ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Angajaţii remote amestecă viaţa personală cu munca de birou (studiu)

21 Aprilie 2021   |   Agerpres

Studiul relevă că obiceiurile merg în ambele sensuri, astfel că laptopul şi telefonul de birou ajung să fie folosite de angajaţi şi pentru relaxare, dar şi dispozitivele personale tind să fie folosite uneori pentru a munci.

 
 
Aproximativ 43% dintre angajaţii din România lucrează în prezent din altă parte decât de la birou, iar riscurile de securitate IT pentru companii cresc semnificativ, mai ales când munca se desfăşoară de pe dispozitive nesecurizate sau când viaţa personală se amestecă cu cea profesională, arată un studiu recent Bitdefender.
 
Creşterea timpului petrecut în faţa telefoanelor, tabletelor şi laptopurilor din timpul pandemiei şi migrarea către munca de oriunde au determinat subţierea graniţelor între activitatea de birou şi cea de timp liber, iar cei mai mulţi angajaţi îmbină utilul cu plăcutul când folosesc dispozitivele.
 
Studiul relevă că obiceiurile merg în ambele sensuri, astfel că laptopul şi telefonul de birou ajung să fie folosite de angajaţi şi pentru relaxare, dar şi dispozitivele personale tind să fie folosite uneori pentru a munci.
 
Când vine vorba despre folosirea laptopului sau a telefonului de serviciu în scop personal, doar o treime dintre angajaţi spun că nu folosesc deloc terminalele puse la dispoziţie de firmă pentru altceva decât muncă. În schimb, 38% spun că folosesc aceste dispozitive pentru puţine activităţi personale, 12% pentru aproximativ jumătate, 11% pentru cea mai mare parte, iar 6% spun că folosesc doar dispozitive ale angajatorului pentru orice activitate personală.
 
"Companiile trebuie să investească în traininguri de securitate pentru angajaţi ca să le explice riscurile la care se expun - atât ei înşişi, cât şi compania pentru care lucrează - atunci când folosesc calculatorul în alte scopuri decât cele de serviciu. Echipele IT pot să implementeze politici de securitate mult mai stricte prin care să limiteze drepturile angajaţilor pe dispozitivele de serviciu", a explicat Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice la Bitdefender.
 
Un semnal de alarmă pentru securitatea IT a companiilor este că unul din cinci oameni utilizează un dispozitiv personal pentru toate activităţile legate de serviciu, iar 14% pentru cea mai mare parte a activităţilor de birou. De cealaltă parte, jumătate dintre cei chestionaţi spun că nu folosesc deloc sau prea puţin propriile dispozitive pentru a lucra.
 
"Organizaţiile ar trebui să le asigure angajaţilor dispozitive pe care să-şi desfăşoare activitatea profesională, iar în cazul în care aceştia lucrează în regim independent ar trebui să discute cu echipele IT şi să ceară recomandări legate de programele pe care le pot folosi şi de bunele practici de securitate pe care ar trebuie să le respecte. Angajaţii trebuie să se asigure că toate sistemele de securitate funcţionează corespunzător, iar sistemul de operare şi programele care rulează au toate actualizările la zi", mai spune specialistul Bitdefender.
 
Responsabilii de securitate informatică din companii continuă să fie îngrijoraţi de implicaţiile fenomenului work-from-home la scară globală. Ei au constatat că angajaţii sunt mai relaxaţi când vine vorba de măsuri de securitate IT doar pentru că lucrează de acasă şi au iluzia siguranţei propriului cămin.
 
În plus, alţii au semnalat drept motiv de îngrijorare faptul că angajaţii nu respectă protocolul impus de companie şi nu sesizează potenţiale probleme echipelor IT. De aceea, unul din trei specialişti în securitate chestionaţi de Bitdefender în 2020 - în cadrul unui studiu global - spune că riscul ca angajaţii să devină victime ale unor capcane întinse de criminalii informatici este cât se poate de real, iar 31% cred că o neglijenţă a angajaţilor ar putea duce chiar la scurgeri de date din companie.
 
Printre potenţialele riscuri specifice lucratului de acasă se numără şi folosirea unor reţele de internet securizate necorespunzător, accesul unui alt membru al familiei la dispozitivul angajatului, dar şi folosirea simultană a serviciilor de mesagerie în scop personal şi de business.
 
Bitdefender oferă soluţii superioare de prevenţie, detecţie şi răspuns la incidente de securitate cibernetică. Laboratoarele Bitdefender descoperă 400 de noi ameninţări informatice în fiecare minut şi validează zilnic 30 de miliarde de interogări privind ameninţările.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11753 / 16793
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...