
Perspectiva Fuziunilor & Achizițiilor în 2023, raport CMS & Mergermarket | Mediul de afaceri este optimist, în ciuda condițiilor dificile ale pieței. Horea Popescu, Coordonatorul practicii la nivel CEE: Activitatea în regiunea noastră a avut o creștere constantă de aproximativ 10%. CMS continuă să dețină o poziție privilegiată în regiune
28 Septembrie 2022
R. T.Raportul CMS oferă o evaluare cuprinzătoare a previziunilor pentru piața europeană de Fuziuni & Achiziții, consemnând opiniile a 330 de companii și fonduri de private equity cu sediul în Europa, America și în regiunile Asia-Pacific (APAC) cu privire la așteptările lor privind tranzacțiile de M&A pentru anul următor.
![]() |
• Așteptări ridicate în ceea ce privește Fuziunile & Achizițiile: Aproape toți respondenții (88%) iau în considerare în prezent eventuale tranzacții.
• Vânzările companiilor în dificultate sau subevaluate pot fi motorul unei creșteri de activitate: Cel mai puternic motor al Fuziunilor & Achizițiilor pe parte de cumpărare se așteaptă a fi disponibilitatea obiectivelor sub-evaluate. Pe partea de vânzări, 26% din respondenți se așteaptă ca cel mai puternic motor sa fie companiile aflate în dificultate.
• Decalajele de evaluare: decalajele de evaluare vânzător/cumpărător sunt considerate a fi cele mai mari obstacole în calea tranzacțiilor M&A.
• Majorarea cheltuielilor de finanțare: 87% din respondenți se așteaptă ca finanțările să fie acordate în condiții mai stricte față de cele din 2021 – aceasta include un procent de 45% care se așteaptă la finanțări mult mai dificil de obținut.
• Vânzările companiilor în dificultate sau subevaluate pot fi motorul unei creșteri de activitate: Cel mai puternic motor al Fuziunilor & Achizițiilor pe parte de cumpărare se așteaptă a fi disponibilitatea obiectivelor sub-evaluate. Pe partea de vânzări, 26% din respondenți se așteaptă ca cel mai puternic motor sa fie companiile aflate în dificultate.
• Decalajele de evaluare: decalajele de evaluare vânzător/cumpărător sunt considerate a fi cele mai mari obstacole în calea tranzacțiilor M&A.
• Majorarea cheltuielilor de finanțare: 87% din respondenți se așteaptă ca finanțările să fie acordate în condiții mai stricte față de cele din 2021 – aceasta include un procent de 45% care se așteaptă la finanțări mult mai dificil de obținut.
• Ponderea factorilor ESG va crește spectaculos în tranzacțiile de Fuziuni & Achiziții: Aproximativ 90% din respondenți se așteaptă la creșterea importanței factorilor ESG în cadrul încheierii tranzacțiilor în următorii trei ani, comparativ cu 72% din studiul din anul 2021.
În ciuda faptului că se confruntă cu un mediu de afaceri din ce în ce mai dificil, 73% dintre oamenii de afaceri chestionați se așteaptă ca activitatea la nivel european din zona de Fuziuni & Achiziții să crească in următorul an, comparativ cu 53% cât se înregistra anul trecut în aceeași perioadă, conform informațiilor publicate în cea a zecea ediție a raportului privind Perspectiva Europeană a Fuziunilor & Achizițiilor, publicat de CMS în asociere cu Mergermarket.
Raportul CMS oferă o evaluare cuprinzătoare a previziunilor pentru piața europeană de Fuziuni & Achiziții, consemnând opiniile a 330 de companii și fonduri de private equity cu sediul în Europa, America și în regiunile Asia-Pacific (APAC) cu privire la așteptările lor privind tranzacțiile de M&A pentru anul următor.
Investițiile străine directe s-au redresat în 2021 pe fondul unei puternice reveniri a economiei globale, atingând anul trecut 1.580 miliarde USD și au revenit la nivelurile pre-pandemie. Cu toate acestea, este puțin probabil ca această activitate să fie susținută de-a lungul întregului an 2022, deoarece riscurile geopolitice și impactul lor asupra prețurilor la alimente și combustibili vor reduce probabil apetitul pentru investiții transfrontaliere, în special în țările expuse din partea de est a continentului.
