ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

ZRP - 20 de ani de excelenta in avocatura - “În spatele oricărui brand stau oamenii. Ceea ce ne diferenţiază este cultura firmei, în care primul cuvânt este pasiune, al doilea - pasiune şi al treilea tot pasiune faţă de profesie”, spun partenerii ZRP. Ce urmeaza

24 Noiembrie 2015   |   BizLawyer

Firma are azi efective de 50 de avocati, numar ideal pentru dimensiunea si nevoile actuale ale ZRP.

 
 
Cand au plecat impreuna pe acelasi drum, fondatorii  firmelor Zamfirescu & Asociatii si Racoti Predoiu simteau doar potentialul izvorat din perfecta complementaritate pe mai toate palierele activitatii. Primii erau litigatori cu notorietate, condusi de unul dintre avocatii de calibru mare, care isi castigase deja faima inainte de anii 90. Ceilalti, aproape indecent de tineri la acea vreme pentru aspiratiile pe care le aveau, dar la fel de buni pe latura consultantei, plecasera de la bun inceput pe ideea, bizara pe atunci pentru cei mai multi slujitori ai Dreptului, de a cladi o practica pusa in slujba firmelor angajate in tranzactii si finantari. Organisme diferite ale aceleiasi specii de avocati ambitiosi si puternici, s-au intalnit pe proiecte, s-au tatonat, s-au apropiat, si-au imprumutat genele si in final s-au impletit intr-un trunchi nou, cu un ADN performant, ce a propulsat firma nou creata in varful ierarhiei din piata locala a avocaturii de business din Romania. O fuziune unica pe piata locala, un succes implinit pas cu pas, cu intelepciune, echilibru, dedicare si incredere in viitorul comun. 


Azi, la distanta de 20 de ani de momentele inceputului, toti partenerii firmei sunt listati in directoarele internationale ca leading lawyers, varfuri in ariile de practica in care lucreaza. Iar Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) a devenit unul dintre brandurile cele mai puternice din avocatura locala, dominata de firme romanesti. 

O perioada de pionierat

„Imediat dupa autorizarea Baroului am inceput sa lucrez, in ianuarie 1996. Cumparasem deja un apartament pe Calea Calarasi, de 3 camere si 80 mp, il amenajasem cu cativa prieteni, transformasem bucataria in receptie, una din bai in arhiva... eram niste mici inteprinzatori. Aveam faxuri  si era o vesnica pedeapsa sa cauti role, pentru ca nu se gaseau, ori cartuse pentru asa numitele calculatoare, in fapt o combinatie intre masini de scris si calculator”, isi aminteste Calin-Andrei Zamfirescu, unul dintre fondatorii ZRP, momentele inceputului. Trecuse de la cele doua sali ale Tribunalului - pline de dosare, cu cateva zeci de birouri in care avocatii nu aveau un loc al lor, ci se asezau acolo unde gaseau liber si in care nu exista biblioteca sau arhiva - intr-un spatiu functional, mult mai mare si bine organizat. Locatia in care se instalase Zamfirescu & Asociatii avea insa o hiba. „Era la etajul 6, nu mergea liftul, blocul nu fusese dat in folosinta si imi amintesc ca unii dintre clientii de la acea vreme, multi dintre ei oameni in varsta, ne spuneau ca vor sa ne abandoneze pentru ca nu pot urca atatea etaje”, rememoreaza avocatul.

De cealalta parte, firma Racoti Predoiu isi incepea activitatea intr-un mediu auster: apartament inchiriat in bulevardul Banu Manta din Bucuresti, fara secretara si fara contabil, in care cei doi asociati, Ioana Racoti, 26 de ani, proaspat promovata la examenul de definitivat, si Catalin Predoiu, cu doar un an mai in varsta si doi ani de practica in plus, faceau tot ce era nevoie pentru a asigura buna functionare a societatii. Catalin Predoiu fusese intr-un stagiu de practica in Franta, la un cabinet de avocatura, si vazuse ce inseamna avocatura de consultanta. Venise de acolo cu multe idei pe care voia sa le aplice, cumparase carti despre cum se practica avocatura de consultanta in UK si SUA.

