau „arse” astfel de cicluri. Desigur că, de la stadiul de avocat la început de drum și până la nivelul de profesionist desăvârșit în acest domeniu, există etape cărora, în mod natural, le corespund anumite intervale de vârstă (mai curând, intervale de experiență). Aceste cicluri sunt necesare prin prisma cunoștințelor și deprinderilor care pot fi desăvârșite în timp”, nuanțează avocatul.




„Experiența practică, abilitatea avocatului de a gestiona proiecte și clienți și cunoștințele sale sunt cele care determină nivelul/etapa la care se află în carieră, vârsta nefiind esențială. Desigur, fiecărei etape profesionale îi corespunde în mod firesc, un anumit „interval” de vârste, însă nu de o manieră prohibitivă. Vârsta la care un avocat atinge fiecare etapă în carieră scade cu cât vârsta la care își începe experiența practică este mai fragedă. Cu cât un avocat muncește mai mult, are disponibilitate și oportunități să fie implicat în proiecte complexe și variate, cu cât alocă mai multe weekend-uri și nopți dezvoltării sale profesionale și renunță la vacanțe, cu cât are capacitate mai mare de sinteză si adaptare, cu atât acumulează mai repede experiența necesară fiecărei etape din carieră. „Arderea” unor etape este urmărită de avocații care își doresc să ajungă rapid la beneficiile pe care le oferă profesia. Pentru a reprezenta un avantaj real, aceasta trebuie să presupună mai degrabă scurtarea perioadei de timp în care un avocat atinge un anumit nivel profesional, însă nu și eliminarea unor etape specifice profesiei. Arderea unor etape poate duce la o evoluție doar aparentă, cu lacune, care îl expun la riscul să dea greș când se așteaptă mai puțin”, explică, la rândul său, Lidia Trandafir, Associate ZRVP.

Tinerii avocați își însușesc valorile firmei în care se formează

Avocații care abia pășesc în profesie își însușesc, în cele mai multe cazuri, valorile firmei în care se formează. Din acest motiv, este foarte important pentru un profesionist mediul în care își face debutul, valorile acestuia reprezentând temelia viitoarei cariere. „Încrederea acordată de coordonatori și șansa de a lucra în proiecte complexe, precum și munca și efortul depuse individual sunt esențiale în evoluția unui avocat. Oportunitatea de a lucra cu profesioniști valoroși care îți împărtășesc cunoștințele și experiențele lor practice, de a vedea cum abordează ei proiectele și cum își desfășoară efectiv activitatea asigură calea spre o evoluție rapidă”, precizează Lidia Trandafir.

„„Un vis nu devine realitate prin magie; este nevoie de sudoare, determinare și muncă grea.” Cu toate acestea, factorul calitate nu ar trebui neglijat într-o societate în care business-ul clientului necesită răspunsuri corecte și într-un timp cât mai scurt. Cred cu tărie că, într-o proporție destul de mare, „meseria se fură”, iar aceasta se vede, în special, în cazurile practice pe care le întâmpini în proiectele de zi cu zi. Există multe situații în care proiectele au anumite particularități care nu permit încadrarea lor certă în prevederile unui anumit articol dintr-o anumită lege. Aici consider că intervine experiența colegilor de profesie, care de-a lungul carierei au întâlnit asemenea situații și te pot ajuta/inspira în găsirea unei soluții. Pentru un avocat debutant, atât firma cu care colaborează, cât și modalitatea de lucru a coordonatorilor, sunt de natură să își lase amprenta în felul în care avocatul respectiv își va exercita profesia în viitor. Fiind la nivelul la care acesta poate fi ușor “modelat”, valorile promovate în firma vor fi, în cele mai multe cazuri, valorile la care se va raporta în carieră și pe care, la rândul său, le va transmite altor colegi de profesie la început de drum”, completează Alina Cristea.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Pentru orice profesionist în avocatură faptul că lucrează în cadrul unei firme recunoscute pe piață este extrem de important. Lidia Trandafir subliniază că apartenența la ZRPV este un mare plus. Ea include în categoria principalelor avantaje brand-ul firmei care asigură recunoaștere, accesul la proiecte complexe și interesante, oportunitatea de a face parte dintr-o echipă de profesioniști alături de care evoluează constant.

