ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bloomberg: Industria mondială a superiahturilor traversează o perioadă de boom

07 Octombrie 2022   |   Agerpres

Vizitatorii Monaco Yacht Show, eveniment care s-a terminat în week-end-ul trecut, au putut admira un număr record de 117 de nave, o lume complet diferită de războiul din Ucraina şi criza energetică din Europa.

 
 
Miliardarii ruşi poate că au dispărut din peisaj iar eforturile destinate contracarării unei inflaţii galopante ar putea da naştere la temeri privind o recesiune mondială, însă acest lucru nu este valabil în industria mondială a superiahturilor care traversează o perioadă de boom, transmite Bloomberg.

Vizitatorii Monaco Yacht Show, eveniment care s-a terminat în week-end-ul trecut, au putut admira un număr record de 117 de nave, o lume complet diferită de războiul din Ucraina şi criza energetică din Europa.

Directorii din industrie au vorbit de cererea nesfârşită care s-a intensificat în perioada pandemiei, când cei bogaţi au decis că deţinerea propriului iaht este o modalitate ideală de a scăpa de carantine şi infecţie. Chiar şi după ce pandemia s-a diminuat, cererea de superiahturi a rămas solidă. În primele nouă luni ale acestui an, veniturile realizate de firma Burgess, unul din cei mai mari brokeri de superiahturi, sunt cu 20% mai mari decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce creează condiţiile pentru un nou an record.


"Clienţii noştri sunt toţi foarte bogaţi şi s-au simţit întotdeauna impenetrabili şi puternici. Cred că una dintre consecinţele pandemiei a fost aceea că i-a făcut să se simtă vulnerabili pentru prima dată în viaţa lor. Au început să se gândească la faptul că viaţa este fragilă, că nu sunt nemuritori şi că dacă tot îşi permit să se răsfeţe, de ce să nu o facă acum?", a spus directorul general de la Burgess, Jonathan Beckett.

Cererea uriaşă a făcut din 2021 un an record pentru vânzările globale de superiahturi. Chiar dacă este puţin probabil ca situaţia să se repete în acest an, vânzările sunt totuşi cu 68% peste media din ultimii 13 ani, potrivit Fraser Yachts brokerage. Anul trecut, 1.001 de superiahturi cu o lungime de cel puţin 24 de metri, inclusiv vase noi, au fost vândute pentru 9,4 miliarde de euro (9,2 miliarde de dolari), potrivit lui Kevin Bodington, fondator şi director general la YachtBuyer.com. Potrivit acestuia, în acest an vânzările au ajuns la 567 de nave în valoare de 4,2 miliarde de euro.

"Piaţa a încetinit însă asta nu din cauza lipsei de cerere ci mai degrabă din cauza lipsei de oferte. Carnetele de comenzi ale şantierelor navale sunt aproape pline şi nu pot să îşi extindă operaţiunile peste noapte", spune Kevin Bodington.

Americanii sunt cei care stimulează cererea, şi graţie lor absenţa ruşilor nu se resimte. Potrivit publicaţiei Superyacht Times, la data de 31 august anul curent, proprietarii americani erau reponsabili pentru cea mai mare parte a flotei existente cât şi a noilor superiahturi. Proprietarii americani controlau 23% din flota globală de superiahturi cu o lungime de peste 40 de metri, urmaţi de ruşi cu aproape 9%. Alţi cumpărători importanţi vin din Grecia, Marea Britanie, Turcia şi Italia.

Absenţa ruşilor, tensiunile geopolitice şi creşterea preţurilor la energie, chiar dacă au fost discutate la Monaco Yacht Show, nu par să afecteze creşterea vânzărilor şi a închirierilor de superiahturi.

Directorul general de la Burgess, Jonathan Beckett, spune că firma sa a vândut 10 superiahturi cu o lungime de peste 70 de metri în acest an. "E ca şi cum ai face surf pe un val şi valul nu se mai opreşte" a spus Beckett.

O mare parte a industriei de superiahturi o reprezintă închirierile. Chiar dacă o parte importantă a flotei mondiale de superiahturi cu o lungime de peste 24 de metri este acum disponibilă pentru închiriere, asta nu a fost suficient pentru a face faţă cererii în lunile iulie şi august ale acestui an, după ce amatorii de vacanţe post-pandemie au revenit în forţă.

"Adevărata problemă a fost să găsim iahturi pentru oamenii ăştia. Sincer, nu credem că cererea va scădea pentru că vedem cum discută despre asta cu prietenii lor", a spus Mark Duncan de la Fraser Yachts. Potrivit acestuia, 30% dintre clienţii segmentului de yachting sunt noi veniţi, iar mulţi dintre ei vor să deţină propria lor ambarcaţiune.

Separat, şantierele navale care construiesc superiahturi, majoritatea amplasate în Ţările de Jos şi Germania, spun că sunt mai aglomerate ca niciodată. Chiar şi şantierele care construiesc nave pentru miliardarii ruşi au venit în forţă la Monaco.

Jan-Bart Verkuyl, directorul general de la Feadship, spune că deşi industria nu mai poate face afaceri cu ruşi, piaţa este atât de înfloritoare încât nu este îngrijorat. "Dacă te uiţi la lista Forbes, ea nu a făcut decât să crească chiar dacă excluzi ruşii. În principiu, dacă ne facem treaba bine vom avea o clientelă suficientă", spune Jan-Bart Verkuyl.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5570 / 16793
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...