
Colaborare între Academia Tehnică Militară, Dacia şi Bosch pentru producția echipamentelor de ventilaţie mecanică
29 Martie 2020
AGERPRESMinistrul a precizat că sâmbătă se va întâlni cu un antreprenor din Cluj, care doreşte să producă ventilatoare, iar în paralel se desfăşoară un proiect ce vizează producerea de echipamente de ventilaţie mecanică pentru ATI.
Primele 15 izolete din producţia românească au fost vineri recepţionate, iar cercetătorii de la Institutul Academiei Tehnice Militare colaborează cu cei de la Dacia Renault şi Bosch la un proiect de echipamente de ventilaţie mecanică pentru ATI, pentru a încerca să ajungem în timp record la o producţie, în aşa fel încât să preîntâmpinăm lipsa de ventilatoare, a declarat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
"Astăzi m-am dus la Romarm, la Stimpex, deci este o colaborare a Ministerului Apărării Naţionale cu Romarm şi Stimpex, pe un proiect dezvoltat la cercetarea Ministerului Apărării Naţionale. Practic, astăzi am recepţionat primele 15 izolete - sunt deja funcţionale - avem comandă de 130 de la ONAC, 100 le-a comandat Ministerul Apărării pentru nevoile Ministerului Apărării, dar domnul Ciucă (ministrul de resort - n. r.) a dat ordin ca din această sută să păstreze doar 5 sau 10 şi restul să le doneze către judeţele care nu au şi probabil vom ajunge la o producţie de vreo 10 izolete pe zi, în aşa fel încât, în cel mai scurt timp, să dăm drumul în ţară la cei care au nevoie de izolete", a afirmat Popescu, la România TV.
"Astăzi m-am dus la Romarm, la Stimpex, deci este o colaborare a Ministerului Apărării Naţionale cu Romarm şi Stimpex, pe un proiect dezvoltat la cercetarea Ministerului Apărării Naţionale. Practic, astăzi am recepţionat primele 15 izolete - sunt deja funcţionale - avem comandă de 130 de la ONAC, 100 le-a comandat Ministerul Apărării pentru nevoile Ministerului Apărării, dar domnul Ciucă (ministrul de resort - n. r.) a dat ordin ca din această sută să păstreze doar 5 sau 10 şi restul să le doneze către judeţele care nu au şi probabil vom ajunge la o producţie de vreo 10 izolete pe zi, în aşa fel încât, în cel mai scurt timp, să dăm drumul în ţară la cei care au nevoie de izolete", a afirmat Popescu, la România TV.
În plus, ministrul a precizat că sâmbătă se va întâlni cu un antreprenor din Cluj, care doreşte să producă ventilatoare, iar în paralel se desfăşoară un proiect ce vizează producerea de echipamente de ventilaţie mecanică pentru ATI.
"Mai mult, mâine mă văd cu un producător - şi sunt extraordinar de foarte bine surprins - din Cluj, care doreşte, care are posibilitate şi doreşte să avem o discuţie pe aparate de ventilat mecanice. Vine special de la Cluj să vadă. Îl voi ajuta cu absolut tot ce pot, să vedem cât de repede putem demara. Iar în paralel, tot la Institutul Academia Tehnică Militară, i-am pus în legătură pe cei care lucrează acolo în cercetare cu cei de la Dacia Renault şi Bosch şi lucrează în paralel la un alt proiect de echipamente de ventilaţie mecanică, deci ventilatoare mecanice pentru ATI, tocmai pentru a încerca să ajungem în timp record la o producţie, în aşa fel încât să preîntâmpinăm lipsa de aparate de ventilat mecanice", a adăugat Virgil Popescu.
Primul lot de 15 de izolete de concepţie şi producţie românească a fost recepţionat vineri, în prezenţa premierului Ludovic Orban, a ministrului Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi a ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu.
Potrivit unui comunicat MApN, dispozitivele medicale recepţionate de Departamentul pentru armamente şi Direcţia medicală a MApN sunt produse în serie după un proiect de cercetare militară - "Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenţi biologici - BIOEVAC", dezvoltat de cercetători ştiinţifici militari specializaţi în proiecte în domeniul CBRN (ameninţări de tip chimic, biologic, radiologic şi nuclear).
Prima comandă a MApN este de de aproximativ 100 de izolete, care vor fi distribuite, prin Direcţia medicală, sistemului medical naţional. Producţia de izolete va continua şi după onorarea primei comenzi, pentru a răspunde cerinţei în creştere pentru aceste dispozitive medicale, arată sursa citată.
Tot vineri, cercetătorii ştiinţifici din cadrul Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie au prezentat oficialilor din Guvernul României, la sediul instituţiei militare de cercetare, prototipul unui alt proiect dezvoltat recent pentru susţinerea eforturilor de combatere a pandemiei cu COVID-19: "Modul pentru izolarea personalului contaminat cu agenţi biologici - BIOEVAC", destinat izolării în condiţii de siguranţă a pacienţilor, inclusiv a celor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, care produce boala COVID-19.
Produsul va trece, în perioada imediat următoare, printr-un program accelerat de testare-evaluare pentru verificarea caracteristicilor de performanţă, în vederea omologării şi producţiei în serie, evidenţiază MApN.
Sistemul de evacuare a personalului contaminat cu agenţi biologici - BIOEVAC asigură izolarea temporară şi transportul în siguranţă al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenţi biologici, inclusiv SARS-CoV-2 şi este dotat cu un sistem de filtro-ventilaţie cu presiune negativă. Produsul, dezvoltat de cercetătorii militari împreună cu medicii militari, îndeplineşte standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare şi pe traseul de transport al persoanei infectate.
Modulul pentru izolarea personalului contaminat cu agenţi biologici - BIOSAFE, dezvoltat de aceleaşi stucturi de cercetare ale MApN, constă într-o unitate de izolare mobilă destinată izolării imediate şi eficiente a persoanelor suspecte sau contaminate cu agenţi biologici înalt patogeni, pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a tratamentului medical. Echiparea produsului cu o unitate de filtro-ventilaţie cu presiune negativă asigură securitatea din punct de vedere al riscului de contaminare în zona de izolare.
La dezvoltarea acestor proiecte au contribuit Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM), structură aflată în subordinea Departamentului pentru armamente, şi Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare, structură aflată în subordinea Direcţiei Medicale a MApN.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 17663 / 19553 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...