Dupa un timp au fost recrutati primii colaboratori ai firmei Racoti Predoiu, pe criteriul entuziasmului si dorintei de a merge pe drumul consultantei pentru afaceri, printre acestia fiind si Anca Danilescu, pe atunci Sandru, azi unul dintre partenerii seniori ai ZRP. „Cea mai buna investitie in resurse umane din aceasta firma”, dupa cum recunoaste astazi cu franchete Ioana Racoti, fondator ZRP.

Era o perioada de pionierat, in care totul se cladea, iar lucrurile pornisera „intr-un iures”, cum spune Calin-Andrei Zamfirescu, dar se aranjau din mers.

„Incepeam programul si la 4-5 dimineata, veneam la birou devreme, pentru clienti; imi aduc aminte de un academician care venea noaptea, la ora 3, fiindca doar atunci gasea ragaz si putea sa ajunga. Erau profesori universitari, artisti, ministri sau deputati, clientela nu era educata si nici noi nu puteam sa o educam in acea perioada de  ‚heirup’, cu un program care sa tina seama de orele firesti, sa avem o intalnire clasica intre avocat si client”.

Dar si satisfactiile incepeau sa se adune. „Imi aduc aminte ca rezultatele financiare au fost remarcabile pentru vremea respectiva, avantajul de a avea un sediu si o secretara fiind fantastic”.

In 1998 s-a alaturat firmei Zamfirescu & Asociatii, ca partener, inca un profesionist de mare clasa, provenit din mediul bancar: Stan Tirnoveanu a adus un suflu nou practicii de consultanta si a devenit in scurt timp unul dintre cei mai vizibili si apreciati specialisti din piata avocaturii.

In 1999, firma fondata de Calin-Andrei Zamfirescu s-a mutat intr-un sediu de 7-8 ori mai mare, care gazduia un numar dublu de avocati. „Am inceput sa sesizam importanta pe care logistica si birotica o au in viata unui avocat, nu mai sufeream de lipsa de imprimante sau cartuse, trimiteam cu trenul pe cineva la Viena sa ne aduca tot ce nu se gasea - clipsuri, perforatoare, agrafe - iar cand ne intorceam din concedii treceam prin Budapesta sa ne aprovizionam”, isi aminteste acum Partenerul senior al ZRP. Greutatile inceputului nu se opreau aici: organele fiscului se dezmorteau greu, nu recunosteau chitantele, nu erau de acord sa deconteze robele, nu acceptau ideea aerului conditionat.

Dar piata incepea sa ofere oportunitati de crestere, iar avocatura locala, dupa primii ani de pionierat, avansa rapid si incepea sa se alinieze la stilul clasic occidental.

Primii clienti, primele proiecte


Primul meu client de consultanta a fost o firma din Anglia pe care am ajutat-o in procedurile pentru recunoasterea unui medicament in Romania. Mi s-a parut ceva ingrozitor: asteptari, cozi, institutii publice, depunerea unor documente, asteptarea raspunsurilor, alergatura pe la autoritati din nou... Toate lucrurile erau noi, noi, noi, trebuia sa ai forta sa le stapanesti. Cred ca am incasat 300 de dolari pentru aceasta procedura care a durat jumatate de an. M-am mai si intalnit cu clientul la Londra si am mai stat si cu el cateva ore pentru a-i explica.
Calin-Andrei Zamfirescu, Partener Senior si fondator ZRP

Primul client  nu a fost strain, ci unul roman, care incerca sa acceseze un credit  BERD. A fost un proiect foarte interesant pentru noi, am invatat foarte multe din aceasta experienta si pot sa spun ca acel client ne este si acum alaturi, dupa 20 de ani.
Ioana Racoti, Partener Senior si fondator ZRP


Fuziunea, cea mai buna decizie pentru Zamfirescu & Racoti

„Cea mai bună decizie pe care am luat-o, dar si cea mai mare incercare a fost cea cu privire la fuziune”, spune acum Stan Tîrnoveanu, Partener Senior Zamfirescu Racoţi & Partners şi Partener coordonator al ZRP Insolvency. Aceasta a fost prima etapa a slefuirii unui brand ce avea sa prinda stralucire curand. Dupa cateva masuri organizatorice, efectele fuziunii s-au vazut rapid şi in rezultatele financiare ale noii entitati, in creştere cu aproape 30 la sută din cifra de afaceri. Au venit apoi ani mai buni sau mai grei, cu salturi inainte sau stagnare. Echipa s-a marit, au aparut chipuri noi in birourile firmei de avocati, numele unora dintre ei au fost asociate cu succesul unor proiecte cu rezonanta in economie. Pe partea de consultanta, ZRP a lucrat in multe dosare de privatizare care, ulterior, au fost inlocuite cu proiecte de fuziuni si achizitii. In ultimii ani, avocatii au lucrat intens in dosare de finantare, pe piata de energie, a transporturilor, in real estate. In practicile de Litigii si arbitraje si Insolventa, firma a ajuns si a ramas de mai multi ani pe primul palier al performantei, recunoscut de ghidurile juridice internationale. Ariile de practica din sfera consultantei sunt, de asemenea, constant recunoscute de directoarele internationale care monitorizeaza piata locala in fiecare an. 

