ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANAT:Eforturile de redresare ale industriei turismului au fost zădărnicite de noile reguli privind intrarea pe teritoriul României

06 Decembrie 2021   |   Agerpres

Potrivit Asociaţiei, în condiţiile în care Egiptul are 6 infectări la 100.000 de locuitori în ultimele 7 zile iar Belgia 1095, întreaga argumentaţie în favoarea schimbării listei semafor şi a trecerii la restricţionarea călătoriilor în funcţie de regiunea geografică nu poate rămâne în picioare.

 
 
Eforturile de redresare ale industriei turismului au fost zădărnicite, în ultimele zile, de adoptarea noilor reguli privind intrarea pe teritoriul României, care nu numai că aruncă în aer orice predictibilitate dar loveşte nemilos şi cetăţenii români care au înţeles importanţa vaccinării şi au contribuit până în acest moment la reducerea efectelor pandemiei, consideră Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).
 
"ANAT a observat cu tristeţe cum, în ultimele două zile, eforturile de redresare ale industriei au fost zădărnicite de adoptarea noilor reguli privind intrarea pe teritoriul României, care nu numai că aruncă în aer orice predictibilitate, şi aşa precară, pe care o oferea lista semafor, dar loveşte nemilos şi cetăţenii români care au înţeles importanţa vaccinării şi au contribuit până în acest moment la reducerea efectelor pandemiei, prin respectarea tuturor recomandărilor autorităţilor sanitare. Lista semafor şi-a demonstrat eficacitatea până în prezent, asigurând un echilibru funcţional între măsurile de prevenţie şi reducere a efectelor pandemiei şi redeschiderea ramurilor economice cele mai afectare de restricţiile impuse de autorităţile sanitare. Nu considerăm oportună tranziţia de la lista semafor la împărţirea ţărilor în funcţie de poziţionarea lor geografică, respectiv state UE versus state non-UE, acest lucru fiind pe de o parte profund discriminatoriu şi pe de altă parte irelevant în contextul în care noua tulpină Omicron deja nu mai este endemică statelor africane în care şi-a avut originea", se arată într-un comunicat al ANAT transmis luni AGERPRES.
 
Potrivit Asociaţiei, în condiţiile în care Egiptul are 6 infectări la 100.000 de locuitori în ultimele 7 zile iar Belgia 1095, întreaga argumentaţie în favoarea schimbării listei semafor şi a trecerii la restricţionarea călătoriilor în funcţie de regiunea geografică nu poate rămâne în picioare.
 
Mai mult, în condiţiile în care în România conformarea voluntară în ceea ce priveşte vaccinarea este la un nivel redus, adăugarea de restricţii pentru persoanele vaccinate nu va rezulta decât într-un declin şi mai accentuat al campaniei de vaccinare, precum şi în descurajarea persoanelor deja vaccinate să facă doza booster.
 
"Înţelegem cu toţii situaţia prin care trece România şi întreaga lume şi am fost mereu susţinătorii unor măsuri benefice deopotrivă pentru sănătatea publică şi pentru economie, întrucât cele două nu pot fi deconectate pentru perioade lungi de timp, aşa cum s-a văzut, cu consecinţe dureroase, în cei aproape doi ani de pandemie. Totuşi, o analiză mai atentă a consecinţelor unor decizii pripite, cum sunt cele privind modificarea condiţiilor de intrare pe teritoriul Romaniei, fără a mai ţine cont de situaţia epidemiologică din statele de origine sau de situaţia particulară a persoanelor care doresc să intre pe teritoriul naţional, ar putea limita pierderile suplimentare provocate în economie de aceste decizii, pierderi înregistrate tot de industriile cele mai lovite de la începutul pandemiei şi în sprijinul cărora statul a venit târziu şi într-o proporţie extrem de mică faţă de alte state europene de la care, doar în ceea ce priveşte măsurile restrictive sau punitive, luăm adesea exemplu", se subliniază în comunicatul citat.
 
În context, ANAT atrage atenţia că oamenii vor fi cei mai afectaţi de aceste decizii, respectiv aceia care şi-au dorit să călătorească sau să vină acasă de sărbători. Impactul asupra lor va fi unul dublu, pe de o parte nu îşi vor putea recupera sumele achitate pentru călătorii, deoarece anulările făcute în această perioadă sunt supuse penalizărilor contractuale, iar pe de altă parte vor fi nevoiţi să îşi petreacă sărbătorile fie în izolare, fie departe de cei dragi. Pentru cei mai ghinionişti dintre ei, vacanţa de sărbători se poate prelungi, tot pe banii lor, cu o carantină în străinătate, deoarece noile reguli impun testarea înainte de întoarcerea în România şi nu la intrarea în ţară, aşa cum ar fi normal şi cum se întâmplă în alte state europene.
 