La rândul său, Alina Cristea indică diversitatea ca fiind unul din principalele avantaje. „Colaborarea cu cei peste 60 de avocați ai firmei, specializați în arii de practică diferite și cu experiență diversă, facilitează accesarea unei clientele din aproape toate industriile. Pe cale de consecință, toate problemele juridice cu care se confruntă clienții își găsesc rezolvarea cu ajutorul echipelor multidisciplinare implicate în fiecare proiect. Nu în ultimul rând, o firmă care poate susține nevoile clientului din perspectiva diversității ariilor de practică și a unei echipe numeroase și capabile, facilitează accesul la proiecte cu un nivel ridicat de complexitate și la colaborări cu companii de top”, detaliază avocatul.

„Pentru un avocat debutant, Zamfirescu Racoți Vasile & Partners reprezintă un mediu ideal de formare, de debut în profesie. Pentru avocații seniori este un mediu în care pot performa cu încredere, sunt susținuți în stabilirea și atingerea obiectivelor profesionale proprii, în cadrul proiectului comun, pe care îl reprezintă firma de avocatură în ansamblu”, spune și Alina Guler.

Performanța în avocatura de business presupune multă muncă


Un avocat aflat la început de drum trebuie să acorde atenție majoră îndeplinirii sarcinilor pe care le primește. Alina Guler amintește faptul că întreaga contribuție a debutantului este esențială în orice proiect, pentru că formează baza analizei juridice. Avocatul debutant trebuie să efectueze verificări ale legislației și ale practicii cu înțelegerea importanței acestor activități în cadrul proiectelor și să studieze modul de lucru al firmei în care are șansa să debuteze. Obiectivul unui debutant este de a fi implicat în proiecte, oricât de complicate.

„Consider că un tânăr avocat ar trebui să își dorească, dincolo de toate, să se depășească pe sine cu fiecare proiect la care participă și să-și dorească să fie mâine un avocat mai bun ca astăzi. Pe măsură ce crește în experiență, acesta ar trebui să fie mai atent la detalii, să evalueze o situație din cât mai multe perspective posibile, să se implice în proiecte diverse/complexe, astfel încât să ajungă să aibă cunoștințe solide în cât mai multe arii de practică”, arată Alina Cristea.

Lidia Trandafir îi sfătuiește pe tinerii aflați la început de drum să urmărească implicarea în proiecte complexe și variate din care să poată învăța cât mai mult, mai repede. De asemenea, debutanții trebuie să acumuleze experiență, să identifice ariile de practică unde poate să exceleze, să își dezvolte aptitudinea de a se adapta rapid și de a înțelege cât mai bine aspectele de business ale fiecărui proiect și nevoile efective ale clienților. „Beneficiile precum venitul la un nivel peste medie, poziție, titlu etc. trebuie să fie consecința firească a activității desfășurată cu profesionalism și trebuie văzute ca obiective subsecvente”, susține avocatul.

Un bun avocat de business trebuie să fie inovativ, bine informat astfel încât să poată anticipa tendințele în mediul de afaceri și să fie mereu cu un pas înainte pentru a-l putea preveni pe client despre schimbările care urmează să-i afecteze afacerea. „De asemenea, este esențial ca avocatul să fie atent la schimbările care se produc în cerințele și așteptările clientului și să se adapteze rapid, astfel încât să vină în întâmpinarea acestuia. Un bun avocat trebuie să fie membru de bază în echipa clientului său, să îi înțeleagă business-ul, să îi aducă constant plus valoare și să îl sprijine în identificarea celor mai bune soluții pentru afacere”, explică Lidia Trandafir.

Alina Cristea atrage atenția că, „într-un mediu concurențial, aplicabil avocaturii și nu numai, progresul este posibil doar pentru profesioniștii care știu să se adapteze la cerințele pieței și sunt în pas cu schimbările societății. Avocatura de business este într-un proces de dezvoltare continuă și, ca atare, avocatul de business trebuie să aibă o atitudine deschisă vis-a-vis de această dezvoltare și să fie dispus să se informeze și să învețe constant”.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1300 / 1693
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul Litigii
Stratulat Albulescu a asistat CODA Intelligence cu privire la achizitia de catre PDQ. Silviu Stratulat (Managing Partner) a coordonat echipa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...