ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bursa Erasmus, ‘pasaport’ catre sistemele de invatamant europene, mult mai flexibile decat cel din Romania. Experienta Danielei Toma in tara in care “10 este pentru Dumnezeu si 9 pentru profesor”

17 Iulie 2015   |   Stefania Enache

Daniela Toma a fost acceptata sa studieze 10 luni la Universitatea Utrecht, Olanda.

 
 
BizLawyer va prezinta povestea unui alt bursier Erasmus. Experientele traite de Daniela Toma, care timp de zece luni a avut posibilitatea de a descoperi sistemul de invatamant promovat de Universitatea Utrecht, din Olanda, au facut-o pe tanara studenta sa vada lumea cu alti ochi. Visul sau cel mare este acela de a lucra in domeniul drepturilor omului, dorindu-si in paralel sa-si dezvolte si o cariera de profesor. Pana atunci insa munceste pentru a se perfectiona.

Daniela spune ca a ales Facultatea de Drept din idealism. ”Am vrut mereu sa-i pot ajuta cumva pe altii prin profesia mea, iar aceasta mi s-a parut oportunitatea potrivita pentru un elev ca mine, cu vise de activist si fara interes in medicina. Liceul nu m-a ajutat sa-mi fac o idee despre ce as vrea sa studiez mai departe, iar initial am aplicat in Marea Britanie la programe de International Studies & Politics. Desi am fost acceptata la City University London, Lancaster si Reading, pana am absolvit clasa a XII-a mi-am dat seama ca as fi mai interesata sa studiez Dreptul si am ramas la Cluj. Dar mi-a placut mult testul de admitere si m-am gandit ca ar fi minunat daca facultatea ar fi asemanatoare”, povesteste tanara.


Perioada liceului a fost  una in care a facut mai multe incercari. A studiat la Colegiul „Horea, Closca si Crisan”, din Alba-Iulia, incepand clasa a IX-a la profilul Matematica-Informatica, intensiv engleza. ”Am realizat ca nu sunt multumita de materiile studiate si nici de felul in care au fost predate, asa ca in semestrul al doilea al clasei a X-a m-am transferat la profilul de Stiinte sociale”, explica Daniela.

Primii pasi in studentie au reprezentat o alta etapa  interesanta, tanara caracterizand anul intai de facultate ca fiind diferit de ceea ce se astepta. Motivul pentru care face o astfel de afirmatie este acela ca a ajuns sa fie atrasa de materii despre care a crezut initial ca ii vor pune probleme. ”A fost o schimbare interesanta si viata in camin, desi sa imparti camera cu inca patru persoane poate fi prea mult pentru un student obosit si obisnuit cu linistea de acasa”, mai spune tanara.

Inca din primul an de facultate si-a depus dosarul pentru o bursa Erasmus. ”Am fost acceptata sa studiez 10 luni la Universitatea Utrecht, Olanda. Facultatea de Drept are parteneriate cu mai multe universitati din afara, dar am facut aceasta alegere deoarece cursurile oferite mi s-au parut extrem de interesante, la fel ca si structura anului universitar, cu 4 blocuri a cate doua cursuri pe care le-am putut alege eu insami. Mai mult decat atat, in unul dintre cazurile studiate in primul meu an la Cluj am citit o decizie a unui judecator olandez de la CEDO care m-a impresionat foarte mult si mi-a schimbat impresia despre instantele internationale, iar mai apoi am aflat ca si el studiase in Urecht”, explica Daniela.

Accent pe studiul individual


S-a adaptat usor noului sistem, fiind ajutata foarte mult si de reprezentantii universitatii din Olanda care s-au implicat in a-i sprijini pe strainii veniti sa studieze la ei in tara. „Chiar in prima zi in Utrecht, cand am iesit din gara, nu ma puteam opri din zambit uitandu-ma in jur la cat de frumos era orasul. Inca sunt fascinata de stradutele din centru, unde sunt si cladirile facultatii. Mi s-a parut usoara trecerea la sistemul de aici. A fost interesant sa merg doar de patru ori pe saptamana la scoala pentru cele doua cursuri si seminariile fiecaruia. Chiar de la inceput mi-am dat seama ca se pune accentul pe studiul individual, cursurile prezentand doar punctele cheie pe care studentii sunt incurajati sa le discute. Cred ca imi lipsesc seminariile in care focusul era pe rezolvarea spetelor, deoarece aici avem si guest lecturers, iar din cauza aceasta seminariile sunt de multe ori folosite pentru a explica/clarifica materia”, precizeaza tanara studenta.

