ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Perspectiva Fuziunilor & Achizițiilor în 2023, raport CMS & Mergermarket | Mediul de afaceri este optimist, în ciuda condițiilor dificile ale pieței. Horea Popescu, Coordonatorul practicii la nivel CEE: Activitatea în regiunea noastră a avut o creștere constantă de aproximativ 10%. CMS continuă să dețină o poziție privilegiată în regiune

28 Septembrie 2022   |   R. T.

Raportul CMS oferă o evaluare cuprinzătoare a previziunilor pentru piața europeană de Fuziuni & Achiziții, consemnând opiniile a 330 de companii și fonduri de private equity cu sediul în Europa, America și în regiunile Asia-Pacific (APAC) cu privire la așteptările lor privind tranzacțiile de M&A pentru anul următor.

 
 
•    Așteptări ridicate în ceea ce privește Fuziunile & Achizițiile: Aproape toți respondenții (88%) iau în considerare în prezent eventuale tranzacții.
•    Vânzările companiilor în dificultate sau subevaluate pot fi motorul unei creșteri de activitate: Cel mai puternic motor al Fuziunilor & Achizițiilor pe parte de cumpărare se așteaptă a fi disponibilitatea obiectivelor sub-evaluate. Pe partea de vânzări, 26% din respondenți se așteaptă ca cel mai puternic motor sa fie companiile aflate în dificultate.
•    Decalajele de evaluare: decalajele de evaluare vânzător/cumpărător sunt considerate a fi cele mai mari obstacole în calea tranzacțiilor M&A.
•    Majorarea cheltuielilor de finanțare: 87% din respondenți se așteaptă ca finanțările să fie acordate în condiții mai stricte față de cele din 2021 – aceasta include un procent de 45% care se așteaptă la finanțări mult mai dificil de obținut.

•    Ponderea factorilor ESG va crește spectaculos în tranzacțiile de Fuziuni & Achiziții: Aproximativ 90% din respondenți se așteaptă la creșterea importanței factorilor ESG în cadrul încheierii tranzacțiilor în următorii trei ani, comparativ cu 72% din studiul din anul 2021.


În ciuda faptului că se confruntă cu un mediu de afaceri din ce în ce mai dificil, 73% dintre oamenii de afaceri chestionați se așteaptă ca activitatea la nivel european din zona de Fuziuni & Achiziții să crească in următorul an, comparativ cu 53% cât se înregistra anul trecut în aceeași perioadă, conform informațiilor publicate în cea a zecea ediție a raportului privind Perspectiva Europeană a Fuziunilor & Achizițiilor, publicat de CMS în asociere cu Mergermarket.

Raportul CMS oferă o evaluare cuprinzătoare a previziunilor pentru piața europeană de Fuziuni & Achiziții, consemnând opiniile a 330 de companii și fonduri de private equity cu sediul în Europa, America și în regiunile Asia-Pacific (APAC) cu privire la așteptările lor privind tranzacțiile de M&A pentru anul următor.
Piețele de Fuziuni & Achiziții din Europa au menținut un nivel ridicat de activitate în prima jumătate a anului 2022, în ciuda faptului că au fost afectate de tensiuni geopolitice în creștere și de o volatilitate sporită. Valoarea totală a tranzacțiilor a crescut cu 1% față de aceeași perioadă a anului precedent și, chiar dacă numărul tranzacțiilor a scăzut cu 8%, mediul de afaceri este optimist. Regiunea Europei de Sud-Est (SEE) a evoluat cu o creștere a activităților de fuziuni și achiziții atât ca volum (+11%), cât și ca valoare (+9%), față de aceeași perioadă a anului precedent.

Investițiile străine directe s-au redresat în 2021 pe fondul unei puternice reveniri a economiei globale, atingând anul trecut 1.580 miliarde USD și au revenit la nivelurile pre-pandemie. Cu toate acestea, este puțin probabil ca această activitate să fie susținută de-a lungul întregului an 2022, deoarece riscurile geopolitice și impactul lor asupra prețurilor la alimente și combustibili vor reduce probabil apetitul pentru investiții transfrontaliere, în special în țările expuse din partea de est a continentului.

Horea Popescu, Coordonatorul practicii de Corporate M&A la nivel CEE și Managing Partner CMS Romania, a declarat: „Deși condițiile în care se desfășoară activitatea M&A sunt mai dificile, în aceste prime 6 luni din anul 2022 piețele europene de Fuziuni & Achiziții au reușit să atingă niveluri de activitate similare cu cele din aceeași perioadă a anului trecut și rămân peste nivelurile din 2019. Regiunea noastră (SEE), după o creștere de peste 50% a activității de Fuziuni & Achiziții anul trecut față de aceeași perioadă în 2020, a evoluat bine și în acest an, cu o creștere constantă de aproximativ 10%, atât ca volum, cât și ca valoare, în ciuda contextului economic general și a proximității noastre față de zona de conflict. Rămânem încrezători că această tendință de creștere va continua până la sfârșitul anului, deoarece economiile regiunii par a fi mai rezistente decât ne-am fi așteptat. CMS continuă să dețină o poziție privilegiată în regiune, fiind printre liderii în domeniul tranzacțiilor transfrontaliere, multijurisdicționale.”