Horea Popescu, Coordonatorul practicii de Corporate M&A la nivel CEE și Managing Partner CMS Romania, a declarat: „Deși condițiile în care se desfășoară activitatea M&A sunt mai dificile, în aceste prime 6 luni din anul 2022 piețele europene de Fuziuni & Achiziții au reușit să atingă niveluri de activitate similare cu cele din aceeași perioadă a anului trecut și rămân peste nivelurile din 2019. Regiunea noastră (SEE), după o creștere de peste 50% a activității de Fuziuni & Achiziții anul trecut față de aceeași perioadă în 2020, a evoluat bine și în acest an, cu o creștere constantă de aproximativ 10%, atât ca volum, cât și ca valoare, în ciuda contextului economic general și a proximității noastre față de zona de conflict. Rămânem încrezători că această tendință de creștere va continua până la sfârșitul anului, deoarece economiile regiunii par a fi mai rezistente decât ne-am fi așteptat. CMS continuă să dețină o poziție privilegiată în regiune, fiind printre liderii în domeniul tranzacțiilor transfrontaliere, multijurisdicționale.”
În timp ce așteptările respondenților pot fi mari, decalajele de evaluare vânzător/cumpărător se așteaptă să fie cel mai mare obstacol în calea Fuziunilor & Achizițiilor, deoarece vânzătorii se luptă să renunțe la evaluările anterioare foarte ridicate, iar cumpărătorii doresc să achiziționeze active la prețuri re-evaluate. De asemenea, aceștia realizează foarte bine că împrumuturile vor fi mai costisitoare și mai greu de accesat imediat. Niciun respondent nu crede că vor exista finanțări acordate în condiții mai simple decât anul trecut.
Nu mai puțin de 87% din respondenți spun că se așteaptă la condiții de finanțare pe piață mai dure decât anul trecut, inclusiv 45% care se așteaptă ca acestea să fie semnificativ mai dificile. Un mediu de afaceri cu mai multe provocări va avea totuși avantajele sale: chiar peste o cincime (21%) dintre oamenii de afaceri menționează obiectivele sub-evaluate ca fiind cel mai mare motor al activității în ceea ce privește achizițiile, în timp ce 26% consideră situațiile companiilor aflate în dificultate ca fiind cel mai mare motor al vânzărilor.
Un alt aspect cheie pentru respondenți este creșterea factorilor de mediu, sociali și guvernanță (ESG). Nu mai puțin de 90% din respondenți anticipează că factorii ESG vor fi examinați cu mai multă atenție la încheierea tranzacțiilor în următorii trei ani, comparativ cu 72% din studiul din ultimul an. Proporția respondenților care se așteaptă la o examinare semnificativ mai amănunțită a factorilor ESG aproape că s-a dublat la 48% de la 26% , cât se înregistra acum 12 luni, subliniind astfel o tendință de evoluție evidentă.
În ceea ce privește activitatea la nivel de sector, cumpărătorii sunt mai optimiști cu privire la TMT (Tehnologie, Mass-Media, Telecomunicații) decât orice alt sector, ceea ce este justificat având în vedere că acesta a revendicat în mod constant cea mai mare pondere a valorii fuziunilor și achizițiilor din Europa în ultimul deceniu, corelându-se cu ratele în creștere ale digitalizării și conectivității. O treime (33%) dintre respondenți se așteaptă ca acesta să înregistreze cea mai mare creștere în următoarele 12 luni, încă 35% anticipând că va fi sectorul care va produce a doua cea mai mare creștere.
Rodica Manea, Corporate Partner al CMS Romania, a spus: „Digitalizarea, viitoarea implementare a rețelei 5G, dezvoltarea energiei regenerabile sau exploatarea în curs a resurselor de gaze naturale din Marea Neagră vor face cel mai probabil din sectoarele energetice și TMT combustibilul potențialelor oportunități de afaceri în România. Repoziționarea și reorganizarea globală, ESG și prețul energiei vor influența și mai mult piața de fuziuni și achiziții din regiune. În ansamblu, pe piața europeană, cea mai mare creștere este de așteptat să se înregistreze în perioada următoare în sectoare precum serviciile financiare și TMT.