Daniela este de parere ca exista foarte multe diferente intre sistemul de invatamant din Romania si cel din Olanda. ”Faptul ca am patru blocuri inseamna ca am si patru sesiuni de examene. Mai mult, pentru majoritatea cursurilor a trebuit sa scriu si o lucrare, uneori chiar in echipe, care avea o pondere de 35-50% la nota finala. Aici nota de trecere este 6, iar notele 9 si 10 sunt foarte rare. Ni s-a spus chiar din primele zile ca 10 este pentru Dumnezeu si 9 pentru profesor, dar asta nu inseamna ca e imposibil sa fie obtinute de studenti, ci ca asteptarile sunt foarte mari. Desi nu vedem numele si rezultatele celorlalti studenti, putem verifica statisticile de la fiecare examen si vedem unde ne situam in comparatie cu ceilalti la cursul respectiv. De aceea am fost mult mai fericita pentru notele peste 8 de aici decat pentru notele de 10 de acasa. In cazul in care nu esti multumit de nota primita sau vrei sa discuti rezultatul din orice alt motiv, iti poti face o planificare, iar in ora aceea profesorul va discuta doar cu tine de ce ai primit acea nota, iar astfel se evita cozile si timpul pierdut la consultari de lucrari. Vreau sa scot in evidenta si atitudinea celor de la Universitatea de aici, nu doar a profesorilor. Toate persoanele pe care le-am intalnit din staff-ul facultatii au fost extrem de deschise, binedispuse si politicoase cu noi. Mi s-a parut ca le place cu adevarat ceea ce fac si au fost mereu dispuse sa ne ajute in orice problema, iar toti pot comunica cu usurinta in engleza”, arata tanara.

Schimbarea programelor de licenta

Experienta traita  in strainatate i-a permis  sa descopere cum se organizeaza studiile si in alte tari, nu doar in Olanda. ”Foarte multi din ceilalti studenti internationali care sunt in exchange aici nu studiaza Dreptul in general, ci chiar de la inceput au optat pentru un program de Drept European sau Drepturile Omului. Nu stiu daca este neaparat eficient pentru studentii romani care vor mai apoi sa intre in barou sau la INM, dar ar fi interesant daca s-ar crea si in Romania programe de licenta doar pe drept international sau european pentru studentii care se orienteaza spre cariere mai putin traditionale”, mentioneaza Daniela.

Folositoare pentru formarea studentilor sunt si programele „guest lecturer”, cand tinerii au ocazia de a discuta cu un expert o anumita tema. ”Am avut prezentari tinute de fosti presedinti ai Comitetului pentru Drepturile Copilului si Comitetului pentru Eliminarea Discriminarii Impotriva Femeilor din cadrul ONU, activisti din ONG-uri pentru LGBTQ rights sau implicati in combaterea traficului de persoane, si profesori de drept de la alte universitati din Olanda. Poti sa-ti dai seama cat de fireasca este aceasta practica in universitatile de aici cand observi ca invitatii nu se anunta cu niciun fast”, puncteaza studenta.

Daniela este constienta de faptul ca Romania are foarte multi absolventi de Drept, dar spune ca nu are de ce sa o afecteze acest lucru atat timp cat la angajare se tine cont de meritocratie. ”Ma bucur ca am acces la diferite pareri sau viziuni asupra unor probleme legale pe care nu le-as fi crezut atat de controversate daca nu as fi studiat Dreptul si ca pot sa-mi folosesc mai apoi cunostintele pentru a contribui in societate. Cred ca majoritatea cursurilor de Drept sunt bine ancorate in realitate si ar trebui sa ne pregateasca pentru piata muncii. Nu cred ca se mai poate vorbi in zilele noastre de un acces usor la locuri de munca, dar am incredere in faptul ca o persoana capabila, cu rezultate bune, va reusi sa profeseze in domeniul pe care si-l alege daca e dispusa sa-si sacrifice intr-o anumita masura timpul liber sau viata personala”, afirma Daniela.