Urmareste aici interviul video in care cei doi fondatori rememoreaza momentele inceputului (link catre inregistrare)

►    Zamfirescu Racoţi & Partners, după primii 20 de ani (I) - Călin-Andrei Zamfirescu şi Ioana Racoţi vorbesc despre momentele începutului: ”Ne-am întâlnit în perioada de maximă bucurie în a profesa avocatura. Nu aveam timp să ne uităm după modele, eram prinşi în multe proiecte cu numarul 1 pe piaţa românească”

Ce da valoare brandului ZRP


Mai degraba filozofic as zice ca experienta si pasiunea. Experienta pentru ca brandul trebuie sa fie inevitabil sustinut de ceva ce vine din spate. Pe de alta parte, ceea ce face diferenta este aceasta pasiune cu care facem ceea ce ne place sa facem. O subliniere personala: eu cred ca un avocat care nu este foarte pasionat de ceea ce face nu va putea niciodata sa performeze, sau nu la un nivel la care sa fie recunoscut ca lider in domeniul lui.
Cosmin Vasile, Partener Coordonator ZRP

Forta brandului ZRP sta in echipele pe care le-am format si de care sunt mandra.
Ioana Racoti, Partener Senior si fondator ZRP

ZRP reprezinta in prezent succesul procesului nostru extrem de sever de selectie, libertatii acordate celor care lucreaza in aceasta firma, independentei pe care o au fata de parteneri si asociati si spiritului moral comun, fara de care nu ar fi rezistat in aceasta firma. Noi am indepartat foarte rar colaboratori, au fost cazuri cand au plecat din proprie initiativa, rare, pentru ca in general nu ne-am inselat asteptarile atunci cand am fost de acord sa-i primim la noi”.
Calin-Andrei Zamfirescu, Partener Senior si fondator ZRP

La nivel filozofic, cred ca valorile umane si valorile comune care ne leaga, atat in ceea ce ne priveste pe noi, partenerii, cat si pe ceilalti membri ai firmei: onestitatea si pregatirea profesionala. La nivel strict pragmatic, calitatea serviciilor pe care le furnizam si varietatea lor”. 
Anca Danilescu, Partener Senior ZRP

In spatele fiecarui brand, a oricarei imagini, stau oamenii... Ceea ce ne face sa fim diferiti este cultura firmei, in care primul cuvant este pasiune, al doilea - pasiune si al treilea tot pasiune fata de profesie”.
Stan Tîrnoveanu, Partener Senior Zamfirescu Racoţi & Partners şi Partener coordonator al ZRP Insolvency


Ganduri de viitor


Care au fost ingredientele reusitei? Si incotro se indreapta firma acum, dupa primii 20 de ani de activitate?

Urmareste aici interviul video in care partenerii ZRP vorbesc despre planurile de viitor (link catre inregistrare)

►      Ce spun partenerii firmei Zamfirescu Racoţi & Partners, după primii 20 de ani (II). Ce urmează - „În spatele oricărui brand stau oamenii. Ceea ce ne diferenţiază este cultura firmei, în care primul cuvânt este pasiune, al doilea - pasiune şi al treilea tot pasiune faţă de profesie”

„Eu cred că această cheie a succesului, a devenirii sau a consacrarii, constă în seriozitatea şi mai ales onestitatea cu care-ţi tratezi clientela, pragul de clientelă pe care-l administrezi şi echipa cu care poţi realiza proiectele respective. Ceea ce-i constant în această firmă şi a fost constant şi în firmele care au fuzionat a fost onestitatea tratării clientelei, sinceritatea cu care le-am adus la cunoştinţă clientilor şi lucrurile nefavorabile, neplăcute, temerile - care de multe ori sunt inutile, speranţele - care nu se împlinesc mereu... Totdeauna clientul a simţit această firmă alături, prietenoasa, onestă”, spune Calin-Andrei Zamfirescu.