"În acest moment, România se află într-un context epidemiologic favorabil comparativ cu alte state europene în ciuda ratei scăzute de vaccinare şi, deşi este nevoie în continuare, în mod evident, de precauţie, ne dorim să reanalizaţi restricţiile privind accesul pe teritoriul României în perioada imediat următoare, să daţi posibilitatea cetăţenilor români să petreacă măcar aceste sărbători în linişte şi să reveniţi la utilizarea listei semafor, care are mult mai mult sens din punct de vedere sanitar şi poate oferi predictibilitate şi siguranţă oamenilor şi economiei deopotrivă. Vă rugăm, de asemenea, să restabiliţi criteriile de intrare in România pentru cetăţenii care au schema completă de vaccinare, întrucât impunerea de restricţii suplimentare pentru aceştia este un factor ce demotivează şi poate întârzia sau chiar anula decizia de a se vaccina pentru persoanele care încă nu au făcut-o", avertizează reprezentanţii agenţiilor de turism.
 
Aceştia solicită autorităţilor înfiinţarea de puncte de testare în frontieră, pe fluxul de intrare în ţară, în aşa fel încât călătorii să nu mai fie obligaţi să facă testul în străinătate, ci la intrarea în România. Totodată, pentru a facilita cât mai mult întregul proces, testarea iniţială ar trebui să se
facă cu teste antigen, urmând ca un eventual rezultat pozitiv să fie confirmat cu test PCR în următoarele 24 de ore, timp în care persoana testată pozitiv ar face carantină la domiciliu, consideră ANAT.
 
"Pentru statul român exista două tipuri de avantaje. Pe de o parte, se diminuează cheltuielile cu asigurările sociale de sănătate, pentru că perioada de carantină este acoperită de un concediu medical decontat de stat. Limitarea numărului de persoane obligate să intre în carantină numai la cele care chiar sunt testate pozitiv ar duce la scăderea considerabilă a acestor cheltuieli de la bugetul statului. Pe de altă parte, veniturile generate de efectuarea acestor teste pe teritoriul României, de către clinici/operatori economici cu domiciliu fiscal în România, aduc plus valoare pentru economia naţională şi încasări suplimentare la buget din taxe şi impozite", a subliniat Dumitru Luca, preşedinte ANAT.
 
Pe de altă parte, reprezentanţii industriei turismului cer modificarea reglementării privind programul restaurantelor în perioada sărbătorilor pentru ca românii să poată sărbători Revelionul la ora 24:00 şi nu la ora 21:00.
 
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat duminică faptul că românii şi alţi cetăţeni din UE care vin în România din ţări din afara Uniunii Europene vor trebui să prezinte un test RT-PCR, obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei.
 
Rafila a menţionat că, în cadrul întâlnirii de lucru de la Palatul Victoria, au fost discutate o serie de măsuri, care urmează să fie adoptate în perioada imediat următoare.
 
Potrivit ministrului, măsurile vizează limitarea răspândirii variantei Omicron.
 
"Românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări terţe, deci din afara Uniunii, vor prezenta un test RT-PCR obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi vor intra în carantină timp de 10 zile. Cei care vin din alte ţări, dar din spaţiul UE, vor continua să prezinte, ca şi până în prezent, certificatul verde, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele şase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roşie, urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală nu prezintă un test RT-PCR, realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor intra în carantină timp de 14 zile", a arătat Rafila, la Palatul Victoria.
 
El a spus că măsurile vor fi discutate în Coaliţie, procedura va fi aprobată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi va exista, cel puţin, un interval de 48 - 72 de ore pentru informare.
 
Ministrul a explicat că, în cazul copiilor, probabil se va aplica acceaşi măsură ca în Uniunea Europeană, testul PCR nefiind solicitat celor sub 12 ani.
 
Şeful DSU, Raed Arafat, a precizat că, prin noile măsuri propuse, efectuarea testului după opt zile de carantină este eliminată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9262 / 16755
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...