ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză Arthur Hunt Romania: Marile companii prelungesc birocratia proceselor de recrutare, in timp ce piata devine din ce in ce mai dinamica si favorabila angajatilor: 44% dintre candidati refuza prima oferta de angajare

31 Ianuarie 2023   |   BizLawyer

Fata de anul 2021, cand un proces de recrutare pentru un rol de middle management in marile companii active in Romania se finaliza intr-o perioada medie de 3 luni, in 2022 acelasi proces a crescut in medie cu 33 de zile

Sorin Roibu, Managing Partner Arthur Hunt Romania

 
 

•    4 luni (!) pana primesti oferta de angajare. Fata de anul 2021, cand decizia interna in cadrul companiilor din Romania privind recrutarea unui candidat pentru o pozitie de middle management se realiza intr-un termen mediu de aproximativ 3 luni, in 2022 acesta a crescut in medie cu 33 de zile, ajungand la 4 luni.
•    In aceste conditii, din ce in ce mai multi angajati renunta. Experienta ingreunata a procesului de recrutare determina pe multi dintre candidati sa renunte la roluri, arata un studiu realizat de compania Arthur Hunt la finalul anului trecut, la nivelul marilor companii active in Romania.
•    Ritmul greoi de decizie al companiilor contrazice din ce in ce mai mult viteza si dinamica pietei: procentul candidatilor care au refuzat prima oferta de angajare s-a ridicat in 2022 la 44%, fata de 42% in anul precedent. Unii dintre candidati accepta rolul abia dupa ce primesc a 4-a oferta. 


Fata de anul 2021, cand un proces de recrutare pentru un rol de middle management in marile companii active in Romania se finaliza intr-o perioada medie de 3 luni, in 2022 acelasi proces a crescut in medie cu 33 de zile, ajungand la 4 luni, arata un studiu realizat de compania Arthur Hunt Romania la finalul anului trecut. In tot acest timp, candidatii se retrag din cadrul proceselor de recrutare sau se reorienteaza in piata spre alte roluri, arata analiza.  

Birocratia corporatista si cresterea duratei de decizie interna privind recrutarea s-au aflat in disonanta cu dinamica pietei si fenomenul razgandirii candidatilor la primirea primei oferte, care a ajuns la un procent de 44% anul trecut, fata de 42% in 2021. Acest fenomen s-a inregistrat in special in cazul candidatilor din segmentul de varsta de pana in 40 de ani, in general pentru roluri financiare sau alte roluri specializate.

Spre exemplu, potrivit studiului Arthur Hunt, in domeniul bancar si financiar, doar 2 din 11 candidati au fost recrutati intr-o perioada de timp cuprinsa intre 94 si 120 de zile, 6 candidati s-au retras din procesul de recrutare, iar restul au continuat pana cand au primit a doua sau a treia oferta.

“Companiile trebuie sa isi simplifice procesele interne de recrutare si sa le adapteze la realitatea pietei muncii de azi. Acest ritm greoi de decizie duce la costuri suplimentare din partea companiilor, care sunt nevoite sa reia procesele de recrutare de la inceput sau chiar la riscuri reputationale majore. Pe segmentul analizat, de middle management, vorbim despre generatia de varsta de sub 40 de ani, care este una mai putin empatica si mai tranzactionala. Daca nu sunt multumiti de viteza de reactie sau de modul de raspuns al unei companii, acesti candidati renunta, pentru ca au optiuni in piata. Iar in contextul unui nivel minim istoric al somajului in Romania, vorbim cu siguranta despre o piata a angajatilor, nu a angajatorilor”, declara Sorin Roibu, Managing Partner Arthur Hunt Romania.

Exista insa si companii care au simplificat procesul de recrutare, unele dintre acestea oferind autonomie de decizie managerului direct al departamentului, fara ca procesul sa mai fie validat de structurile ierarhice superioare. Potrivit unor studii internationale, 75% dintre candidati iau decizia de a continua un proces de recrutare in cadrul unei companii in functie de experienta pe care o au cu angajatorul respectiv chiar in cadrul procesului de recrutare.

La nivelul anului trecut, doar 56% dintre candidati au acceptat si au dat curs primei oferte de angajare. In cazul celorlalti, care au refuzat prima oferta, intreg procesul s-a reluat. In cazul proiectelor care au fost reluate, rata de succes in recrutare a fost ridicata, procentajul ajungand la 82%, subliniaza specialistii Arthur Hunt Romania.  

In 2022, cat si in anii precedenti, companiile s-au confruntat cu mai multe valuri de incertitudine si au fost nevoite sa isi ajusteze succesiv strategiile de business, iar acest lucru s-a reflectat si in dinamica generala a pietei muncii. Resursa umana specializata ramane indispensabila pentru rezilienta in conditii socio-economice dificile si pentru dezvoltarea unei companii, subliniaza reprezentantii companiei.  

Studiul a fost derulat pe intreaga durata a anului trecut si a inclus concluziile rezultate in urma tuturor proceselor de recrutare pentru roluri de middle management derulate de Arthur Hunt in Romania.

Arthur Hunt este una dintre companiile internationale de top in domeniul consultantei in resurse umane. Prezenta in Romania din 2006, compania activeaza in domeniul Executive Search, consultanta de HR si management al proceselor de schimbare in cadrul organizatiilor medii si de mari dimensiuni. Portofoliul Arthur Hunt cuprinde 4 directii de actiune: recrutarea pozitiilor de management si top management, evaluarea si dezvoltarea angajatilor, asistenta in procese de transformare si schimbare, precum si optimizarea proceselor si practicilor de resurse umane.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4035 / 16629
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...