ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Schimbarile din sectorul energetic, analizate de cele mai puternice firme de avocati. Despre proiecte, finantarea acestora si problemele investitorilor din energie (I)

21 August 2014   |   Stefania Enache

Astazi vom vedea ce spun avocatii despre piata, comportamentul investitorilor, tendinte si posibile tranzactii. Maine, vom pune ‘pe masa’ cele mai importante proiecte asistate de firmele de avocati in ultima perioada si mai apoi vom arata ce servicii ofera acestea clientilor.

 
 
In ultimii ani, domeniul energiei s-a detasat ca fiind vedeta economiei nationale, sectorul atragand ca un magnet o mare parte a investitiilor straine. Schimbarile legislative repetate si intempestive au descurajat insa investitorii si au pus punct dezvoltarii acestei piete caracterizata acum de stagnare si chiar regres. S-a trecut in mod violent de la extazul dezvoltarii spectaculoase la agonia unor proiecte inghetate, de care dezvoltatorii isi doresc sa scape cat mai repede, sperand sa-si recupereze investitia.

BizLawyer a stat de vorba cu cei mai buni avocati din firmele cu o practica solida de Energie si poate oferi un tablou cuprinzator al acestui segment aflat in declin. Astazi vom vedea ce spun avocatii despre piata, comportamentul investitorilor, tendinte si posibile tranzactii. Maine, vom pune ‘pe masa’ cele mai importante proiecte asistate de firmele de avocati in ultima perioada si mai apoi vom arata ce servicii ofera acestea clientilor.


Modificarile legislative operate, in special  in zona productiei de energie din surse regenerabile, au redus considerabil investitiile de conjunctura. Specialistii sunt de parere ca in aceste momente se va vedea cu adevarat care sunt investitorii care au construit business-uri sustenabile, nu afaceri  ridicate din dorinta unor castiguri usor de obtinut.

Astfel de investitii au fost menite a aduce profit din dezvoltarea si exploatarea de scurta durata urmata de vanzarea proiectelor (in principal parcuri fotovoltaice si eoliene). Prin urmare, proiectele in domeniu au inceput a se limita la tranzactii intre participantii ‘traditionali’ la piata, acei jucatori care au construit business-uri sustenabile in domeniul energiei si a caror politica de dezvoltare nu este afectata semnificativ de o anumita conjunctura legislativa”, precizeaza Catalin Micu, avocat colaborator coordonator Zamfirescu Racoti&Partners.

Fini observatori ai acestei piete, avocatii puncteaza faptul ca, in domeniul energiei regenerabile, se constata clar o reducere a investitiilor. “Foarte multe riscuri ce se intrevad in ceea ce priveste o investitie de acest gen scad ‘apetitul’ investitional si increderea de a investi intr-o tara instabila legislativ. Daca vorbim insa de energie in general, aceasta este in continuare un domeniu interesant pentru investitori, mai ales ca deja se vorbeste tot mai mult de vanzarea partii de colectare a banilor de la clienti din cadrul Electrica”, explica Boiana Berchi, Partener coordonator al McGregor&Partners, filiala Bucuresti.

Disproportie intre cerere si oferta

Speriati de aceste schimbari legislative operate brusc, investitorii se concentreaza, in prezent, pe finalizarea proiectelor aflate  intr-o faza avansata de dezvoltare, pe reducerea costurilor, dar si pe reorganizarea unor afaceri care nu s-au dovedit profitabile. “Din pacate, modificarile legislative repetate si intempestive au creat un context pe care piata de real-estate l-ar descrie prin conceptul de ‘buyer’s market’, adica a aparut o disproportie intre cerere si oferta, investitorii dorindu-si sa incheie proiectele incepute, in special in zona regenerabilelor. Este adevarat ca au existat si unele consolidari de proiecte in energia regenerabila, rezultate prin gruparea mai multor proiecte mici intr-un portofoliu mai mare, atractiv pentru investitori pe pietele de capital mai mature, din afara tarii, dar in general piata este caracterizata de stagnare si chiar regres”, afirma Anca Albulescu, partener bpv GRIGORESCU STEFANICA.

De asemenea, se remarca  acordarea unei atentii mai mari proiectelor “clasice”, inclusiv celor care vizeaza producerea energiei prin cogenerare. ”In ultimii ani, investitorii s-au maturizat, nu mai urmaresc sa dezvolte cu precadere proiecte pe termen scurt, ci investesc in dezvoltarea si folosirea celor aflate in derulare. In acelasi timp, cei care investesc la ora actuala in capacitati de producere de energie electrica din surse regenerabile au devenit constienti de faptul ca isi vor recupera investitiile intr-un termen mai indelungat, asumandu-si reducerea ratelor interne de rentabilitate a proiectelor pe care le dezvolta, avand in vedere reducerea numarului de certificate verzi decisa de Guvern la finele anului trecut. O piata mai matura este cea a productiei, distributiei si furnizarii de energie electrica din surse conventionale, dar si de gaze, piete dominate de jucatori de calibru si cu interese pe termen lung si pentru care observam o efervescenta crescuta de la inceputul anului 2014, efervescenta ce ne face sa credem ca va fi generatoare de tranzactii (inclusiv de tip M&A) interesante in perioada urmatoare”, sustine Miruna Suciu, Partener Musat & Asociatii.

