ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ţuca Zbârcea & Asociaţii obține la ÎCCJ o soluție definitivă în materia impozitării turbinelor eoliene

22 Iunie 2020   |   BizLawyer

Cinci dintre cele mai importante societăți active în sectorul regenerabilelor, reprezentate de Țuca Zbârcea & Asociații, au inițiat dosarul având ca obiect cererea de anulare a Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 1210/2014 şi a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr. 5/2014. La această acţiune s-au raliat ulterior şi alte companii din sfera celor care au în proprietate parcuri eoliene.

Christina Vlădescu, Partener - Tuca Zbarcea & Asociatii

 
 
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a menținut, prin decizia pronunțată în data de 17 iunie 2020, hotărârea prin care mai multe companii din domeniul energiei eoliene obținuseră în primă instanță anularea Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 1210/2014 şi a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr. 5/2014.

Cinci dintre cele mai importante societăți active în sectorul regenerabilelor, reprezentate de Țuca Zbârcea & Asociații, au inițiat dosarul având ca obiect cererea de anulare a Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 1210/2014 şi a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr. 5/2014. La această acţiune s-au raliat ulterior şi alte companii din sfera celor care au în proprietate parcuri eoliene.


Decizia Comisiei Fiscale Centrale prevedea că „turnul de susținere al turbinelor eoliene se încadrează în categoria clădirilor”, adăugând practic la lege (dispozițiile art. 249 alin. 5 din vechiul Cod fiscal) și deschizând calea emiterii de către autoritățile locale de decizii de impunere pentru impozitul pe clădiri.
În urma adoptării Ordinului nr. 1210/2014 şi a Deciziei nr. 5/2014, autorităţile publice locale au impozitat companiile active în sectorul regenerabilelor cu sume importante de bani, atât retroactiv, cât şi pe perioade curente, prin calificarea turnurilor de susţinere a turbinelor eoliene ca şi clădiri.

După obținerea unei prime hotărâri favorabile în fața Curții de Apel București în septembrie 2017, dosarul a fost deferit Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), echipa de avocați din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații, sub coordonarea Christinei Vlădescu, Partener, asigurând reprezentarea celor cinci societăți în toate etapele procedurale.

Astfel, ÎCCJ a respins recursul declarat de Ministerul Finanțelor Publice și de două unități administrativ-teritoriale, interveniente în cauză, consfințind soluția de primă instanță. Decizia ÎCCJ pronunțată în dosarul nr. 2872/2/2015* este definitivă.

„Salutăm decizia Înaltei Curți, care a confirmat dezlegarea dată de instanța de fond, prin care lucrurile au intrat în normal, din perspectiva ierarhiei actelor juridice, fapt în măsură să întărească încrederea investitorilor atât în sistemul legislativ, cât și in puterea judecătorească”, a declarat Christina Vlădescu.

Decizia ÎCCJ este o decizie importantă, de impact asupra companiilor respective, în contextul impunerii de către autorităţile locale a unor sume considerabile cu titlu de impozit pe clădiri aferent turnurilor de susţinere a turbinelor eoliene pentru aceste societăți, în baza actelor administrative sus-menționate, anulate în prezent definitiv.

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor. De asemenea, echipei de litigii și arbitraje i-a fost acordat recent premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii și Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distincții conferite de Benchmark Litigation Europe (publicație a Euromoney Legal Media Group).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1217 / 1694
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
A doua ediție a Summit-ului internațional pe teme de parteneriat public-privat, derulat sub egida IFC ̸ Băncii Mondiale, a reunit peste 100 de invitați speciali
CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...