ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Asociaţia CFA România lansează studiul despre îmbătrânirea populaţiei şi consecinţele economice ale acestui fenomen

28 Iunie 2022   |   Agerpres

"Anul 2040 reprezintă anul în care populaţia României cu o vârstă de 65+ ani o va depăşi pe cea cu vârstă sub 24 ani, fiecare dintre aceste categorii reprezentând aproximativ un sfert din populaţia României în acel moment", se menţionează în comunicatul Asociaţiei.

 
 
Asociaţia CFA România lansează marţi studiul despre îmbătrânirea populaţiei şi consecinţele economice ale acestui fenomen, considerând că problematica îmbătrânirii populaţiei este una importantă pentru agenda politicii publice a României şi care nu poate suferi amânări.
 
"Anul 2040 reprezintă anul în care populaţia României cu o vârstă de 65+ ani o va depăşi pe cea cu vârstă sub 24 ani, fiecare dintre aceste categorii reprezentând aproximativ un sfert din populaţia României în acel moment", se menţionează în comunicatul Asociaţiei.
 
În acest context, CFA România a realizat studiul "Cum ne Asigurăm Viitorul! Despre Bunăstare şi Statul Social", colectivul de lucru făcând o analiză a componentelor din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a reformei sistemului fiscal, a sistemului de pensii, pieţei muncii. Totodată, acesta face propuneri de dezvoltare a soluţiilor din perspectiva politicilor publice.
 
Potrivit sursei citate, România este un exportator de forţă de muncă şi echilibru social în UE. Studiile arată că, în contextul unei pieţe deschise, anumite dezechilibre din pieţele dezvoltate sunt acoperite de forţa de muncă importată. Românii care au emigrat contribuie atât la acoperirea necesarului de muncă în domenii deficitare, dar şi la echilibrarea sistemului social şi al contractului social din ţări ale Uniunii Europene.
 
Conform studiului, nu avem bani, iar lucrurile vor deveni din ce în ce mai complicate dacă noi toţi nu contribuim la schimbare. Studiul arată că avem mai multe dezechilibre care concură la crearea acestui deficit, precum fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, sistemul de taxare şi nivelul de colectare, dar şi productivitatea muncii.
 
"Contractul social actual este greu de acceptat pentru o bună parte din populaţia ţării. Acesta este motivul principal al emigraţiei din România", susţin specialiştii CFA România.
 
Cercetarea arată că există un cumul de factori care fac ca în România contractul social să fie greu de acceptat. Este vorba de componente nominale cum sunt calitatea învăţământului şi accesul la servicii sociale, dar şi de componente relative, cum sunt cele care relevă cât de bine o ducem comparativ cu alte clase sociale sau categorii profesionale. În plus, contractul social propus de alte state din Uniunea Europenă este mult mai mai bine primit de societate.
 
Potrivit comunicatului, educaţia şi sănătatea reprezintă bazele unui sistem sănătos, care oferă individului oportunitatea de a-şi asigura un trăi decent, într-o ţară în care avem mari oportunităţi. Organizaţia precizează că nu putem avea soluţii peste noapte şi trebuie să avem în vedere şi determinarea individului de a-şi asigura şi construi un viitor care să îi aducă bunăstare. Bazele sunt sistemul de învăţământ şi sănătate.
 
Studiul ne relevă faptul că este de aşteptat ca acei care au acces la educaţie şi sănătate să îşi poată asigura şi celelalte nevoi, în condiţiile în care în România sunt multe oportunităţi.
 
Asociaţia CFA România consideră că problematica îmbătrânirii populaţiei este una importantă pentru agenda politicii publice a României şi nu poate suferi amânări.
 
"Acest studiu reprezintă modul în care dorim să contribuim la discuţia publică privind oportunităţile şi limitările care derivă din structura demografică a populaţiei României ţinând cont de faptul că România nu este singura ţară care se confruntă cu o creştere a ponderii populaţiei în vârstă în totalul populaţiei", spune asociaţia.
 
Asociaţia CFA Romania este organizaţia profesioniştilor in investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). Asociaţia CFA Romania este una dintre cele peste 160 de societăţi membre ale CFA Institute şi are misiunea de a promova interesele specialiştilor în investiţii şi de a menţine standarde ridicate de integritate şi excelenţă profesională.
 
În prezent, Asociaţia CFA Romania are peste 250 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Comunitatea CFA mai cuprinde şi aproximativ 150 de candidaţi la unul din nivelurile de examinare. Profesioniştii care sunt membri ai Asociaţiei CFA Romania lucrează pentru instituţii de reglementare, instituţii supranaţionale, instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanţă, sectorul public, instituţii de învăţământ, companii care activează în diverse sectoare economice etc. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6779 / 16755
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...