În timp ce așteptările respondenților pot fi mari, decalajele de evaluare vânzător/cumpărător se așteaptă să fie cel mai mare obstacol în calea Fuziunilor & Achizițiilor, deoarece vânzătorii se luptă să renunțe la evaluările anterioare foarte ridicate, iar cumpărătorii doresc să achiziționeze active la prețuri re-evaluate. De asemenea, aceștia realizează foarte bine că împrumuturile vor fi mai costisitoare și mai greu de accesat imediat. Niciun respondent nu crede că vor exista finanțări acordate în condiții mai simple decât anul trecut.Nu mai puțin de 87% din respondenți spun că se așteaptă la condiții de finanțare pe piață mai dure decât anul trecut, inclusiv 45% care se așteaptă ca acestea să fie semnificativ mai dificile. Un mediu de afaceri cu mai multe provocări va avea totuși avantajele sale: chiar peste o cincime (21%) dintre oamenii de afaceri menționează obiectivele sub-evaluate ca fiind cel mai mare motor al activității în ceea ce privește achizițiile, în timp ce 26% consideră situațiile companiilor aflate în dificultate ca fiind cel mai mare motor al vânzărilor.

Un alt aspect cheie pentru respondenți este creșterea factorilor de mediu, sociali și guvernanță (ESG). Nu mai puțin de 90% din respondenți anticipează că factorii ESG vor fi examinați cu mai multă atenție la încheierea tranzacțiilor în următorii trei ani, comparativ cu 72% din studiul din ultimul an. Proporția respondenților care se așteaptă la o examinare semnificativ mai amănunțită a factorilor ESG aproape că s-a dublat la 48% de la 26% , cât se înregistra acum 12 luni, subliniind astfel o tendință de evoluție evidentă.

În ceea ce privește activitatea la nivel de sector, cumpărătorii sunt mai optimiști cu privire la TMT (Tehnologie, Mass-Media, Telecomunicații) decât orice alt sector, ceea ce este justificat având în vedere că acesta a revendicat în mod constant cea mai mare pondere a valorii fuziunilor și achizițiilor din Europa în ultimul deceniu, corelându-se cu ratele în creștere ale digitalizării și conectivității. O treime (33%) dintre respondenți se așteaptă ca acesta să înregistreze cea mai mare creștere în următoarele 12 luni, încă 35% anticipând că va fi sectorul care va produce a doua cea mai mare creștere.

Rodica Manea, Corporate Partner al CMS Romania, a spus: „Digitalizarea, viitoarea implementare a rețelei 5G, dezvoltarea energiei regenerabile sau exploatarea în curs a resurselor de gaze naturale din Marea Neagră vor face cel mai probabil din sectoarele energetice și TMT combustibilul potențialelor oportunități de afaceri în România. Repoziționarea și reorganizarea globală, ESG și prețul energiei vor influența și mai mult piața de fuziuni și achiziții din regiune. În ansamblu, pe piața europeană, cea mai mare creștere este de așteptat să se înregistreze în perioada următoare în sectoare precum serviciile financiare și TMT.

Metodologie
În cel de al doilea trimestru al anului 2022, Mergermarket a realizat un studiu privind directorii executivi din 240 de corporații și 90 firme cu capital privat cu sediul în Europa, în cele două Americi și zona Asia-Pacific, despre așteptările lor privind piața europeană a Fuziunilor & Achizițiilor în anul viitor. Dintre cei 330 directori executivi intervievați, 70% sunt la sediile din Europa, în timp ce restul de 30% sunt împărțiți, în egală măsură, între cele două Americi și zona Asia-Pacific. 70% dintre toți respondenții au fost implicați într-o tranzacție de Fuziuni & Achiziții in ultimii doi ani și 88% au în plan să se angajeze într-o tranzacție de Fuziuni & Achiziții în anul următor. Toate răspunsurile sunt anonime și rezultate sunt prezentate per total.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 12 / 6082
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordinul procedural nr. 1 (Powered by ZRVP)
Employment | Tendințe și provocări, analizate de avocații Wolf Theiss: Piaţa e orientată spre prevenţie, spre conservare, companiile se străduiesc să îşi conserve şi motiveze resursele umane cheie, să reducă unele costuri şi aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile. Deşi există interes pentru restructurări şi reorganizări, în acelaşi timp pare că business-urile sunt interesate de retenţia şi motivarea personalului
RTPR, alături de Multimedia Est la achiziția Hotnews. Costin Tărăcilă (Managing Partner): Echipa de corporate ̸ M&A a semnat deja 18 tranzacții de la începutul anului, ne așteptăm să depășim recordul de 20 de tranzacții din 2021
Filip & Company asistă Alesonor la încheierea parteneriatului cu Pescariu Sports & Spa
Exclusiv - Finanțele plătesc anul acesta peste 10 milioane de lei avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate și ce onorarii primește fiecare
Deschiderea procedurii insolvenței societății Hidroconstrucția, recunoscută și în Iordania. Proiect gestionat de echipa ZVD Attorneys
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...