Metodologie
În cel de al doilea trimestru al anului 2022, Mergermarket a realizat un studiu privind directorii executivi din 240 de corporații și 90 firme cu capital privat cu sediul în Europa, în cele două Americi și zona Asia-Pacific, despre așteptările lor privind piața europeană a Fuziunilor & Achizițiilor în anul viitor. Dintre cei 330 directori executivi intervievați, 70% sunt la sediile din Europa, în timp ce restul de 30% sunt împărțiți, în egală măsură, între cele două Americi și zona Asia-Pacific. 70% dintre toți respondenții au fost implicați într-o tranzacție de Fuziuni & Achiziții in ultimii doi ani și 88% au în plan să se angajeze într-o tranzacție de Fuziuni & Achiziții în anul următor. Toate răspunsurile sunt anonime și rezultate sunt prezentate per total.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 235 / 1435 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc & Asociații susține arta. Iubitori frumosului sunt invitați la ”Rendez-vous au Jardin”, pe Domeniul Ghica, la o expoziție de sculptură
Avocații Popescu & Asociații au o bogată experiență în auditarea riscurilor de natură penală, ei participând, cu ani în urmă, la primele astfel de proceduri din România. Echipa are azi toate resursele umane și profesionale necesare auditării aspectelor sesizate de către clienți, oferind soluții complete și investigații complexe | Adrian Chirvase, Partener: Indiferent de natura și amploarea problemelor cu privire la care ni se solicită sprijinul, modalitatea de lucru urmează un tipar caracterizat prin seriozitate, profesionalism și eficiență
LegiTeam: Reff & Associates is looking for experienced Lawyer | Employment
Auditul de protecție pentru o companie care ar putea avea probleme de natură penală presupune o abordare pluridisciplinară. Avocații CMS România spun că esențiale, în astfel de situații, sunt timpul de reacție în crearea unei celule de criză la nivelul clientului și gestionarea fluxului de informații identificate | De vorbă cu Mihai Jiganie-Șerban, Head of Criminal Defense Practice, evidențiat drept ‘Legal Individual’ de către Legal 500, despre modul în care lucrează echipa în astfel de investigații interne
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică grupului Walden în achiziția companiei de transport Alex International Transport 94. Echipa, coordonata de Silviu Stratulat și Raluca Gabor
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate ̸ Associate to join our Consultancy Team
Corporate & Commercial - Powered by CMS | România a devenit un magnet pentru investitori în tehnologie (TMT)
Clifford Chance, „Firma de avocatură a anului în Europa” la gala Chambers and Partners. Ce firmă a obținut premiul în România
Activitățile desfășurate de echipele specializate în investigații interne corporative de la Mușat & Asociații sunt pluridisciplinare, acoperind toate ariile de practică și necesitățile clienților. De vorbă cu Alexandru Terța (Partener) și Ștefan Diaconescu (Managing Associate) despre practica personalizată, modul în care lucrează echipele mixte în auditul de drept penal, tipologia infracționalității întâlnite și cele mai interesante mandate de acest tip
Jurisdicția preferată a antreprenorilor permite finanțarea parțială a achiziției de imobile în Emiratele Arabe Unite prin instituții bancare islamice locale în condiții avantajoase, de care pot beneficia inclusiv cetățenii români. Despre strategia optimă de structurare a investiției și condițiile obținerii unei finanțări, într-o discuție cu Casiana Dușa, avocat senior și specialist în business islamic
Din culisele unui arbitraj internațional complex | Gabriel Resources a cuantificat costuri de 47,1 mil. $ cu avocații White & Case și de 9 mil. $ cu echipa Țuca Zbârcea & Asociații în arbitrajul ICSID generat de proiectul aurifer eșuat de la Roșia Montană. Sumele alocate experților au fost evaluate la aproape 5 mil. $, iar cheltuielile administrative s-au apropiat de 1 mil. $. România a cerut tribunalului să respingă cererea “amețitoare” privind costurile suportate de reclamant
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...