Legat de posibilele tranzactii la care am putea asista in perioada urmatoare, sunt anuntate vanzari de active operationale, mai ales in domeniul distributiei de electricitate si de carburanti. “De asemenea, anumite asteptari au aparut in legatura cu posibile investitii in sectorul gazelor de sist, dupa modelul de succes din Polonia. Deocamdata, insa, evolutia acestui sector se gaseste intr-un stadiu incipient, insa necesitatea de a asigura independenta energetica a tarii, mai ales pe fondul situatiei tensionate din Ucraina, ar putea accelera explorarea gazelor de sist. Ramane ca autoritatile centrale sa convinga comunitatile locale de beneficiile pe care investitiile in acest sector le-ar putea avea si sa se depaseasca astfel opozitia manifestata de o parte din comunitati. In Romania exista un numar mare de unitati de productie si distributie vechi si neperformante si situatia aceasta trebuie abordata cu echilibru. Nu le putem inchide pe toate, in ideea ca investitorii se vor bate sa construiasca altele noi. Trebuie vazut care sunt costurile de modernizare si daca avem ce sa punem in loc. Din pacate, sunt vremuri dificile pentru finantarea marilor investitii de tip ‘greenfield’, desi astfel de proiecte pot juca rolul de ‘locomotiva’ si da un semnal pozitiv si altor investitori'' , declara Claudiu Munteanu-Jipescu, partener Dentons.

Proiectele care atrag atentia investitorilor

Chiar daca apetitul investitorilor nu mai este la acelasi nivel ca in urma cu trei-patru ani, fiind unul prudent, sunt destul de  multe semne care indica faptul ca industria va cunoaste o perioada de reviriment. Lucian Bondoc, managing partner in cadrul firmei Bondoc si Asociatii, este de parere ca si in zona energiilor regenerabile vor exista segmente care vor continua sa starneasca interesul celor care detin capital. „Apetitul investitorilor in domeniul energiei ramane prudent, dar exista semne de reviriment, in special de la dezvoltatori care duc negocieri cu potentiali cumparatori de proiecte – pe energii conventionale, iar dintre regenerabile mentionam in special proiecte fotovoltaice, dar si biomasa. Majoritatea potentialilor investitori sunt interesati de proiecte aflate in faza de operare. Exista insa si cazuri de proiecte aflate inca in faza de dezvoltare, aflate sub analiza investitorilor”, mentioneaza avocatul.

O opinie similara impartasesc si Ioana Talnaru, Counsel si Marius Berariu, Associate, Clifford Chance Badea. Cei doi specialisti vorbesc despre o reactivare, “desi timida, a interesului investitorilor fata de proiectele de energie eoliana sau fotovoltaica. Insa tendinta predominanta este de vanzare a proiectelor existente, proprietarii fiind uneori chiar dispusi sa renunte la profit si urmarind sa isi recupereze doar investitia. Recenta schimbare a schemei de sprijin privind certificatele verzi, in iunie 2013, precum si incertitudinea privind recuperarea acestora a bulversat considerabil planurile de investitii si strategiile de business. Separat, remarcam un interes si pentru proiectele clasice, inclusiv proiecte de cogenerare. Pe de alta parte, multe dintre proiectele mari anuntate de cel putin cativa ani inca treneaza”.

O piedica in calea investitiilor o constituie si pretul cerut de vanzatori. “Exista fondurile necesare pentru a se investi in proiecte locale, dar pretul acestor proiecte reprezinta un impediment. Cu alte cuvinte, preturile mult prea mari cerute de vanzatori se afla in antiteza cu disponibilitatea investitorilor de a oferi. Nu se ajunge la o congruenta. Este greu de nominalizat un anumit tip de proiect care sa ne conduca spre o concluzie. Tipul de proiect ales variaza in functie de domeniul in care se investeste, precum si de profilul celui care o face. Totusi, experienta noastra in domeniu ne permite sa afirmam ca pe segmentul energiei verzi, in special energia solara, investitorii vizeaza proiecte functionale care beneficiaza de vechea schema de certificate verzi sau, in cazul energiei hidro, proiecte ready-to-built. Cat priveste dimensiunea proiectului, am vazut apetit atat pentru proiecte mari, cat si pentru cele medii sau mici”, explica Gelu Maravela, managing partner in cadrul firmei Maravela si Asociatii.