Studiul in strainatate i-a deschis apetitul pentru lucruri noi. Astfel ca, dupa absolvire, Daniela isi doreste sa lucreze in domeniul drepturilor omului si sa nu ramana in aceeasi tara prea mult timp. ”Probabil la inceput voi incerca sa obtin un loc de munca intr-un ONG, dar imi doresc sa ajung mai apoi intr-o organizatie internationala. Cred ca asta se aliniaza cu ideea mea de a contribui cumva la imbunatatirea vietii altora. Daca as ajunge vreodata si sa predau, m-as considera o persoana fericita”, afirma tanara romanca.

Mai multe variante

Daniela Toma este de parere ca, pentru orice tanar care doreste sa faca performanta, studiul in strainatate reprezinta un pas vital. ”Mi se pare important sa realizam ca majoritatea societatilor se confrunta cu probleme similare, iar prin faptul ca ajungi sa studiezi impreuna cu tineri din toate colturile lumii ajungi sa vezi moduri diferite prin care ceilalti incearca sa rezolve o situatie. Nu e doar o contributie la pregatirea noastra academica, ci poate demonstra o usurinta de adaptare la situatii noi, care implica de multe ori elemente transnationale. Eu personal sper ca acest an in Olanda m-a pregatit mai bine pentru a ma adapta la medii profesionale multiculturale. Cred ca sistemele de invatamant din afara sunt mai flexibile decat cel din Romania, iar asta ar putea fi un avantaj pentru studentii care nu invata intr-un mod traditional, cu cartea in fata de dimineata pana seara, ci doresc sa participe mai mult la discutii, sa lucreze la diferite proiecte etc. Poate unii dintre ei o sa aduca ideile acestea cu ei in tara si vor contribui la sistemul nostru”, mentioneaza tanara.

Referindu-se la experienta sa de pana acum, spune ca pentru ea mereu a fost important sa-si urmeze pasiunile, nu doar sa bifeze o serie de activitati pe care le face toata lume. „De aceea am si renuntat la unele oportunitati, fie dupa ce m-am implicat un anumit timp, fie chiar de la inceput. Nu e nevoie sa fii peste tot insa e in regula sa incerci mai multe variante pana gasesti o activitate care sa te intereseze cu adevarat. Am participat la sesiuni ale European Youth Parliament din 2012. Acestea sunt o simulare a sedintelor Parlamentului European, cu delegati impartiti pe comitete si oficiali care ii ghideaza de-a lungul sesiunii. Am fost selectata ca delegat pentru etapa nationala, iar de acolo am ajuns la sesiunea internationala de la München in 2013 si la cea din Barcelona in 2014. Anul acesta am inceput sa aplic ca oficial la sesiuni, iar in aprilie am participat in Münster ca chairperson al Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne. Tot in liceu am inceput sa fac si voluntariat in cadrul YouthBank, un program cu vechime mai ales in Cluj, unde organizam evenimente de fundraising pentru a pune mai apoi banii aceia la dispozitia liceenilor care ne prezentau cele mai bune proiecte. Am ramas activa in program si dupa absolvire, iar in primul an de facultate am facut parte din echipa de organizare a evenimentului TedxYouth@Cluj si sper sa continui sa ma implic dupa ce ma voi intoarce in tara. Pe langa acestea, am fost mereu interesata de cultura asiatica si am inceput in liceu sa studiez de una singura limba coreeana. Ideal ar fi sa-mi pot folosi pasiunile si in profesia pe care o voi avea in viitor”, arata Daniela.