Pe de alta parte, forta este data si de pregatirea si remarcabila continuitate a echipei de avocati. ZRP nu se poate mandri ca a format sute de avocati in cei 20 de ani dintr-un motiv pe cat de simplu, pe atat de sugestiv: si-a pastrat coeziunea, nucleul de profesionisti a ramas „pe baricade”, marea majoritate a colaboratorilor nu a parasit firma. „Nu-mi amintesc ca din 2006 sa ne fi parasit 15 avocati, iar cei care au plecat si-au format propria lor forma de exercitare a profesiei, multi dintre ei sunt parteneri la mari case de avocatura, dar ne intalnim cu bucurie intotdeauna”, puncteaza Calin-Andrei Zamfirescu.

Firma are azi efective de 50 de avocati, numar ideal pentru dimensiunea si nevoile actuale ale ZRP. „Nu ne-am propus sub nici o formă, cel puţin de când sunt parte a procesului decizional, să creştem cu scopul de a creşte. Scopul nostru este să tratăm bine clientela, să ne păstrăm nivelul profesional, şi atunci când înţelegem că o direcţie trebuie dezvoltată să facem paşii corespunzători încât să ne dezvoltăm. La ora actuală şi având în vedere ceea ce vrem noi să facem, acesta este numarul ideal”, subliniaza Cosmin Vasile, Partenerul Coordonator al firmei.

Partenerii ZRP, intervievati de BizLawyer, au precizat ca ultimii 2-3 ani au aratat ce direcţie trebuie abordată pe viitor. Compartimentul de drept penal al afacerilor, creat pentru a servi cativa clienti traditionali, a evoluat „extraordinar de bine”. Cei 5 avocaţi care lucrează aici aduc un aport important la cifra de afaceri a firmei. „Trebuie să mai dezvoltăm pe lângă firma noastră de taxe, de insolvenţă şi acum practica de penal, inca unul sau doua domenii importante, în care să unim consultanţa cu litigiile, eventual să facem unităţi mixte. N-aş putea să spun care pentru că suntem în discuţii...”, a nuantat Calin-Andrei Zamfirescu

De baza ramane insa relatia cu clienţii. „Multumirea lor faţă de serviciile furnizate şi atitudinea noastră faţă de ei - onestitate, seriozitate profesională, tratament egal indiferent de valoarea proiectelor - vor rămâne neschimbate”, a punctat simplu Anca Danilescu, Partener Senior al firmei de avocatura.

In aceasta nota, unde va ajunge firma peste 5 ani? Cosmin Vasile raspunde transant: „Numărul 1 în România ca echipă de litigii, numărul 1 ca echipă de arbitraje internaţionale, firma cu cea mai integrată practică de drept penal al afacerilor pentru clientela de business şi numărul 1 în materie de servicii avocaţiale legate de insolvenţă în orice fel”.

Pariul a fost lansat. Ramane de vazut daca echipa care sarbatoreste anul acesta 20 de activitate il va castiga in termenul avansat de coordonatorul ZRP. Chiar daca n-o sa fie asa, nimeni nu va pierde. Propulsata de aceasta filosofie, cu un profil de invingator, la ZRP vor exista doar clienti multumiti.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2196 / 5735
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
INTERVIU | De vorbă cu Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP, despre modul în care firma își alege avocații în campaniile de recrutare | Trei condiții esențiale pentru aplicanții care vor o certitudine a carierei de litigator. Elementele cheie pe care toți aspiranții la un loc în echipa ZRVP ar trebui să le urmărească
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
INTERVIU | Ovidiu Șerban, după 12 ani de la intrarea în echipa ZRVP - Colaborarea cu o societate de avocatură de calibru, în general, și cu ZRVP, în special, îți aduce mai multe avantaje. Privind retrospectiv, cred că a fost cea mai bună decizie, pentru că aici am avut ascensiunea profesională pe care mi-am dorit-o și îmi desfășor cu plăcere activitatea de avocat în fiecare zi
Roxana Ionescu, Counsel RTPR, Rising Star pentru România la Premiile Rising Star EMEA 2021
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: ZRVP recrutează 2 avocați definitivi pentru departamentul Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...