De unde vine finantarea?

Daca multe industrii se plang de faptul ca bancile nu au o disponibilitate prea ridicata in acordarea unor finantari, in energie lucrurile stau un pic altfel. ”Bancile sunt destul de active in prezent in refinantarea proiectelor deja operationale. Am incheiat si avem in lucru mai multe astfel de operatiuni”, afirma avocatul Anca Velicu din cadrul firmei Schonherr. Ideea este intarita si de Ioana Racoti, partener senior Zamfirescu Racoti&Partners care sustine ca “bancile au finantat in ultimii ani numeroase proiecte in domeniul energiei regenerabile si ar fi in continuare dispuse sa acorde astfel de finantari, in baza unor studii din care sa rezulte rentabilitatea unor astfel de proiecte, a scazut insa apetitul pentru investitii in acest domeniu (cauzat, printre altele, de scaderea consumului de energie la nivel national) si, in consecinta, si nevoia de finantare. Investitiile au fost facute in principal cu finantari obtinute de la institutii bancare, chiar si BERD oferind in Romania mai multe finantari in domeniu. Am intalnit in practica noastra si finantari sau preluari de catre fonduri de investitii a unor proiecte cu o capacitate mica sau medie, fara ca aceasta sa reprezinte regula”.

Analizand  sursele de finantare trebuie evidentiat faptul ca se observa un fenomen pe care il intalnim si in alte afaceri: bancile din Romania sunt mai putin disponibile in a acorda sprijinul lor, companiile fiind obligate sa lucreze cu institutii financiare din afara. ”Mai ales bancile din Romania sunt reticente si, cel putin in cazul clientilor nostri, finantarile vin din strainatate, mai putin din Romania. De cele mai multe ori, clientii nostri din strainatate au linii de credit care le asigura o finantare stabila. Ar fi putut fi o deschidere mai mare in acest domeniu (cum a fost pana in 2012 inclusiv) daca, incepand cu 2013, legislatia n-ar fi aratat ca se poate schimba dramatic si rapid, afectand direct amortizarea investitiei potrivit planului de afaceri initial”, spune Boiana Berchi.

Actualmente, fondurile de investitii par mai deschise decat bancile in ceea ce priveste finantarea proiectelor de energie, dar asta deoarece prin natura activitatii lor au un apetit mai mare pentru risc. In plus, de obicei durata estimata a investitiei este in cele mai multe cazuri semnificativ mai redusa decat cea pe care se acorda un un imprumut. Vorbim de 3 pana la 6-7 ani, versus 10 pana la 20 si chiar mai mult”, subliniaza si Claudiu Munteanu-Jipescu.

Din experienta firmei pe care o coordoneaza, Lucian Bondoc spune ca “in proiectele de finantare sau refinantare a parcurilor fotovoltaice sau eoliene in care am fost implicati, finantarea a fost asigurata de catre una sau mai multe banci, locale si internationale. Nu am fost implicati in proiecte in care finantarea sa fie asigurata de fonduri de investitii si din cate stim sunt putine astfel de cazuri”.

La randul lor, avocatii firmei Clifford Chance Badea spun ca “bancile – fie ele locale sau de afara - sunt foarte atente la riscuri, sunt mult mai prudente si prefera sa sustina proiecte medii sau mici, iar atunci cand este vorba de proiecte mari, adesea se acorda credite sindicalizate”.

Miruna Suciu explica faptul ca “pentru finantarea proiectelor mari in domeniul energiei, tendinta actuala consta in formarea de consortii prin atragerea organizatiilor financiare internationale si a fondurilor straine, datorita costurilor mari implicate si capitalului pe care acestea il pot aloca. Proiectele mari implica in mod firesc foarte multe resurse si foarte mult timp si se implementeaza in etape ce cuprind o gama larga de studii si autorizatii preliminare”.

Problemele investitorilor

In dezbaterile legate de problemele de care se lovesc investitorii din energie, schimbarea “ peste noapte” a legislatiei este indicata de cei mai multi ca fiind principalul obstacol care sta in calea dezvoltarii acestui sector.

De altfel, specialistii de la Clifford Chance Badea atrag atentia ca se impune clarificarea aspectelor privind acordarea si recuperarea certificatelor verzi. “Semnalul autoritatilor este ca nu se va reveni la schema anterioara care era considerata la un moment dat drept cea mai atractiva din Europa. Ea s-a dovedit nesustenabila pentru statul roman. In general, ceea ce isi doresc toti investitorii este un cadru legislativ stabil, predictibilitate si un stat de drept functional”, subliniaza Marius Berariu

La randul sau Claudiu Munteanu-Jipescu spune ca “investitorii inca spera ca legea privind schema de suport pentru proiectele de energie regenerabila va reveni, daca nu la forma initiala, macar la una care sa le permita celor care aveau proiecte in derulare la momentul intrarii ei in vigoare sa-si continue sau sa-si reconsidere planurile de investitii”.