O zi din viata unui bursier
Viata unui bursier in strainatate este alerta, dar programul studentilor este structurat in asa fel incat sa le permita sa  faca destul de multe lucruri intr-o zi. ”Din fericire, cursurile sunt planificate cel mai devreme de la 9.00 si in cazul meu se terminau inainte de ora 17.00 daca erau planificate dupa-masa. Blocul acesta, cea mai aglomerata zi este miercurea deoarece am ambele cursuri programate atunci, impreuna cu un seminar, dar pentru ca drumul cu bicicleta pana la facultate dureaza 15 minute, am timp destul sa ma intorc pentru a lua pranzul acasa. Uneori raman dupa cursuri la biblioteca, in special daca am de scris o lucrare si trebuie sa gasesc mai multe surse pentru bibliografie”, povesteste tanara.

Un sfat pentru cei care vor o bursa in strainatate

Eu nu am avut cazare asigurata cand am ajuns in Olanda, iar in primele cinci zile am locuit la o prietena. Ar fi ideal daca fiecare student ar avea un plan functional inainte de a ajunge intr-o tara straina, dar aceasta experienta merita toate incertitudinile pe care mi le-am asumat. Sper ca studentii care se gandesc sa aplice pentru o bursa in strainatate sa nu fie descurajati de diferentele dintre sistemele de invatamant, dintre culturi sau de distanta fata de casa. Nu cred ca are sens sa renunte la o asemenea experienta fiindca sunt doar in primul an sau sunt aproape de licenta.Toate obstacolele pe care le intalnesti de-a lungul studiilor in afara te ajuta sa devii mai responsabil si increzator, iar oamenii pe care ii cunosti, ideile pe care le discuti si locurile pe care le vizitezi vor ramane mereu motive de bucurie”, ii indeamna Daniela Toma pe cei care vor sa-i urmeze exemplul si sa opteze pentru un stagiu de pregatire in afara.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 206 / 411
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Echipa de Soluționare a Disputelor de la Simion & Baciu a crescut de trei ori în ultimul an, potențată de o avalanșă de dosare ce măresc volumul de activitate de aproape patru ori, anul acesta. Proiecte sofisticate, cu miză substanțială, într-o practică ce acoperă o mare varietate de materii și un portofoliu de clienți din care nu lipsesc antreprenori de succes și fonduri de investiții sau mari corporații, companii naționale și internaționale
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Real Estate & Construction)
CMS, alături de Alten Group la achiziția Qualitance QBS. Horea Popescu, managing partner CMS România: Observăm în continuare un apetit puternic pentru tranzacții în sectorul TMT
LegiTeam | RTPR is looking for junior lawyers (2022 graduates)
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for an Associate (Litigation team)
POPESCU & ASOCIAȚII a câștigat pentru Orașul Sinaia contractul privind construirea primei parcări de tip Park & Ride. Echipa pluridisciplinară de avocați a obținut decizia favorabilă și la ÎCCJ, fiind astfel menținută finanțarea pentru un proiect important al stațiunii
EXCLUSIV Dispute-Resolution.Center | Statul caută avocați pentru un arbitraj ICC după ce OMV Aktiengesellschaft a câștigat, la Paris, încă o dispută legată de costurile de mediu derivate din privatizarea Petrom, cu pretenții de 31 mil. €. Zamfirescu Racoți Vasile & Partners a obținut victoria, de partea statului fiind Toader și Asociații și Leaua, Damcali Deaconu Păunescu – LDDP
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordinul procedural nr. 1 (Powered by ZRVP)
Reff & Asociații | Deloitte Legal obține o nouă soluție favorabilă contribuabilului în fața Direcției Generale de Soluționare a Contestațiilor din cadrul MFP. Avocații au reușit să anuleze o decizie de impunere emisă de organele fiscale fără respectarea principiilor de efectuare a inspecției fiscale
PwC România și D&B David și Baias au asistat compania de software DataArt în achiziția firmei locale Lola Tech Cluj-Napoca
Employment | Tendințe și provocări, analizate de avocații Wolf Theiss: Piaţa e orientată spre prevenţie, spre conservare, companiile se străduiesc să îşi conserve şi motiveze resursele umane cheie, să reducă unele costuri şi aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile. Deşi există interes pentru restructurări şi reorganizări, în acelaşi timp pare că business-urile sunt interesate de retenţia şi motivarea personalului
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...