Si Gelu Maravela este de parere ca “schimbarile legislative recente au condus la incetinirea considerabila a pietei de energie verde precum si la pierderi considerabile pentru companiile care au facut investitii in considerarea vechii legislatii, fara a mai apuca sa beneficieze de ea. Stabilitatea legislativa este principalul aspect care ar trebui asigurat, in toate domeniile”.

Una dintre consecintele grave ale modificarilor operate la nivel legislativ este evidentiata de Irina Moinescu. Avocatul Tuca Zbarcea& Asociatii afirma ca “restrictiile legislative introduse in ultima perioada cu privire la tranzactionarea prin negociere directa a energiei electrice si a certificatelor verzi au pus dezvoltatorii de proiecte de energie regenerabila in imposibilitatea de a incheia astfel de contracte pe termen lung, una dintre principalele conditii impuse de institutiile de credit ca garantie pentru existenta unor venituri continue si relativ constante, care sa acopere serviciul datoriei. Acest fapt a contribuit la o diminuare a interesului institutiilor de credit pentru sectorul energiei in raport cu alte sectoare”.

Consultantii cred ca este mult mai avantajos, pentru economia Romaniei, ca Guvernul sa aiba o abordare deschisa si strategica pe termen lung. “Principalele nemultumiri ale investitorilor sunt in legatura cu reducerea semnificativa a numarului de certificate verzi, schema de sustinere a marilor consumatori, taxa pe stalp.  Apare sa se fi creat si o ruptura de incredere fata de politicile guvernamentale in acest domeniu, care poate dauna pe termen mai lung.”, afirma Lucian Bondoc

De altfel, Ioana Racoti atrage atentia ca au existat in ultima vreme investitori care au acuzat instabilitatea legislativa, mai ales in privinta legislatiei care reglementeaza suportul acordat producatorilor de energie regenerabila, dar tine sa precizeze ca “modificarile recente se incadreaza insa in tendinta europeana de restabilire a echilibrului intre protectia mediului si mentinerea competitivitatii unei industrii europene in pericol de relocalizare”.  

Citeste maine, in BizLawyer, un amplu material referitor la proiectele firmelor de avocati cu o practica relevanta in energie

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2725 / 5774
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Arbitration Rules (Powered by ZRVP)
Despe norocul de a lucra cu profesionişti care îți conferă încrederea şi gradul de libertate necesare pentru a te dezvolta şi a nu rămâne în umbra lor. Andra Constantinescu, după primii 5 ani petrecuți la ZRVP: Un loc în care nu ai cum să nu evoluezi: tipul de proiecte la care eşti expus, complexitatea problemelor dezbătute, caracterul de noutate al mandatelor creează premisele unei evoluţii constante şi vizibile
Bohâlțeanu & Asociații, alături de acționarii Agra’s SA la vânzarea companiei către Scandia Food și ai Memento Group în procedura prin care Aegean Airlines preia pachetul de control în Anima Wings Aviation. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Sunt două tranzacții importante, prin care BSMP își consolidează poziția pe piața avocaturii și își lărgește portofoliul de clienți
Credit sindicalizat de 636 milioane de lei pentru Carmistin, coordonat de BCR. Ce avocați au asistat sindicatul bancar
VIDEO | Dicționar de arbitraj: IBA rules on taking of evidence (Powered by ZRVP)
Finanțări sindicalizate | Avocații de la Mușat & Asociații spun că, în ciuda tendințelor prudente de anul trecut, s-a văzut că nu există o problemă de lichiditate în piață și se așteaptă ca numeroase proiecte de investiții să primească undă verde în viitorul apropiat. Monia Dobrescu, Partener: Analizarea sustenabilității unei companii prin prisma factorilor ESG devine noua realitate și companiile vor fi nevoite să se conformeze și să își adapteze planul de afaceri în consecință
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Soft Law Instruments (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Environmental Law
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associate for the legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Ce calități trebuie să demonstreze tinerii stagiari care vor să se alăture echipei Stratulat Albulescu & Asociații. Cum sunt integrați nou-veniții și care sunt beneficiile apartenenței la firma în care jumătate dintre avocați au sub 30 de ani
Cum văd viitorul finanțărilor sindicalizate, în actualul context economic, avocații de Banking & Finance de la Wolf Theiss, care au asistat în ultima perioadă peste 50 de tranzacții de acest tip, printre care și cea mai mare finanțare de pe piața imobiliară din România. Claudia Chiper, Partener: Transparență, claritate cu privire la proiect şi situații financiare satisfăcătoare sunt ingredientele esențiale pentru succesul obținerii de fonduri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...